Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Свръхуловът и делфините са основни теми на Деня на Черно море тази година

Черно море, брегът в рамките на Природен парк "Странджа" край село Варвара.

© Вера Стаевска, Личен архив

Черно море, брегът в рамките на Природен парк "Странджа" край село Варвара.По случай Деня на Черно море WWF призовава хората да избират устойчива морска храна. В своя позиция природозащитната организация припомня, че свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени.


На 31.10. 1996 г. черноморските държави подписват Стратегическия план към Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Затова и днес 31 октомври се чества като Международен ден на Черно море.


Черно море
Черно море е дълбоко повече от 2200 метра. То получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, или около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със Световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави.


Според интервю от миналата година за "Дневник" на д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, няма съществени промени във видовете заплахи за екологичното състояние на Черно море спрямо 90-те години на ХХ век. Основните проблеми са:


- прекомерното втичане през реките на неорганични торове, органични субстанции и замърсители от индустрията, земеделието и градовете


- прекомерното и неконтролирано използване на морските хранителни ресурси (рибни ресурси)


- продължаващите негативни въздействия от чуждите и инвазивни видове, навлизащи в Черно море


- урбанизирането на крайбрежните зони и произтичащите от това проблеми


- недостатъчният контрол на потенциално вредни дейности от транспорта, индустрията и други човешки дейности.


Денят на Черно море тази година


По повод празника организациите "Зелени Балкани" и WWF - България, които са част от екокоалицията "За да остане природа в България", провеждат днес дискусии за Черно море в Пловдив, Дуранкулак и София.


Със серия от събития празника на Черно море отбелязват от сдружение "Зелени Балкани", като днес те изнасят лекция за делфините в Регионалния природонаучен музей - Пловдив, и тематични игри за деца в читалището в Шабла.


В Черно море има три вида китоподобни: афала, муткур и обикновен делфин. И трите са защитени от Закона за биологичното разнообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни директиви (за местообитанията и за птиците), които определят правилата за опазване на европейското природно наследство чрез мрежата "Натура 2000" (повече тук).


На 1 ноември "Зелени Балкани" и сърфистите от WIND2WIN канят на безплатна прожекция на филма "Море на вятъра", отново вечерта в Регионалния природонаучен музей - Пловдив.


С информационна акция за устойчивия риболов и избора на морски дарове експерти на WWF ще гостуват в IKEA - София от 31.10. до 03.11. Те ще разкажат за нуждата от опазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Според природозащитниците не е нужно потребителите да се отказват от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се купуват морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях. В помощ при избора, посетителите ще получат наръчник за устойчива консумация на морска храна - "Рибен буквар 2.0", издаден от WWF.


От WWF напомнят, че рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK