Полярни ледени риби и гигантски червей влизат в Националния природонаучен музей

Теренна работа по събиране на морска фауна в района на о-в Ливингстън по време на 27-ата българска антарктическа експедиция, ноември 2018 - март 2019

© доц. Любомир Кендеров, НПМ-БАН

Теренна работа по събиране на морска фауна в района на о-в Ливингстън по време на 27-ата българска антарктическа експедиция, ноември 2018 - март 2019Полярни ледени риби и гигантски червей влизат в новата изложба на Националния природонаучния музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН), която откри днес директорът на музея Николай Спасов. Под името "Биоразнообразието на Антарктика" тя е разположена в три нови витрини в зала "Риби" на музея.


Експонатите


Спасов благодари на изследователите от 27-ата българска антарктическа експедиция, приключила тази година, които са дарили своите образци за експозицията. Румяна Мечева също подари свои лични полярни екземпляри за новата експозиция - лишеи, глава на ледена риба, прешлен от тюлен и три черепа на антарктически птици.


Научните проби са събрани от крайбрежната зона пред Българската полярна база на о. Ливингстън. Музейните експонати включват един от най-големите улавяни досега екземпляри на крокодилска ледена риба, 3 вида нототениеви риби (бел. авт. - т.нар ледени риби, типични за южните морета), 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли.
Полярни ледени риби и гигантски червей влизат в Националния природонаучен музей

© ас. Асен Игнатов, НПМ-БАН


Тихомир Стефанов от музея разясни, че ледените риби са различни от всички други гръбначни животни, защото в кръвта им няма хемоглобин. Кислородът се пренася с проста дифузия в кръвната плазма. Наличието на специални гликопротеини в кръвта им позволява да оцеляват при минусови температури, без тя да замръзне.


Елиза Узунова от Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" допълни, че тези риби са се адаптирали към застудяването преди милиарди години и в момента са уникални за фауната на Земята. Освен че кръвта им е бяла, тяхната кожа също не е защитена от люспи, като така може да поема кислород директно от водата.


Полярни ледени риби и гигантски червей влизат в Националния природонаучен музей

© ас. Асен Игнатов, НПМ-БАН


Полярните безгръбначни в новата експозиция са представени от миди, охлюви, морски паяк, морска звезда и немертинов червей парборлазия. Любомир Кендеров от Софийския университет разказа, че парборлазията е много трудна за съхранение, защото при изваждане извън водата се защитава с усукване и извиване и повечето световни експозиции, които изобщо имат този рядък вид, го показват на посетителите под формата на усукано кълбо. С много трудности той и д-р Стефанов са успели да съхранят крехкия червей и да го покажат в експозицията като екземпляр в естествената му дължина.


Кендеров разказа и за експонатите от крил, който е един от най-масовите видове в полярните морета и служи за основа на хранителната верига за почти всички организми – безгръбначни, риби, птици, бозайници. Той наподобява малки скариди, които плават във водата подобно на планктон и са най-разпространената храна за китовете. Крилът е и видът с най-голяма биомаса на планетата - всички индивиди имат маса между 500 и 8000 млн. тона, разясни Кендеров.


Той подчерта, че освен с научното си значение изследванията на Антарктика имат важно приложение, защото част от полярната фауна дава възможности за ново развитие в медицината и разбиране на реалната динамика на климатичните промени. По думите му парборлазията, или червеят-панделка, (Parborlasia corrugatus), който достига до 2 м дължина, има биологично активни вещества, сред които са доказани цитотиксични токсини, невропептиди, еритроцитолити. Част от тези вещества са обект на най-нови биохимични изследвания с голям потенциал за фармацията по отношения на лечението на заболявания на нервната система.


Доц. Узунова разясни, че костният състав на ледените риби пък дава ресурси за изследвания на остеопорозата. Тя подчерта също, че уникалната фауна на полярните морета се е приспособила в предишни епохи към застудяването. Ледените риби живеят в минусови температури, но може би няма да могат да се приспособят към бързото темпо на настоящите климатични промени. При вода с температура над 6 градуса те не могат да усвояват кислород и се задушават. Ето защо може би тези редки безгръбначни са пред изчезване.


Биологията в полярните експедиции


Поддържането на българската антарктическа база от 1989 г. насам е основен ресурс за полярните изследвания. През 90-те години първите биолози са били изключение в пионерните експедиции, представени основно от геолози, разказа проф. Нешо Чипев.


27-та българска антарктическа експедиция се е провела от ноември 2018 до март 2019 под ръководството на Христо Пимпирев - директор на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет. Морските организми са събрани под ръководството на Любомир Кендеров в изпълнение на проект, подкрепен от Фонда за финансиране на полярни научни изследвания 2018 г. с базова организация СУ "Св. Кл. Охридски".


Пимпирев подчерта важността на средствата, които от 2016 г. Фондът за научни изследвания е започнал да отделя целево за полярни изследвания. Кендеров разказа за трудната работа по съхранение на ценните водни екземпляри, които трудно могат да бъдат пренесени в друга среда, така че да бъдат използвани за изследвания и образование.


Учените обявиха, че след десет дни ще замине и следващата, 28-а, българска антарктическа експедиция, в която ще участват и биолози от НПМ и Софийския университет. Те се надяват след нея експозицията "Биоразнообразието на Антарктика" да бъде разширена с нови екземпляри.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK