Учени към евродепутатите: Сегашната земеделска политика прави Европа необитаема

Уедряването в огромни обработваеми площи на земеделски земи с монокултури води до липса на хранителни ресурси за птиците, които разчитат на разнообразието от насаждения с различни посеви.

© Mihaly Koles, European Ornithologists Union

Уедряването в огромни обработваеми площи на земеделски земи с монокултури води до липса на хранителни ресурси за птиците, които разчитат на разнообразието от насаждения с различни посеви.Организации на европейски учени предупредиха Европейския парламент и новоизбраната Европейска комисия в отворено писмо, че птиците, бозайниците, влечугите, земноводните и насекомите намаляват катастрофално заради вредни европейски земеделски практики. Според тях досегашната Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз трябва да бъде променена за следващия финансов период, защото допринася за загубата на биологични видове и необратимото увреждане на природата, което пряко влияе и на хората.


"Призоваваме ви да действате въз основа на научните данни и незабавно да предприемете мащабна реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС", гласи писмото, подписано от Европейския съюз на орнитолозите, Европейската фондация за бозайниците, Европейското дружество на херпетолозите, Европейското дружество на изследователите на пеперуди, Защита на пеперудите - Европа, и Европейския съвет за преброяване на птици. Тези научни организации обединяват над 2500 изследователи в различни биологични области.


Призивът на учените идва на фона на очакваното приемане на ОСП до края на годината и започване на мандата на новата Европейска комисия (ЕК), чийто състав още не е одобрен от Европейския парламент. Ангажименти в посока по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени и за околната среда по-общо бяха поети от новоизбрания президент на ЕК Урсула фон дер Лайен и се очаква да бъдат изисквани от нейния екип.
ОСП силно субсидира мегафермите с по 500 крави на закрито и екстензивното земеделие на огромни площи от монокултури. Вече има немалко данни (например тук) за това, че обработваемата земя отнема площи от гори и влажни зони, които осигуряват защита от климатичните промени и са естествени местообитания на редки видове. Търсенето на високи добиви изисква химическа обработка на земеделски култури, която е вредна за пчелите - опрашителите, от които зависи 75% от храната на човечеството.


Кои земеделски практики са вредни


Европейските научни организации са обединени около данни, че интензивното земеделие допринася за световните процеси на загуба на биоразнообразие и климатични промени. Учените настояват ЕС да превърне Общата селскостопанска политика в отговор на промените в климата и загубата на биоразнообразие, вместо да продължава да бъде една от причините за тези глобални проблеми. Според тях моделът на интензивно земеделие, който се насърчава със субсидиите от досегашната политика, води до замърсяване на водата и въздуха и прекомерно извличане на водни ресурси и допринася за климатичната криза. Сред вредните практики в земеделието са посочени премахването на особеностите на ландшафта (например ветрозащитни пояси, живи плетове и дървета), уедряването на земеделските площи, драстичните увеличения при използването на пестициди и честотата на косене, разширяването на напоителните системи и унищожаването на пасищата.


"Тези дейности доведоха до намаляване на популациите на птици в Европа с над 55% между 1980 и 2015 г. В Германия например популациите от насекоми са намалели със 76% за 27 години", посочват учените. Те посочват, че на фона на тези данни гражданите на ЕС плащат почти 60 милиарда евро всяка година данъци за евросубсидиите. Това е най-голямото перо в бюджета на ЕС и означава средно 114 евро на година от всеки жител на съюза. Те основно финансират интензивно и фабрично земеделие, водещо до влошаване на околната среда, здравето и качеството на живота.


Анализите на учените показват, че ОСП превръща селските райони в "зелени пустини от необитаеми монокултури, целящи максимален добив". Според отвореното писмо мерките за "екологизиране" са до голяма степен неефективни за запазването или възстановяването на биологичното разнообразие и често са много слабо контролирани. Становището сочи също, че настоящите агроекологични схеми са недостатъчно финансирани и фокусирани и затова не могат да компенсират мащаба на щетите за биоразнообразието в обработваемите земи.


Каква да бъде селскостопанска политика след 2020 г.


Научните организации също твърдят, че предложението за ОСП след 2020 г. не предлага реална реформа и дори рискува с поставяне на по-слаби от досегашните амбиции по отношение опазването на околната среда.


Д-р Найден Чакъров е изследовател в Института за изследване на поведението на животните към Университета на Билефелд, Германия. Той е и член на българската природозащитна организация Сдружение за дива природа "Балкани", която е член на екокоалицията "За да остане природа".

© Мaртин Мартинов, Личен архив

Д-р Найден Чакъров е изследовател в Института за изследване на поведението на животните към Университета на Билефелд, Германия. Той е и член на българската природозащитна организация Сдружение за дива природа "Балкани", която е член на екокоалицията "За да остане природа".

Инициативата за обща научна позиция пред политиците на ЕС е на Европейския съюз за орнитолозите (European Ornithologists' Union). Българският представител в него, д-р Найден Чакъров, коментира необходимите промени в ОСП за "Дневник".


За него е показателно, че това е безпрецедентна политическа позиция, в която са обединени изследователски организации, които се занимават на 100% с фундаментална наука. Именно при последния конгрес на Европейския съюз на орнитолозите в Клуж, Румъния, са изнесени множество доклади, които за пореден път подчертават, че спадът на популациите на полските птици е критичен и скоро няма да има и най-банални в миналото видове. "Това е нещо, което в България се случва от поне 15 години," казва Чакъров. При тези дискусии Европейският съюз на орнитолозите подготвя позиция, за да поиска промяна на политиките, които водят до тези загуби за птиците. "Впоследствие и другите дружества на мамалолози, херпетолози и ентомолози се присъединиха, тъй като катастрофата е сходна за всички организмови групи - включително растения, гъби и т.н.," разказва Чакъров.


"Целта на науката е да разбере света и да подобри съществуването на хората, включително и съжителството на хората с природата. Инвестиции в наука са напълно безсмислени, ако политиците нямат чуваемост за малкото на брой научни консенсусни мнения. Необходимостта от аграрни политики, които осигуряват поддържането на биоразнообразие и овладяването на климатичните промени, е един от тези малко на брой безспорни консенсуси - виждате колко разнообразни научни организации са активни по темата", разяснява ученият.


Той очаква новият състав на ЕП да има чувствителност по темата и реакция към писмото на учените. Според него в Европейския парламент има две мнения с почти изравнени сили, които подкрепят две предложения за реформи. Едното е да се продължи с минимални промени и е диктувано от фермери, адаптирали се към настоящите политики, дори ако за тях това означава предприемане на множество трудни и неприятни развития за адаптация към влошени условия на работа поради загуба на биоразнообразие и климатични бедствия.


Второто предложение за реформи е в посока устойчивост и субсидии за поддържане на площи с висока стойност за природата - тоест, позволяващи запазване и възстановяване на биоразнообразието и извънградското население. Според Чакъров за разлика от предишни схващания на практика това означава "не по-малки добиви, но повече природа и повече резистентност към специализирани вредители по културите" и съответно не по-малки доходи за земеделците.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  И това става с 50% от парите на ЕС,които отиват за фермерите. Напълно сбъркана политика!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  За цялостната земеделска политика не знам, та да говоря.
  Но за тази във и към България си е вярно, че я прави необитаема.
  Но не в еколожкия смисъл ...

  Зърнопроизводството в сегашната му форма ни убива селото, обезлюдява го.
  По същество това е масово изключително силно механизирано производство на суровини. Т.е. малка добавена стойност като човешки труд.
  От тук - доходите са ниски и с нисък, закован абсолютен таван.
  От тук - обезлюдяване на селото.
  Добавената стойност в селското стопанство е там, където пипа ръчица.
  Зеленчуци, плодове, животновъдни ферми, а не "комбинати".
  Точно това внасяме. А изнасяме зърно ...

 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Ясно е, че политиките в ЕС трябва да бъдат променени в съответствие с 21 век, технологиите и екологичните нужди!

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Някога, дядовците ни са редували сеитбените видове по нивите - една година жито, следваща леща и т.н.т. Което е съхранявало качествата на почвата.
  Субсидиите са враг на нормалното земеделие и колкото по-бързо се реши постепенното им премахване, толкова по-добре.

 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 298 Неутрално

  За цялостната земеделска политика не знам, та да говоря.Но за тази във и към България си е вярно, че я прави необитаема.Но не в еколожкия смисъл ...Зърнопроизводството в сегашната му форма ни убива селото, обезлюдява го.По същество това е масово изключително силно механизирано производство на суровини. Т.е. малка добавена стойност като човешки труд.От тук - доходите са ниски и с нисък, закован абсолютен таван.От тук - обезлюдяване на селото. Добавената стойност в селското стопанство е там, където пипа ръчица.Зеленчуци, плодове, животновъдни ферми, а не "комбинати".Точно това внасяме. А изнасяме зърно ...
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Съгласен, а за износа на зърно да добавя, че се и субсидира! Пълна идиотщина!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Това е твърде добре. За птиците се грижат определени организации, освен това далеч не са толкова много.

 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

  Някога, дядовците ни са редували сеитбените видове по нивите - една година жито, следваща леща и т.н.т. Което е съхранявало качествата на почвата.Субсидиите са враг на нормалното земеделие и колкото по-бързо се реши постепенното им премахване, толкова по-добре.
  —цитат от коментар 4 на Лелка


  Сега също редуват културите!! Не подценявайте хората толкова елементарно!

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  "...драстичните увеличения при използването на пестициди.."


  Ами сега? Кой е най-големия прозводител в света - Bayer, с каква националност - немска.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Прави са и това вече е смислено и обосновано искане, което не може да остане без последствия. За разлика от истериите на Гретето.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ...Зърнопроизводството в сегашната му форма ни убива селото, обезлюдява го....
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Селото бе убито и обезлюдено при соца, през 80-те повечето работници, извършващи немеханизирани дейности, бяха пенсионери или на предпенсионна възраст. Затова сега е трудно да се развива земеделие изискващо ръчен труд. Остава зърнопроизводството, трактора, комбайна и дерзай. Лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, всичко това трудно се механизира особено ако искаш продукта да не е за преработка, а да е директно за крайния потребител.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Каква ирония - "Обща селскостопанска политика".

  Вече нито е обща (защото не обслужва всички), нито е селскостопанска (защото на село субсидиите изядоха хората), нито е политика.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  "...драстичните увеличения при използването на пестициди.."Ами сега? Кой е най-големия прозводител в света - Bayer, с каква националност - немска.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Които купиха одиозното "Монсанто".

  Дет' са вика - смЕтай!

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  [quote#10:"tigervi"][/quote]
  Идеологизиран дрън-дрън! За "трудната механизация" ...

  А обезлюдяването ...
  През 80-те?
  Ама нали капичнахме АПК-тата през '91?
  Пред очите ми са били българските села, не говоря наизуст.
  Голямото обезлюдяване настана точно в последните 15-20 години!

 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Става въпрос за използваните отрови които убиват основно насекомите които е доказано намаляват в Европа. От там ако изчезнат насекомите ще влияе на земноводните и влечугите хранещи се с тях , птиците и бозайниците също....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#7] от "wnl03619584":
  Зърнарите сеят цвекло ли?
  Цяла Доруджа сее и изнася субсидирано само жито, а внасяме домати и краставици.
  Не , хич не са прости.

 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  За да се изхранят 10 милиарда, няма как да се развива по щатдящо природата земеделие, а ако не дай си боже има и застудяване тогава хептен зле ще са нещата

 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ...Пред очите ми са били българските села...
  —цитат от коментар 13 на xm...


  А аз там съм живял, а баща ми е работил в селското стопанство през повечето време. Та не на МЕН тия! При това още при соца затвориха и 2 от общо трите предприятия. Голяма част от учителите, зъболекаря, доктора и даже партийния секретар живееха в града. Желаещи да стоят на село нямаше, всеки се стремеше да се измъкне от там.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Пак ли "учените"? Не се ли усещате, че ви вземат за канарчета? Казват, че между 11-те хиляди подписали бил и Мики Маус. А самата бройка е майтап с 11-те хиляди девственици на Света Урсула, което пък май е майтап с новата шефка на ЕК.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#10] от "tigervi":

  Верно ли ? Затова ли имаше пълни училища в селата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Вярно, вярно, 1962-1964, родените в тези години бяха два класа в селското основно училище. В него учеха деца и от две съседни села, като в едното от тях последния ученик бе роден 1962. Училището все още съсществува и дори е средно обслужвайки и околните села.

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  И да, след 1965 броя на новородените деца рязко спадна, а миграцията се засили, така че стана проблем запълването на класовете.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Демографската криза в България не е от последните 2-3 десетилетия. Тя започна много по-отдавна.
  "от 1974 г., започва ясно изразена тенденция на спад в раждаемостта, която е и почти постоянна – с около 0,4 промила на година – до 1997 година. Разликата между ясно изразения пик през 1974 г. и ясно изразеното дъно през 1997 е 9,5 промила (9,5 новородени на всеки 1 000 души население)."

 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#15] от "Лелка":


  До коментар [#7] от "wnl03619584":Зърнарите сеят цвекло ли?Цяла Доруджа сее и изнася субсидирано само жито, а внасяме домати и краставици.Не , хич не са прости.
  —цитат от коментар 15 на Лелка


  Нищо подобно!! Площите СЕ РУТИРАТ. Сеят още царевица, слънчоглед и други култури. Сеат се есенни и пролетни култури. Почти никой не сее 2 поредни години жито на една и съща нива. Просто НЕ се получава!! Ако можеше, още дядовците ни щяха да го правят!!

 24. 24 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Интензивното зърнопроизводство създава немалко работни места, но наистина не са толкова по селата. Например цяло лято комбайни обикалят България. От Видин стигат до Добрич, защото не всички арендатори имат достатъчно техника. Отделно агрономи, механици, ако щете дори селскостопанска авиация, която съществува именно заради тях.
  Като се говори за производители на плодове и животновъдни ферми, знаете ли какви хора работят там? Някой от тук пишещите би ли работил? Такива бели българи там почти не съществуват. Става дума основно за цигани. Там където имат турци са направо щастливци. Заради огромната разлика в работната етика. Трябва да се поущряват малките лични стопанства, които осигуряват препитание на едно семейство. Много такива има в последно време, предлагащи продукцията си чрез интернет.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Любопитно

  Пак ли "учените"? Не се ли усещате, че ви вземат за канарчета? Казват, че между 11-те хиляди подписали бил и Мики Маус. А самата бройка е майтап с 11-те хиляди девственици на Света Урсула, което пък май е майтап с новата шефка на ЕК.
  —цитат от коментар 18 на Един вампир броди из Европа


  Това за девиците твоя теза ли е или си мернал нещо конкретно?
  Щото и мен отдавна ме усъмни съвпадъкът, твърде е очеваден, но не съм ровил ...

 26. 26 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Интезивното земеделие избива освен пчелите и полските зайци, които си правят дупки в нивите и там си гледат малките.
  И все пак - коое е по-важно добруването на хората или биоразнообразието?
  Аз лично съм за хората.

 27. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ... добруването на хората или биоразнообразието...
  —цитат от коментар 26 на Vassil Stoychev


  Не си разбрал добре статията! Например, унищожаването на пчелите е не само разрушаване на един отрасъл от селското стопанство, но и проблем в опрашването на някои селскостопански култури. Човечеството няма как да развива селско стопанство и да унищожи всички останали растения и животни, няма как всички площи да са една огромна оранжерия и един огромен обор.

  Eddie lives... somewhere in time!
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Еми то нема начин.

  Ако земеделието в Европа се намали, онея в Африка ще измрат. Кой ще им праща папо.

 29. 29 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не може да бъде! Европа, климатичният лидер, дето воюва с вятърните мелници, да съсипва природата? Сега да се обадят и социолозите и икономистите, защото субсидиите прояждат тъканта на обществото.

 30. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  " Според Чакъров за разлика от предишни схващания на практика това означава "не по-малки добиви, но повече природа и повече резистентност към специализирани вредители по културите" и съответно не по-малки доходи за земеделците."
  Повече природа означава използването на по-малко пестициди, инсектициди и прочие -циди. Това води след себе си намаляване на добивите и съответно доходите на земеделските стопани. Не може да си едновременно екологично чист и печеливш производител. Съчетаването на природа и модерно земеделие си е чиста утопия и няма никакъв шанс да се случи.

 31. 32 Профил на verapetkantchin
  verapetkantchin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Онези в Африка между другото доста добре се оправят - имах възможност лично да го видя това лято. Поне в Танзания си имат достатъчно храна, която сами си произвеждат. При тях проблемът е по-скоро съхранението на всичката продукция, която произвеждат.

 32. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Селскостопанската политика в сегашния й вид е чиста проба перверзия на социалния инженеринг, плод на брутален лобизъм от малки, но силно мотивирани групи "чупещи кинтите" за сметка на обществото.
  В България са не повече от 1000 фермерите, богатеещи за сметка на Европейската земеделска политика. Поне половината от тях нямат нищо общо със земеделие.
  И това е не само в България, в цяла Европа е същото.
  Дори Кралицата на ОК получава тлъст пай от земеделските субсидии.

 33. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Интензивното зърнопроизводство създава немалко работни места, но наистина не са толкова по селата. Например цяло лято комбайни обикалят България. От Видин стигат до Добрич.
  —цитат от коментар 24 на anton83


  Почти никой от обработващите земя в България не живее в село.
  Но това кой от умно-красивите даващи акъл да го знае??!

 34. 35 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Само два факта за комунистическите кухи лейки:
  1. През последните 10 години заетите в земеделието и животновъдството са намалели от 30 на 3% от работоспособното население.
  2. Селското население по време на комунизма е голямо защото имаше жителство и не се разрешаваше на хората да пътуват в чужбина. Иначе българското село щеше да е изчезнало още 1975.
  Така че много поздрави за това кое убива и кое държи селото живо.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK