"Зелени Балкани" получиха международно отличие за работата си за делфините

"Зелени Балкани" получиха международно отличие за работата си за делфините

© Зелени БалканиСекретариатът на Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Средиземно море, Черно море и прилежащата акватория на Атлантическия океан (ACCOBAMS) отличи с първо място за опазване на китоподобните българското неправителствено сдружение "Зелени Балкани". Това се случи на проведения миналата седмица в Истанбул седми конгрес на ACCOBAMS.


"Зелени Балкани" са единственият български партньор в международното обединение за опазване на делфините, приет в ACCOBAMS през 2013г. Споразумението за китоподобните в Средиземно и Черно море и прилежащата акватория на Атлантическия океан е и официално ратифицирано от Република България през 1999г., което означава, че правителството ни е задължено да работи заедно с държавите от съседните акватории за опазване на китоподобните.


Държавите, ратифицирали споразумението, плащат членски внос и съответно се ангажират да спазват определени правила и изпълняват решенията, които се взимат по време на срещите на страните по ACCOBAMS. Страните-членките изготвят и доклади за изпълнението към Секретариата на международното споразумение, но към момента няма механизъм за контрол и санкции.
За "Дневник" от сдружение "Зелени Балкани" разясниха, че ACCOBAMS работи предимно по проучвания и организиране на обучения - например, за смекчаване на взаимодействията с риболова и изготвяне на насоки за природосъобразни действия на човека в морска среда. ACCOBAMS има и фонд за малки проекти по места за проучване и смекчаване на заплахите за китоподобните и си сътрудничи с Европейската комисия и различни научни и неправителствени организации. Споразумението е и част от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (Бонска Конвенция) под егидата на Програмата за околна среда на ООН.


Отличието за "Зелени Балкани"


Представител на "Зелени Балкани" в ACCOBAMS е Димитър Попов. За "Дневник" той разказа за отличието, получено от Секретариата на международното споразумение.


Димитър Попов е представителят на "Зелени Балкани" в ACCOBAMS и координатор на проекта на сдружението за регионална система за мониторинг на китоподобните. На снимката: Попов при участие в самолетно проучване на китоподобните в Средиземно море през 2018 г.

© Зелени Балкани

Димитър Попов е представителят на "Зелени Балкани" в ACCOBAMS и координатор на проекта на сдружението за регионална система за мониторинг на китоподобните. На снимката: Попов при участие в самолетно проучване на китоподобните в Средиземно море през 2018 г.


Той разказва, че като партньор по споразумението , "Зелени Балкани" е организация, която е кандидатствала въз основа на своя опит и е призната като работеща за проучване и опазване на китоподобните. Статутът се дава след кандидатстване и при поет ангажимент организацията и в бъдеще да работи по тази тема.


Отличието, получено от "Зелени Балкани" миналата седмица, е част от първия конкурс за партньори на ACCOBAMS, като темата е била информационни дейности. Сдружение "Зелени Балкани" е кандидатствало със своите информационни дейности по проекта си "Натура 2000 - нови хоризонти", финансиран от програма "Лайф" на Европейската комисия. В този проект едни от целевите видове за популяризиране, като обект на защита от европейската мрежа "Натура 2000", са именно китоподобните.


Димитър Попов разказва още: "За мен важни постижения са участието в самолетните проучвания на Черно море през 2013 и 2019 г. и Средиземно море през 2018 г.; проведените вече 5 експедиции в териториалните води на България за 2017-2019 г. - не мисля, че има друг такъв набор данни за нашите води и обучените доброволци, чрез които това се случва. Както и мониторингът на приулов на китоподобни (случайно заплитане в рибарски мрежи), който е важен за оценка на въздействието на риболова на калкан върху тях.


Като партньор в ACCOBAMS, от "Зелени Балкани" са осъществили множество дейности за изследване и популяризация на китоподобните. Част от тях сапроектите "Пилотни дейности по фото-идентификация на делфини в южните крайбрежни води на България" през 2012 г., "Създаване на капацитети в българските черноморски общини за реакция при изхвърлени на брега китоподобни" през 2013 г., "Проучване на разпространение и численост на китоподобните в българските териториални води 2017-2019 г.", проведеното през 2018 г. обучение за "Сертификация от ACCOBAMS за високо квалифицирани наблюдатели за морски бозайници", започналият през 2019 г. проект CeNoBS, и ежегодни изложби за китоподобните и отбелязвания на Ден на Черно море.


Попов още разказва, че "Зелени Балкани" са изградили сътрудничество за проучване и защита на китоподобните на ниво Черно море. Сдружението има обмен на информация с колеги от Украйна, Румъния, Турция, Грузия. Планират се продължения на проучванията в териториални води, както и мониторинг на приулова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK