Кметът на Русе иска анкетна комисия за качеството на въздуха

Пенчо Милков е кмет, издигнат от БСП, но мнозинството в общинския съвет на Русе е на ГЕРБ.

© Анелия Николова

Пенчо Милков е кмет, издигнат от БСП, но мнозинството в общинския съвет на Русе е на ГЕРБ.Новият кмет на Русе Пенчо Милков ще предложи на общинския съвет да бъде създадена временна анкетна комисия от общински съветници и експерти в отговор на жалба, свързана с качеството на въздуха в града. Тя е отправена до Европейския парламент и до още няколко български институции, съобщава местната управа.


Предложението на Милков е комисията да заседава публично - пред обществеността. Нейна задача ще бъде да събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и да изслуша всички компетентни органи и заинтересовани граждани. При необходимост ще бъдат поканени национални и международни експерти.


"Подобно на кръглата маса от 1990 г. в София се надявам временната анкетна комисия в Русе да стане орган и символ на гражданската активност и да постигне исторически успех. Енергията на русенци заслужава отговор от институциите", казва Милков, цитиран в прессъобщението.


Той ще изпрати жалбата и до българските евродепутати с искане да го информират за действията, които ще бъдат предприети. По думите му гражданите на Русе трябва да знаят истината за замърсителите на въздуха и мерките срещу тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK