Броят на мечките в България не е нараснал

Информационна табела на Национален парк "Централен Балкан" за разумно съжителство с мечките в естествените им местообитания

© Вера Стаевска, Личен архив

Информационна табела на Национален парк "Централен Балкан" за разумно съжителство с мечките в естествените им местообитанияНапоследък зачестиха разкази за мечки, доближаващи хората, и за възможни опасности и за двете страни при такива срещи (виж петиция за спасяване на мече и призиви за отстрел на нападнала ловец мечка). "Дневник" потърси за коментар Александър Дуцов, неправителствен експерт от Сдружение за дива природа "Балкани", който е един от авторите на утвърдения от екоминистерството План за управление на кафявата мечка 2008 - 2018 г., и Владимир Тодоров, биолог, изследовател на мечки към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките.


Увеличава ли се броят на мечките в България и налага ли се отстрел, за да се защитят хората?


Александър Дуцов е председател на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани" и един от авторите на План за управление на кафявата мечка 2008 - 2018 г. На снимката реже с клещи стоманеното въже на бракониерска примка, след като хванатата в нея мечка е упоена. На мечката е поставен нашийник с предавател и тя е пусната на свобода, но след 4 месеца тя е убита, а нашийникът - намерен срязан

© Иво Данчев, Личен архив

Александър Дуцов е председател на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани" и един от авторите на План за управление на кафявата мечка 2008 - 2018 г. На снимката реже с клещи стоманеното въже на бракониерска примка, след като хванатата в нея мечка е упоена. На мечката е поставен нашийник с предавател и тя е пусната на свобода, но след 4 месеца тя е убита, а нашийникът - намерен срязан
- Александър Дуцов: Данните не говорят за увеличаване на популацията. Генетичният мониторинг отпреди 6 години определено показа по-ниска численост от официално докладваната от горските служители.


Популацията се влияе от много фактори. Има изсичане на гори, но районите около селата и бивши пасища обрастват и подивяват. Така мечки се появяват на места, които са обитавали преди 100 - 200 години и се разселват. В същия момент има неофициални данни за много сериозна преса на бракониерство върху популацията.


Преди 10 години всички заинтересовани страни достигнахме до извода, че мечките е необходимо да се управляват само в посока намаляване на конфликта с хората. Това значи, че ако мечки се появят в нова територия, трябва да се оставят необезпокоявани. Възможен е отстрел за поддържане на популацията в определени рамки. И са задължителни мерки при поява на загубили страх от хората мечки.


Владимир Тодоров, асистент към ИБЕИ-БАН и член на СДП "Балкани", изследва данни за мечките в България. Той събира данни за активността и размера на територията на мечката чрез GPS нашийници, които периодично излъчват сигнал за местоположението на животното. Досега е уловил 15 и е маркирал 14 мечки в защитена зона "Централен Балкан", като за съжаление част от тях са убити от бракониери

© Владимир Тодоров, Личен архив

Владимир Тодоров, асистент към ИБЕИ-БАН и член на СДП "Балкани", изследва данни за мечките в България. Той събира данни за активността и размера на територията на мечката чрез GPS нашийници, които периодично излъчват сигнал за местоположението на животното. Досега е уловил 15 и е маркирал 14 мечки в защитена зона "Централен Балкан", като за съжаление част от тях са убити от бракониери


- Владимир Тодоров: В момента мечките са в период на интензивно хранене, за да натрупат запаси преди зимния сън. Поради липсата на храна това води до скъсяване на дистанцията с хората.


За агресивни спрямо човека мечки в населени места не съм чувал. Имаше инцидент по време на лов миналата седмица, но не бих го определил като агресия, а по-скоро като реакция при паника. По време на лов лаят кучета, гърмят пушки, гоначите викат. Това плаши всяко животно и ненадейно попаднало на човек, то може да го нападне, за да се спаси.


Защо мечките са защитени, ако броят им е прекомерно голям?


- Александър Дуцов: Първо, няма данни за прекомерно голям брой. А и в природата няма параметър "свръхпопулация" - това е субективна оценка, базирана на страх, интереси и лично отношение. А защо са защитени... Мечката е вид "чадър" - опазването ѝ гарантира здрава екосистема, в която и други видове растения и животни живеят при добри за тях условия.


- Владимир Тодоров: По данни на единствения извършван мониторинг на вида в България тенденцията е към намаляване на вида, а не увеличаването му. Камо ли "прекомерно".


Достатъчна ли е защитата на мечките?


- Александър Дуцов: Законодателно мечките са добре защитени. Основните популации са в национални паркове, резервати и зони от европейската мрежа "Натура 2000", има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването им е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба.


Проблемът е в контрола - парковите рейнджъри нямат оборудване и правомощия за задържане на нарушителите, полицията не смята бракониерството за сериозно престъпление, прокуратурата и съдът не отделят нужното внимание на такива дела, за да доведат до ефективна присъда. Публична тайна е и че високопоставени представители на полиция, съд и прокуратура практикуват нелегален лов.


- Владимир Тодоров: Мечката е с най-високата степен на защита според българското законодателство. Отговорност носят и Министерството на околната среда и водите, и Министерството на земеделието, храните и горите и си прехвърлят топката. Дори когато някой поеме отговорност, то никога не е навреме. Над 80 мечки са убивани годишно от бракониери, възможно е бройката да е доста по-голяма.


Кога е оправдано убиване на мечка?


- Александър Дуцов: В Плана за действие за кафявата мечка са описани всички параметри на проблемните мечки. Отстрелът се предприема при законна самоотбрана. Това означава поява на индивид, който въпреки мерките за прогонване продължава да навлиза в населените места, не изпитва страх от хората, не бяга при поява на човек, напада домашни животни, кошери или овошки в близост до урбанизирани територии.


- Владимир Тодоров: Нормативната уредба изисква да се предприемат редица мерки, преди да се стигне до последната - отстрелът. Те включват прогонване и преместване на проблемния индивид.


Но опити за прогонване има единствено от потърпевшите, които палят огньове, гърмят пиратки и други подобни. За преместване пък става въпрос изключително рядко, и то само когато е вдигнат много шум, както е при случая в Сопот в момента.


Ако се стигне до разрешаване на отстрел, процедурата изисква свикване на комисия, включваща представители на Районна дирекция по горите, Районна инспекция по околна среда и водите, местната власт и други. Щетите по овошките или кошерите се изплащат от Министерството на околната среда и водите. Разрешителното за последващи мерки е най-често за отстрел и се подписва първо от министъра на земеделието и после от министъра на околната среда.


Има ли достатъчен контрол върху мечките, които са убити като опасни?


- Александър Дуцов: Всяка отстреляна мечка се регистрира. Разбира се, има шанс да се убие и безопасен индивид, особено когато се тръгне на гонка и се убие първата видяна мечка в района. Но по-често се издебва точната, като за примамка се използва жертва на мечката и тя се отстрелва, когато се връща повторно да си дояде.


- Владимир Тодоров: Често ставаме свидетели на една практика, която може да внесе основателни съмнения дали е застрелян точно проблемният индивид - когато животното е убито далече от населеното място и най-често бива свален едър мъжки екземпляр, който е хубав ловен трофей.


Каква е силата на Плана за действие за мечката?


- Александър Дуцов: Планът изтече 2018 г. и според закона не е ясно дали неговата валидност продължава до появата на нов план - както е с плановете на националните паркове - или не. Според тълкуванията на МОСВ в момента няма план.


- Владимир Тодоров: Планът за действие е нормативен документ с по-скоро препоръчителен характер. Досегашният план работеше относително добре и бе един от малкото изпълнявани планове за действие за защитен вид. Би следвало да бъде действащ до създаване на нов такъв, но в момента спазването му е по-скоро въпрос на избор. Естествено, независимо от плана има закон и наредба, които задават нормите на опазване на вида.


Топлото време пречи на зимния сън и през ноември мечките са все още активни. Това налага ли някаква промяна в мерките?


- Александър Дуцов: Параметрите на околната среда са променливи и често променят поведението на индивидите. Някои мечки не спят зимата и посещават хранилките с царевица на ловните структури.


Със сигурност е нужно да се възстановят екипите за спешни случаи, които оценяваха необичайни ситуации с мечки и предприемаха нужното - прогонване, улавяне и преместване, поставяне на електропастири, при необходимост препоръчване на отстрел.


- Владимир Тодоров: Не бих казал, че се налага промяна, но трябва да се действа превантивно. Има утвърдени методи за предпазване на стадата от диви животни - електропастири, овчарски кучета, контейнери за смет със специални механизми. Последното важи само в случаите, когато боклукът не отива в близката долчинка, разбира се.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sands
  sands
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това бракониерството е едно от най-гнусните престъпления срещу природата. Наистина жалко, че средната култура на ловците и рибарите в България масово е изключителна ниска и следствие невежество се нанасят дълготрайни щети на едни от най-големите ни богатства.

 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 545 Весело

  Броят на мечките в България не е нараснал - следователно баба Бриджит Бардо не се грижи достатъчно за тях...

  73! Go Go
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Да бъде "преместена" мечката, това е интересен термин. Това може да го напише някой, който седи зад бюро и никога не е виждал, нито ще види жива мечка. А стопаните нека да треперятъ за себе си и за добитъка си, чиновническата сган е непобедима.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Весело

  Е ... ами... явно бягат !

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Май вие не сте виждали нито едно диво животно на живо ?. Преместване на мечката е предимно прогонване - подгонват я със кучета, пиратки и и взимат страха за няколко години напред. То с тия методи може да прогониш всичко живо, дори врабчетата в гората ще избягат, само някоя глуха подивяла котка би останала наоколо.

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Оставаше и да нарастнат!!! Броят на мечките и без това е над допустимите норми, в доста райони. Да сте виждали мечки из горите на Германия? Ами на Франция? Да не говорим, че ние би трябвало да се сравняваме със страни, като Белгия или Холандия, където из горите, до колкото ги има, няма нито една мечка!
  По подобен начин стоят нещата с таксацията на вълците и лисиците, където нормите са надвишени 4 пъти! Само че, когато от БЛРС предложиха да извозват уловени животни за интродукция из други европейски държави, от там категорично отказаха! Защо ли?...

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Броят не е нараствал !

  Просто баба Меца е станала по дружелюбна и затова отива на гости ...

 8. 8 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Не е ли преместване упояване на животното и поскане на свобода в друг ареал, където няма да има досег с хора.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  И това не е лошо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на plamen yakimov
  plamen yakimov
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Каква е файдата, питат.
  Kakвато е файдата от мухите, комаритте, кърлежите, пиявиците, бълхите, оси, стършели и ред други "гадни" животинки, без които обаче не би имало нито една риба, жаба, гущер, змия, птица, бозайник и накрая и нас човеците...
  Комарите например са храна на риби, лястовици, прилепи, жаби, гущери, други насекоми... Те от своя страна са храна на големите и красиви хищни птици, бозайници и влечуги..С това си поведение спсяват света от други напасти.
  Мечките, както и другите най-големи и никому ненужни хищници са показател, че живеем в една нормална за живеене, чиста среда.
  Всички на тоя свят и сме взаимно обвързани!

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#8] от "znaya":

  Според статията се правело рядко. Аз съм чувал за варианта с прогонване. И между другото места където няма досег с хора са доста малко, от последното село до произволен резерват са не повече от 10км гора а това не е много място за една мечка. Примерно между резервата Парангалица и селата в Разложко са по-малко от 10км а от последните пасища няма и 3-4 км. От Благоевград са отново под 10км а от пистата на Картала са точно 0 метра щото тя опира резервата. Ако гледаме Витоша, от южната страна където има мечки, отново няма 10км без село - Боснек, Чуйпетлево, Ярлово, после са вилните зони и накрая Бистрица. И после е ж.к Симеоново на София. Километрите които визирам са по въздуха или по директни пътеки през гората ама и мечката не търси асфалт да мине.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Е това че в някакви държави са изтрепали всичко живо и са изсекли горите още преди векове нас с какво ни обвързва ?. Виждали ли те гора в Германия (не говоря за Алпите), всичко е изкуствено. Перфектно подравнени дървета, направо е зловещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK