Разкопаната река Вит – случаят не е приключен

От разпространените от "Балканка" снимки от р. Вит, ясно се виждат следи от строителна техника

© Риболовен клуб

От разпространените от "Балканка" снимки от р. Вит, ясно се виждат следи от строителна техникаПроверката на премиера Бойко Борисов от вторник на строителството на магистрала "Хемус" при Боаза привидно изглеждаше като изясняване на въпроса изнася ли се баластра от коритото на река Вит за строежа на аутобана. Премиерът предупреди строителите "да не ме скарате с еколозите", а строителите от своя страна увериха, че баластра не е вадена, а само е махан наносен слой, колкото да се осигури стабилност за 200-тонните кранове, които монтират гредите за мостовете на бъдещото съоръжение. Борисов поръча на строителите и да организират среща с риболовния клуб "Балканка" и местните жители, които планират протест идната събота, за да им разяснят какво се прави на мястото и да ги успокоят. Предупреди и институциите да са бързи в реакциите си по темата, но независимо от това до момента техните позиции си противоречат, а "Дневник" не получава отговори на отправени въпроси.


Повод за думите на министър-председателя стана сигналът на "Балканка", че речна баластра от коритото на Вит се използва за строежа на магистралата и това застрашава реката и района от екокатастрофа. Мястото на дейностите попада в защитена зона за опазване на дивите птици от мрежата "Натура 2000". След като медиите обърнаха внимание на сигнала, в понеделник Министерството на околната среда и водите (МОСВ) първо съобщи, че проверка на Басейновата дирекция и регионалната екоинспекция не е установила техника в реката и изземане на баластра. Впоследствие ведомството информира, че на мястото е извършвано почистване на наноси, което било възложено от областния управител на Ловеч, но без да е поискано задължителното по Закона за водите разрешително. Затова и екоинспекцията в Плевен е издала заповед за спиране на всякакви дейности по почистване на наносни отложения, премахване на дървесна растителност, добив на баластра и сеч в същия участък от река Вит, се посочваше в съобщението.


Влага ли се материал от реката в "Хемус"


От риболовния клуб "Балканка" обаче казват, че са видели как камиони насипват баластра от реката за строителството на бъдещата магистрала. Освен че са изпратили сигнали до екоминистерството и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), те вече разпространиха няколко кратки видеоклипа, които показват машините в района на реката. Може да ги видите тук.
"Ние го видяхме, камионите стъпваха върху тялото на магистралата. Ако този материал се влага, тази магистрала няма да изкара и две години, по този начин се създава риск за националната сигурност", каза пред "Дневник" Димитър Куманов от "Балканка". Той посочи, че е лесно проверимо твърдението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че материал от реката не се вгражда в магистралата. Изрази обаче съмнение дали Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) ще вземе и отчете коректно проби. Към момента не е известно дали и какъв контрол е осъществявала ДНСК на отсечката, както и дали предстои да вземе проби от мястото. "Дневник" се обърна към регионалното министерство, като все още очаква отговори.


"Те (ДНСК – б.а.) в момента дори да отидат да вземат проби, аз хващам бас, че пробите им ще покажат съвършено качество", заяви Куманов. Добави, че ако се стигне до проверка на насипа за отсечката, ще настоява да присъстват и хора от "Балканка" и те да да посочат мястото и начина за вземане на пробата, "защото иначе ДНСК ще отиде и ще ни докладва най-съвършения насип на планетата". Димитър Куманов призова и министър-председателя Бойко Борисов да присъства: "Готови сме, когато иска, да дойде с нас на проверката, няма да ни вози нас в джипа, ние ще си отидем с наш джип".


Той попита къде са надзорът и проектантите, които трябва да осъществяват контрол, и изтъкна, че е налице ситуация, в която строителят на магистралата се контролира сам. "В момента тази магистрала се изпълнява по схемата за пълен инженеринг, сиреч строителят е и проектант. Съгласно Закона за устройството на територията проектантите трябва да осъществяват авторски контрол и следователно строителят контролира сам себе си, както си иска. И затова се случват такива неща", смята Куманов. Тезата на строителя, че на мястото е имало разчистване, за да се осигури стабилна основа за тежките кранове, той коментира кратко "глупости на търкалета" и добави:


"Не им трябва 1 километър унищожена река за това нещо. И надолу при Торос са копали по същия начин. Като правят мостове в дефилета, как ги правят, ако не е тайна?". Посочи, че "Балканка" е подала първия сигнал за случващото се още на 7 ноември, и добави, че "ако не лъжеха, нямаше да бягат".


Кой и как е възложил почистване на речното корито


След съобщението на МОСВ, че почистването на речното корито е възложено от областния управител на Ловеч, но без да поиска задължително разрешение, и заявката на Борисов, че ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани, изглежда, топката е в ръцете на областния управител. "Дневник" опита да се свърже с администрацията на областния управител на Ловеч за коментар. Оттам обясниха, че на 19 ноември Ваня Събчева е в командировка, отказаха контакт с пиара и обещаха, че ще се свържат с редакцията в рамките на деня. Обещанието остана на думи.


По-късно администрацията все пак публикува позиция, в която се посочва, че от 28 октомври има сключен договор с "Хидрострой" АД с предмет на дейност "Почистване речното корито на река Вит, в района на АМ "Хемус" в участъците от км 87+800 до км 103+150, включително пътен възел Боаза и пътен възел Дерманци, съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци в извън урбанизираните територии на област Ловеч за 2019 г.".


Според Закона за водите обаче областният управител следва да възлага обществени поръчки за плановите почиствания на речните корита. Информация за обявяването на подобен търг липсва на сайта на Агенцията по обществените поръчки, както и на страницата на областната управа. Областният управител може и директно да възлага почистване на речно корито, когато междуведомствена комисия установи, че е необходимо изземване на наноси заради риск от наводнения. Дали такъв риск съществува за района в иначе сушавата 2019-а година засега не е известно. От областната управа също уверяват, че са уведомили Басейновата дирекция, което не отговаря на информацията от МОСВ, че почистването е започнало без необходимото разрешително по Закона за водите.


Има ли опасност от "почистване" и на други реки


"Маскирайки цялата работа като "чистене на речни корита", тези хора, начело с премиера, очевидно са решили да изкопаят всички реки по протежението на магистралата. Там има безплатна баластра. Като им мине номерът с чистенето на речното корито на Вит, вие как мислите, дали няма да приложат същия номер на всички останали реки, познавайки начина на мислене на премиера", попита днес Димитър Куманов. Неговото сдружение "Балканка" досега е внасяло редица жалби, включително в Европейската комисия, заради нарушения на водни директиви, свързани с водните електрически централи по българските реки.


Куманов посочи, че с изкопните работи на р. Вит се създава заплаха от наводнения на населените места по поречието. Наред с риска от наводнения, той изтъкна и че реките се вкопават в коритата, способностите им да се пречистват сами намаляват, подпочвените води падат и се създава риск от намаляване и замърсяване на питейните води. От "Балканка: добавят и че вкопаването в коритата води и до подкопаване на всички съоръжения по бреговете и дават пример с моста на 6-и километър при Пловдив, чиято снимка публикуват в страницата си във Фейсбук.


Разкопаната река Вит – случаят не е приключен

© Риболовен клуб


"Ще ни предизвикат да съберем доказателства за тези неща и да изпратим уведомления до всички компетентни агенции, дирекции и т.н. в Европейската комисия. Те ще бъдат информирани как се строят магистралите в България – коридори на ЕС, за които са изхарчени милиарди европейски средства", каза Куманов. Магистрала "Хемус" се строи с финансиране от националния бюджет, но Куманов посочи, че предпроектните и прединвестиционни проучвания, както и докладите по оценка на въздействие и оценка на съвместимост са финансирани със средства на ЕС.


"Вследствие на тази дейност ние има огромен риск да им спрем парите за магистралата до Гърция, защото те очевидно ще правят същото нещо и в Кресненското дефиле", смята още Куманов. "Имаме ясно послание към министър-председателя: Човече, спри се навреме, преди да е станала голямата беля", обърна се той към Бойко Борисов.


Искания за уволнения в три институции


Димитър Куманов заяви още, че "Балканка" настоява да бъдат уволнени директорът на Басейновата дирекция, чиято проверка установи липса на техника на мястото, областният управител на Ловеч, защото той "не може да възлага чистене на речно корито на фирма X и Y без търг" и министърът на околната среда и водите Нено Димов.


"Мотивите ни за уволнение на министъра са, че на 7 ноември им изпратихме доклад за това, което става, и те първо се опитаха да прикрият, казвайки, че не могат да хванат никого, после измислиха това чистене на речно корито", обясни той.


Куманов посочи, че е готов да се отзове на анонсираната от премиера Борисов среща със строителите. Посочи обаче, че е по-важна друга среща, за която сдружението "Балканка" е настояло в сигнала си от 14 ноември. "Поискахме среща тук в МРРБ с министъра, с АПИ, ДНСК и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и преди да отидем там на обекта, искаме тук среща с тях. Да ги видим тези хора изобщо съществуват ли – огромна магистрала се строи, тях ги няма. Тази среща я поискахме на 14 ноември и оттогава цари гробна тишина", посочи той.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Разстроено

  Ако това прилича даже на подобие на държава....

 2. 2 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Част от бюджета, предвиден за пътища, се връща при хора от властта. Затова материал от р. Вит се влага в "Хемус"

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вече дори и баластра се научиха да крадат (безнаказано).
  К'во ли остава за други работи.......

 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Тоя пич ще му пратят някви качулки да му сложат белезниците на ръцете и краката и разкарват като мечка с обвинение в тероризъм и саботаж.
  Възможно и някои от роднините му да е имал сметка в КТБ и от там връзката с банкера-беглец е очевидна.
  Елементарен казус за спец тандема прокуратура/съд.
  Най-вероятно някой от сдружението му ще подаде сигнал за ОПГ направила конспирация за сваляне на властта с въоръжена борба чрез дългобойни спининги и серкмета с оловни топчета.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  И това ако не е опг здраве му кажи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не скарвайте премиера с еколозите, ей.....

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Достойни българи от "Балканка", поклон!

 8. 8 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Ако това прилича даже на подобие на държава....
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Слави те зове!

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Вече дори и баластра се научиха да крадат (безнаказано).К'во ли остава за други работи.......
  —цитат от коментар 3 на balgariez

  Те баластра си краднат още от времето на Батко и Братко. Сладка работа.
  По-големия проблем е че точно тая баластра от коритото на Вит не става за подложка.
  Ако са я ползвали за магистралата, значи са абсолютни идиоти!
  Питайте някой пътен инженер от по-старите да ви каже защо.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До коментар [#8] от "inspektora":

  Какъв Слави, инспекторе?
  АПИ, премиер, строители, областен управител и пр. се уплетоха като котета в кълчища, как пък един не се сети да каже - сбъркахме, извинявайте.

 11. 11 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 248 Гневно

  Ужасното е, че сме принудени да контролираме сами, до колкото можем, къде какво се случва за да опазим поне минимална част от това, което ни е дала природата, а институциите, реално се занимават само със замитане на следите.
  Целия ресурс е в държавата, но тя обслужва изцяло интересите на близки до власта фирми, с пълното съзнание, че причинява непоправими щети и дори убива гражданите си.
  Колко хора още трябва да загубят живота си в катастрофи, заради нефелно строителство на пътища, в наводнения заради скъсани диги, ракови заболявания вследствие замърсяване на околната среда - и всичко това в комбинация с липсата на адекватно здравеопазване, за да ни светне червената лампичка?
  Безпардонна алчност, липса на морал, арогантност и безнаказаност - все едно така плячкосаните пари ще си ги занесат в отвъдното...
  Същото е естествено и с масивни кражби, злоупотреби, корупция и манипулации.
  Съответните институции са в най-добрия случай за украса, но всеки, който публично оповести данни за такива престъпления, застава на мушката и бива публично окалян, ако въпреки това не си замълчи, се включват различни форми на репресия от същите тези институции, докато всичко успешно изчезне от полезрението, а въпросният човек си събира остатъците от съществуването...
  В много редки случаи има развитие и то неохотно с половин уста и едва като няма повече накъде накъде, като при къщите за гости.
  Съвсем друг е въпросът дали там наистина ще се стигне до наказания... Скандалите и разкритията са толкова много, как да ги проследиш всичките?
  Щом тази маса скандали, въпреки усилията да бъдат замазани, изплуват, представете си в тоя айсберг каква част се е събрала под повърхноста.
  Повечето хора реагират обаче едва тогава, когато са пряко засегнати от това нефелно управление, но за 30 годни машината е идеално смазана - народа ни е разделен, враговете назовани, омразата едни към други основно хоби... ии всеки трябва да се спасява сам.
  Това управление убива с начина си на работа и не знам как някой все още се хваща на въдицата, че неизвестни "злосторници" на ниски позиции в йерархията, решили на своя глава да изгребат коритото на река Вит, да застроят Витоша, да сложат некачествен асфалт, да изровят дюните, да фалират КТБ... допълнете си сами списъка.
  На мен ми писна да ме лъжат, за вас не знам.

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Пълна кочина!! А прасурсите - целите в бяло???!
  Много много се краде в тази територия ...
  Баластрата е само симптом на едно много по-сериозно заболяване.

  Бибитко само пропява каквото му спуснат кукловодите; а матрялЪт блее, лочи пъцуца и недоволства спрямо “необяснимо” богатите - само с надежда да падне някоя трохичка (возило, службичка, апартаментче) от масата на не#Кой който заграби обществен ресурс!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Пълна кочина!! А прасурсите - целите в бяло???!
  Много много се краде в тази територия ...
  Баластрата е само симптом на едно много по-сериозно заболяване.

  Бибитко само пропява каквото му спуснат кукловодите; а матрялЪт блее, лочи пъцуца и недоволства спрямо “необяснимо” богатите - само с надежда да падне някоя трохичка (возило, службичка, апартаментче) от масата на не#Кой който заграби обществен ресурс!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 277 Неутрално

  На тиквоча му е през дебелите цици за еколозите. Ако магистралата, обаче, се спонсорира от Европа и Кьовеши разбере, доста би му се стъжнило. Затова тя трябва да бъде незабавно информирана.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Видяхме войната за разказа :"Какво се случва"!
  Дано И да разберем какви са ФАКТИТЕ!!!
  Ако някой е сгазил Закона - да се отправя към мястото, където се полага за колкото каже Съдът!

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Бойко Борисов се доказа като глупак. Да се захване с Димитър Куманов е като да си заложи къщата, че ще бие Роджър Федерер на тенис, примерно. Много е прав Куманов, че същата съдба очаква всички реки по протежението на магистралите, в т.ч. и Струма. Която други приятели на Борисов вече тровят безнаказано.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#4] от "k_":

  С настъпването на Гешевета диктатура тази хипотеза е близко до реалността. Димитър Куманов, обаче е много корав човек. Дори и при това мракобесие ще видят огромен зор и едва ли ще успеят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Безпардонна алчност, липса на морал, арогантност и безнаказаност - все едно така плячкосаните пари ще си ги занесат в отвъдното...
  —цитат от коментар 11 на linard


  Да, морал няма. 45 години по източен образец твърдим, че няма Бог, после 30 години по западен образец твърдим, че "аз"-ът е бог. От къде искате да дойде морала? От закона ли? Ха!...
 19. 19 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Боеку е най-умния и красивия и никога не е лъгал за нищо.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Гневно

  Очеваден пример за БЕЗХАБЕРИЕ ! За Незнаещите , РЕКА НЕ СЕ КОПАЕ по ТОЗИ начин БЕЗ проект ! Ама някой да се е заинтересувал как се назначават кадри в това подобие на държава ?!

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Как се прави!
  Събирате изобличаващи материали, не ги разгласявате, а само сигнализирате за проблема. Всички по веригата почват да се правят на умрели лисици, воглаве с премиера. Изчаквате да се развихрят и правите обществено достояние изобличаващите материали. След това им гледате сеира.
  Сега ще ни правят на абдали, ще подписват договори със задна дата, ще извършат куп документи престъпления, за да прикрият безстопанствеността, длъжностните престъпления, престъпленията в защитените зони и като цяло - очеизвадното ОПГ.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Любопитно

  [quote#9:"k_"][/quote]

  Дали това не е и причината за неравностите по магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора? Същата фирма ли строи "Хемус"?

 23. 23 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Мааке, мооре ... он на мен че ми каже...бил съм матрял...не се вижда он какъв е..." и т.н. - така сигурно си казва голямата част от "мат'ряла" грухтейки недоволно (и "под носа мърморейки си нещо"...), натоварен да върши "черната работа" по разните строителни магистрални, частни фирми при това. А магистрални играчи има много, бол, с лопата да ги ринеш, в две редици са се наредили и "весело подпръцкват даже" в очакване на ... чудото (да се случи). Да, така е в посттоталитарната държава, наречена от самите българи БГ, "АПИ-та, мапита" и прочие, но "материалът" все още си остава само едно добро пожелание в страната БГ. А "главанака" гледа мрачно отсреща.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Весело

  Боеку е най-умния и красивия и никога не е лъгал за нищо.
  —цитат от коментар 19 на grem


  Да се свети името Му! Амин!

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " "Ние го видяхме, камионите стъпваха върху тялото на магистралата. Ако този материал се влага, тази магистрала няма да изкара и две години, по този начин се създава риск за националната сигурност", каза пред "Дневник" Димитър Куманов от "Балканка". Той посочи, че е лесно проверимо твърдението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че материал от реката не се вгражда в магистралата. Изрази обаче съмнение дали Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) ще вземе и отчете коректно проби. Към момента не е известно дали и какъв контрол е осъществявала ДНСК на отсечката, както и дали предстои да вземе проби от мястото. "Дневник" се обърна към регионалното министерство, като все още очаква отговори."

  Заради такива изверги хората загиват по пътищата, лобитата правят милиони, а премиерът какво прави ? Жалки пози в полза на всички тия престъпни лобита ! Да не го били " скарвали с еколозите" ! Поредната престъпна схема лъсна на хоризонта !

 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Разстроено

  Законите на джунглата трябва да влязат в сила незабавно, защото се вижда и от самолет, че на тая територия няма никакъв друг начин да възтържествува някаква справедливост. Аман от държавни служители, влизащи в обяснителен режим как видиш ли, всичко било точно. Не се надявам да доживея момента, в който български съд ще осъди няколко човека от сегашната или минала власт, Европа също си мълчи и нехае за наш'ти проблеми...

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  Кой му пука дали тая баластра става за подложка или не става? И с просто око се вижда, че властта с всички сили и средства се мъчи да прикрива издънките на строителя! Като гръмна скандала първо излъгаха, че всичко е наред, както обикновено. Сега започват да се плетат в собствените си лъжи и чакат да мине малко време, за да почне да се забравя.
  Но явно работата е дебела, щом лично Борисов отиде с джипката и започна да се прегръща с бачкаторите и да фамилярничи с еколозите. Филията с мас е двойна и по средата има салам. ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Там пък е ползвана сгурия от тецовете.
  Което нали се сещаш до какво състояние на подпочвените води е довело.
  Това че няколко месеца след откриването на трасетата, магистралата се нагъна като мокър вестник е най-малкия проблем.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Този ЧОВЕК- ДИМИТЪР Куманов трябва да бъде подкрепен!!
  Кажете как, и да се събираме това разделение на хората и измукване на ресурса и живота ни от ДС -та и КГБ-та е редно да срещне най-сетне отпор !!
  30 ГОДИНИ СТИГАТ!!!!СТИИГААА!

 30. 30 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Няма значение кой строи, тъй като всички строят еднакво и по старозагорски начин. Важно е да се държи здраво волана и да не превишава 90 км/ч. на "магистралата".

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За тоя пич проблема е премиера, а не екологията на реката. Невъздържан до инфантилност.

  Поредното тъпо парче, което компроментира всяка благородна инициатива. Поредната звезда за един ден.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  "Сбъркахме" предполага признание за небрежност. Верният термин е "бъркахме" (умишлено). От присвояването са се облажили много лица по веригата, колкото по-нагоре, толкова е по-голямо облажването.

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Браво, че се чистят коритата!

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Невероятна мърлящина и простотия!
  Защо плащаме на толкова институции да проверяват и наказват нарушителите, след като всичко е корумпирано и непригодно за използване!?
  Май е крайно време да спрем да плащаме данъци, защото парите ни не се изпозват както трябва.
  Следващия път гласувайте отново за ГЕРБ.
  Те ще ви оправят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Браво, че се чистят коритата!
  —цитат от коментар 33 на svoboden


  Глупав трол!
  Ако не друго, поне демонстрирай че имаш нещо в тази кратуна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Да се свети името МУ - БойкоТиквич

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  ОПГ под шапката на държавата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Гневно

  Вижте снимката горе!
  Това прилича ли ви на река?
  Обърнали са го на строителна площадка.
  Какви хора сте бе, изедници ниедни!?
  Българи ли сте?
  Как не ви трепна сърцето като разрушавахте по този внадалски начин!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#9:"k_"]
  —цитат от коментар 22 на vassilun
  Дали това не е и причината за неравностите по магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора? Същата фирма ли строи "Хемус"?[/quote]

  За всички, които бързо забравят- магистрала Тракия от Чирпан до Стара Загора се построи при Станишев.
  Магистрала Хемус в момента се строи от държавна фирма.
  Така, че отправете си критиките по направление.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Интересно ми е автора къде видя баластра на снимките?

  Туй е тиня. Тя за нищо не става, камо ли за насипване на магистралата. Ако искаха да насипват на магистралата строителите просто щяха да си оставят пръстта там, не да махат пръстта и да носят тиня от разстояния. :)

  Ама така е като си повярваш.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Вижте снимката горе!Това прилича ли ви на река?Обърнали са го на строителна площадка.Какви хора сте бе, изедници ниедни!?Българи ли сте?Как не ви трепна сърцето като разрушавахте по този внадалски начин!?
  —цитат от коментар 38 на Храбър


  То там ще се строи затова прилича на строителна площадка. :)

  Ще минава мост отгоре. Ще дойде 250 тона кран да изправят и забива 50 тонни колони.

  А това не го мисли на пролет природата ще го възстанови.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  [quote#9:"k_"]
  —цитат от коментар 22 на vassilun
  Дали това не е и причината за неравностите по магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора? Същата фирма ли строи "Хемус"?[/quote]

  Не, не е. Там е слаган "по-мек" асфалт за горен слой който при високите температури лятото в комбинация с тежките камиони се нагъва. Ще трябва да минат да остържат горния слой асфалт и да положат нов.

  Този проблем го има и на други места. Просто никой не е предвиждал такива температури с такива тежки камиони. Но сега новите настилки, които слагат последните 5-10 години са си ОК. Демек понаучиха се как се правят нещата.

 43. 43 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  На АПИ и на Автомагистрали ЕАД им се разминава не веднъж. А в началото на годината шефка на Автомагистрали подаде оставка заради #АПИгейт
  https://bivol.bg/api-avtomagistrali.html
  #АПИГЕЙТ: “ДА УДАРИМ ЕДНО РАМО НА ИВАН ДА СТРОИ… РАЗБРАЛИ СМЕ СЕ”

 44. 44 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  И прокуратурата не прави нищо от пролетта :
  Март 2019:
  https://bivol.bg/api-avtomagistrali-2.html
  ПРОКУРАТУРАТА НЕ ВИЖДА КОРУПЦИЯ В ЗАПИСА ОТ #АПИГЕЙТ, НО АКТИВНО ИЗДИРВА ИЗТОЧНИКА И ЩЕ РАЗПИТВА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ БИВОЛЪ

 45. 45 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 434 Любопитно

  За тоя пич проблема е премиера, а не екологията на реката. Невъздържан до инфантилност.Поредното тъпо парче, което компроментира всяка благородна инициатива. Поредната звезда за един ден.
  —цитат от коментар 31 на Иван Гешев прокурор прокурор


  Тоя пич много ясно е посочил кои трябва да понесат отговорност - директорът на "Басейнова дирекция", областният управител на Ловеч и министърът на околната среда и водите. Министърът на околната среда се назначава пряко от премиера, "Басейнова дирекция" също е към министерството на околната среда, а областният управител се назначава от министерски съвет (пак от премиера). Към кого да се обърне тогава, ако не към премиера? Към майка ти ли?

 46. 46 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Хубава работа ама гербава...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 47. 47 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  нема страшно дечица, дедо Гойко ше направи една среща и ше отстрани доктора

 48. Очеваден пример за БЕЗХАБЕРИЕ ! За Незнаещите , РЕКА НЕ СЕ КОПАЕ по ТОЗИ начин БЕЗ проект ! Ама някой да се е заинтересувал как се назначават кадри в това подобие на държава ?!
  —цитат от коментар 20 на Николай Бучков


  Ами как, както назначиха Негово Величество Премиер Борисов.

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. За да видите коментара кликнете тук. Пълен текст на коментара: И, да, и за това безчинство и нагло и брутално престъпление Борисов е лично и персонално отговорен. Назначенията са негови, гласовете са негови, "политиката" е водената от него вече десетилетие.
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално
 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Разбира се, премиерът и останалите управляващи не са виновни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#11] от "linard":

  не е ужасно а е задължително, за съжаление рядко се получава

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  някой тролове са толкова тъпи, че с коментарите си постигат точно обратен ефект.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не знам доколко са разкопали но ако са копали в близост до този мост на снимката по горе може след време той да се разруши при високи нива на водата.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#21] от "hammurabi":
  Ама това нали го правиха по този начин по случай ДжиПи-то.
  И "сигнализираха" където трябва - баш прокуратурата и всичките шапкарски служби.
  И като нищо не се случи им пуснаха ексел файловете с имена на консултанти, държавни служители, процент комисион и пр. и пр.
  Прокурорите разправяха вицове по медиите и се правиха на ударени.
  Проследиха им буса с документацията как я палят в пернишките драки по нощята.
  И тогава арестуваха журналистите, ама не знаеха че има и румънец - консули, дипломати - мани, мани стана международен вентилатора) та се наложи коскоджамити началник на цалата полиция ДА СЕ ИЗВИНАВА публично.
  Боцата изигра една от любимите си сценки на "разсърден капо-ди-тути капи" и дотам.
  Като си спомня, че и Цацара се извиняваше за ония качулки в борда на КТБ посред бялден (объркали вратата, горките) си викам - глей кви възпитани, културни полицаи и прокурори сме имали.


 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#42] от "realguru":
  Ти това за "мекия асфалт, жегите и тежките камиони" сериозно ли си вярваш, че някой ще ти се върже?
  Че и не биле знаели, как се правят нещата - верно си майтапчия!
  Първо, Чирпан-София наистина се строи по времето на Станишев.
  Второ, строи я Трейс (собственик е шеф на катедра в Строителния ВУЗ). Знае много добре как се строят пътища и още по-добре знае как се краде на едро.
  Трето, пропадания по близо половин метър се появиха по трасето при мостовете по-малко година от рязането на лентата от Станишев.
  Четвърто, Трейс и при Бойко продължава да строи пътища и продължава да краде на едро, като дори един автобус хора си отиде бадева.
  Пето, ако имаш кураж питай прокурорите кво стана с ония проби край Своге?
  Ще те пратят с дизел до Луната да питаш Обама и Путин или нещо подобно. И ще са радваш, че си се отървал леко.

 56. 56 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Неравности има и по испанските магистрали.Не е нещо невиждано и нечувано на запад,както си мислят повечето българи,за които чужбина значи Ниш и да речем Солун.Живея в момента в Мадрид и 5-6 пъти съм минавал курса с кола - София Мадрид и обратно.В Испания съм виждал неравности на абсолютно гладък участък - без реки наоколо.И какво правят испанците - слагат едни знаци - ограничение на 80 и това е.Като свършат неравностите дигат отново на 120 - да 120.Не е 140 като в България.А и ми е много странно как ще направиш мост над река ако не разкопаеш самата река.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 57. 57 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Бой по "екоталибаните"! Пак развалиха комфорта на Бойко Борисов.

 58. 58 Профил на Николай Маринов
  Николай Маринов
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Река Вит е тотално бастисана навсякъде! С река Искър е същата драма! В отговорните институции се назначават бандити и неграмотни случайници! Повсеместно и в зоните на "Натура 2000" се копае и добиват инертни материали брутално и без да се плаща! И всичките зулуми са дело на "Тиквите"!

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петър Петров":
  Виж ся, неравности в живота (вкл. и по магистралите) има навсякъде.
  И ръбове политици се навъдиха напоследък бая на Изток и на Запад. Такава е модата.
  Обаче, нашия си е уникум - прост (сам си го казва), лъжлив (доказано) и страхлив.
  Да станеш в 5 часа сутринта в Банкя да отбръмчиш с джипката до Вит да си плюеш на суратя и да мажещ нескопосано в мъглата очевидната далавера за няколко стотин хиляди лева, айде милион да е, на някой дето се изхитрил с баластрата от Вит да насипе магистралата (за никакви "строежи на мостове", "кранове" и "почистване на дъна" не става въпрос) означава, че си шубеливо момче за поръчки.
  Дръннали са му по телефончето - "Утре сабаалем те искам на Вит да опраиш работата, ти знаеш как. Действай!" и нашия изпълнява.
 60. 60 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Институциите да се свършат работата!

 61. 61 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Мислех си, че всички тези хора участващи в безобразието по Вит страшно много мразят България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK