Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Правителството отново дава държавна помощ за заменките, смятат природозащитници

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.

© Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.Вчера Министерството на земеделието, храните и горите обяви, че започва възстановяване на надвзетите суми от бенефициенти, получили държавна помощ за горски заменки в размер на 80 млн. лева. Новината бе очаквана от 2014 г. насам, когато Европейската комисия обяви за незаконна схемата за заменяне на горски имоти във вътрешността на страната с крайморски територии без пазарна оценка.


В социалните мрежи вече се изказват становища на природозащитници (виж например тук) за това, че 80 млн. лева са силно занижена оценка на фона на регистрираните от ЕК като незаконни 132 горски заменки. В това число, установено от европейската наказателна процедура за горите, не влизат заменките на земеделски земи, в които бяха включени и плажове и дюни, като например защитените Камчийски пясъци.


За "Дневник" Тома Белев, председател на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България, а в момента и общински съветник в София от "Демократична България", разясни, че мащабите на несъответствие в официалната оценка на стойността на загубите за държавата са от стотици милиони левове. Той даде за пример заменка от 2007 г. за 13.7 млн лева на скали и степи на север от Балчик срещу гори в Ловешко. До 2009 г. същите имоти на морския бряг са ипотекирани за 152 млн. лева. Или само в този случай дългът към държавата е 138.3 млн. лева.


Как се правят оценките
От текста на решението на еврокомисията от 2014 г. станаха известни предходни действия на правителството, свързани с избягване на наказателната процедура и разследване на скандалните сделки по замяна, предмет на процедурата, извършени в периода 2007-2009 г. Очевидно на 21 януари 2014 г. кабинетът на Орешарски е изпратил към еврокомисията таблица с твърдения за оценки на заменените горски имоти към момента на сделките по замяна, представени като пазарни стойности (писмо реф. №2014/032997). От документа се вижда, че оценките са служебни, т.е. те са извършени от служители на Министерството на земеделието. Остана отворен въпросът дали оценката на имотите е извършена според европейското законодателство в областта на държавната помощ, изискващо изчисляването на нейната стойност да се извършва съобразно пазарни критерии, както и в изпълнение на предходното решение на ЕК от 29.6.2011 г. (публикувано в официалния вестник на 16.9.2011 г.).


След няколко опита от 2015г. насам за извършване на оценките по пазарен принцип чрез обществена поръчка, за изпълнител на оценките е избрана фирма "Агролеспроект". Тя обаче представлява 100% собственост на поръчителя - Министерството на земеделието, храните и горите - което хвърля съмнения върху методиките и обективността на финалната силно занижена оценка на държавната помощ, раздадена от ведомството.


Според природозащитници методиката за извършване на пазарна оценка на имотите, която е включена в документацията за обществената поръчка като задължителна за изпълнителя, буди основателни съмнения за обективността и пазарното съответствие на оценяването. Методиката изключва пазарните аналози и вместо това разчита на административно зададени алгоритми и коефициенти, което води до резултат, много близо до проблематичните и опорочени административни оценки, по които са извършени самите неправомерни замени на гори в периода 2007-2009 г.


Колко са всъщност заменките


Освен методиката на оценките критики към правителството се изказват и по повод обявения брой заменки, от които ще се изисква получателите да върнат пари на държавата. С Решение на ЕК от 5.09.2014 г. като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007-2009 г. Във вчерашното прессъобщение министерството обаче обявява, че ще изиска обратно дадената държавна помощ за само 103 бенефициенти за сделки през 2007-2009 г. (виж списъка тук).


Правителството към момента няма намерение да изиска връщане на пари и за горските заменки, установени за периода 2003-2006 г., които са допълнителни 60 случая на незаконна държавна помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK