Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Природозащитници: Мерките срещу африканската чума са удобни само за чиновниците

Опасност е намаляването на специфичния генофонд. Тя следва от забраната в семейните дворове да се отглеждат свине - майки, които обикновено са от по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Така гражданите ще трябва да купуват прасета от индустриалните ферми, които предпочитат различни породи.

© Зелени закони

Опасност е намаляването на специфичния генофонд. Тя следва от забраната в семейните дворове да се отглеждат свине - майки, които обикновено са от по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Така гражданите ще трябва да купуват прасета от индустриалните ферми, които предпочитат различни породи.Новите разпоредби, които целят да ограничат разпространението на африканска чума по свинете в личните стопанства и фамилните ферми, са удобни за проследяване от администрацията, но са непосилни за изпълнение от стопаните. Това се казва в становище на инициативата "Зелени закони" по предложените от Министерството на земеделието промени в Наредба № 44 от 2006 г.


"Докато ефективността им да ограничат заразата е спорна, те със сигурност ще представляват нова тежест за малките стопани", се казва в становището. Невъзможността да бъдат изпълнени част от мерките ще доведе до заличаване на личните стопанства и до корупционни практики, целящи преодоляване на контрола. Това ще е пореден удар срещу българското село, което обезлюдява с бързи темпове и ще доведе до още по-голям отлив на активното население, се казва в становището.


Според природозащитниците хората трудно ще се вместят в предвидения 4-месечен срок, за да осигурят в дворовете си определената площ за животните, новите съоръжения и материали, позволяващи почистване и дезинфекция, да организират режим на влизане на лица с дезинфекция и обеззаразяване.
Друга опасност е намаляването на специфичния генофонд. Тя следва от забраната в семейните дворове да се отглеждат свине - майки, които обикновено са от по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Така гражданите ще трябва да купуват прасета от индустриалните ферми, които предпочитат различни породи.


В становището се отбелязва, че с измененията режимът на фамилните ферми почти се изравнява с този за индустриалните, докато разликата в броя на отглежданите животни е стотици пъти - до 200 животни в семейна ферма и десетки хиляди в свинекомплексите. И за двете групи обект се изискват обособени покрити и заградени места за съхранение на фуража, филтър на всяка сграда с животни, място за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства на изхода. Въвеждат се отстояния за новоизграждащите се обекти, филтри на входа на всяка сграда за смяна на работно облекло, вани за измиване и дезинфекция, както и помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, начините за съхранение на фуража и др.


В документа се отбелязва и че в наредбата се въвеждат ограничения и за отглеждането на други видове животни, които африканската чума по свинете не застрашава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Откога "природозащитниците" са се загрижили за дребния селскостопански производител?
  Левичарщината им избива вече и по челата........

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. До коментар [#1] от "pag":

  Все някой трябва да се загрижи, има ли значение кой е?
  Ако всички мълчат какво ще стане?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#1] от "pag":

  Не разбирам: намираш действията им за левичарски, което означава, че намираш тези на правителството за десни?
  Аз мисля, че изказаните опасения по отношение загубата на генофонд са правилни. А и в приравняването на условията и изискванията към индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства също липсва логика.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Ами като не могат да се вместят, няма да гледат прасета. Такива мръсни стопанства се нагледахме, такива непочистени дворове, и това го пускат на пазара, а твърдят, че е за лична консумация.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  #КОЙ е собственик на “Зелени закони” и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  #КОЙ е собственик на “Зелени закони” и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 7. 7 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Така е, но едното няма нищо общо с другото: да конролират какво се вади на пазара по друг начин. А от къде идва вносното месо знаем ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK