Природозащитници канят Бойко Борисов на протест за река Вит

Природозащитници канят Бойко Борисов на протест за река Вит

© Риболовен клубПреди седмица риболовният клуб "Балканка" сигнализира за разравяне на коритото на река Вит, което според наблюденията им е извършено при строителство на автомагистрала "Хемус". Природозащитниците призовават на протест утре, събота, като канят и министър-председателя Бойко Борисов.


Протестът ще се състои от 11 ч. на мястото на извършеното нарушение - моста на Боаза над река Вит, като точни координати организаторите дават във фейсбук събитие. Той е обявен, след като и досега институциите не са предприели конкретни мерки за санкции на нарушението, а премиерът демонстративно посети мястото и призова строителите да говорят с "еколозите".


Досега институциите дадоха серия разнопосочни отговори - за неясен извършител и липса на връзка със строежа на магистралата, за "почистване" на речното корито, до необходимост от изравянето за целите на магистралата, аргументирана при посещението на премиера Борисов. Днес бе наказан и крайният изпълнител.
Според природозащитниците нарушенията в случая включват изкопаване на речното легло до дъно и появяване на подземното водно тяло на повърхността, което е забранено от Плана за управление на речния басейн. Предполага се, че има нарушения и на европейската Рамкова директива за водите по отношение изискванията за опазване на екологичното състояние на реките.


Обвиненията на природозащитниците цитират също неспазване на природозащитното законодателство, при което е унищожено леглото на реката, както и местообитанието 91Е0* "Крайречни гори", което е приоритетно за опазване от европейската мрежа "Натура 2000". На мястото на разкопаното речно корито това местообитание попада в две зони от мрежата "Натура 2000" - защитена зона "Български извор" по европейската Директива за хабитатите и зона "Васильовска планина" по Директивата за птиците.


От "Балканка" възнамеряват също да изпратят жалби до Европейската комисия за неспазване на европейското законодателство - унищожаване на приоритетно местообитание от мрежата "Натура 2000" и нарушения на водната директива.


Исканията на протеста


Исканията на гражданите, които те ще защитят утре при моста на Боаза, са за три оставки. Те са на директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" Петър Димитров, на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на областния управител на Ловеч Ваня Събчева.


Риболовният клуб "Балканка" твърди, че подобни практики на разрушаване на речни корита и унищожаване на защитени местообитания от "Натура 2000" не са единични. Те призовават за оставките като начало на процес "за спасяване не само на река Вит, но и на останалите реки под "Магистралата към Ада", но и на държавността".


Във фейсбук страницата си клубът коментира също, че следи обещанията за възстановяване на унищоженото местообитание от "Натура 2000", което е дадено от директора на басейновата дирекция в новините на Би Ти Ви.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK