Защо Перник стигна до режим, кой е виновен и още въпроси и отговори

Чашата на язовир "Студена", снимана в началото на ноември

© Георги Кожухаров

Чашата на язовир "Студена", снимана в началото на ноемвриПерник е на воден режим за пръв път от 1993 година. От 18 ноември вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Колко време ще продължи режимът не е известно - предишният път е цели две години.


В момента в язовир "Студена", който водоснабдява Перник и региона, има под 5 млн. кубически метра вода. Надеждите са, че при въведеното ограничение от потребление на 1 млн. кубика месечно (при 2.32 млн. преди кризата) водата ще стигне до пролетта, докато той евентуално се напълни от топенето на снега. Как ще се развие ситуацията обаче не е ясно.


"Дневник" събра основните въпросите по темата и предлаганите до момента отговори.


Каква е причината за режима
Единодушен отговор на този въпрос няма, има обаче няколко хипотези.


- Сушата
Това е сочената теза от всички, които могат да се смятат за отговорни за създалата се ситуация. Поглед назад във времето показва, че природата е обвинена и за режима през 1993 година.


Бившият управител на "ВиК - Перник" инж. Иван Витанов, отстранен в първите дни на режима, коментира пред Би Ти Ви, че 2019-а е най-сухата година от десетилетия. "Снеготопенето не можа да напълни язовира както трябва, както други години. Очаквахме пролетните дъждове да си свършат работата, но и това не стана", допълва той пред "Нова телевизия".В писмен отговор на въпрос за язовир "Студена" в парламента министърът на екологията Нено Димов също посочва, че в него са постъпили 11 740 млн. кубика вода от януари до август тази година (при почти 42 млн. кубика за същия период на 2018 г.), което се равнява за прогнозния приход в много суха година.


С тях не е съгласен ръководителят на отдел "Метеорологични експериментални данни" към Националния институт по метеорология и хидрология Лилия Бочева. Пред Би Ти Ви и "Нова телевизия" тя посочва, че в никакъв случай 2019 г. не е най-сухата година от толкова дълго време.


"Значително по-суха е била 2000 г. Като тази 2019 г. е също 2013 г. За мен 2019 г., в сравнение с други близки такива е по-скоро нормална година, отколкото суха", е нейното мнение. Тоест събраните от НИМХ данни сочат, че в далеч по-сухи години воден режим в Перник не е имало.


- Язовирът е източен, за да се ремонтира стената на сухо вместо по подводен способ


Това е една от най-популярните версии сред местните хора. Ремонтът се налага, тъй като в резултат на силното земетресение в Перник през 2012 г. стената е пострадала. Началото на работата е през 2017 година, а актуализираният срокът за приключването е края на тази година. Бившият управител на "ВиК - Перник", освободен, след като режимът става факт, инж. Иван Витанов коментира за Би Ти Ви, че за ремонта са дошли водолази от Италия и се е работило изцяло под вода.


- ВЕЦ е източил язовира, за да прави повече ток


На язовир "Студена" има ВЕЦ. Местните хора смятат, че той е източил язовира, за да произведе повече ток. Според Министерството на околната среда и водите, които носят отговорност за ползването на водите от язовирите, от началото на година "ВЕЦ Студена" е преработвал единствено използваните за питейно и промишлено водоснабдяване води, предаде "Свободна Европа".


Защо Перник стигна до режим, кой е виновен и още въпроси и отговори

© Георги Кожухаров


- Мерки са взети твърде късно


Още към края на юни количеството вода в язовир "Студена" е с над 35% по-ниско от предходните две години. В него има малко над 13 млн. кубика вода, при максимален капацитет 25 млн. През 2017-а и 2018-а са налични почти 20 млн. кубика, данните са на "ВиК - Перник" и бяха разпространени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на запитване на омбудсмана Диана Ковачева. От дружеството отбелязват също, че в периода юли - октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем".


Въпреки това от началото на годината чак до края на октомври от "Студена" е разрешено взимане на 2.32 млн. кубика месечно, от които 1.55 млн. кубика за битово водоснабдяване. Толкова е позволеното количество и преди това. Нещо повече - до края на октомври право да ползват 240 хиляди кубика питейна вода на месец имат също "Стомана индъстри" и "ТЕЦ - Перник". В началото на ноември разрешените количества от "Студена" са намалени на 203 хил. кубика.


Според новия кмет на Перник Станислав Владимиров и двете предприятия не е нужно да извършват своята дейност с вода от "Студена", тъй като могат да ползват и от язовир "Пчелина". "Но това е по-добрият вариант за тях и не трябва да им се сърдим. Въпросът е кой го е разрешил това нещо и то да продължава в период, в който сме навлизали в тази криза, пред която сме изправени в момента", казва той пред Би Ти Ви.


Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписът на министър Нено Димов. "МОСВ получава ежедневна служебна информация за състоянието на язовира. То получава прогнозата на НИМХ за очаквания приток и валежите. При това положение още към края на 2018 година (когато язовирът е пълен наполовина - б.а) е трябвало да им светне оранжевата лампа", смята бившият директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев, цитиран от "Свободна Европа".


Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписа на министър Нено Димов

© Велко Ангелов

Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписа на министър Нено Димов


Заемащата този пост сега Илияна Тодорова посочи и пред Би Ти Ви и пред "Нова телевизия", че мерките са предприети навреме. Според нея правилно и когато трябва е решено колко вода да се ползва за битови нужди и колко от промишлените предприятия.


"Ако ВиК прецени, че има нужда от изключване на дадено ползване, то би могло да подаде заявка, в която са изключени промишлените нужди – нямаме такава заявка. Заявките, които се изпращат от ВиК оператора от началото на годината до настоящия момент, са с включени абсолютно всички абонати, които се захранват", заяви Тодорова по повод критиките, че промишлени предприятия са ползвали питейна вода.


- Изборите


"Може би притеснението от изборите на моя предшественик, на ВиК, на областната управа доведе до това – подценявайки един проблем, подценявайки една бомба, тя да гръмне в много по-големи мащаби. Съвсем скоро" - това мнение на новия кмет на Перник Станислав Владимиров се споделя от мнозина. Той припомня, че през септември като депутат поставя въпроса за ниското ниво на "Студена" към министъра на околната среда и водите.


Получава писмен отговор, подписан от Нено Димов, в който се казва, че при наличното количество вода в язовира (9.4 млн. кубика, или 37% от капацитета) битовото водоснабдяване на Перник от "Студена" е гарантирано до края на 2019 г. Изброяват се и взетите мерки, като единствената конкретна е забраната за ползване на допълнителни водни обеми за производство на ток от ВЕЦ "Студена", извън изпусканите за нуждите града. Уточнява се, че при възникване на риск за водоснабдяването за битови нужди ще се ограничи това за промишлени.


Премиерът Бойко Борисов обаче прехвърли топката за скриването на информацията за проблема преди изборите на местната структура на ГЕРБ. "В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите", беше неговият коментар по темата на 22 ноември в Министерския съвет, когато се срещна с новия кмет Станислав Владимиров.


Бившият кмет на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ не е съгласна, че изборите имат нещо общо с водния режим

© Юлия Лазарова

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ не е съгласна, че изборите имат нещо общо с водния режим


"Ама какви избори, аз изборите не мога да ги коментирам във връзка с това. Вие ги коментирайте. Аз, каквото реших, ви отговорих – то имаше режим, непрекъснато беше спирана на водата. Имаше непрекъснати аварии и всяка авария беше съпроводена със спиране на водата. И това го знаят всички перничани", коментира пред Би Ти Ви бившият кмет, издигнат от ГЕРБ, Вяра Церовска. Тя посочва, че още от април е издала заповед за ограничаване на поливните дейности в общината. Оказва се обаче, че до днес за такава дейност има наложена само една глоба за 50 лв.


- Загубите на вода по мрежата


"Основната причина за водната криза е състоянието на водопреносната мрежа и система на територията на област Перник. В града има водопроводи, които са строени през 1936 г. и работят до момента", казва пред Би Ти Ви бившият главен инженер на "ВиК - Перник" Иван Ковачев. "30 години по тези водопроводи мога да кажа, че не е правено нищо. Наливаш вода в каца без дъно", допълва той. Ковачев е на мнение, че кризата сега се възпроизвежда като системна грешка от невзети мерки в продължение на 26 години.


Вече бившият директор на "ВиК - Перник" Иван Витанов признава, че загубите на вода са над 75%. "Ако от язовира тръгват 1000 литра вода в секунда, при загуба 75% до всяко домакинство достигат 250 литра в секунда", илюстрира казаното той пред Би Ти Ви.


От писмото на КЕВР до омбудсмана се разбира, че направена проверка от комисията отчита, че има пълно неизпълнение от "ВиК - Перник" на одобрения бизнес план за посочената година в частта намаляване на загуба на вода. При планирано свиване на течовете до 68.3% нивата са останали 75.1 на сто.


75% от водата, подавана от язовир "Студена", така и не стига до чешмите

© Георги Кожухаров

75% от водата, подавана от язовир "Студена", така и не стига до чешмите


Има и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции, като при планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са вложени 243 хил. лв. Проверка е направена и през миналата година, но резултатите от нея още не са официално одобрени от КЕВР, за да бъдат съобщени.


На този фон Перник е изпуснал възможността в периода 2007 - 2013 да ремонтира водопроводната си мрежа с евросредства. Тогава бенефициент е била община Перник. Сега има нова възможност, като по оперативна програма през следващите две години могат да се усвоят 104 млн. лв. За да тръгне проектът за модернизация обаче, "ВиК - Перник" трябва да намери 26 млн. лева.


Кой е виновен


Както стана дума, за момента има двама виновни - природата и управителят на "Вик - Перник" Иван Витанов. Той е назначен през 2014 г. "Намерената е подходяща автобиография, направено е интервю и събеседване с него. Да, той не е хидроинженер, завършва Минно-геоложкия университет. Основната вина на този човек е неспособността му да се справи с проблема", коментира преди броени дни пред Би Ти Ви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.


Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев заради водния режим в града

© Прокуратура на Република България

Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев заради водния режим в града


За бившия директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев виновен е министърът на екологията Нено Димов. "Съгласно Закона за водите предоставянето на питейна вода в населените места е отговорен министърът на регионалното благоустройство, а водопреносната мрежа е собственост на общините", каза той преди Би Ти Ви в събота.


Личев посочва, че при възникване на непредвидени обстоятелства министърът на околната среда може да изменя сам месечния график за ползване на вода, като само уведомява заинтересованите страни. Това обаче не е направено.


Бившият екоминистър Евдокия Манева разпределя вината между повече хора. "Виновни са всички - от ВиК, през предишния кмет, областния управител до контролните органи и министрите на екологията, и регионалното развитие, обобщи тя пред Би Ти Ви в неделя.


Иначе виновници търси и прокуратура, която се самосезира. Възложена е проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, свързана с яз. "Студена", стана ясно в петък.


Ще се проверяват собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управление на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване и др. В Окръжната прокуратура в Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване "длъжностни престъпления".


Своя проверка прави и комисията за енергийно и водно регулиране.


Какво очаква Перник в бъдеще?


Може би най-важният въпрос е какво оттук нататък. Новият кмет на Перник Станимир Владимиров не скрива, че ако няма обилни валежи от дъжд и най-вече сняг до месец март, Перник ще остане на воден режим. Според него, ако природата е благосклонна, има вероятност режимът на водата да бъде прекратен. Владимиров каза, че градът се вмества в параметрите, които са дадени от МОСВ, за не повече от 1 млн. кубика разход за питейна вода на месец, като в сравнение с преди режима консумацията е намалена.


Паралелно се търсят и варианти за осигуряване на вода от други източници. На среща в Министерския съвет в петък той обяви, че единият вариант е така нареченият Владайски канал. Според експерти обаче той е с дебит 15 литра в секунда, който е твърде недостатъчен.


Друга мярка е ремонт на пречиствателните станции с отпуснатите от правителството 2.7 млн. лв. Предстои да се монтират утаители, за да може при ползване на вода от по-ниската част на язовира да не се нарушава качеството на водоподаването.


Според областния управител на Перник Ирена Соколова има няколко варианта за спасяване на положението

© Надежда Чипева, Капитал

Според областния управител на Перник Ирена Соколова има няколко варианта за спасяване на положението


Според областния управител на Перник Ирена Соколова експертна работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е набелязала няколко варианта за спасяване на положението - използването на подземните води, акумулирани и транспортирани естествено в карстовия район, част от водосбора на язовир "Студена", както и захранването им с допълнителни големи външни водоизточници. Тя също вижда Владайския канал като вариант.


Освен това се очакват втори проби от язовир "Долна Диканя", като първите показаха, че водата е заразена със салмонела. Ако водата се окаже добра, има вариант вода да се вземе и от него.


Набелязани са и мерки за спиране на загубите на вода, като са мобилизирани ремонтни екипи от Благоевград и София, които работят на терен и помагат при отстраняването на аварии по водопроводната мрежа в Перник.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Много се къпят, много пият вода, много поливат цветята по балконите.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В България - страната на безотговорността и безхаберието, най-трудното нещо е търсене на отговорност, щото каквото и да се случи виновни никога няма!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Гербаджийски резултати !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "... Основната вина на този човек е неспособността му да се справи с проблема", коментира преди броени дни пред Би Ти Ви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков..."!

  Нанков също не може да се справи с проблема! Той защо е още в министерството на топло? Незаменим ли е?

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Неутрално

  На графиката има 2 стълбчета за 30 октомври 2019. Много яко!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Както казах вчера, стигнахме пак до същото отпреди 30 години: "Кишата, сушата и Гришата"
  Аз залагам на Гришата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "... Вече бившият директор на "ВиК-Перник" Иван Витанов признава, че загубите на вода са над 75%. "Ако от язовира тръгват 1000 литра вода в секунда, при загуба 75%, до всяко домакинство достигат 250 литра в секунда", илюстрира казаното той пред Би Ти Ви..."!

  Публична тайна е, че ВиК дружествата които черпят вода от язовири имат най-големи разхищения, кражби и загуби. Но въобще на никой не му дреме, нито в МРРБ ни в МОСВ. Просто чакат да завали и да се напълни...! МРРБ е най-виновно, защото не прави нищо по въпроса. ВиК мрежите са в отчайващо състояние. Загубите и кражбите са в огромни размери. На тоя фон, сложили една леля за министър и един мишок като Нанков, за зам.министър! Баце се развява по света и у нас и си мисли, че трупа положителен рейтинг. Въпрос на време е още няколко града да останат на режим.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  В България - страната на безотговорността и безхаберието, най-трудното нещо е търсене на отговорност, щото каквото и да се случи виновни никога няма!
  —цитат от коментар 2 на traveler1  До коментар [#2] от "traveler1":

  Има няколко сигурни начина за разпознаване на скритите комунисти. Един от тях е използването на думите "безотговорност" и "безхаберие"...

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Защо Перник стигна до режим, кой е виновен и още въпроси и отговори
  ...
  Орешарски?
  Путин?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Весело

  А защо има за губинот 75%?
  Нали затова се приватизира сектора? За да се модернизурала системата, инвестиции щяло да има???

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Не ги е срам, в кой век живеем!

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Разбира се че сушата е виновна. Това лято пресъхна Райското пръскало, а по билото на Балкана не остана една зелена тревичка. Тунджа стана колкото едно поточе. И какво е виновен управителя на ВК, че не валяло? Той стана изкупителна жертва на Гербавото. За 10 години гербавите строиха само няколко малки парчета магистралки. И нито едно язовирче. Проляха една каца крокодилски сълзи заради Цанков камък. Отложиха "Водния цикъл" с години и не му се вижда началото, въпреки че ВК-мрежата е на ръба на Апокалипсиса. 20 млн куб. м. е смешен капацитет за водоснабдяването на град като Перник. Нужни са 10 пъти повече. Добрата новина е, че перничани първи разбраха какво е ГЕРБ. И другите ще разберат, макар и по-трудно.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Разбира се че сушата е виновна. Това лято пресъхна Райското пръскало, а по билото на Балкана не остана една зелена тревичка. Тунджа стана колкото едно поточе. И какво е виновен управителя на ВК, че не валяло? Той стана изкупителна жертва на Гербавото. За 10 години гербавите строиха само няколко малки парчета магистралки. И нито едно язовирче. Проляха една каца крокодилски сълзи заради Цанков камък. Отложиха "Водния цикъл" с години и не му се вижда началото, въпреки че ВК-мрежата е на ръба на Апокалипсиса. 20 млн куб. м. е смешен капацитет за водоснабдяването на град като Перник. Нужни са 10 пъти повече. Добрата новина е, че перничани първи разбраха какво е ГЕРБ. И другите ще разберат, макар и по-трудно.

 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Стига с този Перник! На воден режим от десетки години са десетки други градове и цели общини в страната!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  ВиК секторът не е приватизиран. Изключение е концесията на "Софийска вода". Останалото е държавно, общинско или смесено. Концесионирането не решава проблеми. Единствено, концесионера става по-богат. ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Кво им пука Вааа? Нали Тръмп "помилва" пуйката за деня на благодарността е важното ......... Ши излезе че е "земетръс" причината и......и всичко е 6.....

 17. 17 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Е "И какво е виновен управителя на ВК, че не валяло?“ . Виновен е това, че ГУБИ 70 % от водата!
  И какво все го споменават този владайски канал, като той в момента взима всичката вода от реката на Витоша от "Златните мостове" до Владая. Повече вода дори и теоретичн да може да мине, няма от къде да се вземе... Владайци си давят всичката вода, за да в Перник да я ИЗХВЪРЛЯТ 70 % от нея!

  ПС Умен си като галош сделан в СССР.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " "Основната причина за водната криза е състоянието на водопреносната мрежа и система на територията на област Перник. В града има водопроводи, които са строени през 1936 г. и работят до момента", казва пред Би Ти Ви бившият главен инженер на "ВиК - Перник" Иван Ковачев. "30 години по тези водопроводи мога да кажа, че не е правено нищо. Наливаш вода в каца без дъно", допълва той. Ковачев е на мнение, че кризата сега се възпроизвежда като системна грешка от невзети мерки в продължение на 26 години.
  Вече бившият директор на "ВиК - Перник" Иван Витанов признава, че загубите на вода са над 75%. "Ако от язовира тръгват 1000 литра вода в секунда, при загуба 75% до всяко домакинство достигат 250 литра в секунда", илюстрира казаното той пред Би Ти Ви."


  Управленско разхищение и пълно безумие, търпяно до момента, когато ножът опре до кокала както се казва !

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не точно:
  "На този фон Перник е изпуснал възможността в периода 2007 - 2013 да ремонтира водопроводната си мрежа с евросредства. Тогава бенефициент е била община Перник."

  Ама Господ наказа кмета на Перник за всичките ѝ прегрешения, отърва ги от нея и сега тя със сигурност гори в Ада.. А и нас, тъй като тъкмо беше станала зам.-председател на парламента.

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  Кой сектор е приватизиран??

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  " Виновен е това, че ГУБИ 70 % от водата!"
  До коментар [#17] от "milenmihailov":

  Той беше само управител, а не собственик на мрежата. Цялата ВК-мрежа в България е в разруха. Не можа да понесе "демокрацията". Дръж се прилично и не нарушавай правилата. Нямам никакво желание да ругая и обиждам.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  А не, не, всеки в тая държава най-обича да му е виновен или господ или поне царя, в момента в ролята е Борисов. При съшия премиер, при същия министър София има загуби 38% а Перник 75%. В София авария се отстранява до 12 часа, няма потребител без водомер. И това без да са ползвани средства от еврофондовете за водонабдяване (ползвани са за нова канализация). Айде Перник да си свърши работата пък тогава да да търсят кой им е виновен.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  Напротив, точно София с концесията е с най-ниските загуби на вода в цялата държава !!!

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Е в София ГЕРБ оправлява от 10 години и има най-ниските загуби на вода в цялата държава.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Ти да видиш!
  Прочетох статията и освен сушата и кишата ... не видях Гришата!

  Кой "Гриша"?
  Ами ... "Стомана"!

  Това, че така се самоцензурират дори и от споменаването на това име Господне поне като "вариант, за който се говори", за мен е доказателство, че най-вероятно те са основният виновник.
  И само и единствено заради "Стомана" на всички свързани с язовира чиновници и отговорни лица би могло да им се подаде От Горе команда да мълчат и мижат.
  Просто за по-дребен От Горе не биха го сторили, а дребните местни чиновници на своя глава не биха допуснали ...

  Прочее ... не мисля, че е само "Стомана". Най-вероятно е съвкупност от всички фактори.
  Но най-голям и затова решаващ е "Стомана". Дори с останалите Пеуник, като гледам изнесените данни, би устискал до пролетта. Но "Стомана" ги е помляла ...

 25. 25 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Безхаберие на гражданите на Перник, води до корупционни практики и лоша практика на кмет,управители,органи за контрол и поддръжка на ВиК

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  " "Основната причина за водната криза е състоянието на водопреносната мрежа и система на територията на област Перник. В града има водопроводи, които са строени през 1936 г. и работят до момента", казва пред Би Ти Ви бившият главен инженер на "ВиК - Перник" Иван Ковачев. "30 години по тези водопроводи мога да кажа, че не е правено нищо. Наливаш вода в каца без дъно", допълва той. Ковачев е на мнение, че кризата сега се възпроизвежда като системна грешка от невзети мерки в продължение на 26 години.Вече бившият директор на "ВиК - Перник" Иван Витанов признава, че загубите на вода са над 75%. "Ако от язовира тръгват 1000 литра вода в секунда, при загуба 75% до всяко домакинство достигат 250 литра в секунда", илюстрира казаното той пред Би Ти Ви."Управленско разхищение и пълно безумие, търпяно до момента, когато ножът опре до кокала както се казва !
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Пълно безумие да му се вярва по-скоро!

  Какви са тия загуби, бе хора! Вие съвсем ли не можете да смятате?
  Ами тези 750 литра в секунда къде са отишли?
  Пеуник трябваше да е станал някаква граовска Венеция!
  Я прочети началото на статията: средно потреблението е 2,32 млн. кубика месечно.
  Ако това е "на домашен водомер" - значи са се "зачезнали по пътя" 7 млн. кубика!
  Т.е. "стандартно" би трябвало да се "точи" по 9-10 млн. кубика на месец.
  От яз. "Студена"? С общ обем от 25 млн.?
  Ама това би значило всяка година да имат по половин година сух режим у Пеуник! Но няма ...
  Или тези 2,32 млн. кубика за на "водомера на изхода на язовира"? По-вероятно ...
  Но тогава за пеуничани с тези "загуби" остават ... около половин милиона кубика месечно.
  Айде, няма да питам как ги виждате тези над 1,5 млн. кубика месечно/50 000 кубика дневно да са се изпарили. Но за пеуничани от "неизгубената" вода остават ... 5-10 литра на ден! Сорри, ама едно пускане на водата след пишкане вече я е изчерпало. А случаят явно не е такъв.
  И к'во излиза?
  Ами излиза, че и ВиК-то, и управниците лъжат най-нагло мат'ряла с тези проценти "загуби" ...

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Сега... Позволи ми да знам, как се отчитат загубите на вода в ДКЕВР и защо "Софийска вода" отчита загуби около 40 процента. То и на ВиК Перник загубите са между 40 и 50 процента, реално. Останалото е кражби с които ВиК не може да се справи. Не може да се справи, не защото не иска. Причините са чисто политически.
  ВиК дружества, като пернишкото по принцип не могат да кандидатстват за европейски пари. Това могат да го правя общините и точно това осира целия пейзаж. От другата страна са МОСВ, които са тотално сбъркани, ако стане въпрос за водопроводи. Виж, ако е за да потрошат няколкостотин милиона за безсмислена пречиствателна станция - цена нямат!
  Няма управител на ВиК в България или този в Перник, който може да вади по 10-15 милиона на година, за да подменя безкрайно остарялата мрежа. Вероятно целия оборот на ВиК-то е толкова за година. По-малките ВиК-та имат и под 10 милиона оборот. Та в тази връзка приказки от подобен тип показват, най-малкото непознаване на условията в които работят ВиК дружествата. А както казах и по-горе, на началниците в МРРБ им е през оная работа...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  До виновните по високите етажи едва ли ще стигнат. Най-много до шефа на В и К.

 29. 29 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За жалост, го отнасят невинните хорица!

 30. 30 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Като гласувате за комунягите, сега няма да пиете вода. - Бойко Борисов, ноември, 2019.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  Както казах, на българина все някой големец му е виновен защо живее мизерно.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#29] от "roosty":

  Няма невинни, всички жители на Перник са гласоподаватели и са избрали всички предишни кметове. И не са им потърсили отговорност за бездействието им. И сега ще си патят от акъла !!!

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Спомената е Стомана и другия завод и тяхната консумация. И тя е под 20% от общата консумация. Отделно те си имали и друг язовир и в него си има достатъчно вода.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":Е в София ГЕРБ оправлява от 10 години и има най-ниските загуби на вода в цялата държава.
  —цитат от коментар 23 на m17


  То в София има и метро и трамваи....... Има и Банкя!

 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Гневно

  Така...а...а...а ! Някой да вземе да спомене , че оттокът към язовира не е и не може да бъде оставен на природата , щом става дума за питейната вода на хората ?! Я , такъв няма.....няма ГО и по министерствата , няма ГО и през последните 30 години ! А...а...а...а , нямало пари не , че не знаели ?! Просто е , при регистрирани 60-70 % течове , какво би могло да се направи ? Ами или ремонт на мрежата или нови сигурни източници за покриване на аварийни нужди.....Какво е направено ? Нищо !!! Е и кой е виновен.....Да се досетят гласуващите по избори за кандидати , които просто нямат нищо общо с материята....и партиите им.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "Т.е. "стандартно" би трябвало да се "точи" по 9-10 млн. кубика на месец.
  От яз. "Студена"? С общ обем от 25 млн.?"
  До коментар [#26] от "xm...":

  Резервоар/водоем е съоръжение което примерно вечер се пълни, денем се изпразва. През водоема 25 млн куб м може да преминат 125 млн за година. Може и повече. Метеоролозите казаха, че в една област вчера паднали 80 л/кв.м дъжд. Това прави общо 800 млн куб м за един ден.. Къде мислиш че са отишли? Къде отиват 60-70 процента от водата? Ами изтичат си. Силен теч се появява на повърхността, слабите никой ни ги знае къде са.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписът на министър Нено Димов...."

  Ами то е ясно! Когато се започва източването на язовира, снабдяващ Перник с вода никой не иска мнението на местната власт. Министерствата (т.нар. "приниципал") считат публичната държавна собственост за СВОЯ. Разпореждат се с нея като със собствена, и пред никого не се отчитат (освен пре премиера БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ)

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#29] от "roosty":Няма невинни, всички жители на Перник са гласоподаватели и са избрали всички предишни кметове. И не са им потърсили отговорност за бездействието им. И сега ще си патят от акъла !!!
  —цитат от коментар 32 на m17


  Кметовете са си избирали перничани, но разпределящият водата Нено Димов е в София. И който и да е кмет, там няма думата.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":Сега... От другата страна са МОСВ, които са тотално сбъркани, ако стане въпрос за водопроводи. Виж, ако е за да потрошат няколкостотин милиона за безсмислена пречиствателна станция - цена нямат!......
  —цитат от коментар 27 на Petleshev


  Пак зависи от волята на най-големия тартор! В Златни пясъци утроиха консумацията на вода, съответно и мръсните води, но повече от 10 години се молеха на МОСВ за строеж на пречиствателна станция.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  Ето пак някои големец им е виновен. Перник има ли проект за воден цикъл, подадена ли е апликационна форма ?. Има дръжки както се досещате. Това се прави за да вземеш пари. Повечето големи градове го направиха отдавна, даже доста малки и средни и нямат проблеми, само Перник чака Нено Димов да им го направи.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":

  Ако си свършат работата, няма нужда да молят, държавата ще ги моли да усвоят парите.

 42. 42 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Търсете виновните измежду доскорошните дерибеи в града:
  Вяра Церовска, Владимир Караилиев, Ирена Соколова, управител на ВиК с любезното бездействие на МОСВ.
  Тая прокуратура няма ли представа как се води разследване и се повдигат дела за злоупотреби и безстопанственост?!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK