Защо Перник стигна до режим, кой е виновен и още въпроси и отговори

Чашата на язовир "Студена", снимана в началото на ноември

© Георги Кожухаров

Чашата на язовир "Студена", снимана в началото на ноемвриПерник е на воден режим за пръв път от 1993 година. От 18 ноември вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Колко време ще продължи режимът не е известно - предишният път е цели две години.


В момента в язовир "Студена", който водоснабдява Перник и региона, има под 5 млн. кубически метра вода. Надеждите са, че при въведеното ограничение от потребление на 1 млн. кубика месечно (при 2.32 млн. преди кризата) водата ще стигне до пролетта, докато той евентуално се напълни от топенето на снега. Как ще се развие ситуацията обаче не е ясно.


"Дневник" събра основните въпросите по темата и предлаганите до момента отговори.


Каква е причината за режима
Единодушен отговор на този въпрос няма, има обаче няколко хипотези.


- Сушата
Това е сочената теза от всички, които могат да се смятат за отговорни за създалата се ситуация. Поглед назад във времето показва, че природата е обвинена и за режима през 1993 година.


Бившият управител на "ВиК - Перник" инж. Иван Витанов, отстранен в първите дни на режима, коментира пред Би Ти Ви, че 2019-а е най-сухата година от десетилетия. "Снеготопенето не можа да напълни язовира както трябва, както други години. Очаквахме пролетните дъждове да си свършат работата, но и това не стана", допълва той пред "Нова телевизия".В писмен отговор на въпрос за язовир "Студена" в парламента министърът на екологията Нено Димов също посочва, че в него са постъпили 11 740 млн. кубика вода от януари до август тази година (при почти 42 млн. кубика за същия период на 2018 г.), което се равнява за прогнозния приход в много суха година.


С тях не е съгласен ръководителят на отдел "Метеорологични експериментални данни" към Националния институт по метеорология и хидрология Лилия Бочева. Пред Би Ти Ви и "Нова телевизия" тя посочва, че в никакъв случай 2019 г. не е най-сухата година от толкова дълго време.


"Значително по-суха е била 2000 г. Като тази 2019 г. е също 2013 г. За мен 2019 г., в сравнение с други близки такива е по-скоро нормална година, отколкото суха", е нейното мнение. Тоест събраните от НИМХ данни сочат, че в далеч по-сухи години воден режим в Перник не е имало.


- Язовирът е източен, за да се ремонтира стената на сухо вместо по подводен способ


Това е една от най-популярните версии сред местните хора. Ремонтът се налага, тъй като в резултат на силното земетресение в Перник през 2012 г. стената е пострадала. Началото на работата е през 2017 година, а актуализираният срокът за приключването е края на тази година. Бившият управител на "ВиК - Перник", освободен, след като режимът става факт, инж. Иван Витанов коментира за Би Ти Ви, че за ремонта са дошли водолази от Италия и се е работило изцяло под вода.


- ВЕЦ е източил язовира, за да прави повече ток


На язовир "Студена" има ВЕЦ. Местните хора смятат, че той е източил язовира, за да произведе повече ток. Според Министерството на околната среда и водите, които носят отговорност за ползването на водите от язовирите, от началото на година "ВЕЦ Студена" е преработвал единствено използваните за питейно и промишлено водоснабдяване води, предаде "Свободна Европа".


Защо Перник стигна до режим, кой е виновен и още въпроси и отговори

© Георги Кожухаров


- Мерки са взети твърде късно


Още към края на юни количеството вода в язовир "Студена" е с над 35% по-ниско от предходните две години. В него има малко над 13 млн. кубика вода, при максимален капацитет 25 млн. През 2017-а и 2018-а са налични почти 20 млн. кубика, данните са на "ВиК - Перник" и бяха разпространени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на запитване на омбудсмана Диана Ковачева. От дружеството отбелязват също, че в периода юли - октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем".


Въпреки това от началото на годината чак до края на октомври от "Студена" е разрешено взимане на 2.32 млн. кубика месечно, от които 1.55 млн. кубика за битово водоснабдяване. Толкова е позволеното количество и преди това. Нещо повече - до края на октомври право да ползват 240 хиляди кубика питейна вода на месец имат също "Стомана индъстри" и "ТЕЦ - Перник". В началото на ноември разрешените количества от "Студена" са намалени на 203 хил. кубика.


Според новия кмет на Перник Станислав Владимиров и двете предприятия не е нужно да извършват своята дейност с вода от "Студена", тъй като могат да ползват и от язовир "Пчелина". "Но това е по-добрият вариант за тях и не трябва да им се сърдим. Въпросът е кой го е разрешил това нещо и то да продължава в период, в който сме навлизали в тази криза, пред която сме изправени в момента", казва той пред Би Ти Ви.


Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписът на министър Нено Димов. "МОСВ получава ежедневна служебна информация за състоянието на язовира. То получава прогнозата на НИМХ за очаквания приток и валежите. При това положение още към края на 2018 година (когато язовирът е пълен наполовина - б.а) е трябвало да им светне оранжевата лампа", смята бившият директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев, цитиран от "Свободна Европа".


Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписа на министър Нено Димов

© Велко Ангелов

Графиците за годишното и месечното ползване на вода от язовирите се утвърждават от Министерството на околната среда и водите, като под тях стои подписа на министър Нено Димов


Заемащата този пост сега Илияна Тодорова посочи и пред Би Ти Ви и пред "Нова телевизия", че мерките са предприети навреме. Според нея правилно и когато трябва е решено колко вода да се ползва за битови нужди и колко от промишлените предприятия.


"Ако ВиК прецени, че има нужда от изключване на дадено ползване, то би могло да подаде заявка, в която са изключени промишлените нужди – нямаме такава заявка. Заявките, които се изпращат от ВиК оператора от началото на годината до настоящия момент, са с включени абсолютно всички абонати, които се захранват", заяви Тодорова по повод критиките, че промишлени предприятия са ползвали питейна вода.


- Изборите


"Може би притеснението от изборите на моя предшественик, на ВиК, на областната управа доведе до това – подценявайки един проблем, подценявайки една бомба, тя да гръмне в много по-големи мащаби. Съвсем скоро" - това мнение на новия кмет на Перник Станислав Владимиров се споделя от мнозина. Той припомня, че през септември като депутат поставя въпроса за ниското ниво на "Студена" към министъра на околната среда и водите.


Получава писмен отговор, подписан от Нено Димов, в който се казва, че при наличното количество вода в язовира (9.4 млн. кубика, или 37% от капацитета) битовото водоснабдяване на Перник от "Студена" е гарантирано до края на 2019 г. Изброяват се и взетите мерки, като единствената конкретна е забраната за ползване на допълнителни водни обеми за производство на ток от ВЕЦ "Студена", извън изпусканите за нуждите града. Уточнява се, че при възникване на риск за водоснабдяването за битови нужди ще се ограничи това за промишлени.


Премиерът Бойко Борисов обаче прехвърли топката за скриването на информацията за проблема преди изборите на местната структура на ГЕРБ. "В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите", беше неговият коментар по темата на 22 ноември в Министерския съвет, когато се срещна с новия кмет Станислав Владимиров.


Бившият кмет на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ не е съгласна, че изборите имат нещо общо с водния режим

© Юлия Лазарова

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ не е съгласна, че изборите имат нещо общо с водния режим


"Ама какви избори, аз изборите не мога да ги коментирам във връзка с това. Вие ги коментирайте. Аз, каквото реших, ви отговорих – то имаше режим, непрекъснато беше спирана на водата. Имаше непрекъснати аварии и всяка авария беше съпроводена със спиране на водата. И това го знаят всички перничани", коментира пред Би Ти Ви бившият кмет, издигнат от ГЕРБ, Вяра Церовска. Тя посочва, че още от април е издала заповед за ограничаване на поливните дейности в общината. Оказва се обаче, че до днес за такава дейност има наложена само една глоба за 50 лв.


- Загубите на вода по мрежата


"Основната причина за водната криза е състоянието на водопреносната мрежа и система на територията на област Перник. В града има водопроводи, които са строени през 1936 г. и работят до момента", казва пред Би Ти Ви бившият главен инженер на "ВиК - Перник" Иван Ковачев. "30 години по тези водопроводи мога да кажа, че не е правено нищо. Наливаш вода в каца без дъно", допълва той. Ковачев е на мнение, че кризата сега се възпроизвежда като системна грешка от невзети мерки в продължение на 26 години.


Вече бившият директор на "ВиК - Перник" Иван Витанов признава, че загубите на вода са над 75%. "Ако от язовира тръгват 1000 литра вода в секунда, при загуба 75% до всяко домакинство достигат 250 литра в секунда", илюстрира казаното той пред Би Ти Ви.


От писмото на КЕВР до омбудсмана се разбира, че направена проверка от комисията отчита, че има пълно неизпълнение от "ВиК - Перник" на одобрения бизнес план за посочената година в частта намаляване на загуба на вода. При планирано свиване на течовете до 68.3% нивата са останали 75.1 на сто.


75% от водата, подавана от язовир "Студена", така и не стига до чешмите

© Георги Кожухаров

75% от водата, подавана от язовир "Студена", така и не стига до чешмите


Има и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции, като при планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са вложени 243 хил. лв. Проверка е направена и през миналата година, но резултатите от нея още не са официално одобрени от КЕВР, за да бъдат съобщени.


На този фон Перник е изпуснал възможността в периода 2007 - 2013 да ремонтира водопроводната си мрежа с евросредства. Тогава бенефициент е била община Перник. Сега има нова възможност, като по оперативна програма през следващите две години могат да се усвоят 104 млн. лв. За да тръгне проектът за модернизация обаче, "ВиК - Перник" трябва да намери 26 млн. лева.


Кой е виновен


Както стана дума, за момента има двама виновни - природата и управителят на "Вик - Перник" Иван Витанов. Той е назначен през 2014 г. "Намерената е подходяща автобиография, направено е интервю и събеседване с него. Да, той не е хидроинженер, завършва Минно-геоложкия университет. Основната вина на този човек е неспособността му да се справи с проблема", коментира преди броени дни пред Би Ти Ви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.


Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев заради водния режим в града

© Прокуратура на Република България

Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев заради водния режим в града


За бившия директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев виновен е министърът на екологията Нено Димов. "Съгласно Закона за водите предоставянето на питейна вода в населените места е отговорен министърът на регионалното благоустройство, а водопреносната мрежа е собственост на общините", каза той преди Би Ти Ви в събота.


Личев посочва, че при възникване на непредвидени обстоятелства министърът на околната среда може да изменя сам месечния график за ползване на вода, като само уведомява заинтересованите страни. Това обаче не е направено.


Бившият екоминистър Евдокия Манева разпределя вината между повече хора. "Виновни са всички - от ВиК, през предишния кмет, областния управител до контролните органи и министрите на екологията, и регионалното развитие, обобщи тя пред Би Ти Ви в неделя.


Иначе виновници търси и прокуратура, която се самосезира. Възложена е проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, свързана с яз. "Студена", стана ясно в петък.


Ще се проверяват собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управление на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване и др. В Окръжната прокуратура в Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване "длъжностни престъпления".


Своя проверка прави и комисията за енергийно и водно регулиране.


Какво очаква Перник в бъдеще?


Може би най-важният въпрос е какво оттук нататък. Новият кмет на Перник Станимир Владимиров не скрива, че ако няма обилни валежи от дъжд и най-вече сняг до месец март, Перник ще остане на воден режим. Според него, ако природата е благосклонна, има вероятност режимът на водата да бъде прекратен. Владимиров каза, че градът се вмества в параметрите, които са дадени от МОСВ, за не повече от 1 млн. кубика разход за питейна вода на месец, като в сравнение с преди режима консумацията е намалена.


Паралелно се търсят и варианти за осигуряване на вода от други източници. На среща в Министерския съвет в петък той обяви, че единият вариант е така нареченият Владайски канал. Според експерти обаче той е с дебит 15 литра в секунда, който е твърде недостатъчен.


Друга мярка е ремонт на пречиствателните станции с отпуснатите от правителството 2.7 млн. лв. Предстои да се монтират утаители, за да може при ползване на вода от по-ниската част на язовира да не се нарушава качеството на водоподаването.


Според областния управител на Перник Ирена Соколова има няколко варианта за спасяване на положението

© Надежда Чипева, Капитал

Според областния управител на Перник Ирена Соколова има няколко варианта за спасяване на положението


Според областния управител на Перник Ирена Соколова експертна работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е набелязала няколко варианта за спасяване на положението - използването на подземните води, акумулирани и транспортирани естествено в карстовия район, част от водосбора на язовир "Студена", както и захранването им с допълнителни големи външни водоизточници. Тя също вижда Владайския канал като вариант.


Освен това се очакват втори проби от язовир "Долна Диканя", като първите показаха, че водата е заразена със салмонела. Ако водата се окаже добра, има вариант вода да се вземе и от него.


Набелязани са и мерки за спиране на загубите на вода, като са мобилизирани ремонтни екипи от Благоевград и София, които работят на терен и помагат при отстраняването на аварии по водопроводната мрежа в Перник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK