Струма потече червена при Перник, алармираха природозащитници

Централната рибноопазваща организация за пореден път от няколко месеца насам сигнализира за индустриално замърсяване на Струма в Перник, за което свидетелства червеният цвят на реката. Природозащитниците, които работят за зарибяване и мониторинг на местните водоеми, обявяват, че започват организация на протест с блокиране на магистрала Е 79.
Неправителствената организация съобщава също, че проверката на регионалната инспекция на екоминистерството и на басейновата дирекция не е установила замърсителя, въпреки че оцветяването на реката е било проследено нагоре по течението.


През септември периодичните притоци на мръсна вода от града бяха причинили и масово измиране на риба в язовир "Лобуш ("Пчeлина"). То беше предшествано от няколко сигнала за замърсяване до регионалните институции, подавани от Централната рибноопазваща организация и Риболовен клуб "Балканка".


През последната седмица природозащитници алармираха и протестираха неколкократно за систематични проблеми в управлението на реките в България и скорошните случаи на изравяне на коритото на река Вит и източване на водата от река Въча. През последния месец град Перник премина на режим на ограничен достъп до вода заради маловодие на язовир "Студена" при съмнения за мерките по управлението му и за възможно източване от водноелектрическа централа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK