Отровите за вълци и кой страда от тях

Един от загиналите заради отрова лешояди в Искърското дефиле преди два месеца.

© Христо Пешев, Фонд за дива флора и фауна

Един от загиналите заради отрова лешояди в Искърското дефиле преди два месеца.От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) разпространиха препоръките за предотвратяване на отравянето на животни, разработени на конференция в София тази седмица. Целта на срещата беше да подпомогне създаването на нормативна рамка за борба с незаконното използване на отрови и отровни примамки в природата, които водят до често невидими и разпространяващи се заплахи не само за дивите животни.


Заключенията от срещата са оформени в Национална стратегия за борба с използването на отрови и отровни примамки. Авторите на предлаганата стратегия са представители от екоминистерството, Българската агенция по безопасност на храните, Националния ловно-рибарски съюз, природозащитници от Дружеството за защита на хищните птици, сдружение "Зелени Балкани", Фонда за дива флора и фауна и учени от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките, Тракийския и Аграрния университети.


Според авторите на документа, корените на голяма част от проблемите са свързани с неразпознаването на отровите като значима заплаха, както от страна на отговорните институции, така и от обществото.
В работната среща са се дискутирали три аспекта на ползването на отровни препарати - като фактор в престъпления срещу защитени видове, във фермерството при ползване на опасни ветеринарни и растителни препарати и като практики в лова като отравяне на хищници и ползване на оловни сачми.


Стратегията идентифицира като основни проблеми нелегалния внос на препарати за растителна защита (ПРЗ), неправилното съхранение на опасни препарати и ползването им в интензивното земеделие, незаконно използване на по принцип легални препарати за отровни примамки, основно във връзка с конфликта човек-хищник. В допълнение, природозащитниците и правителствените експерти изтъкват, че опасността от тези отрови се увеличава заради трудната доказуемост на извършителя при тровене и риска от разпространение на отровите в природата.


Работната среща завършва и с конкретни стъпки за действия срещу заплахата от отровни примамки: ще бъде създадена национална работна група за изпълнение на стратегията и ще се разработи протокол за действие при случаи на тровене. Протоколът ще опише ясно стъпките и действия, които трябва да бъдат предприети в случай на отравяне на животни, както и отговорностите на различните въвлечени институции.


При досегашните случаи през годините се установява, че липсва добър синхрон между различните отговорни институции, който да гарантира правилното събиране на проби на терен, обезопасяване на районите около отровните примамки, събиране на труповете на отровените животни с цел предотвратяване на вторични отравяния, анализиране на събраните проби за установяване на отровното вещество и установяване на извършителите.


Кои са жертвите на отровите


Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу хищници нанася непоправими щети особено върху популациите на редки птици, разясняват от БДЗП. Чести жертви са световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел.


Природозащитниците припомнят за последния регистриран случай на отравяне на защитени видове през септември, когато в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. Най-мащабни загуби са отчетени през март 2017 г. в Кресненското дефиле, когато отрова, предполагаемо заложена за защита на стада от вълци, уби над 30 белоглави лешояда. При този случай почти изцяло бе унищожена колония на вида, обособилата се в резултат на десетилетна програма за реинтродукция. През 2016 край с. Стражец в Източни Родопи са регистрирани над 20 диви и домашни животни, загинали от отрова.


За "Дневник" опасността от отравянето на животни разясни Николай Терзиев, който е експертът на БДЗП, работещ с кучето Барс - единственото в България куче, обучено за откриване на отрови. Той разказа, че само в случая в Стражец е станал свидетел как първоначалната примамка за хищник стига до животно, което е ловен обект - дива свиня. След това отровата застига и лисици, белки и ловни кучета. Всяка една от жертвите е част от хранителната верига в природата и чрез тялото ѝ отровата достига до много повече организми, част от които са потенциална храна и за човека.


Експертът разказа, също, че в случая в Стражец обилните валежи в продължение на две седмици допълнително са влошили ситуацията, като са създали реална опасност отровата да попадне в подпочвените води и оттам в храната на хората и домашните животни, например чрез ядливи растения и гъби. Сериозна е била и заплахата от натравяне чрез консумацията на отровено месо от дивеч.


Според Терзиев, незнанието за свързаността между организмите в дивата природа и човешкия свят и за широкия обсег на случайните жертви е също толкова опасно, колкото и първоначалното намерение за отравяне на защитени видове. Неслучайно големите хищници, срещу които обичайно се залагат отровните примамки, са защитени от закона - те са ключов фактор за здравето на естествените екосистеми и на множество други организми, с които съжителстват.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK