Български учени работят по тролей на горивна клетка и ново поколение батерии

Пенсиониран тролей от столичния градски транспорт ще се превърне в модерно превозно средства с горивна клетка и батерии на борда

© Георги Кожухаров

Пенсиониран тролей от столичния градски транспорт ще се превърне в модерно превозно средства с горивна клетка и батерии на бордаБългарски учени работят по хибриден тролейбус, който може да е независим от контактната мрежа, като изминава до 100 километра на ток от собствени източници, разработват авангардни батерии и суперкондензатори, търсят нови технологии за съхраняване и преобразуване на възобновяема енергия и експериментират със способи за улавяне и преобразуване на въглероден двуокис от атмосферата. Това са само част от проектите, част от Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита - Е+".


На работна среща днес в Българската академия на науките бяха представени част от конкретните разработки по програмата, началото на която е поставено преди малко повече от година, а финансирането е от министерството на образованието. "Целта на програмата е да покаже на обществото, че учените работят по проекти, които ще подобрят живота на българите", коментира в началото на срещата съветникът на министъра на образованието проф. Иван Димов, който е наблюдаващ от страна на МОН.


Хибридният тролейбус ще е на базата на съчленен "Икарус" на преклонна възраст с дължина 13 метра, на който ще се монтират горивна клетка и батерия. Тяхната роля е да осигуряват ток за електромотора, което прави тролея независим от контактната мрежа.
Това е полезно, когато се извършва ремонт по нея. В момента София разполага с хибридни тролейбуси, но тяхната автономност се осигурява от дизелов двигател. Хибридните тролеи могат да се ползват и по нови линии, по част от които има контактна мрежа.


Към момента експерименталният "Икарус" е разглобен на съставните му части и е разработен 3D проект за оборудването му с резервоари за водород, горивна клетка и батерии. В горивната клетка при реакция на водорода от специалните бутилки и кислорода от въздуха ще се произвежда електричество.


Координаторът на научната програма чл.-кор. дхн Константин Хаджииванов

© Велко Ангелов

Координаторът на научната програма чл.-кор. дхн Константин Хаджииванов


Една от целите на проекта е да се покаже на обществото, че водородът не е нещо опасно, а другата е създаване на експертиза в тази област, коментира д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи при БАН, който е част от екипа.


Автобуси на водород на преференциални цени


На срещата беше съобщено, че на 21 ноември България е станала част от европейската инициатива за навлизане на водородните превозни средства в Европа (JIVE2), което и дава възможност да закупи пет автобуса на това гориво на преференциални цени. По програмата 7 европейски държави (България, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Холандия и Великобритания) ще купят общо 150 такива превозни средства.


Според поет ангажимент по пакета "Климат и енергия" на ЕС в страната до 2030 година трябва да има поне 10 зарядна станции за водород.


Институтът по инженерна химия при БАН пък демонстрира друго приложение на горивните клетки - за пречистване на отпадни води, при което се получава и електроенергия, покриваща цялата консумация на системата. Този способ на пречистване вече се тества в предприятие за преработка на хартия в Пазарджишко, като обработената вода е пречистена 90%, което позволява връщането й в природата и използването й за поливане.


Батериите на бъдещето


Разработването на авангардни батерии, които елиминират недостатъците на популярните литиево-йонни батерии - високо тегло, склонност към самозапалване и висока цена, пък е фокусът на работна група в Института по обща и неорганична химия при БАН. В същото време в новото поколение батерии се използват и екологосъобразни материали.


На работната среща днес бяха представени и проекти за изграждане на "Зелен дом", който разчита изцяло на възобновяеми енергийни източници и има нулеви вредни емисии. Що се отнася до методите за улавяне на въглероден двуокис, търсенията са в различни посоки - от широк набор материали (силикати, отпадна пепел от въглища, природни продукти), микроорганизми и висши водни растения.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Тва да не е като в къщата на Хундертвасер? Акаш и после покриваш акото с малко торф. Не разбрах само дали е живял там или я е направил за човечеството.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  Това е реалното бъдеще. Интересно ми е колко студенти имаме по инженерна химия , по колко плащат и как държавата ще ги задържи в Бг.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Адмирираме всички иновации ,особено в екологията ,въпреки ,че сме скептици в случая , че ще се посгигне нещо ,което китайците не са измислили преди нас .

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  "По програмата 7 европейски държави (България, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Холандия и Великобритания) ще купят общо 150 такива превозни средства."


  Брей, тука сме много напред! Браво!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Успех!
  Само да не е намесен Доган...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само не разбирам - в тези планове има ли нещо качествено ново? Все пак горивните клетки не от вчера и има такива автобуси, даже влакове, които се доставят на клиентите.
  https://www.alstom.com/our-solutions/rolling-stock/coradia-ilint-worlds-1st-hydrogen-powered-train

  Така че не разбирам, ние топлата вода ли се опитваме да открием? Сигурен съм че могат да направят един Икарус да върви с двигател който вече от години е технологично разработен.

  Но къде е научната разработка тук къде е новото?

  А и да измислим нещо ново, при положение че в България няма производител на автобуси и тролеи, тези технологии ще ги лицензираме на ШКОДА, ВАНТООЛ, МАН и другите това ли е идеята?

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Винаги е хубаво когато се работи по нещо ново

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3029 Любопитно

  Откриваме отново топлата вода на Княжево...Елетромоторът на ТБ "Икарус" модел 1987 е несъвместим с инверторните технологии!!!Светрът отдавна е създал елктоавтобуси...Тан БАН явно мърдат за да докажат че са живи.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#6] от "skeptichen":

  Нещо там диплят, но както винаги не казват ясно, каква е крайната цел и какво ще доставят.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Отново се появиха тесни специалисти по всичко – №6 и №8.
  Успех в разработките.

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  В европейска България вече не останаха такива специалисти, промишлена химия, КИПА , електрозадвижване и т.н. Затова като питат милеумите откъде идва млякото отговарят хладилника, а за тока - от контакта. Търсят се "специалисти" по обществени поръчки със следдипломна квалификация гепене без край!

 12. 12 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Похвалнна насока. Надявам се да има и добри резултати.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  И какво са направили тия митични специалисти от миналото? Да имаме някакъв производител на тролеи например?

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 778 Неутрално

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjVz_-z_ZbmAhUIilwKHbBxBRMQFjAAegQIBBAC&url=https ://www.mon.bg/upload/15201/pr_nnp_NiskovaglerodnaEnergia-100518.pdf&usg=AOvVaw0n5zJl1eUemT8lvanpFaRN


  доста дилетантско.
  изсмукани от пръстите общи приказки.
  и 4 години по 2 милиона на година за една снимка
  на икарус и лего модел на батерия представен от зуека
  и златка.

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista"
  Ще се опитам да задоволя любопитството ви. Да Вземем например професор Балевски иженер металург, да сте чували че патента за леене с противоналягане на автомобилни джанти е българско изобретение, но ние джанти не правим. Ще кажете че това е преди да ви планират. Добре обърнахте ли внимание кой превеждаше на Тръмп при посещението на банкянския във Вашингтон?
  Българин Йонко Мермерски бакалавър по химия и десетки патенти в областта на литиво-йонни батерии и ДВГ и медицина.

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Това тролей на батерии ми изглежда смешна работа..

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  Това някой с един куп патенти да подскача преводач, на който и да е било е най-неудачния комплимент за професионализъм. Като са ни такива велики учените, защо имаме само един университет в световните класации и този университет е най-зле в региона?

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, държавата може да "задържа" само в затвора! Бизнесът е този, който трябва да задържа специалисти!

  Нещо не ми се вярва в БАН да могат да измислят нещо подобно. Дано да греша!

 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Имитирт дейност, за да си оправдаят заплатите. Проекти, проекти, проекти... и никакви практически резултати, освен няколко безполезни дисертации и няколко нови доценти и професори, с малко по-големи заплати. Ще преоткриват отново горивните клетки и приложението им. Хората от години произвеждат автомобили с горивни клетки, а тия "гении" се чудят как да ги заврат в някакъв грихнал "Икарус". Да си поръчат от китай, да го разглобят и да се научат как се прави. Поне ще ни излезе по-евтино. Ама заплатките... Ще трябва да измислят нов "проект".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":

  "Винаги е хубаво, когато се работи по нещо ново."

  На мен ми прилича (и напомня) на филма "Кит" - " От нищо правим нещо и веем знамена!"

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  +++!

 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":
  Тези някои с многото патенти са постигнали нещо и са оценени в страни с бели хора а вие нещо май отивате към работническо-селската интелигенция!

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#22] от "telqk":

  те и епъл имат дестки патенти, които така и никога не са използвали.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  Това ми напомни за онази руска "разработка" на електромобил на базата на Иж от 1978-ма! 😂🤣

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  Но пък мрънкачи и хейтъри имаме в изобилие, може да захранят всяка НПО-медия.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":

  Ама световната класация е със 1000 места а нашия е на 700'но място.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#10] от "stedim":

  Колега, бихте ли споделил подробности за "разработката"? Водороден двигател има от много години, също и кондензатори за съхранение на ел енергия. Явно "учените" от БАН са пропуснали това!

 28. 28 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Не съм компетентен технически, за да коментирам самата идея, но в последните 30 години съм се нагледал на десетки статии за български изобретения или лекарства за рак, от които нищо не е последвало.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имах една съученичка... Много и сечеше акъла на Танчето. Завърши биохимия. Изкара 2 или три години в БАН. Отиде да защитава дисертация в Холандия и повече не се върна.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Както и тикви в изобилие!

 31. 31 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  въпросът е къде са съседите например? Това 700 място не значи нищо, ако сме след пакистан, колумбия и подобни. някой тук обясняваше преди време, колко бил пропаднал Солун спрямо София. На кое място е Солунския университет в тая класация?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#16] от "rainbou1":

  "Това тролей на батерии ми изглежда смешна работа."

  Напълно подходящо за БАНските старци!

 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#17] от "karatista":Тези някои с многото патенти са постигнали нещо и са оценени в страни с бели хора а вие нещо май отивате към работническо-селската интелигенция!
  —цитат от коментар 22 на telqk


  Всеки може да регистрира патент за всякаква глупост, само малко пари му трябват. А нещо полезно, някаква възвращаемост на парите, които харчат??? Или важното е да се занимават с нещо, да не скучаят по бюрата?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  "Само да не е намесен Доган..."

  Е как без него... Още със създаването си в началото на века, Бълг. водородно общество (БГ Н2 Общество) прави Доган свой почетен член. Академик от УС на БГ Н2 Общество тогава разказваше приказки за "Лека нощ" от типа, че вечер, като се приберял, Доган се приспивал с четива за водородните технологии...
  Както е написал Лермонтов - Всичко това би било смешно, ако не беше толкова тъжно.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 35. 35 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До къде се докараха нашите академици които лижат з а д н и ц и т е. на управляващите.
  Никой не им вярва.

 36. 36 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До къде се докараха нашите академици които лижат з а д н и ц и т е. на управляващите.
  Никой не им вярва.

 37. 37 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#31] от "karatista":
  Не произвеждаме тролеи, но произвеждаме - русенска фирма- електрически маневрени локомотиви с батерийно захранване които изнасяме, но БДЖ не купува от тях. Защо ли ами щото теа на гепаджийте рушвет не дават - могат, правят, изнасят.

 38. 38 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#31] от "karatista":Не произвеждаме тролеи, но произвеждаме - русенска фирма- електрически маневрени локомотиви с батерийно захранване които изнасяме, но БДЖ не купува от тях. Защо ли ами щото теа на гепаджийте рушвет не дават - могат, правят, изнасят.
  —цитат от коментар 37 на telqk  +
  ...и всеки се изработва по индивидуални спецификации на клиента...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 39. 39 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#38] от "Kamenarski":
  Няма нищо лошо в това клиента винаги е прав и те произвеждат без много шум без показност, без еврофондове на свой риск и работят.

 40. 40 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 715 Весело

  Това тролей на батерии ми изглежда смешна работа..
  —цитат от коментар 16 на rainbou1


  Когато бай Ганко Шопов видял за първи път влак на гарата във Виена, рекъл: "Тц, т'ва нема да тръгне...". Когато влакът пуф-паф, пуф-паф взел, че тръгнал, бай Ганко рекъл: "Тц, т'ва нема да спре...".

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 41. 41 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Егати ТНТМ-то. Тая дебилщина в БАН има само един аналог и той е на североизток.

  Правилно Дянков искаше да закрие БАН.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Нали още Дянков им каза, че трябва да си заработват заплатите. И те хората работят.

 43. 43 Профил на umnik
  umnik
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista"Ще се опитам да задоволя любопитството ви. Да Вземем например професор Балевски иженер металург, да сте чували че патента за леене с противоналягане на автомобилни джанти е българско изобретение, но ние джанти не правим. Ще кажете че това е преди да ви планират. Добре обърнахте ли внимание кой превеждаше на Тръмп при посещението на банкянския във Вашингтон?Българин Йонко Мермерски бакалавър по химия и десетки патенти в областта на литиво-йонни батерии и ДВГ и медицина.
  —цитат от коментар 15 на telqk


  А да си чул къде по света се прилага?

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1994 Весело


  Бабите казват :
  -с пр*дня боя не става!

  Нали още Дянков им каза, че трябва да си заработват заплатите. И те хората работят.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  Дянков с неговата посредственост и некомпетентност е блестят пример как от всеки чеп свирка не става!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Ааааа, да! Преводачът Мермерски - не му знам патентите в областта на батериите, обаче попаднах на дизел юнак ииииииииииииии.... ми, не му хванах вяра.

 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1744 Любопитно

  До коментар [#31] от "karatista":

  СУ е между 900-1000 позиция. Белградския университет е между 300-400.

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petleshev":

  Именно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Неутрално

  До коментар [#43] от "umnik":

  Навсякъде.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Подходяща тема за БАН.
  Аз не одобрявам, когато БАН се напъва да се занимава с икономика, защото старите български икономисти са се учили от Маркс.

  подпис
 50. 50 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#45] от "Цайко":

  А, поне един му е повярвал.

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Весело

  До коментар [#34] от "Bramasole":

  Ами нали е хидроинженер :)
  А пък там водородът е ДВА пъти повече от кислорода :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#30] от "telqk":

  И умни и красиви дето все ходят на*рани и се обясняват как някои друг им е ср*л в гащите.

 53. 53 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А ще бъдат ли защитени пътниците в превозното средство от потенциално изтичане на водород и риск от пожар, поспода учЕни?

  Защото и най-великото откритие може да се окаже безполезно ако представлява риск за здраветои живота на ползващите го. В историята вече има един Хинденбург.

 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  "Българин Йонко Мермерски бакалавър по химия и десетки патенти в областта на литиво-йонни батерии и ДВГ и медицина."

  Можеш ли да ми цитираш един патент на Йонко Мермерски?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  "Разработването на авангардни батерии, които елиминират недостатъците на популярните литиево-йонни батерии - високо тегло, склонност към самозапалване и висока цена, пък е фокусът на работна група в Института по обща и неорганична химия при БАН. В същото време в новото поколение батерии се използват и екологосъобразни материали."

  Поздравления на учените за обещаващите инициативи, които да бъдат от полза на всички нас ! Всички имаме интерес от повече наши изобретения, с които да се издига авторитета на България сред международната научна област !

 56. 56 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Любопитно
 57. 57 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 466 Разстроено

  И тъжно, и смешно...

  Едва ли в БАН ще открият нещо ново преди Panasonic, LG Chem, Maxwell или някой от многото китайски производители на батерии и суперкондензатори.

  За да стигнат до батериите, има още толкова технологии да опитамят преди това.

  От друга страна да се откажем от наука изобщо ли?

 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Моят съвет е. Забравете изгарянето на кислорода. На първо време мислете за разлагането на водата на водород и кислород и ползването им като гориво

 59. 59 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 858 Весело

  Пред българският технически гений не мое да има проблеми.
  С клещи и тел сичко се прави...

 60. 60 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#58] от "сидер":

  Кислородът няма как да гори...
  Теоритично няма как да извлечеш повече енергия от синтеза на молекулата на водата, отколкото е необходима за разлагането ѝ.
  А и водородът никак не е лесен за съхранение и пренасяне.
  Така че за приложение в транспорта е по-неподходящ и от съвременните батерии като средство за съхранение на енергия.

 61. 61 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3029 Любопитно

  До коментар [#55] от "samoedin":

  Освен високопарни празни слова...досега от екип на БАН друго не съм видял!!!В разработките на батерии БАН са все още на ниво "оловно-кисели акумулатори"...И всяка година хора стават "до центи" с такива "разработки"!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Българските учени в БАН работят върху повторното откритие на топлата вода. Водородните клврки се ползват от години. Първом във военното дело, после в транспортното такова. Даже Хундай имат автомобили с водородни клетки. А пък за батериите, пробивът е направен ама не от учените в БАН. В момента текат производствени изпитания. И последно, суперкондензаторите. Някох помни ли че преди две години се появи статия за една компания която предлагаше на столичната община екологични автобуси? Името на фиемата беше Chariot Motors, а автобусите вместо батерии имаха...суперкондензатори.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Абе хора, не ви ли е ясно, че някой само като го види тоя 30 годишен Икарус и се просълзява от смях. Несериозно е да говориш, че работиш по свръх модерна технология, която смяташ да сложиш в това. Това значи че нямаш пари, акъл, желание или и трите, една каросерия да направиш, а си тръгнал да „изобретяваш” горивни клетки

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista"Ще се опитам да задоволя любопитството ви. Да Вземем например професор Балевски иженер металург, да сте чували че патента за леене с противоналягане на автомобилни джанти е българско изобретение, но ние джанти не правим.
  —цитат от коментар 15 на telqk


  Уф, от БАН все го дъфчат тоя патент сякаш е осмото чудо на света. Ето го въпросния патент:

  https://patents.google.com/patent/US4153100A/en

  Цитиран е 20-тина пъти, което за 20-те години съществуване на патента не е кой знае какво.

  Патентът е изтекъл още през 90-те и не е известно да е имал практическо приложение или да е донесъл някакви приходи от лицензии.

  Имайте предвид, че всяка година само в САЩ се издават десетки хиляди патенти, но една много малка част от тях имат практическо приложение и носят доход.

  А ако се вземат предвид и другите големи икономики (ЕС, Китай, Япония), то всяка година излизат поне 100-тина хиляди патента, но доходоносни са едва много малка част от тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 65. 65 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 480 Неутрално

  икаруса батериите си мени, но дизайна никога

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Откриваме отново топлата вода на Княжево...Елетромоторът на ТБ "Икарус" модел 1987 е несъвместим с инверторните технологии!!...
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Глупости!

 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Абе хора, не ви ли е ясно, че някой само като го види тоя 30 годишен Икарус и се просълзява от смях. Несериозно е да говориш, че работиш по свръх модерна технология, която смяташ да сложиш в това. Това значи че нямаш пари, акъл, желание или и трите, една каросерия да направиш, а си тръгнал да „изобретяваш” горивни клетки
  —цитат от коментар 63 на uq


  Че кво и на каросерията?
  Произвежда се И В МОМЕНТА!

  https://www.ikarus.hu/IK-C80
  Автобуси, баш с ей тая каросерия, се движат в 7 държави!

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Това е реалното бъдеще.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

  Това е ..

  Ще се лангуркаме в "Икаруси"!

 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  обърнахте ли внимание кой превеждаше на Тръмп при посещението на банкянския във Вашингтон?Българин Йонко Мермерски бакалавър по химия и десетки патенти в областта на литиво-йонни батерии и ДВГ и медицина.
  —цитат от коментар 15 на telqk


  Няма данни за патенти на Мермерски. Гугъл Сколар намира 2 научни публикации в които е бил съ-автор. Публикациите са цитирани няколко пъти, което означава, че към тях няма кой знае какъв интерес.

  В публичните си изяви Мармарски твърди, че открил елексир за вечна младост и какво ли не. В общи впечатлението е за някакъв Барон Мюнхаузен. Ала Жорж Ганчев, който иначе твърдеше, че се познава с всички големци в Холивуд, но си беше най-обикновено ченге от ДС и след 10-ти изкарваше 99% от времето в БГ (да се чуди човек как е поддържал през това време тези тесни контакти с Холивуд).

  Апропо, бащата на Й. Мармарски (Христо Мармарски) също беше осветлен като агент на ДС. Имайки предвид, че Мермерски-младши е учил в САЩ в края на 80-те имам усещането, че май е бил колега на баща си.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николов":

  Леенето с противоналягане е доста удачен метод за отливки с с доста комплексни форми. Зад този израз се крие нещо просто. При отливане, металът в течно състояние си има налягане което е доста по голямо от налягането на въздуха във формата равняващо се на една атмосфера. Та при не толкова сложни форми, това е плюс, процесът е бърз. Когато обаче формата е със сложна геометрия, нормалното леене е минус, сплавта не може да изпълни в цялост и без дефекти комплексната фоема. Противоналягане означава че в леярската форма е подадено налягане по-високо от атмосферното такова, процесът на леене се забавя, което позволява на сплавта да изпълни в цялост обема на формата. Има разбира се и други неща в този метод, ама не ми се влиза в подробности и освен това от години не съм инженерствал, така че някои неща със сигурност съм забравил.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":Това ми напомни за онази руска "разработка" на електромобил на базата на Иж от 1978-ма! 😂🤣
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Гледат да вземат парите на Медведев, дето завалията ги е заделил за електромобилното дело!
  Има си човекът мечта!

  Иначе заводите "Иж" по едно време правеха "Датсун"... сега как е не знам..
  Пък Медведев не го литкат само онези с "разработката' на Иж ..

  Ей колко "електро разработки" правят разни тарикати из Русия, та да лъжат хората с "чисти" автомобили..

  Ето, гледай:

  https://elauto.one/en/main

  http://aviarmotors.com/

  Виж , как се пръкват всякакви руски "чисти електромобили"..
  Лъжат бедния народ!

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Ала Жорж Ганчев, който иначе твърдеше, че се познава с всички големци в Холивуд, но си беше най-обикновено ченге от ДС
  —цитат от коментар 69 на Николов


  Жорж наистина е участвал във филм с Патрик Суейзи , та Дай Боже всекиму!

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":въпросът е къде са съседите например? Това 700 място не значи нищо, ако сме след пакистан, колумбия и подобни. някой тук обясняваше преди време, колко бил пропаднал Солун спрямо София. На кое място е Солунския университет в тая класация?
  —цитат от коментар 31 на karatista


  Аз български университет никога не съм виждал в реномирана класация, а ги следя тези класации от поне 20 години.

  Според мен най-сериозната класация е тази дето я прави Шанхайския университет (http://www.shanghairanking.com/arwu2019.html ). Там класират само първите 500 университета в света. И там БГ университет никога не е имало. Има гръцки, турски, хърватски, словенски, словашки, чешки, естонски. Дори сръбски има в някои от годините. Български - никога.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Ааааа, да! Преводачът Мермерски - не му знам патентите в областта на батериите, обаче попаднах на дизел юнак ииииииииииииии.... ми, не му хванах вяра.
  —цитат от коментар 45 на Цайко


  Мермерски е някакъв Барон Мюнхаузен. Няма сериозни научни публикации. Няма го в интернет - като изключим български медии в които прави фантасмагорични изказвания. В западни издания името му не се среща изобщо.

  Баща му е осветлен като агент на ДС, а самия Мермерски е учил в САЩ през 80-те.

  Както се казва - работата е ясна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално


  Че кво и на каросерията?
  Произвежда се И В МОМЕНТА!

  https://www.ikarus.hu/IK-C80
  —цитат от коментар 67 на simChо  И що сложихте минуси? Мразите "Икарус" или искате да изразите некъв Протест за нещо??

  Наистина каросерията Е И В МОМЕНТА!
  IK-C80 !!!

  Па то не е само "Икарус" така .. ами и "Зетра", примерно , си сглобява шасита еднакви с години ..
  То при автобусите не е някакво изключение?

  Пък и що да трябва нова каросерия?
  Ей ги американците от "Мопар"..

  https://img.drive.ru/i/0/5db999e7ec05c4f739000053.jpg

  https://img.drive.ru/i/0/5db999e7ec05c4f739000041.jpg

  https://img.drive.ru/i/0/5db999e7ec05c4f73900002f.jpg

  https://img.drive.ru/i/0/5db999e6ec05c4f73900001d.jpg

  Взели са стар "Додж" и просто показват, какво могат!
  Що не ???

  Ей и едни китайци, как правят електро, на база на "Морис Къмършиал"

  https://img.drive.ru/i/0/5dcd1598ec05c45156000089.jpg

  https://img.drive.ru/i/0/5dcd15a9ec05c47345000205.jpg

 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  [quote#72:"simChо"][/quote]

  Ей я цялата холивудска кариера на Жорж Ганчев: https://www.imdb.com/name/nm0304111/

  Участвал е в един филм като статист (Soldier #1) и в един епизод от телевизионен сериал, където също няма реплики. Това е цялата му 20 годишна холивудска кариера.

  И ако не беше агент на ДС през периода 1970-90 не се знае как щеше да свързва двата края на Запад.

  Ама в БГ лапни-шараните са много и тарикати като Ганчев нямат никакъв проблем да хвърлят партенки наляво и надясно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Участвал е в един филм като статист (Soldier #1) и в един епизод от телевизионен сериал, където също няма реплики.
  —цитат от коментар 76 на Николов


  Дай Боже всекиму!

  Да, днес хиляди българи снимат в Холивуд, и статисти и всякакви , ама навремето Жорж е бил единствен..

  Освен това, той си е бил основно учител по фехтовка, което го е казвал многократно..!

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  [quote#75:"simChо"][/quote]

  Сложихте минуси и на "Икарус" и на "Мопар" с "Додж"?

  Щото ползват стари каросерии???
  Според вас, на всеки 4 години, каросериите трябва драстично да се променят?

  "Дефендър" , "Вранглер-Рубикон" и всякакви там автобусни фирми с едни и същи каросерии с десетилетия .. са достойни само за безжалостни минуси, а?

  Баааси .. що тъй правят тез хора - все стари каросерии???
  От нийде взорът надежда не види!

 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#60] от "tie_interceptor":

  Еее ами като се съединява в батериите с водорода не ,,гори,, ли? Става въпрос за кислорода от атмосферата. Друг е въпросът, както аз предлагам, не в автомобила да се разлага водата, а в заводи да се разлага и кислородът и водорода, да се бутилират и ползват като гориво, дали в същите батерии, дали по друг начин. Преди време, тука в ДНЕВНИК имаше статия ,, ядрен куфар за Луната. Американски учени от НАСА и министерството на енергетиката са създали ядрена електроцентрала с размерите на куфар 80 на 50 см. генериращ около 400 киловата електроенергия,,

 80. 80 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 896 Весело

  Тесла, китайците и японците нямат шанс пред мощната мисъл на БАН.

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#58] от "сидер":Кислородът няма как да гори...Теоритично няма как да извлечеш повече енергия от синтеза на молекулата на водата, отколкото е необходима за разлагането ѝ.А и водородът никак не е лесен за съхранение и пренасяне.Така че за приложение в транспорта е по-неподходящ и от съвременните батерии като средство за съхранение на енергия.
  —цитат от коментар 60 на tie_interceptor


  Че то отдавна измислено!
  Водата се разлага, с енергия получена от ВЕИ източник .. вместо да се мъчим да я натъпчем, енергията в батерии - водородът се взема, съединява се с СО2 от въздуха и се получава обикновено въглеводородно гориво..

  Като целият цикъл, би трябвало да е въглеродно-неутрален, а за използването на полученото гориво, на Земята има около 500 милиона двигателя..

  Те го те:

  https://www.continental.com/en/sustainability/news/archive/news-2017/2017-08-01-climate-neutral-driving-92158

  https://www.bosch.com/stories/synthetic-fuels/

  https://www.bosch-presse.de/pressportal/de/en/bosch-renewable-synthetic-fuels-for-less-co ₂-200070.html

  https://www.audi-mediacenter.com/en/audi-e-fuels-243

  https://www.youtube.com/watch?v=LgipH6srUbI

  https://www.youtube.com/watch?v=XIdg6o7zDZA&t=13s

 82. 82 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "сидер":
  Както и да наричате процесите, загубите при добива, преноса и обратното свързване във вода са толкова големи, че няма смисъл да се използват в траспорта.

  Какво общо има "ядреният куфар"?

 83. 83 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":

  Всичко много хубаво, но КПД е много по-нисък, отколкото да зареждаме батерии...

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":Всичко много хубаво, но КПД е много по-нисък, отколкото да зареждаме батерии...
  —цитат от коментар 83 на tie_interceptor


  Да, ама енергоемкостта е много по-висока .. Пък и какъв ви е КПД, ако не е тайна, на иновацията с батериите?
  Ако имаме 1 ват.час вятърна енергия, въздействала на перка .. и тя мине през генератор, трансформатор, електропровод, още трансформатор, зарядна станция, кабел, батерии, обратно през кабел - та до електромотор и от там до колелета - колко ви е КПД?

  Колкото и да се напъват учените от БАН та да (цитирам) : "елиминират недостатъците на популярните литиево-йонни батерии - високо тегло, склонност към самозапалване и висока цена.." съвсем скоро ще видят, че проблемът със самозапалването е отдавна сравнително успешно решен с графеновите решетки , теглото на батериите се определя от заряда на литиевия йон, отнесено към теглото му и за сега енергоемкостта е ок. 200-300 ват.часа / кг батерии..

  И е 33 пъти по-малко от килограм въглеводородно гориво - да речем бензин ..

  А за цената не е ясно, какво може да се направи ..

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "елиминират недостатъците на популярните литиево-йонни батерии - високо тегло"

  Та не е зле, учените от БАН да поотворят учебника по Физика ..

  КАК ще намалят теглото, след като се знае теоретично, колко енергия може да съхрани литият максимално на килограм?

  Ще сложат допълнителни електрони на литиевия атом?
  Или напротив-ще олекотят - махайки непотребните неутрони и позитрони?
  Естествено - ще използват lapis philosophorum , докато Луната е в Дом Меркурий и ще направят трансмутация!

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  [quote#75:"simChо"][/quote]

  И що сложихте пак минуси на "Икарус"..?
  Били със стара каросерия?

  https://www.ikarus.hu/IK-C56

  Бе вие добре ли сте???
  Айде да поддържаме ниво на изтрезнялост, за този форум!

  П.П
  Наслагали сте минуси и на разлагането на водата на водород и кислород?????

 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#73] от "Николов":

  Не съм се интересувал от детайлите, помня че го четох в медиите. Сега го изрових, било е 2015, тук в Капитал:
  Преди няколко седмици стана ясно, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) пада под 700-то място в световната класация QS World University Rankings в сравнение с 651-во през миналите две години. СУ се нареди след държавния университет на Беларус, този на Букурещ и националния в Киев. Падането надолу в класацията не е чак толкова драстично - все пак СУ продължава да е единственият български университет в нея, остава разпознаваем на глобално ниво, и в Европа се подрежда на 299-о място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK