Международна мисия ще провери на място правителствения проект за път през Кресна

Международна мисия ще провери на място правителствения проект за път през Кресна

© Георги ПауновскиДнес Постоянният комитет на Бернската конвенция е взел решение да засили наблюдението на случая на строителството на магистрала "Струма" през Кресненски пролом. Това съобщиха природозащитниците от гражданската коалиция "Да спасим Кресненското дефиле", които са участвали в разглеждането на случая от комитета в сряда вечер.


Решението е взето след докладвани от Европейската комисия нарушения на европейското природозащитно законодателство, съдържащи се в апликационната форма на правителството, търсеща финансиране от ЕК и в процедурата по оценката за въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС). Комитетът е решил също в най-кратък срок в България да бъде изпратена мисия на независим международен експерт, който да провери наличната информация и документи, и да проведе консултация с всички заинтересовани страни. Целта е да съдейства на българското правителство за решение за изграждане на магистралата с оглед опазването на природното богатство в района на Кресна и избор на алтернатива, осигуряваща сигурност и качествена транспортна връзка.


Заседанието на Бернската конвенция се проведе след затваряне на петиция по казуса от Европейския парламент в понеделник. Председателят на комисията по петициите на ЕП аргументира решението с факта, че еврокомисията наблюдава случая и няма да допусне неспазване на законодателството и затова няма нужда от проследяване и от парламента.


Бернската конвенция
Бернската конвенция е договореност между европейските държави-членки на Съвета на Европа за опазване на дивата европейска флора и фауна и е подписана от България през 1991 г. Казусът "Кресна" се наблюдава от конвенцията от 2002 г., когато тя излезе с Препоръка 98/2002 за изключване на вариант с разширяване на пътя през дефилето и равностойно проучване на алтернативи извън него. На годишната си среща в Страсбург миналата година Конвенцията отново потвърди, че очаква спазването на препоръка 98/2002 и изиска редовни доклади от българското правителство.


На това миналогодишно заседание Комитетът на конвенцията реши да изчака оценката на Европейската комисия за апликационната форма, с която България кандидатства за европейско финансиране на отсечката на магистрала "Струма" през Кресненския пролом. Този проект трябва да се съобрази и с потенциалните конфликти с "Натура 2000", за да получи зелена светлина от комисията. Именно за проследяване еврооценката казусът бе разгледан на последното заседание от 4 декември 2019 година.


Дискусията


От гражданската коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" съобщават, че нейният представител на заседанието в сряда, Даниел Попов от Екологично сдружение "За Земята" и европейската мрежа CEE Bankwatch Network, е докладвал подробна информация за констатираните от Европейската комисия нарушения.


Европейската комисия е представила накратко внесената апликационна форма и официалните коментари към нея, като отново е било посочено, че са установени нарушения на европейското законодателство.


Правителството е поискало спиране на наблюдението от Бернската конвенция и затваряне на досието за магистралата. В това искане България е била подкрепена от Гърция, Азербайджан и Армения. Германия, Франция, Унгария, Швейцария и Люксембург са подкрепили природозащитниците и и са поискали още отсега да бъде отворено досие с констатация за наличие на вече извършени нарушения на Конвенцията.


Крайното решение на Бернската конвенция представлява компромис. Според него без отсега да се констатират нарушения ще се продължи наблюдението като потенциално досие, но и наблюдението ще придобие по-силна ефективност, заради което ще се изпрати експертна мисия в България.


Това решение дава възможност на правителството да се възползва от международната експертиза при изготвянето на природозащитните цели и мерки за Кресненски пролом и да отстрани нарушенията на европейското законодателство в досегашните ОВОС и избора на вариант на трасе, коментират природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK