Въздухът в София е опасно мръсен трети ден поред, жълт код за мъгла в 13 области

Информационното табло за качеството на въздуха на Орлов мост показва данни от август.

© Юлия Лазарова

Информационното табло за качеството на въздуха на Орлов мост показва данни от август.Въздухът в София е опасно мръсен за трети пореден ден, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици централната градска част са два пъти, а в западните райони над два пъти по -високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м


Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени - за 24-часов период и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб. м, отбелязват експертите на столичната община.


Средните стойности, публикувани от общината към 6.30 ч на 10 декември за датата 9 декември сочат, че четири от петте станции на Министерството на околната среда са отчели превишение на фините прахови частици - в Надежда, Хиподрума, Младост - близо два пъти, и Павлово - над 120 микрограма на куб. м.
Информацията се потвърждава и от сайта waqi.info, който събира данни от сензори в цял свят.


Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въвежда днес безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. Тя обяви, че има готовност, ако бъдат регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на фините прахови частици, да въведе "зелен билет".


Освен в София въздух е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG - във Варна, Видин, Стара Загора и Благоевград.


Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил жълт код за опасни мъгли в 13 области, повечето в Западна България - Видин, Монтана, Враца, София - област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.


Пред БНР тази сутрин директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов каза, че от вчера вечерта до сутринта замърсяването в София е спаднало два пъти. Метеоролозите очакват днес да започне процес на очистване,. "Надявам се утре с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът", добави той.


Като мерки от страна на общината днес на сайта sofia.bg са записани два призива към гражданите - да се ползва градския транспорт, вместо автомобил, а отопляващите се на дърва и въглища, да минат на алтернативно отопление, ако могат.


Данните са към 6.30 на 10 декември.

© а AirBG

Данните са към 6.30 на 10 декември.


Освен това има обещания за извънредни проверки за горене на боклуци в жилища и предприятия. Вчера обаче кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че предвидените от закона финансови санкции не вършат работа и изрази надежда, че днес депутати от ГЕРБ ще внесат предложение горенето на отпадъци да се криминализира. Тоест за такова провинение да се предвижда дори затвор.


В момента глобата за едноличните търговци или юридическите лица, които изгарят или третират незаконно неопасни отпадъци, е от 1400 до 4000 лв. Фиш за 10 до 50 лв. се връчва при маловажни случаи.


Изнесени през пролетта данни от гражданското сдружение AirBG за миналия отоплителен сезон сочат, че най-много дни със замърсяване над нормата е имало във Видин (91 дни, или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението отчетоха също, че с 1.8 години се скъсява средно животът от мръсния въздух, докато от пушенето – с 1.6 години.


До края на годината се очаква да тръгне сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от монтираните от общината по европейски проект 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, сред които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.


В началото на месеца Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във фейсбук пряк достъп до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време. Общината е длъжна да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и в срок от 2 месеца от днес да представи план за засаждането на дървета през 2020 г. Това са само част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".


Ефектът върху здравето


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.


Специалистите коментират, че "спасение по единично" от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема. И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания, да остават вкъщи и да не проветряват помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.


В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда да увеличи медикаментите им за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.


В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е
да се носят маски, но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.


Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.


Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.

Как сами да се спасим от смога - тук.


Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  СО смята, че това не е много- зелен билет слд ЧЕТВОРНО превишаване на максимално допустимата норма за ФПЧ.
  Да спрат поне децата да не висят по спирките в тази мръсотия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  СО смята, че това не е много- зелен билет слд ЧЕТВОРНО превишаване на максимално допустимата норма за ФПЧ.
  Да спрат поне децата да не висят по спирките в тази мръсотия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Същото е и в Русе , в Смолян ,а и във Варна ,смрад на пушек и не можеш да си отвориш прозореца , при налични парно и централни ТЕЦ и газ , има малоумници да горят боклуци ,за да пестят пари и да замърсяват околната среда , едни и същи са и с години не можеш ги спря , трябва огромни глоби от порядъка на десетки хиляди за такива и нощно време да обикалят Дронове да следят нещата .

 4. 4 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Следя проблема от няколко години лично аз имам измервателна станция в офиса си (любителска)... Крайно некоректно е да говорим за коректни данни когато има мъгла!!! Мъглата обърква уредите и отчетените стойности не са реални... говоря най-вече за малките любителски измервателни станции на които стъпва картинката по-горе... Не казвам, че въздухът е чист и че няма проблем, но има ли мъгла "червените" стойности са задължителни....

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Ама нали вдигнаха данъците на колите. Явно те замърсяват най-много.
  ОСОБЕНО НОЩНО ВРЕМЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirilspasov":

  Жалък опит. Кажи къде ти е станцията и какво показва в момента. Ще сравним моментално с ПРЕскъпата общинска !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Нито един човек на снимката не носи маска, явно са на интелектуалното ниво на "Кмета позитанко", твърдящ, че не помагала (нищо, че спира микроби, няколко пъти по-малки от ФПЧ-и)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Заповядайте в Бургас, липсата на къщи в града и вятърът от морето вършат чудесна работа.Не сме виждали много сняг в последните години,но се свиква.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirilspasov":

  То в София въздухът се вижда бе човек. Особено пролет, когато стане сухо и се вдига прах и пепел. С нож може да го режеш. А тогава печки няма.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  То и колите не знам да изхвърлят пепел и прах при работа. верочтно тази мръсотия трябва да се ЧИСТИ механизирано и да СЕ мие уличната мрежа под КОНТРОЛА на обществото !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Фандък? Ко прайм ма? Или пак - моля слезте от автомобилиуте, моля не горете въглища и гуми ...
  С моля не става - яко в джоба трябва да се бръкне!

 12. 12 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirilspasov":То в София въздухът се вижда бе човек. Особено пролет, когато стане сухо и се вдига прах и пепел. С нож може да го режеш. А тогава печки няма.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Селяндури! Всичкото таралясник е в калта! И като излезе на пътя кво става? И да измият пак ще стане така за 2 дни!

 13. 13 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Къде видя да напиша, че въздуха е чист??? Прочери поста ми пак... ако те мързи ще обощя: В мъгла, любителските измервателни станции не измеряат коректно...

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Именно. Полека лека стигаме до същността-отвтатутелбата квартална орална инфраструктура в София
  Даже сега си мисля 28 района има по-малки значи средно по население от Габрово всеки един. Ами по един квартал в район да оправят на година и ще намалява прахта
  А те са се заяли с колите. Дрън дрън. Те може да пускат газове, Ана гуми прахови частици ако са чисти улиците не пускат и не вдигат.

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirilspasov":

  Пичага, как да Ви обясня, че мъглата е проблем. Тя е замърсител сама по себе си, а в комбинация с отровни газове образува смог.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#12] от "rincewind":

  Да де. Първо общината да направи паркингите в междублоковите пространства и зелените площи около тях.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Че механизирано естествено
  Като стане 21 часа и тръгват метачните машини при мене. От големи камиони МАН-ове до най-дребният прахосмукачки дето им викаме.
  Скопие има метачна техника София няма
  Гледам Нова Загора малко градче и то се мете
  В Пловдив кварталите са мизерни там имат много работа.
  В Бургас зимата бяха го занемарили Ана лятото беше много чист

 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Не вярвам.

  Докато Пърдянчето Тарлъкова не ми каже по ФейсБук, че е мръсен - не вярвам!

 19. 19 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Едно време осъдиха Шиндеров и Стоичков за Чернобил, сега трябва и Фандъкова. За бездействие.

 20. 20 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въздухът е опасно мръсен за дишане, но на бумърите им е виновна Грета, че казва същото. Бумърите обичат мръсния въздух, нищо че децата им умират от него.

 21. 21 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много сте интересни как се дърлите от рано сутринта..............
  След като се раздават помощи за дърва и въглища какво очаквате!?!?!

 22. 22 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Един от критериите на СО за зелен билет е някой да умре на спирка с кашляне.

 23. 23 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Един от критериите на СО за зелен билет е някой да умре на спирка с кашляне.
  —цитат от коментар 22 на maddrum


  Ако умира по един три поредни дена, може и да се замислят. Евентуално.

 25. 25 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 238 Неутрално

  След като във Видин мръсните дни са два пъти повече от тези в София, защо ще раздават безплатни отоплителни уреди в София, а във Видин - не?

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Всеки ден ще е така до Нова година.
  След Нова година - пак от същото всеки ден.
  Не ни занимавайте с к'во дишали сините избирачи на рускоезичното протеже на комунистическия бай тошовски пазач....

 27. 27 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Следя проблема от няколко години лично аз имам измервателна станция в офиса си (любителска)... Крайно некоректно е да говорим за коректни данни когато има мъгла!!! Мъглата обърква уредите и отчетените стойности не са реални... говоря най-вече за малките любителски измервателни станции на които стъпва картинката по-горе... Не казвам, че въздухът е чист и че няма проблем, но има ли мъгла "червените" стойности са задължителни....
  —цитат от коментар 4 на kirilspasov


  Аз съм забелязал абсолютно същото явление. И аз съм си сглобявал от аматьорските, които се слагат в сайта на https://airtube.info/
  Това ми беше любопитно и ако на някого му се чете повече за самите сензори, може да види проучвания, че в мъгла те наистина дават неверни данни!

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "200 мгк/куб.м среднодневни превишения на фините прахови частици, да въведе "зелен билет".

  Жалка история. Над тия стойности трябва да спрете трафика в центъра и хората да си стоят по домовете.

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#27] от "T.M.":

  Данните са вярни - мъглата е точно това финни частици. И не - не е безвредна.

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":Къде видя да напиша, че въздуха е чист??? Прочери поста ми пак... ако те мързи ще обощя: В мъгла, любителските измервателни станции не измеряат коректно...
  —цитат от коментар 13 на kirilspasov


  Проблемът е, че и станциите на СО показват големи стойности над нормата. Фъндъка обясняваше как щели да инсталират много нови станции, ама изборите минаха...

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Не знам доколко са верни тези данни и доколко е прав професора от НИМХ , но снощи опитах да вдишам с отворена уста навън и усетих кисел вкус в езика !
  Може да е от мъглата , може да са ФПЧ - иам ли значение ?Гаден въздух !Няма нужда да се замерва , очевидно е !
  По обяд нямаше мъгла - положението беше съвсемм различно , дори на кръстовището Борис / Житница !!!

 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Това не е вярно, в София се мете, и ако питаш СО ще разтегнат едни локуми как се мете. Едни циганки от чистотата с метлите ... и метат. Даже и листа събират. Сигурно е по някоя програма на ЕС.

 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 938 Любопитно

  Гъбите растат ли на такъв въздух?

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Това с чистия и мрния въздух стана поредната дъвка.
  Всеки един от нас има раво да диша чист въздух, спор няма.
  Но всеки един от нас счита и вероятно е прав, че има право, да се отоплява с каквото му е най-изгодно и удобно или просто, защото вече е инсталирал някаква ситема за отопление, например с пелети, друи варианти с използване на твърди горива, като печки и камини с водни ризи и т.н. Е, няма човека сега да влага нови средства, да губи време и нерви с нови ремонти и модификации. А и да минеш на електроенергия е скъпо, на газ иска инвестиции и разправии с доставчици, а си е и малко страшно и затова, ное ще се топлим както си исакме, а някой, вероятно вълшебник, ще ни чисти въздуха.
  Забележете, че освен в циганските райони, въздуха е мръсен и в кварталите на богатите, дето живеят социално слаби бизнесмени, хора на изкуството и понеже жилищната им площ е доста големичка, отоплението излиза доста скъпо. А богатите не обичат да дават пари, все едно дали става дуа за чист въздух, осигурвки или данъци.
  Пак в тези квартали е пълно с мощни автомобили, които въпреки че са с добри катализатори, няма как като изгарят десетки литри на сто километра, да не изхвърлят някаква мръсотия.
  Същото положение е и при хората, които са със средни и по-ниски доходи, Те пък, според бизнеса или занаята се нуждаят от коли тип баничарки. И понеже са по ограничени в средствата, си купуват втора ръка доста раздрънкани коли, но им вършат работа. Те иска места за паркиране навсякъде, ама да са безплатни, иначе кой ще ти плаща по лев или два за паркинг. Те също се отопляват в зависимост от дома си и също нямат нито желание или намерение да сменят системата, ако вече са минали на пелети, например.
  И още нещо, и по-бедните и богатите, обичат уюта и затова, щом дома позволява, си спретват по една каминка, с крадени и суровички дърва, ама друго си е да си пиеш пиенето пред камината, нали така.
  Та такива ми ти работи, имаме право и всички искаме чист въздух, ама само циганите и общинско-държавните власти ни пречат, че едните го цапат, а другите не го чистят, а ние... ние искаме да си правим каквото ни дойде на ума и никой да не ни се меси.
  От цялата тази работа, на далавера са медиите и политиците. Едните събирайки ни пред екрани и други медийни средства наплашени т смъртонония въздух си продават рекламите. а другите поктай тази шумотевица, ще си пробутат още някоя нова службица и и верен съратник на нова синекура и хората няма да имат време и сили, освен с мръсния въздух, да се занимават с техните безобразия.

 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  И #КОЙ е собственика на този сайт, който така напоително ни цитирате !? :)

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Следя проблема от няколко години лично аз имам измервателна станция в офиса си (любителска)... Крайно некоректно е да говорим за коректни данни когато има мъгла!!! Мъглата обърква уредите и отчетените стойности не са реални... говоря най-вече за малките любителски измервателни станции на които стъпва картинката по-горе... Не казвам, че въздухът е чист и че няма проблем, но има ли мъгла "червените" стойности са задължителни....
  —цитат от коментар 4 на kirilspasov


  Тая опорка вече я знаем. Измислете нещо друго. Знаем също, че когато има мъгла (която е напълно естествено явление за декември в София), кондензът задържа мръсотията в приземния въздушен слой, където дишаме. Така че не ми обяснявай как мъглата дава фалшиви положителни резултати, щото са си съвсем реални.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#36] от "Хриси":

  кОГАТО ГО ПОПИТАХ ПО-ГОРЕ къде му е станцията и какво показва мигом се покри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според Даца Фандупкова няма проблем. Не ви казваме за въздуха, за да не питате за мерки.
  – Кмет на европейска столица, 2019

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Нищо му няма на въздуха. Вчера се прибирах пеша точно в педиода 17:30-18:30, покрай Алея Яворов и Ситняково. Въздухът си беше нормален, за разлика от смрадта на пушек от къщите, отоплявани на дърва, която се разнася около дома ми.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#38] от "arcanum":

  То според нея няма никакви проблеми а ако случайно има то за това са виновни тъмните сили !!! Никога тя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#39] от "ivanpopov":

  Къде е домът ти ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirilspasov":
  Мъглата влияе само на гражданските станции (airbg.info). Другите също показват отровен въздух

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 43. 43 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":Че механизирано естествено Като стане 21 часа и тръгват метачните машини при мене. От големи камиони МАН-ове до най-дребният прахосмукачки дето им викаме.Скопие има метачна техника София няма Гледам Нова Загора малко градче и то се мете В Пловдив кварталите са мизерни там имат много работа.В Бургас зимата бяха го занемарили Ана лятото беше много чист
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  Не може! Според СО чистенето с метлички изпълнявало социална функция, защото една "прахосмукачка" ще замени 10-15 от "работниците"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 44. 44 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гео Милев, но на границата с Редута. Има много стари къщи, които още не са се превърнали в кооперации.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  България не стана Швейцария на Балканите, но по някои показатели стана Индия на Балканите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Информацията се потвърждава и от сайта waqi.info, който събира данни от сензори в цял свят.


  Интересното е , че не се потвръждава , но това явно са подробности за Дневник.......
  Важното е да се плюе..........

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  А зелен билет продължаваме да гледаме през крив макарон, евала фандъче. За миене на улиците дори не смея да си помисля камо ли да пожелая, Искър може би им е прекалено далеч че да карат вода от там и да минат нощем през улиците. Пък и много ще се ухарчат а те обичат само да вземат.

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Не са нужни никакви уреди, за да се усети тежката смрад във въздуха.
  Какво стана със забраната за продажба на мокри дърва? Нищо. Даже в Ихтиман кметът от ГЕРБ се хвали, че секат дърва и ги продават влажни на хората.
  До къде стигна вече три годишното намерение на МОСВ да спре от продажба некачествените въглища? До никъде. Има ли сприране от движение на неизправните МПС? Няма.
  Има ли обозначения за енергиен клас на новите уреди за отопление с твъди горива? Няма. И това е нарушение за което ще плучим санкции.
  Все пак управлява ГЕРБ и това е очаквано - всяка година е едно и също.

 49. 49 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  До коментар [#27] от "T.M.":Данните са вярни - мъглата е точно това финни частици. И не - не е безвредна.
  —цитат от коментар 29 на zxp53317185


  Мъглата не е ФПЧ! Мъглата е кондензирала водна пара (микроскопична пара) и именно поради това, че е микрскопична, въпросните сензори се бъркат и показват огромни отклонения! Това, че при мъгла ФПЧ се задъжат ниско долу, не означава абсолютно, че мъглата е ФПЧ. Образовайте се малко, има си правени проучвания и експерименти:

  https://www.researchgate.net/publication/329809390_Potential_and_Limitations_of_the_Low-Cost_SDS011_Particle_Sensor_for_Monitoring_Urban_Air_Quality

  Пак казвам, почетете малко за тези сензори преди да коментирате глупости и да праскате минуси!

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Любопитно

  До коментар [#39] от "ivanpopov":Къде е домът ти ?
  —цитат от коментар 41 на КМЕТ В СЯНКА


  А твоят?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Това София? Прилича на Китай!

 52. 52 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Директорът на НИМХ :

  "Много пъти обяснихме, че нормата не е часова, а е за денонощие. За последните 5 дни нито един път не е имало 5 или 20 пъти замърсяване над нормата, както се твърди. Не е имало и 3 пъти над нормата". Това обяви пред Нова телевизия директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов относно замърсяването на въздуха в София.

  Какво дишаме
  "Исках да изясним, че се създава излишна паника сред хората с тези данни. Такова нещо няма, вижда се", смята той.

  Брънзов представи данни от изпълнителната агенция за неделния ден - ежечасните измервания на концентрацията на прах в кварталите "Павлово" и "Надежда".

  "Павлово" е един от високите квартали на София и там след изгрева температурната инверсия се разруши. Замърсяването спадна от 250 микрограма на 20. В другия квартал - "Надежда", който е по-ниско, инверсията съвсем слабо се разруши и стойностите спаднаха до 50 микрограма, след това се вдигнаха. Това илюстрира факта, че София е в едно котловинно поле и поне 50 дни в годината има температурни инверсии, които продължават по няколко дни".

  "Каквото и да се направи. Да спрем изобщо транспорта, да изгасим всички печки в София, самият прах, който е натрупан, отново ще доведе до замърсяване. Този, който казва, че ще направи въздуха на София чист винаги, откровено ни лъже. Това няма как да се случи", категоричен е директорът на НИМХ.

  "При всички случаи не трябва да се предаваме. Трябва да се опитаме да намалим емисиите, за да стане въздуха поне малко по-чист. Проведохме едногодишен експеримент, като изследвахме състава на фините прахови частици. Предварителните резултати са, че голямо влияние има вдигането на праха, който го има в града. Отделно са изследвани процента на замърсяване от автомобили и битово горене, както и от външни източници. Почти сме готови с едно истинско изследване", заяви той.

  Брънзов обясни и, че уредите за измерване на прахови частици във въздуха, които масово се използват от гражданите са ненадеждни.


  "Тези уреди бяха поставени паралелно до сензорите на Изпълнителната агенция по околна среда и водите и една година бяха правени паралелни изследвания. Резултатите показаха, че има отклонение до 200 микрограма, при норма 50. Това доста ни смути. Опитахме се да търсим някакви връзки. Производителят твърди, че тези сензори работят до 70% влага на въздуха. При мъгла влажността е почти 100%. Опитахме да направим корекция, но грешката е в конструкцията на прибора", каза още той.

 53. 53 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#49] от "T.M.":

  Образован съм. Въпросната кондензирана водна пара е част от т. нар. Fine particles. Освен като инкубатор на различни вируси и микроби, мъглата е като гъба улавяща всички останали замърсители. А сензорите разчитат въпросните fine particles които може да включват както отровни, така и неотровни частици.

 54. 54 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Следя проблема от няколко години лично аз имам измервателна станция в офиса си (любителска)... Крайно некоректно е да говорим за коректни данни когато има мъгла!!! Мъглата обърква уредите и отчетените стойности не са реални... говоря най-вече за малките любителски измервателни станции на които стъпва картинката по-горе... Не казвам, че въздухът е чист и че няма проблем, но има ли мъгла "червените" стойности са задължителни....
  —цитат от коментар 4 на kirilspasov


  Същото казват и специалистите, за ужас на пропагандистите:

  Брънзов обясни и, че уредите за измерване на прахови частици във въздуха, които масово се използват от гражданите са ненадеждни.


  "Тези уреди бяха поставени паралелно до сензорите на Изпълнителната агенция по околна среда и водите и една година бяха правени паралелни изследвания. Резултатите показаха, че има отклонение до 200 микрограма, при норма 50. Това доста ни смути. Опитахме се да търсим някакви връзки. Производителят твърди, че тези сензори работят до 70% влага на въздуха. При мъгла влажността е почти 100%. Опитахме да направим корекция, но грешката е в конструкцията на прибора", каза още той.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#44] от "ivanpopov":

  Имате и доста барбекюта по покривите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot":

  Прочети в досието - там го пише.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Моите лични наблюдения от вчера:

  Днес влязох в София от магистрала Тракия по Южната дъга. Спускайки се към Софийско поле попаднах на гъста мъгла. Рязък преход от ясно небе към мъгла ! До разклона за Симеоново имаше мъгла, след това беше ясно! Надолу по България до Гоце Делчев си беше направо ясно и слънчево!

  Т.е типична софийска мъгла!

  Ако беше смог, колкото по към западна София се движа, толкова по гъст трябваше да е смогът.

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#52] от "Phaeton.":

  Ти вярваш ли го всичко това ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "Phaeton.":Ти вярваш ли го всичко това ?
  —цитат от коментар 58 на КМЕТ В СЯНКА


  А какво вярваш или не няма никакво значение............
  Влез в сайта waqi.info, и сам ще видиш......

 60. 60 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#49] от "T.M.":Образован съм. Въпросната кондензирана водна пара е част от т. нар. Fine particles. Освен като инкубатор на различни вируси и микроби, мъглата е като гъба улавяща всички останали замърсители. А сензорите разчитат въпросните fine particles които може да включват както отровни, така и неотровни частици.
  —цитат от коментар 53 на zxp53317185


  Именно въпросната кондензирана водна пара сензорите отчитат като Particulates, макар реално да не е ФПЧ. Защото ФПЧ е съкращение от фини прахови частици, нямащо общо с водните капчици. Не ме разбирай погрешно, не твърдя, че въздухът е чист, но ФПЧ не е равно на кондензирани водни пари, както всъщност въпросните SDS011 сензори отчитат. ;)

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  "Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил жълт код за опасни мъгли в 13 области"

  Почнаха да плашат населението с тези жълти кодове.
  Жълт код за мъгла , за дъжд , за студ , за горещини , поледици , за какво ли не като естествена проява на метеорологията. Като , че ли преди не е имало снегове , студове , мъгли , горещини и прочие състояния на времето.
  Относно мръсния въздух , отново се плаши населението. Сега въздуха в градовете е много по-чист от времето на социализма , когато комините на социалистическите мастодонти бълваха дим и сажди.

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Любопитно

  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Досие или картонче?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#60] от "T.M.":

  ФПЧ е български термин. Английският е fine particles който е по - обширен и включва и водните пари. Въпросните сензори са за fine particles PM 2.5 и PM 10

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alarmstufe: Rot":

  Ти кажи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най интересен за мен е фактът, че основната част от ФПЧ се пада на ГРАДСКИЯ ПРАХ!

  Това показват изследванията на НИМХ!

  С много прости мерки може да се получи добър резултат. Вече писахме по темата:

  1. Миене и прахосъбиране на улиците.
  2. Повече велосипеди, ролери, тротинетки и пешеходци.
  3. Градски транспорт, а не лични автомобили.
  4. Технологии в промишлеността и бита- филтри, катализатори и т.н.

  5. Не на последно място- залесяване!!!

  Това са реални неща, а не затоплистки лакърдии!

 66. 66 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Общината не смее да ограничи автомобилното движение в столицата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Цяла България се занимава с въздуха на София. Софиянци питаха ли ни, когато гласуваха.

 68. 68 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  До коментар [#60] от "T.M.":ФПЧ е български термин. Английският е fine particles който е по - обширен и включва и водните пари. Въпросните сензори са за fine particles PM 2.5 и PM 10
  —цитат от коментар 63 на zxp53317185


  Именно, тоест е неточно да се говори за "замърсяване" на въздуха при мъгла. Изгубени някъде в превода се опитват да ни убедят, че данните, които показват сензорите по време на мъгла, са изцяло ФПЧ, което аз от няколко коментара насам се опитвам да обясня, че не е точно!

 69. 69 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#68] от "T.M.":

  Абсолютно точно е. Замърсяването е факт. Точните химикали и стойности за съжаление скоро няма да разберем, понеже правителството крие. Но мъгла с абсолютно чист воден кондензат няма да намерите никъде по света.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK