Екокоалицията алармира за загуба на 5 милиона евро за биоразнообразие

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.Дейностите по опазване на биоразнообразието в България губят 5 милиона евро от еврофинансирането по това перо, а отпуснатите пари са прехвърлени за управление на отпадъците. За това предупреди коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"


Коалицията пояснява, че в края на 2018 г. е констатирано неизпълнение на Оперативната програма за опазване на околната среда (ОПОС) по отношение на биоразнообразието. По нейна информация в писмо от септември 2019 г. комисията е оценила постигането на под 65% от етапните цели по програмата като "сериозен неуспех" и е предупредила, че обмисля "спиране на междинните плащания" по програмата.


Проблеми в управлението на биоразнообразието


От "За да остане природа в България" напомнят, че вече пет години от началото на програмата нищо не е направено по дейности като тези за борба с бракониерството и покупка на земи от защитени зони, въпреки че са планирани за защита на мрежата "Натура 2000" в България. Проблемите не са нови и многократно са посочвани на управляващото звено на оперативната програма, уточняват от екокоалицията. Те са анализиран и в подробен доклад.
Катерина Раковска, представител на природозащитните организации в Комитета по наблюдение, разясни за "Дневник", че в Индикативната годишна работна програма за 2020 г. мярката за закупуване на земи е включена без предвидени конкретни суми и единствено за приоритетното местообитание "Понто-сарматски степи". Раковска посочи, че това би позволило формално отчитане на изпълнение на мярката за "Натура 2000" и правителството ще може да посочи стъпки за защита на зоните край Калиакра, заради които е в сила осъдителна присъда от Европа. Но изкупуване на малки площи в една единствена защитена зона няма да има достатъчен ефект за опазване на биоразнообразието, на фона на множеството случаи на частни имоти в защитени зони, където изкупуване от държавата би могло да разреши много конфликти, уточни експертът.


Към момента за периода до 2023г е заложено за понто-сарматските степи да се използват 5 млн. евро от ОПОС и 5 млн. от държавния бюджет. "Не е ефективно средствата, заложени в рамката за управление на "Натура 2000", да се използват за решаване на проблем в една единствена защитена зона," настоява Раковска.


В съобщението си екокоалицията посочва също, че голяма част от средствата по ос "Натура 2000 и биоразнообразие" на оперативната програма са използвани за малка част от мрежата Натура 2000. Например, най-голямата като бюджет процедура за преки дейности за биоразнообразието от 41 072 430 лв. е съсредоточена в едва 10% от мрежата "Натура 2000" в България.


Друг пример е прокарването на пътища за гасене на пожари вместо закупуване на летателна техника. ОПОС е позволила също ремонт на пътища в защитени зони, които са били аргументирани като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания, които "Натура 2000" в България трябва да опазва.


Коалицията "За да остане природа в България" цитира също данни от последното правителствено докладване към Европейската комисия за състоянието на "Натура 2000" в страната. Според природозащитниците, именно заради "дългогодишното неглижиране на пряката консервационна работа" оценката на природозащитното състояние на видовете от Натура 2000 към 2019г. показва, че 81% от тях са в неблагоприятно състояние или за тях няма данни поради проблеми в самия процес на мониторинг.


Исканията


Екокоалицията предлага и спешни мерки за промяна на вредните за биоразнообразието практики при управлението. Исканията включват обявяване на процедурите за борба с бракониерство и закупуване на земи с ценни и редки местообитания, но не само на понто-сарматски степи край Калиакра, а и на крайречни гори, дюни и други застрашени местообитания.


Според природозащитниците като приоритет Министерството на околната среда и водите трябва също да използва средства от ОПОС за закупуване на летателни средства за борба с горските пожари и да обяви закъснелите с десетилетие заповеди на защитени зони за природните местообитания от европейската мрежа.


От "За да остане природа" настояват също за използване на средствата по оста "Натура 2000 и биоразнообразие" за цялата мрежа "Натура 2000", както и за мерки за планове за действия за защитени видове, като например мечката и вълка.


Отново се търси оставка на Нено Димов


Според екокоалицията състоянието на използване на средствата за биоразнообразие от Оперативната програма за околна среда отразява цялостното отношение на ръководството на екоминистерството към опазването на екологичната мрежа в България до момента. Затова природозащиттниците отново настояват за оставката на министъра Нено Димов, която поискаха за пръв път след опитите на Димов през декември 2017г. с решение на Министерския съвет да узакони обжалван в съда план за национален парк "Пирин".


Природозащитниците уточняват, че средствата за опазване на биоразнообразието трябва да се използват по смислен начин, тъй като Оперативна програма "Околна среда" представлява основният финансов инструмент за изпълнение на политиките за опазване на биоразнообразието и мрежата "Натура 2000" в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Под егидата на този псевдо-министър на околната среда, унищожението на българската природа е сигурно! Всичките му действия и бездействия са насочени пряко към ликвидиране на малкото останали запазени природни кътчета и улесняване на бетонирането им от избрани "бизнесмени".

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5174 Гневно

  В това министерство работи ли поне един служител

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Хахахахаха!!! Екомошениците останаха без 5 милиона евро! ...И цинт не заслужават, де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Ако така както е написано в информацията - Занимаващите се с биоразнообразието са ги отрязали с 5млн евра и сумата е прехвърлена към занимаващите се проблеми с отпадъците - аз съм ЗА.
  Отпадъците и тяхното управление са много по-важен проблем в момента отколкото биоразнообразието.
  Въпрос на приоритет и в случая правилно решение на управляващите, без да съм им фен.

 5. 5 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Нещо ме съмнява тая загуба от 5 милиона, те от екокоалицията обичат да манипулират, та не им се връзвайте много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK