За прокуратурата двама министри са виновни за кризата в Перник, спешно ще се прави закон за ВиК

За прокуратурата двама министри са виновни за кризата в Перник, спешно ще се прави закон за ВиК

© Надежда Чипева, КапиталМинистрите на околната среда и водите Нено Димов и регионалното развитие Петя Аврамова имат вина за водната криза в Перник, се казва в постановление на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура - Перник, издадено на 10 декември, съобщи offnews. В същото време с гласове на депутати от всички парламентарни групи парламентът прие днес две решения, които да решат проблемите във ВиК сектора.


Те са предизвикани от водната криза в Перник и няколко други града, заради които над 300 хил. души са на режим. В Перник има режим на водата от 18 ноември, като вода има по десет часа на ден - 5 сутрин и 5 следобед (как се стигна до кризата четете тук).


"С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише в постановлението на прокурор Красимира Минчева. Според този текст, ако обвинените бъдат признати за виновни, наказанието може да стигне до лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Решението на Окръжна прокуратура - Перник, вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура.
Не мога да коментирам документ, който не съм виждала. Нека специализираните органи проследят целя процес и ако има пропуск или грешка - да го установят, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Петя Аврамова. Тя допълни, че МРРБ като принципал на ВиК-Перник може да е направило грешка със забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и спиране на водата към промишлените предприятия.


Според нея част от темите по проверката са към правомощия на МОСВ - режима на стопанисване на язовира, черпените количества и разрешителните за водочерпене. До момента от министър Нено Димов няма реакция.


Два часа дебат в парламента


Иначе първото решение на депутатите задължи министърът на регионалното развитие и благоустройството до 15 май да изготви и предложи на обществено обсъждане Закон за ВиК, с който се въвеждат помощи за вода. С второ решение депутатите ангажираха министъра два пъти годишно - през юни и декември, да информира за напредъка в изпълнението на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора в периода 2014-2023 година. И двете предложения бяха приети със 132 гласа от толкова присъстващи.


Народните представители не приеха искането на ДПС за оптимизация на състава на ВиК дружествата, в които работят над 14 хил. души. Както и идеята всяка година парламентът да се запознава с финансовото им състояние.


По време на дебата опозицията обвини управляващите в бездействие, некомпетентно управление, корупция и липса на реформи, които са довели до проблемите с водата. "Търкаляме темата десет години, а отговорните институции заекват по нея", обобщи ситуацията депутатът Манол Генов от "БСП за България".


Депутатите от ГЕРБ пък изтъкнаха какво е направено.


В Перник искат вода, а не законопроект


Рамадан Аталай от ДПС разсмя присъстващите в залата, като обяви: "На хората в Перник не им трябва законопроект, искат вода. Гледам колегите небръснати идват".


След като благодари за дебата, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова изтъкна, че Стратегията за развитие на ВиК сектора е добре разработен документ, в който са участвали много политически сили, и не е нужна неговата промяна.


Тя предвижда доизграждане на липсващата инфраструктура, запазване на социално поносими цени на водата и предоставяне на услуги в съответствие с добрите европейски практики.


В нея са залегнали 11 млрд. лв. инвестиции във ВиК мрежата, като част ще дойдат от европейски програми. Коментирайки ситуацията в Перник, Аврамова каза, че нивото в язовир "Студена" продължава да е ниско и водният режим ще продължи, за да има вода до започването на неговото пълнене през пролетта.


Тя призова да не се сатанизират служителите на ВиК - Перник. "Опасно е проблемът да се политизира и да се използва за популизъм", каза още Петя Аврамова. Тя допълни, че има няколко предложения за временни решения, по които трябва да се произнесат от Басейновата дирекция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK