Река Въча потече с мазни тъмни петна през Кричим

Река Въча потече с мазни тъмни петна през Кричим

© община КричимРека Въча в района на Кричим тече замърсена с вещества с неясен произход, видимо наподобяващи мазни водонеразтворими продукти с тъмен цвят . Кметът на града Атанас Калчев внесе сигнал за замърсяването в Окръжната прокуратура в Пловдив днес, съобщи пресслужбата на общината.


Констатираното водно замърсяване води до увреждане на компонент води, водната екосистема, до унищожаване на ларвите и хайвера на рибите, обедняване на биологичното разнообразие или до затруднено възстановяване на природните екосистеми, с което се поставя в екологичен риск водното тяло и влияе негативно върху състава на водните популации/местообитания и в случай, че не се вземат адекватни мерки ще създаде предпоставка за измерима отрицателна промяна в състоянието на природен ресурс в полза на обществото, е позицията на кмета.


Река Въча потече с мазни тъмни петна през Кричим

Т
ой напомня, че река Въча е част от Националната екологична мрежа Натура 2000 и попада в Защитена зона "Родопи –Западни" , тя е в списъка на защитени зони за опазване на дивите птици и в списъка на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Изхвърлените в природата замърсители могат да променят формата и състава си, да се натрупват в природата, да навлизат в хранителната верига и да оказват въздействие върху човешкото здраве, пише кметът до прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK