Спрян е ВЕЦ, замърсил с нефтопродукти река Въча

Спрян е ВЕЦ, замърсил с нефтопродукти река Въча

© община КричимВЕЦ "Въча 1" е виновен за на замърсяването на река Въча с нефтопродукти вчера, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, цитирана от Би Ти Ви. Днес той е спрян, след ново замърсяване.


Констатацията е на "Басейнова дирекция"-Пловдив. Нейни служители са проследили замърсяването по течението на реката и така са стигнали до нарушителя.


С какво точно е била замърсена реката ще се разбере другата седмица, когато ще излязат резултатите от пробите на водата.
Предстои среща с управителя на ВЕЦ-а, а предвидената от закона глоба е между 5 и 15 хил. лева.


Петната бяха забелязани в района на Кричим. Инж. Митко Стойчев от Областната администрация обясни, че петната, открити на мястото, говорят за маслен разлив, макар и в неголеми количества. "Операторът на ВЕЦ-а е длъжен да установи причината за замърсяването. Ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева", обясни областният управител Дани Каназирева, цитирана от "Фокус".


Според нея мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има. Експертът от областната администрация Йордан Кюмюрджиев коментира, че ВЕЦ- овете са строени през 30-те години на миналия век и нямат системи, които работят по съвременното екологично законодателство. Според него е крайно време НЕК да инвестира средства и да влезе в час с нормите.


Река Въча е част от Националната екологична мрежа Натура 2000 и попада в Защитена зона "Родопи –Западни" , тя е в списъка на защитени зони за опазване на дивите птици и в списъка на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Въпреки това, за по-малко от месец заради централа по поречието на Въча се стига за втори път до екокатастрофа. Заради ремонтни дейности на ВЕЦ "Въча 1" преди няколко седмици беше спряно изпускането на вода и това доведе до смъртта на тонове риба.


Тогава обаче вината не беше на ръководството на централата, което предупредило отговорните институции за планирания ремонт. Заради инцидента започна административно-наказателна процедура срещу държавното дружество "Напоителни системи", което не е осигурило достатъчно количество вода в река Въча и така е застрашило екологичната обстановка. Минималната санкция по закон е 10 000 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK