На срещата за климата се възмутиха, че големите замърсители не поемат ангажименти.

На срещата за климата се възмутиха, че големите замърсители не поемат ангажименти.

© ReutersГолямо мнозинство от страните, участващи в Конференцията на ООН за климата в Мадрид, искат в заключителната декларация да се настоява за по-амбициозни ангажименти, заяви представител на ООН, цитиран от "Ройтерс", предаде БТА. Той каза това няколко часа след като беше разпространен текст на проектодокумент, разкритикуван като прекалено слаб.


Голямо мнозинство от делегациите искат по-амбициозен текст, към това се стремим и ние", изтъкна Андрес Ландерече, координатор на срещата от името на Чили, председателстващ дискусиите в Мадрид. "Намираме се в решаващ момент и е необходимо да имаме резултат, основаващ се на това, което ни казва науката", посочи той.


Ландерече подчерта, че целта е форумът да приключи днес. По принцип конференцията трябваше да приключи вчера.
Двуседмичната конференция продължи и днес, като много от делегатите и активистите обвиниха Чили, председателстваща дискусиите на форума, че проектодокументът може да доведе до отстъпление от Парижкото споразумение за климата. Участниците се възмутиха от нежеланието на големите замърсители да поемат ангажименти, съизмерими със сериозното състояние на климата след година на циклони, суши и наводнения, отбелязва Ройтерс.


Страните не могат да постигнат съгласие дали е нужно да бъдат обявени тази година по-амбициозни климатични цели за 2030 година, уточнява ДПА. Според Парижкото споразумение целите за 2030 година трябва да бъдат определени през 2020 година.


Страните също така се различават в мнението си за финансирането на по-бедните държави, целящо облекчаване на последиците от климатичните промени

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Ми то, на това им с крерпят правитествата .......кой би посмял да съкрати няколко милиона ?!

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Ха, ха, добре утро :)

  Някои взеха да загряват как работят нещата, че мръсното производство на Европа се изнесе там.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3567 Гневно

  Ако САЩ, Китай и Индия не правят каквото прави Европа, работата няма да стане, както я мислят затоплистите. А Европа ще се претакова, каквото и да значи това.

  Еретик
 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Докато Гретето те не отиде да каже в Пекин и Делхи едно "How dare you!" нещата ще са такива.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Младите еколози , като имат такова огромно влияние в социалните мрежи да призоват хората да не купуват стоки от "Големите замърсители" САЩ и Китай .Да дадат и личен пример , да не използват социалните мрежи , че нали и те са собственост на компании от САЩ.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3567 Весело

  Какво му трябва на човек - Тесла с шофьор, яхта с екипаж и едно синя кофа.....

  Еретик
 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Както казват големите умове по въпроса за прословутото затопляне - засаждайте дървета, ако ви притеснява СО2-то в атмосферата и проблема ще бъде решен. Ама като гледам накъде вървят нещата, ще ни вкарат отново в пещерите с призивите си за нисковъглеродна икономика, а ефекта ще е спорен, ЕС ще си вкара голям автогол...

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Мръсници, веднага дайте един трилион евро на гретенистите,
  за да пазят климата!😂😂

 9. 9 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Очаквам Гретето да се изОка на Тянънмън "How dare you"!!! Ще си остана с чакането .

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 10. 10 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#9] от "Скакауец":

  Гретето не ака.Тя като ака и засажда дърво.Тоест тя тори земята.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Както казват големите умове по въпроса за прословутото затопляне - засаждайте дървета, ако ви притеснява СО2-то в атмосферата и проблема ще бъде решен. Ама като гледам накъде вървят нещата, ще ни вкарат отново в пещерите с призивите си за нисковъглеродна икономика, а ефекта ще е спорен, ЕС ще си вкара голям автогол...
  —цитат от коментар 7 на Дългия


  Което ме подсеща, че затоплистите от Дойче Веле искат пари много пари и за Амазонка.
  "По Амазонка: загиват "белите дробове" на планетата

  По Амазонка бушуват пожари. Застрашена е една пета от световния кислород. И вече не са достатъчни само призиви и възмущения. Трябват пари, много пари. "


  Иначе, статията е хитро манипулативна, с полуистини и много премълчани факти.
  И децата знаят, че Амазонка е белия дроб на планетата. А дали е така? Всъщност, 70-80 % от кислорода, който дишаме дължим на фитопланктона в океаните, той поема и голямата част от въглеродния диоксид. Така че, митът за Амазонка е полуистина... А какво би станало с климата глобално, ако наистина превърнем Амазонка умишлено в пустиня? Ами, нищо! Не вярвате? Какви ще са последиците?
  Регионално- засушаване, заради намаляване на валежите, поради намалените изпарения, които биха образували облаци. Непреработеният от растителността въгл. диоксид би увеличил парниковия ефект... Обаче, стоп, в този регион основният парников газ са водните пари (вероятно над 80%), които се образуват от изпаренията от растенията, следователно изсичането на горите ще намали парниковия ефект в региона, заради намалели водни пари. Парадоксално, нали?А повече въглероден диоксид - повече " храна" за фотосинтезата на фитопланктона в Атлантика, оттам и повече кислород от нарасналата биомаса на планктона. И повече храна за цялатахранителна верига нагоре...В крайна сметка, в глобален мащаб нито температурата ще повиши, нито кислорода ще намалее, нито ледниците ще се разтопят. Човечеството ще изгуби безценен хабитат и 1/3 от биоразнообразието. В локален мащаб бразилските фермери ще берат ядове със сушата и ще загубят красивата си природа, толкоз.
  На климата на планетата изобщо няма да му пука, че сме унищожили гората. 😁
  Обаче в Дойче Веле явно не знаят, че растенията изпаряват вода, оттам водните пари предизвикват парников ефект и т. н. А се учи по биология в 8ми клас за изпарението при растенията като страничен ефект от фотосинтезата, без което изпарение е невъзможно да се създаде възходящ воден ток, чрез който растенията поемат вода и минерали. Ма знам ли, дойчерите може да не са учили биология... или просто са забравили? 😂


 12. 12 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Петров":

  Ми ако всички нейни следовници, като... след като се изакат, веднага засадят по една фиданка и съответно я наторят с продукта си, то тогава младото растение бързо ще почне да папка въглероден двуокис за да порасне.
  И колкото повече расте, толкова повече ще папка.
  Та що не правят така, ами единствено искат фондове?

  Common sense !
 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Представете си бреговете на днешен Видин през Перм - тиранозавър реве на брега на Великия Тетис (щото на север е бил океан) , при 18 °C (сегашна глобална 14 °C) и чака с надежда затоплистите, начело с Гретето и с милиардите на ЕС да спасят климата, щото средното атмосферно съдържание на CO2 през периода е било 1700 ppm, тоест 4 пъти над сегашното, без да задълбочаваме с пиковете, когато CO2 е бил 25 ПЪТИ НАД СЕГАШНОТО НИВО.😁 Требе велосирапторите да са били виновни за климата😂, с велосирапторската си дейност, няма начин да е слънчевата, геоложката активност и сложни, естествени климатични процеси. 😂😂

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Да се плаща според дела на замърсяването, а парите да се преразпределят и да отиват там, където има закъсняло развиетие и поради това замърсяването с натрупване от индустрията е по-ниско.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Гледайте Гретето и помислете какво ще се случи с децата ви ако допуснете НПО-тата в детските градини и училищата.

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  И таз "климатична криза" трябва да е некъв нов затоплистки лаф, нова опорка за неграмотния матрял. 😂 Каква криза, бе другари?! Температурата била се вдигнала с 0.7 градуса за последните 100 години и айдее, криза било, планетата умирала. 😂😂
  Да ви дам пример с последната климатична криза, която са установили учените и за която се сещам - Месинианската солна криза ( Messinian salinity crisis)

  Ако не ви се чете, накратко, било е неотдавна в геоложки мащаби, преди около 5,5 милиона години😁, континентите са приблизително със сегашното разположение, континенталния дрифт на Африка към Европа е затворил Гибралталския проток и спрял притока на вода от Атлантика, в резултат на което в течениена 1000 години Средиземно море почти пресъхнало, а температурата е била невъобразима - температурата се е повишавала с около градус на всеки 100 метра дълбочина, тоест 10 градуса на километър. Тоест, ако сега в Рим реват за 40 градусови жеги, по онова време, между Рим и Корсика е било около 80 градуса!😂😂Ей, на тва му викам аз жега! Ей, тва му се вика криза, другари! Та оназ криза продължила няколкостотин хиляди години и накрая Гибралтарския проток пак се отворил, без да дочака затоплистите, начело с Гретето и трилионите на ЕС да решат проблема. 😂😂

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  А малките , като нас се надпреварват да изпълняват. Сякаш кой знае колко емисии ще спестят.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Дедо Мраз - и той се възмутил , гледам..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Както казват големите умове по въпроса за прословутото затопляне - засаждайте дървета, ако ви притеснява СО2-то в атмосферата и проблема ще бъде решен. Ама като гледам накъде вървят нещата, ще ни вкарат отново в пещерите с призивите си за нисковъглеродна икономика, а ефекта ще е спорен, ЕС ще си вкара голям автогол...
  —цитат от коментар 7 на Дългия


  Ми те най-екологичните тъпунгери,ако имат пари- купуват само дървени играчки на дечицата си, а у дома всичко е естествени матриали :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Дедо Мраз - и той се възмутил , гледам..
  —цитат от коментар 18 на schwimmwagen


  А може да е научил, че Гретето иска от него да убие еленчетата, щото добичетата са тревопасни и от акитата им се отделя метан, който е парников газ и затопля планетата. А на всичкото отгоре, издишат въглероден диоксид, гадините! Ужас! 😂😂

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Предлагам да избием животните - да не отделвт въглероден диоксид
  😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 649 Неутрално

  "Големите замърсители" означава нищо, защото въглеродният двуокис не е замърсител, а либерастията само за него иска пари и програми. Изобщо не им пука, че в София не се вижда от смог. Извинявайте, но в Америка живеем в милионни градове и подобно замърсяване на въздуха няма като в София.
  Подобни статии са булшит, защото обикновено заблуждават, че въглеродния двуокис е замърсител и не се разбира какво точно искат зелените глави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK