Екоминистърът не се притеснява от проверката на прокуратурата за водата на Перник

Екоминистърът не се притеснява от проверката на прокуратурата за водата на Перник

© Надежда Чипева, КапиталНе се притеснявам от проверката на прокуратурата. Ще дадем всичката необходима информация, за да си свърши тя работата и ще съдействаме в максимална степен. Това каза днес министърът на екологията Нено Димов по "Нова телевизия" по повод определението на Окръжна прокуратура – Перник, че заедно с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, носят вина за водната криза в Перник. Градът е на режим от 11 ноември, като вода има по десет часа на ден, а от следващата седмица тя ще се пуска само за шест часа.


Сега Специализираната прокуратура трябва да прецени дали да образува досъдебно производство. По Би Ти Ви говорителят на окръжна прокуратура – Перник прокурор Николай Цветков коментира, че според него има достатъчно данни това да бъде направено. Ако това стане, предстоят проверки и назначаване на експертизите, които да установят има ли нарушения и кой ще носи отговорност.


Според прокурор Цветков двамата министри са демонстрирали пълно бездействие до ноември и не са изпълнили задълженията си по закон. Той изрази мнение, че отговорност трябва да се търси също от ръководителя на "Басейнова дирекция" - Благоевград, областният управител, кмета и ръководителя на ВиК-Перник.
Нено Димов от своя страна обясни, че ролята на МОСВ е само да утвърждава заявките на ВиК дружеството за искания обем вода. Той се защити, че не е негова работа да знае от къде ще се взима тя, тъй като освен от язовир "Студена" дружеството имало още над 25 източника за черпене на вода.


Като единствена своя грешка Димов посочи, че може би е закъсняла проверката за черпене на вода от "Студена" от Радомир. Това може да става само при аварийна ситуация, а проверка миналия месец на МОСВ установи, че е правено без да има такава. В отговор на въпрос, екоминистърът, който е в кабинета от квотата на ВМ.РО, уточни, че е готов да поеме отговорност, ако премиерът му я поиска.


По-рано през седмицата регионалният министър Петя Аврамова пък коментира, че единствената нейна грешка е забавянето на въвеждането на водния режим.


Седем години поред въздухът в София ставал по-добър


Коментирайки проблемът с мръсния въздух в София Нено Димов отбеляза, че в последните седем години има константно подобряване на неговото качество. Той изрази мнение, че с вдигането на стандарта на живот на живеещите в града са се вдигнали и изискванията им към околната среда.


Нено Димов посочи, че общините имат три години да постигнат обещаните резултати за подобряване на качеството на въздуха, като тази е първата. Една след изтичането им, може да има санкции при неизпълнение.


На въпрос за използването на боклук за горене, Димов посочи, че България е единствената страна в ЕС, която има ограничение на това количество и повтори тезата си, че у нас това е значително по-слабо разпространено решение, отколкото в другите страни от ЕС. "Това, което приемаме е десет пъти по-малко от това, което изнасяме", допълни той. Нено Димов посочи, че над 90% от вноса на гориво от отпадъци е за нуждите на циментовата индустрия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK