България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници

България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа, което впоследствие се представя под формата на различни доклади пред Европейската комисия, предупредиха природозащитници от инициативата "Зелени закони" и коалицията "За да остане природа в България". Те изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов за наблюдението на състоянията на видовете и местообитанията.


България е задължена да наблюдава състоянието на видовете и местообитанията, защитени от две природозащитни директиви на Европейския съюз, и да го докладва на всеки шест години към Европейската агенция по околна среда. Резултатите служат за определяне на мерките, необходими за постигане на благоприятно състояние за проблемните видове и местообитания. На тяхна база се разпределя и съответното финансиране, така че да бъдат защитени конкретните видове и местата, които обитават. Вече са извършени две докладвания – през 2013 г. и през 2019 г.


Още преди година "Дневник" писа за начина, по който се извършват проучвания на терен на обща стойност 18 млн. лева, които са залегнали в доклада от 2019 г., извършвани от консорциума ДЗЗД ЕНВИМОН и "Дикон груп". Тогава екоминистерството така и не отговори на писмени въпроси от редакцията по темата. Преди дни стана известно, че ЕК проверява информация от журналистическо разследване на Валя Ахчиева за доклада, според който вълците в България са толкова, колкото и през 2013 г., но се очаква да изчезнат, без обосновка на това твърдение. Малко по-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) сигнализираха премиера и други институции, че в този доклад са необходими корекции.
Сега природозащитниците припомнят, че от години предупреждават за проблема, но до момента държавата не се вслушва. "Проблемите се дължат на грешния подход Министерството на околната среда да сключва договори с едни и същи фирми, вместо да използва капацитета на българската академична общност и експертите в областта", казват те. Организациите настояват двата договора да бъдат прекратени поради неспазване на заданието и държавата да възложи повторно проучване на БАН с последващ нов доклад в рамките на година-година и половина. Според тях резултатите от докладванията следва да бъдат подложени на обществени обсъждания на национално ниво.


"Най-логично би било тези наблюдения да се възложат на съответните научни институти към БАН, както и на екипи от учени и експерти от висшите учебни заведения", посочват природозащитниците. Те казват, че ЕС отпуска средства за опазването на българската природа, но вместо да се възползва от възможността, екоминистерството сключва договори с едни и същи фирми и пренебрегва научния потенциал, а поради липсата на теренни проучвания няма гаранции за обективността на оценките.


Оттам добавят, че при първото докладване на България, от 2013 г., са проведени мащабни проучвания на терен, но впоследствие самите оценки не са стъпвали на резултатите от тях, изготвени са на тъмно и не са били обективни, а "бяха завишени под политическо въздействие". В резултат информацията в тях сериозно се разминава с научните данни. Например видове като мечка и дива коза, които са със статут на застрашени видове според Червената книга на България, са оценени в "благоприятно" природозащитно състояние. При второто докладване през 2019 г. пък полеви изследвания липсваха изобщо, казват природозащитниците.


Освен до премиера и екоминистерството, сигналът на коалицията "За да остане природа в България" е изпратен и до еврокомисаря по околната среда, до Европейския парламент и до българската прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK