България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници

България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници

© Надежда Чипева, КапиталБългария харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа, което впоследствие се представя под формата на различни доклади пред Европейската комисия, предупредиха природозащитници от инициативата "Зелени закони" и коалицията "За да остане природа в България". Те изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов за наблюдението на състоянията на видовете и местообитанията.


България е задължена да наблюдава състоянието на видовете и местообитанията, защитени от две природозащитни директиви на Европейския съюз, и да го докладва на всеки шест години към Европейската агенция по околна среда. Резултатите служат за определяне на мерките, необходими за постигане на благоприятно състояние за проблемните видове и местообитания. На тяхна база се разпределя и съответното финансиране, така че да бъдат защитени конкретните видове и местата, които обитават. Вече са извършени две докладвания – през 2013 г. и през 2019 г.


Още преди година "Дневник" писа за начина, по който се извършват проучвания на терен на обща стойност 18 млн. лева, които са залегнали в доклада от 2019 г., извършвани от консорциума ДЗЗД ЕНВИМОН и "Дикон груп". Тогава екоминистерството така и не отговори на писмени въпроси от редакцията по темата. Преди дни стана известно, че ЕК проверява информация от журналистическо разследване на Валя Ахчиева за доклада, според който вълците в България са толкова, колкото и през 2013 г., но се очаква да изчезнат, без обосновка на това твърдение. Малко по-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) сигнализираха премиера и други институции, че в този доклад са необходими корекции.
Сега природозащитниците припомнят, че от години предупреждават за проблема, но до момента държавата не се вслушва. "Проблемите се дължат на грешния подход Министерството на околната среда да сключва договори с едни и същи фирми, вместо да използва капацитета на българската академична общност и експертите в областта", казват те. Организациите настояват двата договора да бъдат прекратени поради неспазване на заданието и държавата да възложи повторно проучване на БАН с последващ нов доклад в рамките на година-година и половина. Според тях резултатите от докладванията следва да бъдат подложени на обществени обсъждания на национално ниво.


"Най-логично би било тези наблюдения да се възложат на съответните научни институти към БАН, както и на екипи от учени и експерти от висшите учебни заведения", посочват природозащитниците. Те казват, че ЕС отпуска средства за опазването на българската природа, но вместо да се възползва от възможността, екоминистерството сключва договори с едни и същи фирми и пренебрегва научния потенциал, а поради липсата на теренни проучвания няма гаранции за обективността на оценките.


Оттам добавят, че при първото докладване на България, от 2013 г., са проведени мащабни проучвания на терен, но впоследствие самите оценки не са стъпвали на резултатите от тях, изготвени са на тъмно и не са били обективни, а "бяха завишени под политическо въздействие". В резултат информацията в тях сериозно се разминава с научните данни. Например видове като мечка и дива коза, които са със статут на застрашени видове според Червената книга на България, са оценени в "благоприятно" природозащитно състояние. При второто докладване през 2019 г. пък полеви изследвания липсваха изобщо, казват природозащитниците.


Освен до премиера и екоминистерството, сигналът на коалицията "За да остане природа в България" е изпратен и до еврокомисаря по околната среда, до Европейския парламент и до българската прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  "България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа, което впоследствие се представя под формата на различни доклади пред Европейската комисия"

  Да попитам природата дали се съобразява с тези доклади или си расте и без тях? ;)

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Айдучка държава

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 487 Весело

  Не пипайте на Нено Димов хранилките, че човека е като Гешев - национално богатство и радост - ще вземе да се разсърди и да си отиде, какво ще правим тогава? :)

 4. 4 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Поредната хранилка...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  От тези 18 милиона Сараите са сложили джизие поне 15, което Нено Димов - "министър на ВМРО от квотата на ДПС" има задължението да събере.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Разбира се, че са некачествени наблюденията. Виж, ако ги бяха дали на "Зелени закони" и "За да остане природа в България" съвсем друго щеше да е положението. Не разбирам защо се обръща толкова внимание на разните "зелени" бизнесмени.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kamenarski":

  "Поредната хранилка..."
  ==============
  Към която цитираните зелени проявяват ревност.
  Имаше един израз - Възприемам като лична обида всеки лев в чужди ръце.

  Еретик
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  А фирмите сигурно са на ,,наши хора". Милиони изтичат , вместо да отидат в БАН и ВУЗ -овете , Сигурно,защото там не се поддават на рекет и влияние.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Че тези "наблюдения" са хранилки се вижда с просто око.
  Въпроса е как да се намери баланса и/или обективността, защото дали ще са едни или други наблюдатели, кой може да каже дали наблюденията са качествени и докладите обективни? И може ли да каже някой, дали тези възражения не целят да се прехвърлят едни договори от един на друг получател, а самите наблюдения и доклади, кучета ги яли.
  Може би ще е най-добре, тези пари да ги раздават на глава и така разпределени, ще намалят напрежението межди кандидат-наблюдателите, иначе като те отбият от хранилката, става страшно.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Интересно е тия Зелени, колко сигнала подадоха, че водата в язовир Студена намалява?
  Защо не алармираха, а сега се оплакват, че някой, а не те вземал пари.

 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 865 Неутрално

  "Те изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов за наблюдението на състоянията на видовете и местообитанията."

  Че Нено отрича науката - какво си мислят, че ще постигнат?

 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Интересно е тия Зелени, колко сигнала подадоха, че водата в язовир Студена намалява?Защо не алармираха, а сега се оплакват, че някой, а не те вземал пари.
  —цитат от коментар 10 на 4ort


  Илитерат, язовир Студена е на МОСВ. Защо да подават сигнали когато Басейнова дирекция трябва да има ежедневни данни ?

 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Разбира се, че са некачествени наблюденията. Виж, ако ги бяха дали на "Зелени закони" и "За да остане природа в България" съвсем друго щеше да е положението. Не разбирам защо се обръща толкова внимание на разните "зелени" бизнесмени.
  —цитат от коментар 6 на dzenlandia


  Има си стандарти за научни изследвания, ако не бяхте хойкали след 8 клас а посещавали образователните учреждения можеше и да знаете това.

 14. 14 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 542 Весело

  "България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници"...вместо да ги даде на нас. Или поне на Гретето.

  Не отговарям на хейтъри.
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#12:"Nick F"][/quote]

  Литерате, означавали ли, че съоръженията към МОСВ не са към природата на България?

 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Преди броихме зайците, (дивите), ся броим вуците, (пак дивите)!
  За мнооо пари, но насочени неправилно. И едни "организации", и едни "учени", са справедливо гневни. Мечтая да дойде денят, в който ще "броим" тях!!!

  roo
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Весело

  Да смятам ли, че Зелени Балкани и За да остане пророда в България с тези сигнали декларира, че не иска да участва в наблюденията?
  Защото иначе техния сигнал трябва:
  1. Или да е в Комисията за защита на конкуренцията
  2. Или са в тежък конфликт на интереси
  Що се отнася до БАН и научните институти, повезе от убеден съм, че съоответните учени са участвали в тези наблюдения и в създаване на докладите, понеже няма кой друг

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Точно това ти казват хората, че фирмите на МОСВ са взели парите, без да правят никакви проучвания.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#8] от "hodounski":

  "Милиони изтичат , вместо да отидат в БАН и ВУЗ -овете , Сигурно,защото там не се поддават на рекет и влияние."
  ============
  Ти само си поръчай изследване и дай желаните резултати.

  Еретик
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Чудесата в екоизследванията са много и не се изчерпват с парите раздавани от МОСВ. Обикновено се разчита на дарения от фирми с инвестиционни намерения, иначе тормоз и протести.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Весело

  До коментар [#18] от "гражданин":

  Организациите казват друго по-горе
  Това, което казвате Вие, го казва филма на Ахчиева
  Не става ясно организациите имат ли конфликт на интереси и желаят ли да участват в наблюденията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Весело

  До коментар [#19] от "Костадин Иванов":

  Сещам например се за второто "изледването" на БАН за АЕЦ "Белене"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 363 Весело

  "...грешния подход Министерството на околната среда да сключва договори с едни и същи фирми, вместо ..."

  Кои фирми ?
  Чии ?

 24. 24 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Вой срещу природозащитниците, а когато подават сигнали за престъпление срещу природата ги питат къде са били дотогава. Ами за това си има държавни чиновници, които получават тлъсти заплати за тази работа (и още по-тлъсти рушвети, за да не си я гледат!).

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#24] от "evpetra":

  Колко "тлъсти" заплати получават чиновниците? Цялата статия е непълна, защото поне можеха да се посочат фирмите.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  "Те изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов...."

  Единственият въпрос към Бойко Борисов и Нено Димов може да бъде колко от въпросните 18 млн. лв. е взел лично всеки един от тях. Други въпроси няма - всичко е ясно.

 27. 27 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#24] от "evpetra":Колко "тлъсти" заплати получават чиновниците? Цялата статия е непълна, защото поне можеха да се посочат фирмите.
  —цитат от коментар 25 на stedim


  Те са посочени, ама няма кой да чете!

 28. 28 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Опааа, крадеца вика дръжте крадеца . Няма ли да има вече броене на Фтички , лалугери и рибки за милиони ?.А ?

 29. 29 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 749 Весело

  И ако парите не отида по правилните джобове на съпрузите и шуро-баджанаците от Зелени Балкани, За да остане пророда в България, ВВФ и тям подобни настава квич до небесата. Как смеете!

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Кинтите са неприлично много.
  Ще има патаклама и пострадали.
  Дано се размине без жертви, ама едва ли за съжаление...

 31. 31 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Секна ли ви кранчето ,а зеленоумнокрасавци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK