Въздухът в София за пореден ден е мръсен, буферните паркинги отново са безплатни

Информационното табло за качеството на въздуха на Орлов мост показва данни от август

© Юлия Лазарова

Информационното табло за качеството на въздуха на Орлов мост показва данни от августВъздухът в София за пореден ден е опасно мръсен, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в източните, северните, централните и част от западните райони на града са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м. На места разликите са дори над 8 пъти.


Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени - за 24-часов период, и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб.м, отбелязват експертите на Столичната община.


Средните стойности, публикувани от общината за днес, сочат, че замърсява на въздуха има само в две от петте станции на Министерството на околната среда - в "Павлово" и "Хиподрума", където нивата са над три пъти по-високи и преминават границата от 200 микрограма на куб.м. По данни на AirBG в "Красна поляна", "Надежда", "Редута", "Левски В" и още няколко квартала въздухът е най-мръсен.
Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въвежда днес безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.


Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG - във Видин, Кюстендил, Благоевград, Исперих и Дупница.


Изнесени през пролетта данни от гражданското сдружение AirBG за миналия отоплителен сезон сочат, че най-много дни със замърсяване над нормата е имало във Видин (91 дни, или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението отчетоха също, че с 1.8 години се скъсява средно животът от мръсния въздух, докато от пушенето – с 1.6 години.


До края на годината се очаква да тръгне сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от монтираните от общината по европейски проект 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, сред които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.


В началото на месеца Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във фейсбук пряк достъп до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време. Общината е длъжна да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и в срок от 2 месеца от днес да представи план за засаждането на дървета през 2020 г. Това са само част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".


Ефектът върху здравето


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.


Специалистите коментират, че "спасение поединично" от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема. И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания, да остават вкъщи и да не проветряват помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.


В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда да увеличи медикаментите им за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.


В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е
да се носят маски, но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.


Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.


Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.

Как сами да се спасим от смога - тук.


Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  И тази мярка не работи и ДОКАЗВА колко НЯМА да работи абраната на коли в центъра !!!
  БЕЗСИЛНИ калинки фандъкови !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Довечера всички на протеста! 18:30 пред общината.

  Дневник няма журналисти. Дневник има активисти, преструващи се на журналисти.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  В резултат на мръсния въздух се увеличават деменциите. Дали нашите политици не са просто едни жертви на мръсния въздух?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  КЪДЕ ВИ Е ЗЕЛЕНИЯ БИЛЕТ ДРУГАРКО !?!?!?
  КЪДЕ ВИ Е ЛИЧНИЯ ПРИМЕР ДРУГАРКО !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  КЪДЕ ВИ Е ПОЧИСТВАНЕТО НА УЛИЦИТЕ ОТ ПРАХ ДРУГАРКО !?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Разстроено

  КЪДЕ ВИ Е ЗЕЛЕНИЯ БИЛЕТ ДРУГАРКО !?!?!?КЪДЕ ВИ Е ЛИЧНИЯ ПРИМЕР ДРУГАРКО !?!?!?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  ся "другарката" не е магЬосник за да опрай СОФИЯ......!!!!!.....те ПРОБЛЕМИТЕ са много-МНОГО ПРЕДИ ДРУГАРКАТА...../...свръх застрояването и концентрация на хора и сичко в точно определени "престижни " КВАРТАЛИ +++ невъзможността да се интегрира етнос и простотия и първенющина на КРИТИЧНА МАСА СОФИАНЦИ..........това да кибичиш в ЗАПУШЕНИ ТРАНСПОРТНИ артерии САМ в КОЛАТА мисля вече ,че си е НАРОДО ПСИХОЛОГИЯ.../...при положение ,че наистина има вече доста ЧИТАВ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ...../...Р Е Ш Е Н И Е Т О е измислено в БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ......!!!!!.....в широкия център на ЛОНДОН могат да ВЛИЗАТ само ЕЛЕКТРИЧЕСКИ М П С-та , а за да ПАРКИРАШ трябва да си си НАДВИЛ БАЯ на МАСРАФА+++ Д А Н А Ц И Т Е.......!!!!????!!!!.....не МОЖЕ едно средностатистическо семейство да ТЪРКАЛЯ ЧЕТИРИ ТАРАТАЙКИ......!!!!!????!!!!!!......М О Ж Е ама СТРУВА М Н О Г О ПАРИ......аааа нафтовите ПЕЧКИ- евро 1 и 2 да са " ЗЛАТНИ" за СОБСТВЕНИЦИТЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":

  Мислех те за малко по-запознат с ветровете и теченията. И да ти кажа , че Лондон и София са доста различни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":
  Като не е магьосник да си оди в Самоков, а баце да извади магьосниците да пуснат пръскалата пред мешерето!

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Тук отново ще припомня, че Фандъкова спря Шестицата, за да пусне леките коли в тунела на трамвая. С тази ликвидаторска политика, с празни приказки за предимството на обществения транспорт, а на практика с неговото унищожаване ще дишаме все по-мръсен въздух.

 10. 10 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Трябва да умрът минимум 3-ма човека на спирка и тогава зелен билет.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":

  Запознат ли си с действителността в Лондон да подискутираме малко ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  До коментар [#10] от "maddrum":

  И то в три поредни дни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз да! В Лондон не се задъхвам. Единствения "европейски" град в който се задъхвам е София!

 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#6] от "kesh":Запознат ли си с действителността в Лондон да подискутираме малко ?
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  ......прескачам чат пат на гости и съм ВПЕЧАТЛЕН доста от организацията и МИСЪЛТА във ВСИЧКО.......!!!!!????!!!!....не ,че и там нямат ПРОБЛЕМИ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Надежда 2. Наложи ми се да изляза на балкона.

  Вдишах цялата Менделеева таблица. Това втори пореден ден.

  Евала, "мерки".

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  ОК. Кажи сега какъв е данъкът В ЛОНДОН на колите с газова уредба и има ли кралицата такива коли в кралския автопарк !!!
  За ЛИЧНИЯ ПРИМЕР ми е думата !!!
  Колко площ има Лондон и каква е площта на Центъра на Лондон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  До коментар [#15] от "kesh":

  17 е за теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1102 Неутрално
 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#15] от "kesh":17 е за теб.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  ........знам на КЪДЕ БИЕШШШ.......!!!!????!!!!......но не бива да се гледа толкоз НЕГАТИВНО на работата на една що годе УСПЕШНА КМЕТИЧКА.......МЕТРОТО ни е по ХУБАВО от ЛОНДОНСКОТО......!!!!!......Виж за миенето на УЛИЦИТЕ.....!!!!???!!!!.....и ЧИСТОТАТА......!!!!!????!!!!.....имам МНОГО РЕЗЕРВИ.......!!!!!......но ЗАТОВА е ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ и СЪВЕТНИЦИТЕ........за НАШИЯТ ГРАД аз лично бих желал да се прилагат най-УСПЕШНИТЕ и РАБОТЕЩИ СВЕТОВНИ ПРАКТИКИ........!!!!!......СОФИЯ и Софянци го ЗАСЛУЖАВАМЕ..............а направих сравнението с ЛОНДОН защото е СТАРА ИМПЕРСКА СТОЛИЦА и се стичат хора от ВСИЧКИ КРАИЩА на СВЕТА +++ КОЛОНИИТЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 763 Неутрално

  А нещо имаше в мръсни дни левче билетче за градския транспорт за цял ден? Това какво стана. Май веднъж беше само, и то не за всички.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  ..широкия център на ЛОНДОН могат да ВЛИЗАТ само ЕЛЕКТРИЧЕСКИ М П С-та..
  —цитат от коментар 6 на kesh


  Глупости!

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  ОК. Кажи сега какъв е данъкът В ЛОНДОН на колите с газова уредба и има ли кралицата такива коли в кралския автопарк !!!За ЛИЧНИЯ ПРИМЕР ми е думата !!!Колко площ има Лондон и каква е площта на Центъра на Лондон.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Бе кви газови уредби, кви електрички в центъра на Лондон ви гонят??
  Я отворете един Гугъл..
  Кво се вижда?

  Темза!
  На нея ?

  Кораби с дизел, гориво "марин-дизел" .. корабно гориво!
  На брега халета- отпред мотокари - дизел!

  На заден план - автобуси, дизел естествено..
  Камиончета за доставки-дизел .. наблизо са инсенераторите (виждат се) по посока на ветровете са и летищата ..

  И КАК ДА Е ИНАЧЕ??

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":Запознат ли си с действителността в Лондон да подискутираме малко ?
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  ......прескачам чат пат на гости и съм ВПЕЧАТЛЕН доста от организацията и МИСЪЛТА във ВСИЧКО.......!!!!!????!!!!....не ,че и там нямат ПРОБЛЕМИ.........
  —цитат от коментар 15 на kesh


  Глупости пълни ама ..

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  в широкия център на ЛОНДОН могат да ВЛИЗАТ само ЕЛЕКТРИЧЕСКИ М П С-та , а за да ПАРКИРАШ трябва да си си НАДВИЛ БАЯ на МАСРАФА+++ Д А Н А Ц И Т Е..
  —цитат от коментар 6 на kesh


  Кои са тези Данаци??
  Иначе въобще не е вярно, каквото пишеш ..

  "The new data is an update of the London Atmospheric Emission Inventory, which now includes 2016, the latest year available. It shows 2 million people living in areas with toxic air, including 400,000 children.""

 26. 26 Профил на Shtampata Shtampata
  Shtampata Shtampata
  Рейтинг: 5 Гневно

  Поожението хич не е розово! С тези 400 µg / m 3, сериозно се притеснявам за моето и здравето на децата ми. В тази статия прочетох доста кофти неща които причиняват фините прахови частици. Лошото е, че положението е "СИЛНО НЕЗДРАВОСЛОВНО" показва линк в статията към инструмент който показва градовете по света.
  https://spiritell.com/мръсен-въздух-фини-прахови-частици-с/

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Поожението хич не е розово! С тези 400 µg / m 3, сериозно се притеснявам за моето и здравето на децата ми. В тази статия прочетох доста кофти неща които причиняват фините прахови частици. Лошото е, че положението е "СИЛНО НЕЗДРАВОСЛОВНО" показва линк в статията към инструмент който показва градовете по света.https://spiritell.com/мръсен-въздух-фини-прахови-частици-с/
  —цитат от коментар 26 на Shtampata Shtampata


  Споко..
  Почти половината от фините прахови частици, човек поглъща в къщи .. прахоляк и власинки от платовете , микропластмастни частици ,, паднали частици от стените и боята , емисии от цигари, козина от домашен любимец или неща от къщните акари и т.н.
  Друга голяма част са си фина пръст .. от улиците, от изкопите на багерите при строителство, от земеделските мероприятия ..
  И едва след това са продукти от горене ..

  По-големите фини частици (примерно от дизелите) в доста голям процент се задържат от дихателните пътища, а най-малките не могат толкова лесно да се задържат..

 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#24] от "simChо":

  ......ЛОНДОН.......!!!!!???????!!!!!!.....е много РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ........!!!!!.....Особенно ШИРОКАТА ПЕРИФЕРИЯ......!!!!!.......там наистина има ДИЗЕЛИ .......!!!!????!!!!.....но баш в ЦЕНТЪРА и прочутите им ТАКСИТА и ДВУЕТАЖНИ АВТОБУСИ......!!!!!.......са на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.......!!!!!......НУЛЕВИ ЕМИСИИ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  А ние в провинцията, така и не знаем колко ни е мръсен въздуха.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":......ЛОНДОН.......!!!!!???????!!!!!!.....е много РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ........!!!!!.....Особенно ШИРОКАТА ПЕРИФЕРИЯ......!!!!!.......там наистина има ДИЗЕЛИ .......!!!!????!!!!.....но баш в ЦЕНТЪРА и прочутите им ТАКСИТА и ДВУЕТАЖНИ АВТОБУСИ......!!!!!.......са на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.......!!!!!......НУЛЕВИ ЕМИСИИ........
  —цитат от коментар 28 на kesh


  Верно ли [quote#28:"kesh" прочутите им ТАКСИТА и ДВУЕТАЖНИ АВТОБУСИ......!!!!!.......са на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.......!!!!!......НУЛЕВИ ЕМИСИИ........[/quote]??

  Или е тъпо бръщолевене..
  Какъв точно модел са чудноватите , електрични , транспортни , лондонски машини?
  Британските пощи, верно бяха минали преди време на индийски електромобили, май че "Махиндра"..

  Щото инфото е ЗА ДВИГАТЕЛИ МАН, а те са си дизели!

  MAN-Gemilang double decker си е дизел и Сити Лайон и той..

  Ето и за кебовете:

  The TX4 is a purpose-built taxicab (hackney carriage) manufactured since 2007 by The London Taxi Company, a subsidiary of Manganese Bronze Holdings"..
  ..The only engine offered in the UK is a 2.5 litre VM Motori R 425 DOHC diesel engine (rated at a peak 75 kW or 101 hp at 4,000 rpm and 240 N⋅m or 180 lbf⋅ft of torque at 1,800 rpm) mated to a Chrysler 545RFE five-speed automatic transmission. An Eaton FSO 2405 A five-speed manual transmission is also available..."

  Та дизел пише да е - 2.5 litre VM Motori R 425 DOHC diesel engine ..
  Верно имат и на водород, ама не се е чувало да е масово, баш в Лондон ..

  А иначе и София съвсем скоро ще е с нулеви парникови емисии .. спират се всякакви изкопаеми горива , природен газ и т.н. с СО2 отпечатък и се минава на био-горива и РДФ - ВЕИ алтернативни източници..!
  Има 370 млн. европейско финансиране ! Публично-частни партньорства, Ковачки , а-у, зелени технологии , устойчиво развитие и прочее ..

  П.П
  А корабите и камионите в Лондон дали са електро?
  Дай данни от по-свеж източник!

  Щото иначе навсякъде пише дизели, че са ..
  Дай инфо и дали самолетите са елекро ..

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":......ЛОНДОН.......!!!!!???????!!!!!!.....е много РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ........!!!!!.....Особенно ШИРОКАТА ПЕРИФЕРИЯ......!!!!!.......там наистина има ДИЗЕЛИ .......!!!!????!!!!.....но баш в ЦЕНТЪРА и прочутите им ТАКСИТА и ДВУЕТАЖНИ АВТОБУСИ......!!!!!.......са на ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.......!!!!!......НУЛЕВИ ЕМИСИИ........
  —цитат от коментар 28 на kesh


  Лайон Сити и той дизел?????

  .. "Models are available with a 6-cylinder turbocharged straight engine which runs on diesel, compressed natural gas or liquefied petroleum gas..."

  Що тъй правят тез хора??
  Народе?????

  Верно, има старт-стоп система, все пак е нещо ..
  Ама то кой ли няма??

  Ей френска система за автобуси:
  https://www.youtube.com/watch?v=7250xn95wo0

  А на МАН двигателя е същата, с дизел дето се спира по спирки и в задръствания, но е с по-евтините кондензатори, а не с хидравлики ..

  Има я Валео, от 2006 и за всякакви двигатели ..

  https://www.youtube.com/watch?v=VJSEQaxAh4c&t=22s

  Има я и за камиончета за доставки, за таксита и т.н.

  https://www.youtube.com/watch?v=ioBPRObnIf8&t=13s

  А за лондонските таксита и камиончета , и че не са вече дизели е новина и ТИ си човекът, който днеска я оповести в България!
  https://www.youtube.com/watch?v=7250xn95wo0

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  А ние в провинцията, така и не знаем колко ни е мръсен въздуха.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Като ти гледам интелигентността в писанията - много ви е замърсен!

 33. 33 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 444 Весело

  Затова пък билетчетата ще оскъпнат . То да е само въздуха , улиците са в кал до колене .

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":......ЛОНДОН.......!!!!!???????!!!!!!.....е много РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ........
  —цитат от коментар 28 на kesh


  Лондон е сред най-разтегливите понятия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK