Коледа за околната среда - на кого да дарим за добра кауза?

"За моята Коледа е нужна повече от една елха" е кампанията на природозащитната организация WWF-България

© WWF- България

"За моята Коледа е нужна повече от една елха" е кампанията на природозащитната организация WWF-България



На фона на комерсиализацията на честването на традиционните празници гражданските организации в България продължават да се борят да получат финансова подкрепа за работата си, която да им помогне да бъдат независими от ограниченията - налагани от държавата за достъпа до целеви субсидии или от времевите рамки на грантова подкрепа.


Голяма част от организациите опитват да привлекат вниманието към подаръци и каузите за околната среда, които можете да изберете, за да зарадвате някого за Коледа. "Дневник" представя няколко коледни кампании за набиране на средства на български природозащитни организации с доказани през годините каузи.


Световният фонд за дива природа (WWF-България) развива кампания за нова гора край Марица. Освен това, все още се събират средства и за опазването на Пирин и развитие на природосъобразни бизнеси в отдалечени райони.




Спасителният център на сдружение "Зелени Балкани" в Стара Загора набира средства за лечение и подготовка за свободен живот на бедстващи диви животни чрез подаряване на "Един ден за ранените диви животни". Дарението е от 80 лв и дава възможност на получилите този подарък да влязат в "кухнята" на Центъра. Те ще могат да помагат с хранене на животните, грижи за болни птици и бебетата – сирачета, да участват в освобождаване на птици, и поддържане на волиерите - адаптационните пространства, в които животните свикват със среда близка до естествената.
"Зелени Балкани" предлагат и възможност да подарите "осиновяване" - програма, при която можете да дарявате годишно или месечно за грижите за точно определено животно.


Фондация "Дивите животни" също помагат на бедстващи и наранени животни и птици. Те разчитат на доброволци и дарители за транспорт и финансиране на лечението. Можете да ги подкрепите тук.


Асоциацията на парковете в България (АПБ) работи за опазване на защитените по назионалния закон територии и за зоните от европейската мрежа "Натура 2000". Тя работи по конкретни казуси и води дела, като например делото против застрояване на Пирин и изготвя становища по законодателство. За да поддържа тази дейност, АПБ набира целеви средства.


Екологичното сдружение "За Земята" навърши преди седмица 25 години. То е най-известно с ежегодните си почиствания на високопланински паркове, както и със съдебните си дела и експертно застъпничество за чистота на въздуха и управление на отпадъците. За да не бъде прекъсвана работата им при приключване на даден проект, от "За Земята" търсят дарения за дейността си.


Инициативата "Зелени закони" работи от 2014г за наблюдение на предизборни обещания, следизборно законодателство и прилагането на законите в областите на биоразнообразието и горите, климат и енергетика, устройство на територията, селските райони. За тази работа те също апелират за целева подкрепа от заинтересовани граждани. извън ограниченията на проектното финансиране.


Сдружението за дива природа "Балкани" е известно с работата си за важната за птиците влажна зона "Драгоманското блато", за устойчиво законодателство за високите планини и едрите хищници . Поради липса на средства към момента както обучителните им екскурзии край Драгоман, така и експертните им анализи и теренна работа са в застой. Можете да разгледате различните им сфери на работа и да ги подкрепите тук.


Българското дружество за защита на пиците предлага различни подаръци в помощ на работата си. Подарък, който би зарадвал хората, обичащи пернатите и би подпомогнал работата на дружеството е определителят на птици - книга за разпознаването им, която можете да закупите онлайн.


Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) приема дарения за дългогодишната си кауза по опазване на Атанасовското езеро край Бургас и развитие на природосъобразни бизнеси, разчитащи на солта на тази важна за птиците влажна зона. Една от възможностите да ги подкрепите е чрез закупуване на шоколад "Гайо", съдържащ сол от Атанасовско езеро - от био магазин или онлайн от платформата "Дар пазар" с поръчка, която ще пристигне след празниците. 7% от приходите от шоколада със сол отиват за опазване на важната зона за птиците на Атанасовското езеро.


БФБ приема и даренията за съдебните разходи за опазване на природата по конкретни казуси и дела, водени от коалицията от граждански организации и групи "За да остане природа в България" - от която много от споменатите организации са членове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Ще направя дарение единствено на партията ДБ.Те са либерално настроени и милеят за България,затова ще им направя парично дарение с удоволствие.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 50 Неутрално
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Весело

  Прекрасни инициативи. Впрочем това е обща инициатива на ВВФ по света. В Германия почти всеки Коледен пазар има офис на ВВФ за събиране на помощи за определена кауза. Аз се отчетох в Зелигенщат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Другари, дайте да дадем на милионера Тома Белев,
  за да стане милиардер. 😂😂 А бедните, бедните...
  абе, те си знаят. 😂

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  За да е сигурен човек за какво ще отидат срествата събрани по нкакъв повод, добре е тов да местни каузи, където можеш да проследиш изпълнението, а в големите благтворителни организации, понкога разходите им са такива, че я остане нещо я не за самата кауза.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Дарявам за:
  Пострадали от бедствия
  БЧК
  Други каузи, които смятам за значими и то на конкретни хора
  На НПО-та нямам никакво доверие.

 7. 7 Профил на Brownie
  Brownie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  В случая става въпрос за дейност изцяло и единствено в България.

 8. 8 Профил на Brownie
  Brownie
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#2] от "yzd34490484":
  Ех, тази зелена мафия...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK