Сметната палата: Eкоминистерството е в нарушения за "Натура"

Защитена зона от "Натура 2000" Езеро Дуранкулак

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона от "Натура 2000" Езеро ДуранкулакРедица пропуски от екоминистерството и непълно транспониране на европейските природозащитни директиви установи одит на Сметната палата. Днес институцията публикува своя доклад за периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2018 г. за управлението на европейската мрежа от защитени зони "Натура" (повече за "Натура 2000" виж тук).


Част от констатираните неизпълнени задължения на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са за липсата на заповеди за обявяване на повече от половината зони, липсващи режими за защита и данни за нужните мерки.


Няма зона - няма проблем


Сметната палата уточнява, че към 31 юли 2019 г. не са издадени заповеди за обявяване на 211 защитените зони от общо 341 одобрени от Европейската комисия. Това е трябвало да стане в срок шест години от одобрението, но за повечето зони без заповеди този срок е изтекъл. Докладът уточнява, че поради забавянето на заповедите за обявяване на защитените зони не са определени задължителните режими за всяка от тях.
В тези режими екоминистерството трябва да разпише конкретни мерки за опазването на рядката европейска природа. Тези мерки биха наложили ползването на природните ресурси да е щадящо - например, строителството и сечта да се ограничат за сметка на биоземеделие, туризъм и малки традиционни производства.


За проблема с липсващите заповеди от години сигнализират природозащитници. Сметната палата днес ги потвърди, с което предупреждава и, че те могат де бъдат "причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура" заради неизпълнение на целите на екологичната политиката на ЕС.


Справка на "Дневник" в европейските регистри показва, че една от активните наказателни процедури към страната е от януари 2019 г. и е именно за необявяване от МОСВ на вече одобрените от Европейската комисия защитени зони. "България е определила само 9 от 230 обекта от значение за Общността като специални зони за опазване в рамките на необходимия срок и като цяло и упорито не е определяла специфични за зоните подробни цели и мерки за опазване на никоя от тях." Към момента България е разследвана за 16 нарушения на природозащитното законодателство на ЕС и 5 от тях са свързани с управлението на "Натура 2000".


Правна неяснота за собствениците


Сметната палата предупреждава не само с наказание от Европа. Докладът на институцията посочва, че липсата на ясни заповеди създава неяснота за собствениците на имоти, попадащи в защитени зони. Тъй като "не е ясен предметът и целите на защитената зона, общата площ, описът на имотите, както и забрани или ограниченията на дейности", се създава "риск да се предприемат действия, водещи до увреждане или унищожаване на местообитания или видове, и се ограничава възможността за получаване на компенсаторни/инвестиционни плащания за пропуснати ползи и извършени разходи".


Мрежата "Натура 2000" не забранява ползване на природните ресурси, но предвижда стопанските дейности в защитените зони да се съобразяват с природата, която се опазва там. Например, би могло да се развива природосъобразен туризъм, но не и строителство в близост до защитени птици и дюни. За да могат да инвестират в подходящ сектор, обаче, собствениците имат нужда именно от режимите за конкретната зона.


Липса на стратегия и диалог


Сметната палата посочва и липса на стратегически действия на екоминистерството за дългосрочна защита на "Натура 2000" - ведомството няма нито Национална стратегия за опазване на биологичното разнообразие и Национален план за опазване на биологичното разнообразие, нито ефективно комуникация със заинтересованите страни на национално, регионално и общинско ниво, и неправителствения сектор. Именно взаимодействието с всички заинтересовани страни обаче е ключово изискване в комуникационния план от 2017 г. за природозащитните директиви на ЕС.


Няма наука за "Натура"


Като ключово неизпълнение Сметната палата посочва липсата на научни данни за "Натура 2000". За проблеми в подаваните от България към ЕК доклади за състоянието на "Натура 2000" също от години се подават сигнали от природозащитници, последните от които са през миналата година и настоящия месец.


Извършването на регулярни научни проучвания на защитените зони във всяка страна членка и периодичното докладване за състоянието им на базата на тези данни обаче са сред ключовите изисквания на природозащитните директиви.


Констатацията на Сметната палата е ,че "отсъстват данни за видовете, птиците и местообитанията с подобрено природозащитно състояние в България и данни за степента на съхранение и подобрение на биологичното разнообразие в защитените зони от мрежата" и че " няма измеримост на състоянието на местообитанията и на видовете в България, която да показва степента на съхранение и подобрение на природозащитното състояние".


На този фон отново става неясно на какво се базират докладите, изпращани от страната към еврокомисията.


За да се отстранят нарушенията, Сметната палата е дала девет препоръки към министъра на околната среда и водите и други две - на министъра на земеделието, храните и горите. Срокът за изпълнението им е до 31.12.2020 г

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Чакаме цЕко министъра да разцепи мрака с изводите си...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Има ли учудени !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Корупция в най чист вид....
  Всички знаем кой драпа да строи по море планини и прочие...

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Корупция, вероятно съчетана и с повсеместната калинкоизация на високите управленски постове.

  мурзилка
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Сметната палата няма думата!
  Важно е какво мислят Боко и Цеко!

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Любопитно

  До коментар [#1] от "arnautsky":


  Чакаме цЕко министъра да разцепи мрака с изводите си...
  —цитат от коментар 1 на arnautsky


  Нено-Екологията ли имате предвид?
  Вместо него ще ни приспива с "Песничка за магистралите", самия банкянски сладкодумец!

 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Сериозно - това някой виждал ли го е някога, някъде? Екоминистерство активно да се бори за НАМАЛЯВАНЕ на защитените територии?

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Има ли учудени !
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Има, Кмете!
  Боготворящите Исус от Банкя!

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  нено/малката буква не е грешка, а отношение/ да стяга куфарите....

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  На този фон отново става неясно на какво се базират докладите, изпращани от страната към еврокомисията
  _________________
  Според мен ако са читави еврочиновниците от Европейската комисия, трябва да изискат първия ред от "еко" министерството да бъдат съдени за вноса на милиони тонове токсичен боклук за изгаряне в България - далавера свързваща ги с италианската мафия и световната мафия!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Как да преборим глобалното затопляне? Ами дайте да назначим Нено да отговаря за опазването на пясъка в Сахара!

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Абе Камараде... Веспасиан казвал на сина си, че парите не миришат, ама да питат перничани!

 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#11] от "ivanpopov":


  Как да преборим глобалното затопляне? Ами дайте да назначим Нено да отговаря за опазването на пясъка в Сахара!
  —цитат от коментар 11 на ivanpopov


  +++

  Хи-хи!
  Нено - Еко Министър ми звучи като Менгеле - Здравен Министър!

 14. 14 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Бъдещите поколения: киборги и робочовеци в БГ ще направят паметник на Нено- по висок и от Моча, заради това че първи е разчистил територията от редица неудобства като растителност, води и най-вече опасният окисляват кислород...

 15. 15 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Интересно това чиновническо бездействие дали осъществява състав на престъпление по НК? Още по-интересно ще е ако е престъпление, как Геше-фтурата ще започне разследване?

 16. 16 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Говнено Димов: Абе майната й на природата, да сме живи и здрави!

 17. 17 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Поредната наказателна процедура, за която предупреждава Сметната палата, вече е факт. Отдавна се знаеше, че ще бавят до последно.

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Любопитно

  и това криминале нено е все още министър ?

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Има ли поне едно действие на МОСВ, което да не е престъпление към народа и човечеството, с цел да се услужи(вероятно богато заплатена "услуга) на чорбаджилъка(тия с многото милиони и милиарди) местен и международен?

  мурзилка
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Няма празно! Опорките с пълна сила и за Коледа! Екоталибаните с гретенизма, демона Путин и злодейката Русия, стамбулската и соцуслугите, ангела Панов и злодеите прокурори! Според обстоятелствата, хубави оразници!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Изглежда ше има оставки. Хълъзхавия ще си ходи.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Няма празно! Опорките с пълна сила и за Коледа! Екоталибаните с гретенизма, демона Путин и злодейката Русия, стамбулската и соцуслугите, ангела Панов и злодеите прокурори! Според обстоятелствата, хубави оразници!
  —цитат от коментар 20 на султана глаушева


  И сметната палата ли работи по опорки?Или ти скучно

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  На Нено толкова нарушения му се събраха, че май е време да си ходи.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Сериозно - това някой виждал ли го е някога, някъде? Екоминистерство активно да се бори за НАМАЛЯВАНЕ на защитените територии?
  —цитат от коментар 7 на kapitan_laino


  Във всички страни с мутренска или комунистическа власт е така!
  Държавните природозащитни органи, работят за унищожаването на природата.
  Когато даден закон им пречи, те го променят!
  Когато журналисти им пречат, те се мъчат да ги отстранят, а в Русия направо ги убиват.
  Когато дадени медии пишат срещу мутри и комунисти, собствениците на тези медии са атакувани по заобиколни пътища, с политически маши от съдебната система... Всъщност атаката е срещу журналистите и политиката на тези медии!
  Както мутрите, така и комунистите обаче си приличат в едно - обичат путин, руснаците, АЕЦ Белене, Руско-турски поток и смятат окупацията на Украинска земя за нещо естествено и приемливо...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#24] от "Рим":

  А във всички правови страни с работещи за хората институции, Натура 2000 е около 15 %, хиляди км писти и лифтове и никой не е по голям от местния предприемач. Алпите урбанизирани до край, а специални закони пазят ландшафт от пре залесяване. Ние българите сме царе на теориите, защото не виждаме по далече от жълтите павета. Дано никога тези заповеди за Натура 2000 да не бъдат издадени. Тези дебилски граници на Натура да бъдат променени, а самата мрежа намалена на 15%. Браво на Нено, че работи в тази посока. Има моята пълна подкрепа.

 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Второ незаконно отклонение на вода:
  ВОДА ЗА ЯЗ. СТУДЕНА ЗАХРАНВАЛА С. ЯРЛОВО БЕЗ ВОДОМЕР И ДОГОВОР
  https://bivol.bg/studena-yarlovo-vik.html

 27. 27 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Храненикът Нено Димов продължава да трупа черни точки от позорното решение за Пирин в полза на Цеко Жирардели преди година. Перник е в бедствено положение благодарение на този индивид, който е подписвал от средатата на лятото да се източват по 2 милиона кубика от яз. Студена. Дишаме токсика от горенето на европейски боклуци благодарение на него. Останахме без гори благодарение на него. Докога пунтамара премиера Борисов ще го държи този никаквец? Докога ние ще оставяме пунтамара премиера Борисов и неговата шайка да превръщат България в бедствена територия? Докога???
  Възможно най-скоро българоубиеца Борисов и шайката му трябва да бъдат свалени, съдени и вкарани в затвора за човеконенавистната си политика към род и родина.

  Жестоки глоби от ЕК грозят България заради бездействие на екоминистъра

  https://offnews.bg/ikonomika/zhestoki-globi-ot-ek-groziat-balgaria-zaradi-bezdejstvie-na-ekominista-718179.html?fbclid=IwAR10VDio7DKhSV9MEF3DwPJI8MhfN8OxcbIj3E55K8aRX7gaPVW-puN-N3g

 28. 28 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Зелено-розовия умнУ-красиФ талибанлък тежко преживява загубата на милиони от броене на птички,рибки,бръмбъри,калинки и д-р.Е ще минават на принудителна диета
  Дааам

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Eкоминистерството се управлява безобразно лошо

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 250 Неутрално

  На Патрокалче може да му харесва и да убиват хора или поне да ги изнасилват! Това обаче не прави това законно и различно от престъпление. В момента Сметната палата е констатирала нарушение на Европейските и националните правила и закони. При констатиране на такова сериозно нарушение, Министърът най-малкото подава оставка! Въпреки че Патрокълче няма да хареса това.
  Но Нено Димов мисли да управлява дори от затвора, ако това се наложи. Защото това не е единственото негово нарушение, престъпление или поне престъпно бездействие. Но той:
  - Проспа превръщането на София в един от градовете с най-мръсен въздух в Европа и първи в Европейския съюз
  - Остави Перник без вода в невиждана за мащабите на България водна криза, поне от времето на Янчулев.
  - По време на неговото управление страната се напълни с всички отпадъци на Европа, които се внасят масово, като суровини и се горят в непригодните пещи на ТЕЦ, като допълнително правят въздуха смъртоносно отровен.
  - Внесе поправки в Закона за биологичното разнообразие, които бяха отхвърлени категорично от всички научни институции, работещи в тази област.
  - Призова за "либерализация" на Закона за защитените територии, за да се разреши строителството в тях.
  - Пробута незаконни поправки в ПУ на НП Пирин, отхвърлени от обществото и съда.
  Не е случайно, че се харесва на Патрокалчо, неговият Ахилчо (Канариев) - и двамата неграмотни и пишещи с правописни грешки, се превърнаха в громители на граждани-природозащитници и експерти, под благосклонния поглед на оглавяваното от Нено министерство. Преди това Нено изгодни всички качествени експерти от ведомството си и го изпълни с новоизлюпени "патриоти", които на две магарета не могат сено да разделят. Именно заради това Патрокълчо го подкрепя, това е един антиминистър, анти-материя и саботьор на дейността за опазване на природата и здравето на българските граждани. Заради това Народът казва - виж кои са ми приятелите и ще ме разбереш що за стока съм и аз. Но никой не очаква от Нено оставка, това е прекалено възвишен акт, за какъвто той и назначилите му не могат и да си помислят!

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Нено наглецът пак ще каже, че това не влиза в неговите задължения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#20] от "султана глаушева":

  Селянка тъпа

 33. 33 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Една от първите задачи на новия прокурор трябва да е разследване как обхвата
  на т.н. Натура 2000 за нула време се увели1и повече от два пъти .И всеки замесен - на топло у кауша .

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#32] от "falkoneti":
  ++++++🐏

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK