Пожарите в Австралия - глобален или местен проблем

Източник: <a href="https://www.facebook.com/TSCommissioner/" target="_blank">официална страница</a> на австралийския комисар по застрашените видове Сара Бокс

© Сара Бокс

Източник: официална страница на австралийския комисар по застрашените видове Сара Бокс2019 беше година, в която Земята претърпя няколко огромни по площ пожара в райони с уникална природа. Сибир, Амазония и Австралия бяха основни теми на журналистически новини и човешка тревога както за изчезващата дива природа, така и за уязвимостта на хората.


И докато пожарите са очаквано сезонно бедствие на много места по света, безпрецедентният им мащаб през последната година повдига нови тревоги и възможности за реакция. Няколко са основните дебати - имат ли връзка огромните пожари с климатичните промени или са нормални локални инциденти, обратима ли е загубата на дива природа, ще се възстановят ли горите и въздухът?


Какво говорят фактите:


Жега и суша повече от обичайното
Пожарите в саваната не са неочаквано събитие за Австралия. Извънредното през настоящия им сезон е, че са започнали по-рано от обичайното (още през септември), при завишени температури и силни ветрове и се разрастват рекордно.


Според информация на Би Би Си пожарите са преминали през различни части на континента, като сега са съсредоточени в Югоизточна Австралия и все още са стотици на брой. Пламъците достигат размери на сгради и поглъщат субтропични и евкалиптови гори, които не са обичайният обект на огън.


От вчера дъждове спомагат за успокояване на пожарите, но не и за пълното им овладяване, като към момента са изгоряли около 2000 дома и в градовете има критично задимяване. Унищожени са огромни тревни и гористи площи, обитания на животински видове, които не съществуват никъде на планетата извън Австралия.


Според данни на "Ал Джазира" към 5 януари над 5 милиона хектара тревисти равнини и обработваема земя са унищожени, а най-малко 24 души са загинали. Обемът на загубите е в пъти по-голям, отколкото при пожарите в Амазония и Сибир.


Загуба на дива природа


Учени от Университета в Сидни са изчислили, че около 480 млн. бозайници, птици и земноводни са загинали в пожарите на континента от септември 2019 г. до първите дни на януари. Това число е получено при консервативни оценки, които могат да се окажат и по-ниски от реалните загуби. Със сигурност това число ще се покачи, докато стихията бъде овладяна.


В края на 2019 г. в изявление за телевизия ABC австралийският министър на околната среда Сюзън Лей съобщи, че над 30% от хабитата на коалите е унищожен в бедствието, заради което се предполага, че и популацията им е намаляла съответно. Въпреки че министър-председателят Скот Морисън отрича нуждата от по-амбициозни климатични политики на Австралия, Лей призна, че заплахите за уникалните животински видове на страната са повлияни от климатичните промени и човешката намеса в природата. По тези причини са нужни дейности както за възстановяване на естествените хабитати на континента, така и за намаляване на парниковите емисии.


Такива мерки обаче са трудоемки и скъпи, изискват десетилетия и резултатите невинаги са предвидими количествено. Просто е - да отсечеш дърво е еднократно действие, да засадиш изисква усилия, благосклонен климат, валежи и... години растеж.


Към момента са загинали гори и тревисти равнини, които са както дом на ценни животински видове, така и важни за континента местообитания сами по себе си. Според космическата агенция на САЩ (NASA) само към средата на декември и само в един от засегнатите щати са изгорели 2,7 милиона хектара горски масиви (27 хил. квадратни километра).


Замърсяване на въздуха

Според същите данни на NASA части от Сидни, град с 5 милиона души население, наскоро са имали нива на замърсяване няколко пъти над това, което се счита за опасно.

Столицата на Австралия, Канбера, е затлачена от гъст дим от близките пожари повече от седмица. Градът записва свой нов рекорд на най-лошо качество на въздуха на 2 януари според метеорологични данни, цитирани от Ню Йорк Таймс.


Вчера организаторите на единия от трите големи световни тенис шампионата, Australian Open, обявиха, че мачовете могат да бъдат спрени, ако качеството на въздуха е твърде лошо, тъй като и Мелбърн достигна "много нездравословни" нива заради пожарите.


Според позиция на 20 здравни организации димът от пожарите е предизвикал замърсяване на въздуха до 11 пъти над основното ниво на опасност в някои части на Сидни и Нов Южен Уелс. Очаква се високите нива на замърсяване на въздуха да продължат. Учените апелират към правителството за действия за защита на общественото здраве, които да включват нови мерки за намаляване на парниковите емисии и адаптация към климатичните промени.


Емисии и пожар, пожар и емисии


През последния ноември метеорологичната агенция на ООН обяви, че трите основни газа, улавящи топлината - въглероден диоксид (CO2), метан и азотен оксид, - са достигнали нови исторически рекорди на нивата си в атмосферата. Според тези данни от 1990 г. насам парникови газове са предизвикали увеличение от 43% на общото излъчване на радиация, което води до затоплящия ефект върху глобалния климат. Въглеродният диоксид отговаря за 80% от тези промени.


Независимо от конкретната причина на запалване, за по-големите по площ, дълготрайност и интензивност пожари и в Сибир, и в Амазония, и в Астралия през последната година допринасят сушата и рекордните температури, измерени на засегнатите места, както и неглижирането от отговорните местни власти. А за засушаването и покачването на температурите учените констатират важен принос на емисиите от парникови газове, които исторически доказано се увеличават заради човешки дейности.


От друга страна, самите пожари водят до нови емисии, които завъртат колелото към по-малка възможност не само за възстановяване, но и за задържане на състоянието на климата към момента. Според експерти на космическата агенция на САЩ, цитирани от "Гардиън Австралия", емисиите на CO2 от пожарите през този сезон вече са наполовина на всичките парникови емисии за цялата 2018 г. на страната. Дори при нормални условия може да минат десетилетия, докато повторният растеж на гори поеме отново тези емисии.А климатичните условия в момента не са нормални - рекордните температури и сушата не позволяват на горите да се възстановят както в предни периоди.


Пожарите в Австралия - глобален или местен проблем

© NASA


Извън "нормалното" е и достигането на дима извън континента. Снимка на космическата агенция на САЩ показва, че в Нова Зеландия снегът и ледниците са се оцветили в кафяв цвят заради пепелта от пожарите на съседния континент, отдалечен на 2000 км. Противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс вече обяви, че пожарите в Австралия създават нови климатични условия.


Ще продължат споровете дали причините за пожарите са в климатичните промени или в случайни природни аномалии и човешка небрежност или престъпна глупост. Но докато конкретното начало на бедствията е трудно да се обясни, предстои да наблюдаваме последствията им. Освен вече изгубени човешки животи и домове и обезобразена жизнена среда, неизбежни в бъдеще са дългосрочни загуби за уникални животни, гори, савана, чист въздух, температура на цялата Земя. Тези загуби се умножават в Австралия, увеличавайки ефекта за планетата, който пожарите в Амазония и Сибир вече имат. Тези загуби са глобален проблем, не локален инцидент.


И докато климатичните скептици и политиците ще продължават да говорят, вместо да действат, може ли човечеството да си позволи да живее както досега, за да стигне до бъдеще без вода, гори и въздух? Не става въпрос човекът да спре да използва електричество или да се върне в пещерите, независимо от ироничните преувеличения на "екологичната" гледна точка.


Но може би, например, би могъл да използва водата за нужди, а не за производство, което връща цял град в примитивен бит на жажда и опасност за здравето. Което е реален казус за ползване на природните ресурси в Перник, България. Или да закупи техника за въздушно гасене на пожари, вместо за въздушно придвижване на управляващи, отново български пример.


Докато продължават дискусиите дали планетата и климатът ѝ се променят, дали хората могат да спрат започнати от тях вредни процеси, има конкретна помощ, която може да се окаже за спасителните дейности на място в Австралия - както за бедстващи хора, така и за редки животни. Връзки към правителствените звена и организациите, които събират средства за борба с огъня, можете да намерите тук (на английски език).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Гневно

  Айде стига сте манипулирали вече хората - пожарите в Амазония бяха главно медийна истерия - 5 пъти по-малки от онези преди 10г и горяха главно земеделски земи а не девствена джунгла. Тези е Австралия са пряк резултат от прилагането на "експертното мнение" на зелените да не прочистват мъртвата дървесна маса и да изоставят или направо рекултивират горски пътища.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Ами като слушам и чета специалистите ще се окаже и двете взети заедно.В Австралия по това време на годината си стават пожари,но такива пожари - не и вече се стига до там,че се заявява ако не завали дъжд няма да могат да се справят с пожарите.Оказва се,че аборигените са поддържали природата с пожари(нещо като горене на стърнища)обаче в последните години правителствата на Австралия не са използвали този опит и се е натрупала много биомаса.Петър Берон има такова мнение.Нека тогава дъжда да завали,а пък правителствата да ползват опита на аборигените.

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Известно е, че в повечето случаи подобни пожари се предизвикват умишлено с цел "усвояване" за бизнес на защитени до момента територии. В основата на което покрай алчността и корупцията стои и експлозивното нарастване на човешката популация.
  Този път нещата съвсем излязоха от контрол.
  Да видиме, след като странно защо (...!) властите не поискаха международна помощ за гасене, сега дали ще поискат съдействие за бързо залесяване- току-виж барем Грета доплувала... ;-)

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  А за "безпрецедентните" пожари в Сибир - сещам се как в едни пътеписи на Чехов от началото на ХХвек на път за о.Сахалин описваше как влака му седял 3 дена на някаква гара сред тайгата докато отмине поредния пожар, който никой дори не прави и усилие да гаси понеже просто е безмислено - това 90г преди "климатичните промени"

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Да се оправят.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  Ама чакай - Дневник да не би да са пропуснали да напишат за 183-та задържани и с обвинения за палеж от Австралийската полиция, понеже някак им развалят наратива?

 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 742 Любопитно

  Един българин в Сидни от вчера:

  "Благодарение на псевдожурналистика и чудовищни неистини, сега няма ден, в който да не обясняваме на роднини и познати, че не, Сидни не е покрит с пепел и не, не се препъваме в овъглени коали, докато тичаме с противогази към танковете за евакуация. Горските пожари са сериозно нещо и аз не ги подценявам в никакъв случай, но в условия на такава целенасочена алармистика, някои уточнения просто трябва да бъдат направени. Първо, пожарите тук си горят от септември; второ, горят всяка година и трето, изобщо и въобще не са най-страшните, които Австралия е виждала. Следва суха пожарена статистика за тези, които не се плашат от букви:

  • 85% от бушуващите в момента пожари се дължат на умишлен палеж. Според официалните данни, 50 са подведените под отговорност досега, а други 150 се разследват. Последно задържан вчера е 69-годишен мъж в Южна Австралия, а причинител на 7 от най-големите пожари в Ню Саут Уелс пък е 19-годишен младеж, самият той пожарникар-доброволец.
  • От десетки хиляди години насам в Австралия се практикува тъй наречения back burning или контролирано горене, с цел регулиране на растителността в райони, застрашени от пожар. Това е практика, наследена и поддържана от аборигените, и следвана ревностно всяка зима, но отскоро зелените партии искат възбрана, щото природата, нали, та заради това в някои части на Австралия през 2019 превантивно горене не е правено и в резултат има избуяване на евкалипти и други нискорасли видове, които са на практика еволюирали факли.
  • Евкалиптите се палят лесно (доста олио съдържат понеже), горят бавно и издържат на свръхвисоки температури. Те растат лесно, бързо и много нависоко, като изискват и стимулират пожари, защото така изстрелват шишарките си още по-надалече и пръскат семена над нови територии. Да речем, че са нещо като устойчив и господстващ плевел (700 различни вида). Удивителна гледка са овъглените тънки стволове, от които буйно покарва нова зеленина.
  • Според данни на CSIRO, от всички смъртни случаи при горски пожари от 110 години насам, 50% са настъпили при отстояние 10 метра от гора, 78% са настъпили в радиус 30 метра от гора и 85% - в радиус от 100 метра. Повече от един милион къщи в Австралия са построени в рискова зона (в гора)
  • Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са всъщност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва са напуснат района веднага, защото близките пожари доближават единствения път от и до местността. Австралийската система за предупреждение и гражданска защита функционира безупречно. Когато най-накрая огънят затвори шосето и съответно възможността да се минава с кола, тези хора установиха, че няма как да добият храна или бензин, и взеха да викат за помощ. Та тях се наложи да спасяват с лодки и военни камиони.
  • По днешни данни, бушуващите пожари са отнели живота на около 25 души и са унищожили около 1200 имота. Това, също като всяко друго природно бедствие във всяка друга държава, е ужасно и заслужава съчувствие и подкрепа. Австралийците - особено по-възрастните - говорят за периода около Нова година като за “времето на пожарите” и съответно се подготвят за него. През февруари 2009 само за 1 ден са загинали 173 човека и са изгорели 2000 къщи. През януари 1983 пожарите са отнели 75 живота и 1900 къщи. През февруари 1967 - 1900 къщи и 60 живота. Януари 1939 - 70 смъртни случая + 2000 изгорели къщи.
  • Твърди се, че това е най-горещото лято в Австралия, защото климатът се е променил, което не е вярно. Лятото е по-меко от предишни и средните температури досега са по-ниски (вчера и днес е всъщност 19-20 градуса, в настоящия момент вали). Най-горещото австралийско лято е лятото на 1938/1939, следвано от лета̀та на 1983, 1997, 2012.
  • Видях, че в световните медии циркулира информацията за половин милиард животни, пострадали в пожарите, и се поинтересувах по какъв начин е добита тази цифра. Викам си, то няма кой да гаси огъня, камо ли да брои трупове на папагали и гущери… Оказа се, че цифрата половин милиард се базира не на факти, а на предположението на един-единствен човек - проф. Крис Дикман от университета в Сидни - който използва доклад на WWF от 2007 , за да изчисли средноаритметичния брой животински видове (2/3 от които са инсекти и влечуги), хипотетично населяващи един хектар. Умножил броя изгорели хектари по броя потенциални обитатели и ето ти половин милиард, без да се вземе предвид вероятното желание на част от тези обитатели да излети, избяга или да се зарови под земята (която впрочем е идеален термоизолатор, който повечето горски обитатели използват при такива ситуации).

  Има още много интересни детайли около тази загадъчна австралийска криза, подобна на разни други текущи кризи по света, но за това друг път. Сега ми стана студено и влизам да си обуя пантофите от овча вълна. Казах го миналата година и отново ще повторя - затворете вестниците, изключете телевизорите и излезте навън. Медиите отдавна не са това, което бяха и е нездравословно да се следят.

  P.S. Прилагам снимки, направени на 01.01.2020 на мястото, отбелязано с червено кръгче на картата. Видяхме един от пожарите на нощен фон в далечината - изглежда много страшно за нас, но не впечатлява особено местните."

  https://www.facebook.com/settayahbrat/posts/518568318866278

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Докато всяко едно негативно събитие по света се обяснява с т. нар. "Глобално затопляне", скепсисът ще продължава да расте.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Така наречените tree huggers са голяма сила в Австралия. И макар че в щатите и териториите си има управление на горите, горките не смеят да гъкнат и затова не изнасят мъртва маса, не правят големи просеки (как така ще секат дървета?!) и т.н.
  Като сложиш и необичайната, но не и невиждана суша, ето ти рецепта за абсолютно бедствие.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Аз влязох да даря 10$ на една организация за пострадали коали (само нея намерих с достоверност, че е легална, исках за всички животни да е), имаха 31 коали за лечение и 4млн$ събрани. Ми не дарих, видя ми се излишно. Та и аз съм скептичен, за броя пострадали животни.

 11. 11 Профил на wampeters
  wampeters
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Когато по заглавието "Пожарите в Австралия - глобален или местен проблем" разбираш, че в Дневник много биха искали да е първото (глобален), но по-скоро е второто (местен проблем).

 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  И ако зачетеш коментарите се оказва, че др българи от Сидни, имат други впечатление, та и тук малко е пресилил нещата.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Известно е, че в повечето случаи подобни пожари се предизвикват умишлено с цел "усвояване" за бизнес на защитени до момента територии. В основата на което покрай алчността и корупцията стои и експлозивното нарастване на човешката популация. Този път нещата съвсем излязоха от контрол. Да видиме, след като странно защо (...!) властите не поискаха международна помощ за гасене, сега дали ще поискат съдействие за бързо залесяване- току-виж барем Грета доплувала... ;-)
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  +++
  Самите австралийци са много ядосани за безхаберието и бездействието на правителството си! Повечето палежи са умишлени и организирани!
  Става въпрос за огромна екологична и хуманитарна катастрофа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Пожари винаги е имало, ще има и в бъдеще. В Северна Америка сега пожарите са значително по-малко отколкото преди години. В Амазония беше същото, с уточнението, че повечето пожари бяха в обработваеми земи. Сега в Австралия се опитвате да създадете нова истерия, но не виждам нищо написано за десетките арестувани за умишлен палеж екоактивисти. Удобно премълчавате, че екталибаните палят пожари там с цел да се обвинява климата. Именно това са скандалите - от една страна умишлените палежи, от друга опитите на левите медии да прикрият тези престъпления.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Аз влязох да даря 10$ на една организация за пострадали коали (само нея намерих с достоверност, че е легална, исках за всички животни да е), имаха 31 коали за лечение и 4млн$ събрани. Ми не дарих, видя ми се излишно. Та и аз съм скептичен, за броя пострадали животни.
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis


  Повече либертоносни еко фондации точно с това се занимават да немерят няколко животинки за парлама и да усвояват милиони! По добре си дай парите за някое българче болно от рак, причинен от изгарянето на канцерогенни боклуци!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  Впечатляващо (1/4 от България е в пожари), тъжно, трагично за загиналите и семействата им, но не бих казал необичайно. Такъв е сезонът.
  А се прокарват и "зелени" идеи за ограничаване на "този плевел" човека :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Благодарение на климатичните промени площа на горите се увеличава, въпреки изсичането.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 742 Весело

  До коментар [#12] от "chepokalipsis":

  Не знам дали е преувеличено или подценено - не съм там в момента. Дори да е подценена ситуацията, има едно заключение в текста, което и според мен е абсолютно вярно: "Медиите отдавна не са това, което бяха и е нездравословно да се следят".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Благодарение на климатичните промени площа на горите се увеличава, въпреки изсичането.
  —цитат от коментар 17 на tigervi


  Такива новини обаче не се харчат. Също както и поникналите цветя в пустинята. Тях ги наричат"рядък феномен" в секциите за любопитни факти.

 20. 20 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#12] от "chepokalipsis":

  Ами не!Баба ти Цоцолана въобще не е пресолила манЖата.Аз също мога да го потвърдя. Да,ситуацията е много сложна,но е определено е местен проблем а не глобален.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Добре де, къде са тези които плюеха Бразилия и Русия, които се оказа че се справят доста по-добре ит Австралия с много по-малко средства. Интересно къде отива разликара в парите?

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "zxp53317185":

  От увеличеното количество въглероден двуокис следва увеличена продуктивност на растенията и по-високи добиви в частност за земеделските култури. От глобалното затопляне следва намаление на смъртността при хората. Та така, всяко зло за добро.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Точно така, няма какво да се добави!

 24. 24 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Дневник, Дневник, хайде малко по-полека. Стига вече с тази паника за така наречените климатични промени. Промени има, но не зависят от нас, но пък от нас зависи да не се подаваме на медийни истерии и да огледаме нещата трезво и да видим какво наистина се случва. И можем ли да въздействаме или всичко това е есетствен ход, който трябва да се преживее...

 25. 25 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпреки мащаба, това си е местен проблем и не би трябало да ни занимават всяка минута. Австралия си е самостоятелен континент-държава със строга имиграционна и митническа политика и не особено голям принос в световната икономика или наука. На кратко - изобщо не ми пука за пожарите в Австралия и се нервирам, когато всичките медии само за това ми говорят, все едно аз мога да направя нещо по въпроса.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 26. 26 Профил на umv52590594
  umv52590594
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  Сърдечно благодаря за линка! Кой да знае, че във Фейсбук се срещат истински бисери като Сетая Брат :)

  Съгласна съм с мнението й почти напълно, без да омаловажавам трагедията с пожарите в Австралия.

 27. 27 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#25] от "Суджук Герберите":

  Австралия е континент населен предимно със затворници от английската империя.В началото само такива са пращали.В последно време има и други.Ама основата са чепати хора.Нещо като диви перничани и Врачанци.А относно пожарите - как така преди като е имало контролирани пожари е нямало нищо.А откакто екоталибаните взеха някаква власт,пламва всичко.И после - давайте да даряваме.Слагат по една снимка на коала която пие вода от ръката на някой,и давай.Дарявайте.То нема толкова коали и кенгурута,колкото има организации за спасяването им.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Май вече се превръща в глобален. По цялото земно кълбо горят пожари. В Бразияли, в САЩ, в Русия, в Австралия. Големи пожари имаше и в Испания, и Португалия.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Преди години в Сицилия карах курс по италиански. Преподавателите бяха местни, сицилианци. Последните дни организираха екскурзии за курсистите. Беше юни, не още в разгара на лятото. Минахме в непосредствена близост на огромни пожари, горещината си се усещаше. Всичките курсисти, чужденци естествено, наскачахме. Гледката беше много впечатляваща. Направо страшно да ти стане. Преподавателите само се усмихваха. И ни се чудеха на акъла. “Нищо, лято е, ще погори, ще угасне”. Е, сигурно са други дименсии. Но различни реакции. Подобно на другия ден до подножието на Етна. Той си е действащ вулкан, и тогава пушлявеше, и чат-пат изплюваше по някой залп искри. А Катания е в краката му. Центърът от черен камък, вулканичен. И там се чудехме, не ги ли е страх катанците от вулкана. “Не, той е добър вулкан. Пуска кога малко, кога повече лава, ама поразии не прави”. Та, по един начин реагират местните, по друг чужденците.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  За Испания не съм много сигурен.Виж някоя област на Испания да.Ама какво да кажем за наводненията преди 6 месеца.Или за това че в момента цяла андалусия е зелена,заради дъждовете.А миналата година беше изсъхнала.Ама в Испания има горска полиция.И тази полиция си върши работата.През няколко километра,горите които са застрашени от пожари,са прорязани.Вижда се много добре от магистралите.Отделно под далекопроводите също има санитарен коридор.А и на места има будки в които дежурят пожарникари.Тъй че Испания ще се оправи.Както и Австралия.Ама важното е да се даряват пари на еко организациите.Да дават вода от ръка на коали.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 31. 31 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 260 Неутрално

  .... в Испания ...През няколко километра,горите които са застрашени от пожари,са прорязани......
  —цитат от коментар 30 на Петър Петров


  Във филма "Боговете сигурно са полудели"-2 имаше такава сцена: "лошият" подпали сухата трева в саваната (пустинята Калахари, Ботсвана), за да изгори "добрите", но един бушмен се сети, и веднага запали тревата около тях, която изгоря бързо, не остана нищо за горене в района, в който бяха застанали, и когато огънят от първата вълна стигна до тях, вече нямаше какво да пали (поглъща), и спря от само себе си.
  Както казва баба Цоцолана (вчера даде и линк към статия, но ме домързя да я чета), опитът на аборигените може да помогне, но научно мислещите бели хора, с високите технологии, едва ли се консултират с тях.

 32. 32 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#31] от "neadekvaten":

  Не са тия с белите престилки.А са псевдо организациите,които само прибират парите на балъците.Както има един коментар по нагоре за коалите.31 коали и 4 милиона евро.Това прави по 100 000 евро на коала.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#14] от "Black Hawk":

  “Пожари винаги е имало, ще има и в бъдеще. ”

  Въпросът е: Как ще се търгуват “въглеродните квоти” на пожарите/вулканите/земетресенията?
  Ще се “печатат” ли нови “въглеродни квоти” за да се компенсират изгорелите? Или на место “изгорелите” ще се въвеждат нови екоталибански данъци и такси, каквито може да им родят алчните мозъчета?
  Лично, бих предпочел да се търгува с измислените “въглеродни квоти” само със “зелено покритие” - едно евро “квота” е равно на един хектар ново залесена гора и се търгува след десет години, ако гората съществува в цялата залесена площ.

 34. 34 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Когато Кракатау изригва преди повече от сто години, облакът който се образува е толкова голям, че променя климата - облаците пепел намаляват слънчевата светлина, съответно не просто растенията из дивата природа страдат, но селскостопанските култури се провалят за години наред - примерно глада в Ирландия, които принуждава огромна част от населението да емигрира. Така че тепърва ще гледаме, дали и какъв ефект ще имат облаците пушек. Ако случайно цената на храната скочи още повече, няма да е нещо кой знае, какво за Бай Ганю, който за по-малко от 3-4000 не се хваща на работа.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Жалко за животните и горите, както и за природата. Това човекът е най големият разрушител на планетата ни и природата няма да ни го прости.

 36. 36 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#35] от "Peni Nikol":

  Ти човек ли си.Ако мислиш че си човек,освободи природата от своето присъствие.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK