Как може да се съживи екоминистерството след кризата "Димов"

Веднага трябва да започне контрол върху изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-овете.

© Георги Кожухаров

Веднага трябва да започне контрол върху изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-овете.През последната седмица беше разчупено мълчанието за провалите на Нено Димов като министър на околната среда и водите, като вече го критикуват не само дългогодишните му противници, но и представители на кръга на управляващите и дори безмълвната досега парламентарна опозиция. След множество искания на оставката му от природозащитни организации властта най-накрая престана да си прави "оглушки". Имаше показен арест, който би могъл да предвещава немощно обвинение.


Ще може ли обаче екоминистерството да започне да си върши работата след


ерата на Димов, която ще се запомни с множество неизпълнения на задължения
На фона на спряганите имена с икономическо образование и строителни интереси, от природозащитните организации поискаха новият екоминистър да е с доказан интерес към опазване на околната среда.


Който и да стане министър, и при най-тежките съмнения за поръчки зад гърба му, които Димов по негови собствени думи изпълняваше, със сигурност ще трябва да разчита изцяло на експертния състав на екоминистерството. Част от наследството на Димов е обаче и


обезкървяването на капацитета на министерството


Заместник-министрите не са еколози – двама са с икономическо образование от Свищов, а третият – с инженерно образование по биотехнологии, но само с административен опит. "Капитал" писа и за съмнения в лобизъм и политически противоборства между ГЕРБ и ВМРО във ведомството.


В самите оперативни звена също много експерти са били уволнени или принудени да напуснат. Според източници на "Дневник" сред тях са бившият ръководител на отдел "Натура 2000" Росица Димова, предишният зам.-министър Бойко Малинов, както и ботаникът и бивш член на Националния съвет по биоразнообразие Калина Стоянова.


Началникът на отдел "Национална служба за защита на природата", отговарящ за европейските зони от мрежата "Натура 2000" и за националните защитени територии, е юрист. Двата отдела, занимаващи се с тези две теми, са слети, като са освободени хората с дългогодишна практика. Показателно е, че основният служител, натоварен с "Натура 2000", е филолог.


На този фон е важно следващият екоминистър не само да е човек с воля за опазване на природата, но и бързо да обяви конкурси и наеме експерти в МОСВ. Там към момента капацитетът не достига за възстановяване на щетите.


Няколко теоретични първи крачки


на новия министър към решаването на проблемите, за които ще са му нужни добри експерти, биха били:

– да изработи времеви график за бъдещи действия по всяка от активните наказателни процедури


– да разпусне липсващия в закона за опазване на околната среда "съвет на учените", създаден от Димов за легитимиране на спорни решения (например за "Натура 2000"), и да създаде задължителните по закон консултативни съвети по политиката за управление на компонентите на околната среда ("Натура 2000", отпадъци, въздух, вода и т.н.), на които да покани утвърдени учени и експертни от неправителствени организации (НПО) в съответната област

– да свика експертните екологични съвети към екоминистерството - Висшият експертен екологичен съвет, Националният съвет по биологично разнообразие и Националният експертен съвет по изменение на климата - с предварителна консултация от поне две седмици с членовете им за предложения към дневния ред
– да публикува кореспонденцията с Европейската комисия по всяка от наказателните процедури,


както и на националните позиции на България в преговорите за решения на ЕС в сферата на околната среда през 2019 година, включително такива, които се отнасят за оперативните програми от следващия програмен период 2021 - 2027 г.

– биоразнообразие: обществена дискусия за приоритетите за тематичната оперативна програма (ОПОС). Следващият период предвижда огромни средства за биоразнообразие, селско стопанство и климат и националните ни приоритети трябва да се променят, за да има реално финансиране и действия в тези области, като именно следващите месеци ще са решаващи.
– води: спешни срещи с ВиК и граждански организации за решаване на кризи с маловодието


Преди срещите е важно да се осигури достъп до документи за всяка от регионалните ситуации. Към 8 януари Би Ти Ви цитира справка от регионалното министерство за воден режим в 10 области - Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч Монтана, Перник, Плевен, Сливен, Търговище, Шумен. Трябва да се изготви ясен краткосрочен план за обявяване на санитарно-охранителните зони на всички източници на питейни води - като според сдружение "Балканка" въз основа на справки от басейновите дирекции досега са обявени едва 30% от тях. В дългосрочен план трябва да се планират теренни проверки на ВЕЦ с участието на НПО.

- въздух: да се осигурят енергийна помощ за бедните домакинства под формата на чисти горива (например пелети, суха дървесина) и


контрол от независими експерти на изгаряните материали в ТЕЦ и циментовите заводи


Необходим е и контрол на пунктовете за продажба на дърва за огрев, за да се гарантира предлагането само на суха дървесина, както и консултации с местните власти за въвеждане на ограничителен режим за достъп на автомобили до центъра на големите замърсени градове и разработване на дългосрочна стратегия за градски и железопътен транспорт, включително по-ефективен контрол на пунктовете за годишен технически преглед на автомобили.


– климат: необходими са множество дългосрочни мерки и инвестиции, за които при адекватно планиране България може да разчита на Европейския съюз в следващия програмен период. За тези мерки екоминистерството трябва да поеме инициативата в рамките на правителството, като те в голяма степен се отнасят до работа с Министерството на енергетиката. Например МОСВ трябва спешно да се включи в изработването на новата Национална стратегия за развитие на енергетиката до 2030 г., като настоява за значително "позеленяване" на сектора". Важно е и


включване на България в помощта, предоставяна от ЕК чрез платформата за енергиен преход след въглища

– отпадъци: необходим е работещ регистър на разрешителните за "оползотворяване" на RDF и проверки на инсталациите за изгаряне на боклук и състава на изгаряното в ТЕЦ и циментовите заводи. Също така важно за общественото здраве е изграждане на контролни лаборатории, включително за устойчиви органични замърсители (УОЗ), митнически проверки за внасяните товари от отпадъци, изграждане на закъснялата информационна система по Наредбата за отпадъците (Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри ). Организация на местно ниво на много повече контейнери и по-добри системи за разделно събиране във всички областни градове и контрол на концесионираните фирми и сдружения за оползотворяване на отпадъците, включително подобряване на събирането и обезопасяването на електронните и химични отпадъци
– национални защитени територии: приемане на плановете за управление за природните паркове "Странджа", "Сините камъни" и "Българка" и отделяне на пари за предвидените мерки за опазване в плановете на всички национални и природни паркове.


Спешно 210 зони в "Натура 2000" трябва да се обявят за хабитати.

© Юлия Лазарова

Спешно 210 зони в "Натура 2000" трябва да се обявят за хабитати.

– европейската мрежа "Натура 2000": екоминистерството трябва да разработи и публикува времеви график за предстоящите си действия, предписани от доклада на Сметната палата от декември 2019 г. Сред тези действия с най-висок приоритет за


опазването на все още незастроени ключови природни територии


е спешното обявяване на заповеди за 210 зони за хабитатите, за което ще са нужни преговори с научните звена и природозащитните организации, тъй като в МОСВ няма експерти, които да се справят с обема работа и специфичните експертни знания за задачата

– да изготви на програма за ежегоден редовен научен мониторинг (теренни наблюдения и електронни записи на данните) на "Натура 2000" – със съответното финансиране, разпределено на научни институции, без посреднически фирми администратори
– опазване на Черноморието: регистриране на специализираните карти на дюните в кадастъра, за да се защитят от застрояване. Също така спешно в следващите месеци МОСВ трябва да изработи с Министерството на туризма реалистична стратегия за къмпингуването с оглед сроковете след промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, в рамките на които до лятото трябва да се изготви наредба, определяща достатъчни спрямо огромния интерес брой места за бивакуване в незастроените площи в зона А, които да са с отворен достъп за гражданите.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Ей сега Ревизоро така ще го съживи това министерство, че ще ви се иска направо да го бяха закрили.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Във връзка с публикации в множество медии, пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че на брифинга, проведен на 13.01.2020 г. в Окръжна прокуратура-Враца, главният прокурор Иван Гешев не е съобщавал, че при обиск на дома на задържания министър в оставка на околната среда и водите Нено Димов са били открити документи, свързани с вноса на боклук от Италия. Това може да се види при коректно изслушване на пълния запис от събитието."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/syob-sht-enie-42

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 503 Весело

  Как може да...С 410KV електрошок?

  мурзилка
 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Предишният министър не бил виновен, защото не знаел какво подписва, тъй като не бил специалист. Следващият очевидно вече е специалист по водите и язовирите:

  “Висшето си образование е завършил през 1992 година в УНСС, специалност Икономика и управление на вътрешната търговия, специализирал е: "Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите" и "Финанси, отчетност и контрол" в Института за следдипломна квалификация към УНСС.”

  https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/emil-dimitrov-revizoro-stana-shef-na-mitnicite-2231/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "че при обиск на дома на задържания министър в оставка на околната среда и водите Нено Димов са били открити документи, свързани с вноса на боклук от Италия".

  Ама наркотиците превозвани с боклука нещо не ги откриват, а и не искат!

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Лъзгавия Нено колкото и да е неприятен едва ли е главния виновник по кризите с водата и боклука.Някой лекинко отклонява вниманието от министър Аврамова. Във МВРО пък след като се счупи далаверата с паспортите е наложителна друга доходност.Много вероятно за горенето на боклук все по-малко да се говори.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Даже и у нас трудно ще се намери цекоминистър от такъв калибър.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  ЕкологО/РевизорО има опит в Екологията, колкото в ядрената ендргетика, но поне с опита си в Митниците, да озапти вноса на боклуци!
  Ама... Надали...

 10. 10 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Трудно ще се съживи с такива сладури като тримата кандидати.
  България за това е на такова дередже. Не може хора неспециалисти Калинки да управляват нещо от което не разбират. Проблемът е и друг. Често министърът е спициалист, но е корумпиран. Без жесток външен контрол от ДАНС, полиция и прокурори нещата няма да се ооправят.
  САМО,ЧЕ КОНТРОЛ ЗА ВСИЧКИ!!! БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪРИ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  Добре дошъл! С интерес следя Вашите коментари.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  По-скоро с ЕКОшок.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Може пък да е късметлия и да завали дъжд

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Неутрално

  Ска Келер и Грета да идват.
  И ще настане еко-рай!!!
  Мъглите в София ще се вдигнат, а от небето ще се излее живителна влага!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Е какво му е екото на това министерство? Кой е Нено Домов?
  Съдействат за изгарянето на боклука, иточването на водоемите за частни ВЕЦ-ове , секат горите за ромски и ДПС гангстери, земите са тровят с хербициди и пестициди а морето е станало септична яма!
  Всички от експерт на горе в това министерство са си за прокуратурата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Ска Келер и Грета да идват.И ще настане еко-рай!!!Мъглите в София ще се вдигнат, а от небето ще се излее живителна влага!
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Вместо да се опитваш да разводниш разговора , отвори Програма Коперник.Това е безплатно приложение което ще ти даде достъп до сателитно наблюдение. вИЖ по дни как е намалявал обема на язовира.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Преди години Ревизоро съсипа митниците! Има ли още нещо несъсипано в екологията?

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Съживяването на това министерство много прилича на съветите на индианците Дакота. “Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него“.
  Вместо тава се започва рехабилитация, като:
  1. Снабдяват се с по-як камшик;
  2. Сменят ездача;
  3. Казват, че винаги са яздили този кон;
  4. Създават работна група, за да анализира коня;
  5. Посещават други места, за да видят как яздят там умрели коне;
  6. Повишават стандартите за качество за яздене на умрели коне;
  7. Създават работна група, за да съживи коня;
  8. Плащат на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне;
  9. Включват обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре;
  10. Правят сравнение между различни умрели коне;
  11. Променят критериите, които определят кога един кон е умрял;
  12. Впрягат много умрели коне заедно, за да станем по-бързи;
  13. Обясняват: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!;
  14. Правят проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне;
  15. Обясняват, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне;
  16. Създават група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне;
  17. Откриват независимо разходно перо за умрели коне;
  18. Увеличават сферата на отговорност на умрелия кон;
  19. Развиват мотивационни програми за умрели коне(европрограми);
  20. Преструктурират, за да може една друга област да получи умрелия кон.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Не само екоминистерството - Отечеството може да се съживи само с ХИРУРГИЧЕСКИ МЕРКИ от хора, които имат КАМБАНКИ!!!

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Най - лесно става, като закрият министерството, уволнят всички и се започне на чисто. Само дето няма да стане. Много наши калинки има назначени.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Страхотен материал, подготвен по темата и като цяло ерудиран автор. Браво

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Страхотен материал, подготвен по темата и като цяло ерудиран автор. Браво
  —цитат от коментар 21 на дерибеев

  Подходяща за екоминистър, но уви...

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#18] от "telqk":

  21. Обясняват, че всички други коне са много по-умрели от този и затова няма смисъл да се спира с язденето.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  НеНовините!

  :) Радан Кънев: В края на месец декември 2019 г. евродепутатът отправи и писмени въпроси към Европейската комисия – кога и какви стъпки ще бъдат предприети във връзка с качеството на въздуха в България, ще бъде ли страната ни обект на финансова санкция, ако бъде установено системно неспазване на изискванията относно качеството на атмосферния въздух, както и какво смята Комисията относно практиката да се внасят отпадъчни суровини от една държава членка в друга и има ли ЕК система за контрол и мониторинг на този процес. :)

  :) Юрий Асланов, социолог: Вотът на недоверие засили политическата криза, в която Партията изпадна заради водната криза и екологичните проблеми :)

  :)

 25. 25 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fiji":

  Казано по-просто -- няма алтернатива инак пеша.

 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Как може да се съживи екоминистерството след кризата "Димов"

  Не може да се съживи!
  Това не е "кризата Димов", а Катастрофата Димов. А пък катастрофата Димов е тъждествено равна на Катастрофата Борисов.
  Т.е. първо трябва да се изринат всички трупове от катастрофата Борисов и чаааак после да се съживява умрялото министерство.

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#10] от "haq30626233":


  « Без жесток външен контрол от ДАНС, полиция, прокурори ... «


  Всичките тези които цитираш са вътре в играта и като пример мога да ти посоча избомбването на КТБ .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 556 Весело

  В самите оперативни звена също много експерти са били уволнени или принудени да напуснат. Според източници на "Дневник" сред тях са бившият ръководител на отдел "Натура 2000" Росица Димова, предишният зам.-министър Бойко Малинов, както и ботаникът и бивш член на Националния съвет по биоразнообразие Калина Стоянова...
  -------------------------------------

  Накрая ще трябва да излизаме да протестираме с лозунги като иранците след свалянето на самолета: "Убивате нашите гении и ги замествате с религиозни водачи!"...

 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#20] от "Vlado Nikolov":

  Ще уволниш 300 човека?!
  И откъде ще намериш още толкова?

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Весело

  Как може? Борисов отговори - Ревизоро е вашият човек :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":Добре дошъл! С интерес следя Вашите коментари.
  —цитат от коментар 11 на haq30626233


  Е, имах едномесечна възбрана заради човеконенавистнически коментари от рода на (цитирам дословно): "Барни срещу журналистите: сблъсъкът на титаните". Благодаря за добрите думи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  В министерствата ни е пълно с юристи и икономисти от най-различни профили и нива на езикова специализации. Във ВУЗ обучението е все по-дистанцирано от природните явления и процеси, които се заменят разнодимензионни модели, картинки и и други виртуални галерии. Ако щеш и месеци да ти илюстрират тридимензионна среда, това не може да постигне впечатлението от едно денонощие бродене из галериите на Духлата, както и от поне едно системно опробване на кариерен разрез, насипище от откривката или пепелината на Бобов дол. Трябват не само разносвачи на папки и флашки, а и пешоходци с добри обувки. Държава, която не познава и не ползва собствените си ресурси - първични и вторични, става зависима от Газпром или Атлантическия съвет. Българските правителствата трябва да се научат да ползват американското ноу-хау и ресурсите на Евразия.

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#26] от "Косьо Генчев":
  Относно измитането има запазени спомени за спора на Йосиф Висарионович с някакъв троцкист преди да оглави Партията.
  Спора продължил дълго и на края Сталин дал пример: -Моя баща беше обущар и от личен опит знам, че новите ботуши разраняват краката до кръв докато улегнат и станат като твои. На което троцкиста отговорил: -- Такъв човек въобще не трябва да бъде обущар и трябва да бъде изметен. На което Йосиф Висарионович отговорил: -- Когато стане въпрос за измитането, метлата се оказва винаги в ръцете на обущаря!

 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Току що Шкембе воевода обяви Ревизоро като предложение на МВРО за еко министър.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#34] от "К2":

  Ооооооооох . . . . .! Патриотични мъки!

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#18] от "telqk":

  Това е супер! Мога ли да го ползвам? Разбира се, че ще спомена, че не е мое!

 37. 37 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Истината рано или късно ще излезе кой е виновника за кризата с водата в Перник. Крадеца вика дръжте крадеца

 38. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#36] от "vassilun":
  На индианците Дакота е. Те държат авторските права!

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Весело
 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Лъзгавия Нено колкото и да е неприятен едва ли е главния виновник по кризите с водата и боклука.Някой лекинко отклонява вниманието от министър Аврамова. Във МВРО пък след като се счупи далаверата с паспортите е наложителна друга доходност.Много вероятно за горенето на боклук все по-малко да се говори.
  —цитат от коментар 6 на К2


  Главният е, ако се опъне и въз основа на получените разчети за намаляването на обема на язовира откаже да подпише квотите за разпределение към фирмите, щеше да е останало за питейните нужди на населението. На фирмите колко им трябва. За промишлено ползуване си имат собствени източници. Същите вероятно са годни и за санитарно-хигиенни нужди. Единственото което нямат е питейна вода, но колко точно питейна вода е нужна във фирма с 1500 работници общо, които не работят едновременно, а на смени. Спокойно могат да им поддържат нуждите с баки с трапезна, или изворна, или минерална вода. Има такива, по 19 и повече литра бройката, почти във всеки офис се намира поне по една бройка диспенсър.

  мурзилка
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Какво ни грее дали ще се съживи министерството. По-добре да се върши работа, а от тези, едва ли.

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе, трябваше Доган да назначат, зер, хидроинженер е човека

 43. 43 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  Да го отдадем на концесия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK