През нощта в Перник отново е имало наднормено замърсяване със серен диоксид

Екоинспекцията не изключва промишлените предприятия на Перник от кръга на замърсителите.

© Надежда Чипева, Капитал

Екоинспекцията не изключва промишлените предприятия на Перник от кръга на замърсителите.От полунощ до 2 ч. през нощта въздухът в Перник е бил замърсен със серен диоксид до два пъти над нормата, съобщиха представители на Районната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) пред Би Ти Ви.


Замърсяването започна вчера, когато на жителите на града беше препоръчано да не напускат домовете си. Според експертите подобни нива на замърсяване е имало за последно през 2015 г.


Сутринта няма превишаване на алармения праг, но особено чувствителните групи възрастни с белодробни заболявания и децата е желателно да ползват предпазни средства, препоръча Жана Григорова от РИОСВ - Перник.
Гъста мъгла, безветрие, повишено потребление на битови горива и промишлеността в Перник са причините, каза Григорова.


Проверка на екоинспекцията в ТЕЦ "Република" вчера не е показала нарушения - използвани са само разрешени горива, тоест въглища, сероочистната инсталация е работела. Въпреки това на теца е възложено да намали производствената мощност до технологичния минимум и да използва нискоемисионно гориво.


Това е направено, потвърди и шефът на централата Любомир Спасов. Той каза, че вчера миксът на въглищата е променен и се използват по-ниско сернисти. "Това беше докато се нормализираха праговете, от късния следобед вчера си работим в нормалния режим и както виждате стойностите са нормални и не сме ние причината", каза Спасов.


По думите му единственото използвано гориво в теца е въглища и именно затова централата кандидатства за използване на биогориво "в такива моменти". "Не виждам защо е съпротивата ние да преминем към алтернативни горива", каза Спасов. Според него тецът има един от най-добрите електрофилтри на Балканите и една от най-добрите сероочистки в България. Според шефа на компанията основна причина за замърсяването е битовото отопление и релефът на града.


Очаква се днес следобед в Перник да пристигне избраният вчера министър на околната среда Емил Димитров, който да се запознае на място както с проблема за мръсния въздух, така и с решенията за преодоляване на безводието.


През декември "Топлофикация Перник" внесе повторно инвестиционно намерение за заместване на част от основното гориво - въглища в ТЕЦ "Република" с биомаса, съобщи тогава БТА. Предвижда се биогоривото да замени до 70 на сто въглищата, използвани за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Според проекта те ще бъдат заместени от суровини от зърнопроизводство - слама от пшеница, ечемик, ориз, царевица и др., отпадъци от растителни тъкани, от корк и дървесни кори, трици, талашитени плоскости и фурнири, дървен материал, негодни за консумация, или преработване материали. Проектът е в денонощие да постъпват от 900 тона до 3 000 тона въглища и от 0 тона до 2 100 тона биомаса.


Жители на Перник обаче настояват за по-обстойна информация за очакваните емисии при изгаряне на биомаса. Гражданите подозират, че в котлите ще постъпва третирана с лакове и бои дървесина, чиито емисии са опасни за човешкото здраве. При изгаряне на биомаса се отделят фини прахови частици, азотен диоксид, въглероден оксид,серен диоксид, желязо, живак и други опасни замърсители, посочва сдружение "Дишай Перник", цитирано от БТА.


"Топлофикация Перник" има около 20 000 абоната. В града живеят 71 хил. души по данни на Националния статистически институт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK