По-малко водолюбиви птици зимуват в България тази година

Екип на "Зелени Балкани" при среднозимното проброяване, проведено в страната през последния уикенд.

© Зелени Балкани

Екип на "Зелени Балкани" при среднозимното проброяване, проведено в страната през последния уикенд.Тази година зимуващите птици в България са по-малко от обичайното. Това сочат резултатите на национално ниво от ежегодното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, извършено от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), както и от регионални резултати, които още в понеделник съобщиха от организациите "Зелени Балкани" и "По-диви Родопи".


Според БДЗП, при обработени около 80 на сто от данните, общата численост на установените птици е 247 908. През миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида,. Все пак, сдружението не идентифицира ясна тенденция, защото цитира информацията за 2018 г., когато птиците са били още по-малко - едва 130 000. Намаленият брой спрямо миналата година от БДЗП обясняват с по-топлото време.


И тази година в националното преброяване, което се провежда от 1967 г. насам, участват доброволци от различни институции и природозащитни организации, повечето от които се координират от БДЗП, а данните се подават към Изпълнителната агенция по околна среда. Екипите са успели да преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски. През миналата година техният брой е бил съответно 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.
През март 2017г., точно преди началото на пролетната миграция на вида, в страната е имало 22 000 червеногуши гъски. Червеногушата гъска е световно застрашен вид, който гнезди в тундрата и лесотундрата на сибирските полуострови Таймир, Ямал и Гидан в Русия. Видът зимува по черноморското крайбрежие, като е съсредоточена при езерата край Шабла в България, които са и ценна зона от "Натура 2000" за защита на птиците.


Червеногуши гъски

© Любомир Андреев, Зелени Балкани

Червеногуши гъски


На национално ниво обобщените от БДЗП данни показват, че най-многочислени видове птици, зимуващи край водоемите на България, са зеленоглавата патица, обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница. Най-много зимуващи водолюбиви птици са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав.


За "Дневник" Георги Дулев обобщи наблюденията, осъществени с участници от от "Зелени Балкани" край ценната зона от "Натура 2000" за защита на птиците край Поморие и край водоемите в Тракия. Според тях най-много са водолюбивите птици край Поморийското езеро - над 10 000. Следват ги зимуващите край язовир "Овчарица" с около 3 000 птици и язовир "Розов кладенец" - около 1500 птици. "Прави впечатление изключително ниската численост във водоемите във вътрешността на страната, както и отсъствието на гъски. Най-многобройни видове, които наблюдвахме, са големият корморан и лиската," споделя Дулев.


Според представителя на "Зелени Балкани" в резултат от топлата зима е и присъствието на видове, които по принцип рядко остават да зимуват в България - като лопатарки и черни щъркели, които тази година са наблюдаване по микроязовирите в Тракия. Констатирано е дори присъствие на класически мигранти като малки бели чапли и гривести рибарки на Поморийско езеро.


Преброяването в Източните Родопи е проведено от експерти и доброволци на на БДЗП, фондация "По-диви Родопи и представители на дивечовъден участък "Студен кладенец" край големите язовири в района - Студен кладенец, Кърджали и Ивайловград. Данните, обобщени в началото на седмицата от фондация "По-диви Родопи", са за 4373 броя водолюбиви птици от 22 вида. Най-многобройни са зеленоглавата патица (1524) и кафявоглавата потапница (703), следвани от гларусите и речните чайки. Най-много птици наблюденията край язовир "Студен кладенец" - 3250 индивида.


Къдроглав пеликан

© Богдан Боев, БДЗП

Къдроглав пеликан


Христо Христов от "По-диви Родопи" също обяснява с топлата зима факта, че броят на зимуващите по Арда птици и видовото им разнообразие тази година са по-малки. Интересен факт според него е, че къдроглавите пеликани вече традиционно зимуват в язовир "Студен кладенец", където са преброени 34 от тези птици. Тази година за първи път къдроглави пеликани са наблюдавани по време на среднозимно преброяване и в язовир "Кърджали".


Данни на доброволческото Коледно преброяване от 2019 г., организирано от Българската орнитологическа централа (ИБЕИ-БАН) и от Националния природонаучен музей към БАН, показват общо 36463 птици от 57 вида. Наблюденията са били проведени край 45 водоема в областите София-град, Софийска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Кюстендилска, Пернишка, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Врачанска, Монтанска и Видинска. Най-многобройни отново са били видовете зеленоглава патица - 13199, следвана от обикновената лиска - 9058 и малките корморани - 3226 броя. Рекордни числености за периода от 1996 насам доброволците са регистрирали за големите бели чапли и черногушите гмуркачи, а средните бекасини са с най-висока численост от 2005 г насам. В преброяването около Коледа са се включили 25 доброволци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK