До понеделник Еврокомисията събира мнения за стратегията за биоразнообразието

Защитена зона "Езеро Дуранкулак" в България, част от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитена зона "Езеро Дуранкулак" в България, част от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000".Избори 2022

До 20 януари 2020 г. в полунощ по брюкселско време ще приемат мнения за Стратегия за биоразнообразието на Европейския съюз. Действието на сегашния рамков документ изтича през настоящата година, а амбициозните му цели според всички досегашни данни няма да бъдат постигнати до края на 2020 г.


Бъдещата стратегия ще има времеви хоризонт до 2030г. Според създателите ѝ тя изразява амбицията на ЕС "да служи за пример в световните преговори относно спирането на загубата на биологично разнообразие и опазването на екосистемите." Тя ще бъде представена и на конференцията на ООН за биологичното разнообразие през октомври 2020 г. в Кунмин, Китай, където би трябвало да помогне за приемане на глобална рамка за биологичното разнообразие след 2020 г.


Поставените цели, както и в стратегията до 2020 г., отново са за "ограничаване загубата на биологично разнообразие и опазване и възстановяване на европейските екосистеми". Според действащия все още документ до края на тази година Европейският съюз трябваше "да спре загубата на биологично разнообразие и влошаването на услугите от европейските екосистеми" и "да ги възстанови, доколкото това е възможно, като се увеличи приносът на ЕС за спиране на загубата на биологично разнообразие в световен мащаб".
При все това, доклад от оценката на европейската защитена природа към 2019 г показва, че в ЕС само 16% от най-важните природни местообитания и 23% от защитените видове са в добро състояние. В оценката към 2019 г. за защитеното чрез мрежата "Натура 2000" европейско биоразнообразие би трябвало да е отчетен и доклад за България, въпреки закъснелите мониторинг и докладване на страната. Докладите бяха предавани и изменяни неколкократно от екоминистерството през последните месеци на 2019г., като според неправителствени организации и научни институции са със спорни данни и интерпретации (виж тук и тук).


Според обявлението на Европейската комисия, предлаганият нов документ до 2030 г. има нови амбиции. Той би трябвало да отрази обещанията от програмата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен за Европа за запазване и възстановяване на екосистемите, определяне на нови стандарти за намаляване на биоразнообразието в търговията, промишлеността, селското стопанство и икономическата политика. Новата стратегия до 2030 г. се разглежда като неразделен елемент от Европейската зелена сделка и трябва да допринесе и за усилията на ЕС и целия свят за смекчаване и адаптация към последиците от изменението на климата.


Конкретните предлагани цели от проекта за Стратегия за биоразнообразието може да се прочетат на създадената за консултацията страница на Европейската комисия, където може да бъдат подавани и препоръки до понеделник, 20 януари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK