И новият министър иска режимите за опазване на парк "Пирин"да се променят без екооценка

И новият министър иска режимите за опазване на парк "Пирин"да се променят без екооценка

© Надежда Чипева, КапиталДнес последна инстанция на Върховния административен съд изслуша страните, спорещи за опита на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да промени плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка. Представителите на ведомството, ръководено днес от Емил Димитров-Ревизоро, потвърдиха жалбата, внесена с подписа на предшественика му Нено Димов, според която министерството държи режимите за опазване на парка да се променят без екооценка.


Делото е в отговор на жалбата на Нено Димов от април миналата година срещу повторното отсъждане на Върховния административен съд (ВАС) от март 2019 г. с мотиви за неспазване на няколко български закона. Тогава съдът потвърди, че планът за управление на Национален парк "Пирин" може да се актуализира само след екооценка. През септември миналата година съдът отложи делото заради заболяване на Нено Димов и отсъствие на юридически представител на екоминистерството.


На заседанието днес министерството бе представено от директора на правния отдел Михаела Доцова и директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров, който също е юрист. Те не изложиха доводи за искането промените да се извършат без екооценка, а само потвърдиха, че поддържат жалбата от април.
Страните по делото пред съда

© Вера Стаевска

Страните по делото пред съда


От страна на оспорващите опита за промени в режимите за парк "Пирин" се изказаха адвокат Александър Коджабашев (WWF - България) и Тома Белев (Асоциация на парковете в България). Адвокат Коджабашев разясни няколко нарушения на европейските директиви, които е извършило екоминистерството с решението си от 2017г. на финала на процедурата по актуализация на плановия документ да постанови, че няма да извършва екооценка. Според юриста на неправителствената организация всяко от тези нарушения поотделно е достатъчно основание за отменянето на министерския акт.


Той апелира да се спазва водещият принцип за предпазливостта, който е залегнал в законодателството при планиране на дейности, които имат отношение към природата. Задължително е преди управленска интервенция да се извършат необходимите процедури, за да има сигурност, че публичните ресурси и околната среда няма да бъдат увредени, като това важи както за биоразнообразието на Пирин, така и при управлението на водите и при чистотата на въздуха, напомни Коджабашев.


Тома Белев напомни, че актуализацията на Плана за управление на Национален парк "Пирин" е била възложена с обществена поръчка, в която е включено извършването на екологична оценка. За оценката е платено, макар и тя да не е извършена. Но дори и това е по-малко важно според природозащитника в сравнение с нарушенията на директивата за "Натура 2000", които решението на министерството включва.


Той повтори довода от предишни гледания на делото, че в решението на МОСВ да не се подлага на оценка за съвместимост с "Натура 2000" новият план за управление на парк "Пирин" министърът е поставил седем изисквания и седем условия, което показва, че е нарушил Директивата за местообитанията за "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук). Според многократни решения от практиката на Съда на ЕС, които председателят на Асоциацията на парковете цитира, не е трябвало във фазата на предварителната проверка да се постановят условия, с които може да се избегнат последствията. МОСВ трябва първо да подложи плана на екологична оценка и на оценка на съвместимостта и едва след това да се произнесе, разясни той.


След страните по спора думата взе прокурорът, който обяви, че решението на Върховния съд на предните инстанции трябва да бъде потвърдено. Той повтори аргументите, че министерското решение за промени без екооценка противоречи на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие в няколко точки, констатирани от предното съдебно отсъждане.


Съдът се оттегли, след като даде седемдневен срок на МОСВ за писмени допълнения. Председателят на състава обяви, че решението ще бъде взето в законоустановения срок. Той дава на магистратите един месец, но не е задължителен, а само препоръчителен за тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK