Гражданите да не черпят вода и да не ядат риба от Марица заради замърсяване (допълнена)

Замърсяването идва от Пазарджишко.

© Цветелина Белутова, Капитал

Замърсяването идва от Пазарджишко.Избори 2022

Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица до стария мост в района на село Цалапица е подаден тази сутрин на тел. 112. Това съобщи за "Фокус" - Пловдив областният управител Дани Каназирева.


Областната администрация в Пловдив показа снимки от реката.

© Областна администрация - Пловдив

Областната администрация в Пловдив показа снимки от реката.

Пред БНР - Пловдив директорът на инспекцията по околна среда в Пазарджик Костадин Гешев съобщи, че източникът на замърсяването е пазарджишката фирма "Екоинвест", която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една.


Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик.
Информирани са всички институции - МВР, Басейнова дирекция, Районната инспекция по околна среда, Българската агенция за безопасност на храните. Техни представители са били на място, за да проучат всички обстоятелства.


Според Каназирева има опасност замърсяването да премине в района на Пловдив. "Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетити мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева, цитирана от пресслужбата си.


По думите й подадена е информация към ВиК –Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.


По случая е сезирана прокуратурата, образувано е досъдебно производство. В момента района се охранява от служители на МВР.


Вечерта прокуратурата съобщи, че са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори.


По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия - взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK