Няма опасност за замърсяване на морето край Созопол заради скъсана тръба

Наблюденията на учените са за постепенно възстановяване на биоразнообразието в морето край Созопол

© Димитър Беров, ИБЕИ-БАН

Наблюденията на учените са за постепенно възстановяване на биоразнообразието в морето край СозополОткъснатата тръба от канализацията на Созопол е провеждала вече пречистена вода и липсата ѝ няма да доведе до замърсяване на морето. Това заяви за "Дневник" началник-отделът "Връзки с обществеността" на общинската администрация Мария Найденова.


Тя разказа това, след като се разбра, че тръбата се е скъсала.


Найденова разясни, че участък от тръбата с дължина 45 м е изхвърлен на брега на близкия плаж "Златната рибка" на 20 януари тази година. На 24 януари общината е провела среща с изпълнителите на проекта за изграждане на канализацията - консорциум с водеща фирма "Главболгарстрой". В срещата са участвали и различни заинтересовани страни, сред които ВиК дружества и представители на отговорния за строителния контрол. В момента се извършват проверки на състоянието на канализацията.


Ремонт от изпълнителя
Общината ще оповести в най-кратки срокове резултатите от проверката. При всички случаи канализационната система е все още в срок на гаранция и всички щети и възстановяването на инфраструктурата ще бъдат поети от строителите, обяви от името на администрацията Мария Найденова.


Изхвърлената на брега тръба е част от изпълнение на обществена поръчка на общината по проект "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП". Проектът е възложен и осъществен от администрацията на предишния кмет на община Созопол Панайот Рейзи. Строителството е на стойност над 75 млн. лева, от които над 58 млн. лв. са европейски средства, 14.5 млн. лв. са от националния бюджет, а остатъкът - от бюджета на община Созопол.


Какво пази морето край Созопол


Морето край къмпинг "Градина" е една от най-чистите локации по българското крайбрежие с типични за Черно море подводни ливади от морска трева зостера

© Димитър Беров, ИБЕИ-БАН

Морето край къмпинг "Градина" е една от най-чистите локации по българското крайбрежие с типични за Черно море подводни ливади от морска трева зостера


Водата край Созопол е част от морската територия на "Натура 2000" в страната в рамките на защитената зона "Плаж Градина - Златна рибка". Обект на защита са няколко вида местообитания, сред които средиземноморски солени ливади, плитки заливи и разнообразни дюни. Зоната защитава и животински видове - 12 вида земноводни и влечуги, 4 вида редки бозайници и рибата карагьоз.


Както за още 210 зони, които българската част от "Натура 2000" трябва да защитава като ценни европейски местообитания, така и за защитената зона "Плаж Градина - Златна рибка" липсва заповед за обявяване и поради това - конкретни режими за опазване на природата. Това е част от наследството от министъра в оставка Нено Димов, за която има обявена наказателна процедура от Европа, както и доклад за нередности от Сметната палата.

Тази черноморска зона от "Натура 2000" е първата, за която има научно изследване. Данните, които Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН събира, биха могли да дадат основа за конкретни бъдещи режими на опазване на района, разясни д-р Димитър Беров от изследователския екип. Проучването следи динамиката на замърсяването от отпадни води през последните 20 години.


Д-р Беров потвърди, че откъснатата тръба е отвеждала вече пречистена вода и не застрашава зоната със замърсяване, но е важно инфраструктурата да бъде възстановена. Като част от проекта на ИБЕИ е създадена и онлайн карта с всичката налична информация, включително и за тръбопроводите на пречиствателната станция.


Според Беров, откакто работи пречиствателната станция, водите в залива са чисти - липсват предишните замърсители от непречистените отпадни води на канализацията на града. Учените наблюдават постепенното възстановяване на типични черноморски екосистеми и видове в зонaта, която е била замърсявана в миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK