Започва обсъждане на правилата за буферните зони от "Натура 2000" за Рила

Глухарът е една от най-емблематичните птици, защитавана от "Натура 2000" в буферните части на Рила

© Стефан Аврамов, Българска фондация Биоразнообразие

Глухарът е една от най-емблематичните птици, защитавана от "Натура 2000" в буферните части на РилаПредстои обявяване на конкретните режими и мерки за опазване на буферните зони около Национален парк "Рила", които са част от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000". Това обяви днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като предостави с едномесечен срок за четене и предложения двата проекта на заповеди - за зоната "Рила буфер" по европейската Директива за дивите птици и за зоната "Ниска Рила" по Директивата за местообитанията.


Двете зони "Рила буфер" - за птиците и за местообитанията, бяха включени от Националния съвет по биоразнообразието към МОСВ в "Натура 2000" (повече за мрежата - тук) през декември 2018 г., с повече от единадесетгодишно закъснение. Площта на зоната за местообитанията обаче бе утвърдена наполовина от предлаганата от учените, като в последния си вариант изключва местностите Паничище, Бодрост, Трещеник и язовир "Яденица".


Отложеното от 2007 г. насам приемане на защита за биоразнообразието в ниските части на Рила около националния парк бе част от мълчалив реверанс към мащабни проекти за строеж в тези зони и паралелни процеси на заменки на гори в полза на крупни бизнеси (например за фирми на Христо Ковачки за района на Боровец и Мальовица според разследване на Би Ти Ви). Така зоната остана без европейска защита, въпреки че бе приета като предложение при определянето на мрежата "Натура 2000" при преговорите с Европейския съюз за членство. Отпадането ѝ от първоначалния обхват на българската част от "Натура 2000" предизвика протести, наказателна процедура от Европейската комисия за бавенето на зоната и осъдителна присъда от април 2018 г.
Въпреки че природозащитниците се поздравиха с големия успех по обявяването преди година на ниските части на Рила като част от "Натура 2000", и двете зони остават "на хартия" и без реална защита, докато не се приемат заповеди, които определят режимите за опазването на природата в тях.


Затова и конкретните мерки за защита на дивите птици в "Рила буфер" и на местообитанията в "Ниска Рила" са от значение - те осигуряват ограничения на възможните човешки намеси и ясни правила за собствениците на земи. Предложения по проектите на екоминистерството за защита на двете зони ще се приемат до 29 февруари.


Липсата на заповеди и ясни правила за зоните от "Натура 2000" не е проблем само за последно обявените буферни зони в Рила. Заповеди с мерки за защита не са обявени от екоминистерството за 210 зони, които българската част от "Натура 2000" трябва да защитава като ценни европейски местообитания. За това забавяне също е в ход наказателна процедура от Европа, като МОСВ получи през миналия месец предписания за същото неизпълнение на законодателството и от Сметната палата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ако до няколко години българите не проумеем, че единственото печеливш перо е кънтритуризъм, екотуризъм и сходни турцизми, ще усерем необратимо всичкото природа. Австрия пищи за сняг в Алпите, тука мутрите искат да ловАт скиори с трици на 1800 м. Ми нема да стане. Една година булдозери, най-вече по Черноморието и Пампорово и после-гайди, чеверме те, японци, доящи козички и свирещи на гайди.....Иначе-ще го духаме и гълтаме природно и екологично чист.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Красива снимка с глухара - неотдавна, като се движеш в Рила в мальовишкия дял, вдигнах два женски глухара, по полета приличаха на яребици.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Направо изпитвам страх, когато този подкупен и меркантилен парламент се занимава с природата в страната.
  В него властва не грижа за бъдещето на страната и такава за безкруполните и алчни бизнесмени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Гневно

  В България само трябва да се разширяват зоните като Натура, природни паркове и да си пазим природата както пазим очите си!
  Вместо това, обаче, се прави обратното!
  Тровене, съсипване на реки, въздух и природа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK