Състезание ще помогне за възстановяване на защитена зона Драгоман от пожара

При пожара миналата седмица е унищожена или силно засегната цялата посетителска инфраструктура, която сдружение "Балкани" поддържа от 2005 г. с доброволци и дарения

© СДП Балкани

При пожара миналата седмица е унищожена или силно засегната цялата посетителска инфраструктура, която сдружение "Балкани" поддържа от 2005 г. с доброволци и даренияЕжегодното състезание за планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън" тази година ще е благотворително, а регистрацията е отворена от тази седмица. С част от таксите, платени от участниците, то ще подкрепи каузата за възстановяване на щетите от пожара в защитената зона Драгоманското блато.


Драгоманското блато е разположено в подножието на скалистия хълм Чепън, който е сериозно предизвикателство за планинските велосипедисти. Началото на трасето на състезанието изкачва Чепън, а част от маршрута минава покрай блатото. Районът е ценна влажна зона, опазваща водолюбиви птици и редки растения. За развитието на природолюбителски туризъм и инфраструктура за наблюдение на блатото от повече от 10 години работят Сдружение за дива природа "Балкани" и община Драгоман.


Районът е защитен от европейската мрежа "Натура 2000" чрез две зони. Едната е "Драгоман" - за ценни местообитания, като тя трябва да опазва влажни ливади с типична блатна растителност и водни огледала. За нея, както и за още 210 зони за местообитания екоминистерството бави с десет години заповедта за обявяване и затова липсват конкретни мерки, които да гарантират опазването на хабитатите, които тя опазва. Втората е зоната за опазване на птиците "Раяновци", за която има заповед за опазване и конкретни мерки. Тази заповед изрично забранява "паленето на тръстикови масиви и крайбрежна растителност" в зоната.
Водната лилията днес се среща в Драгоманското блато заради работата там на СДП "Балкани". Може да сте я виждали в Борисовата градина, където е засадена, но в естествени условия у нас се среща рядко и има "застрашен" статут, а е защитена и от "Натура 2000"

© СДП Балкани

Водната лилията днес се среща в Драгоманското блато заради работата там на СДП "Балкани". Може да сте я виждали в Борисовата градина, където е засадена, но в естествени условия у нас се среща рядко и има "застрашен" статут, а е защитена и от "Натура 2000"


Според данни на сдружение "Балкани" пожарът през нощта на 22 януари 2020 г. е унищожил около 80% от растителността в Драгоманското блато. Предпоставките огънят да засегне толкова значителна територия са били вятърът и малкото количество вода в блатото. Водните нива са може би най-ниските от възстановяването на блатото през 90-те години досега.


От сдружението също започнаха кампания за помощ за възстановяване на ценната влажна зона. Според тях шансовете за успех са добри, защото пожарът се е случил извън сезона на гнездене и размножаване на птиците. Подобно бедствие през пролетта би унищожило гнездата и малките на водолюбивите птици. Природозащитниците също се надяват на бързо възстановяване, тъй като огънят не е разрушил сгради и постройки, не е преминал по склоновете на Чепън планина и не е засегнал дървесна и храстовидна растителност там. Оцелели са и острови с тръстики, камъш и папур има около единични заледени разливи, както и в източния край на блатото.


От "Балкани" изтъкват също, че при преминалото преди 10 дни среднозимно доброволческо преброяване в началото на януари в блатото няма регистрирани водолюбиви птици, най-вероятно заради липсата на вода. Дори и малкото птици, които са били в блатото при пожара, са успели да отлетят и така да избягат от огъня.


Според сдружението шансове за възстановяване има, ако има дъждове. Те биха спрели маловодието и заедно със запазените островчета растителност ще осигурят израстването на нова тръстика, така че мигриращите птици да имат възможност да загнездят в района.


Предполага се, че причината е палеж. Подобни пожари се случиха през последните дни и в Дуранкулашкото езеро и Орловото блато.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK