Борисов: Убедени сме, че ще смажем трафикантите на боклук

Борисов: Убедени сме, че ще смажем трафикантите на боклук

© Пресслужба Министерски съветВластите в България и Италия имат възможност да се справят с нелегалния трафик на боклук между двете страни, обяви премиерът Бойко Борисов след среща със своя италиански колега Джузепе Конте. Убедени сме, че ще ги смажем, обобщи Борисов в типичния си стил.


Българският премиер допълни, че днес са договорени сътрудничества между различни институции срещу трафика на боклук. "На пръв поглед изглежда сложно, но след договорките от днес много бързо ще намираме произхода на отпадъка - откъде е дошъл и къде е отишъл", каза още Борисов.


Според него, ако трансферът на отпадъци отговаря на правилата, всичко ще е наред, но има ли нарушения - отговорните институции ще си понесат отговорността.
Борисов: Убедени сме, че ще смажем трафикантите на боклук

© Пресслужба Министерски съвет


Джузепе Конте допълни, че принципът за свободно движение на хора и стоки не значи, че трябва да циркулират нелегални товари. "Ние ще поставим началото на тази битка. Сътрудничеството с България на различни нива ще доведе до скорошни резултати, да не кажа внезапни. Трябва да се изкорени всеки стрък на нелегалност", каза още премиерът на Италия.


Конте допълни, че ще възложи на своя вътрешен министър да се фокусира върху тази тема. Конте смята, че ще има задълбочаване на връзките между полицейските и съдебните структури на двете страни по този проблем.


Борисов: Убедени сме, че ще смажем трафикантите на боклук

© Пресслужба Министерски съвет


Както е известно, в последните месеци имаше няколко скандали, свързани с боклук от Италия, който се е оказал в България в нарушение на регламентите. Заради сериозния размер на проблема дори се появи предложение за промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година.


По време на разговорите двамата премиери са обсъдили въпросите с миграцията, развитието на икономиките, енергийната диферсификация и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK