Екоминистерството проверява всички ВиК дали коректно отчитат ползваната вода

Съветът беше ръководен от министъра на околната среда и водите Емил Димитров (вляво)

© МОСВ

Съветът беше ръководен от министъра на околната среда и водите Емил Димитров (вляво)Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по изпълнение на условията в разрешителните за водовземане, реши днес на свое извънредно заседание Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ под ръководството на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.


Експертите от басейновите дирекции ще проверяват дали са изпълнени условията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се проследи отчита ли се реално ползваната от ВиК операторите вода и рационалното използване на наличния природен ресурс.


Поводът е водната криза в Перник, където заради ненавременна реакция на намаляващия обем на язовир "Студена" се стигна до тежък воден режим и бедствено положение.
"Проблемите във ВиК сектора ги знаете - върви едно междусистемно надлъгване от години. За да скрият загубите по мрежата и авариите по довеждащия водопровод, не отчитат колко взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прекрасно, има други, които някак си не работят", каза министър Димитров по време на заседанието. Според информацията, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които отчитат 95% загуби по мрежата - като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85% загуби по водопровода.


В съвета са участвали представители на МРРБ, Министерството на енергетиката, "Язовири и каскади" ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД и "Софийска вода" АД

© МОСВ

В съвета са участвали представители на МРРБ, Министерството на енергетиката, "Язовири и каскади" ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД и "Софийска вода" АД


"Ние всеки месец гледаме една справка, сверяваме с другата на ВиК и басейнова дирекция и потвърждаваме тяхната потребност. Но, вярвайки безрезервно, стигаме до конфликтни ситуации. Затова ще променим системата. Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, МРРБ, "Язовири и каскади" и всички заинтересовани страни. Ние сме в началото на процеса по разрешаване на водовземането, затова трябва да променим начина на работа първо при нас и после да го изисквам от другите", обясни министърът.


Той се закани, че всеки ден ще се следят отчетите и ще се проверяват потоците. Димитров посочи, че има случаи, при които за цял месец количеството приток и разход не се променят. "Ясно е какво се прави - гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си искат. Няма измервателни уреди и после сме изненадани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по служебен ред, за да е ясно, че не крием нищо, и да сме максимално прозрачни. И ще изискваме от тях по служебен ред информация", подчерта министърът.


Емил Димитров съобщи, че в МОСВ ще бъде създаден специален център, който ежедневно ще следи и при нужда ще променят графиците. Според него има няколко проблемни язовира, при които, ако се затегне режимът, ще имаме вода за цяла година, а в противен случай след 3 месеца могат да се окажат празни.


Общо 6 язовира от 52, наблюдавани от МОСВ, са с обем под 50%. "Студена" е на 13.4% от обема, "Асеновец" - 28.3%, "Дяково" - 35.5%, "Ястребино" - 31.1%, "Калин" - 33.7, "Карагьол" - 32%. Съветът е взел решение МОСВ да продължи да следи състоянието на всички 52 значими и комплексни язовира. И при установяване на обем под 50% на 15-те язовира, от които се използват води за питейно водоснабдяване, да се вземат мерки за спиране на водите за промишлеността, енергетиката и други нужди и ограничаване на водите за питейни цели и преминаване към алтернативни водоизточници.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 795 Неутрално

  А какво прави МОСВ досега?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3094 Любопитно

  "Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, МРРБ, "Язовири и каскади" и всички заинтересовани страни." - толкова са много, че ако купуват по 1 туба с минерална вода и я изливат в "Студена", 13% ще са само спомен.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5483 Неутрално

  "Затова ще променим системата..."

  Контролът е важен, там се къса конеца

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Каквото ще направи и сега. Ще отчете дейност...
  Публична тайна е, че много от ВиК дружествата нямат разрешителни за водоползване, защото имат огромни задължения към МОСВ. Ама МОСВ не може да им спре дейността, защото ще стане катастрофа. Освен всичко друго държавата налага на ВиК дружествата да работят по социално поносими цени. Какво могат да направятВиК дружествата...? Клиентите и потреблението намаляват. Цените на ел.енергия, горива и други разходи растат всяка година. Нямат механизъм да си събират парите от крадци на вода и нередовни абонати, особено такива в съсобственост. Откъде да извадят стотици милиони, за да подменят водопровди, които вече не са тяхна собственост? И като се има в предвид, че ВиК сектора се ръководеше от светила, като Лиляна Павлова... Положението е повече от тежко.

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Откъде го изкопаха този корифей!?

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  Да се чете : еко министерството проверява всички ВиК дружества, дали се отчитат по подходящ начин на шефа.

 7. 7 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако това е вярно в панделата трябва да са всички министри на МОСВ и директори на В и К. За взетите количества вода от язовирите се дължат на МОСВ едни държавни такси, лъгали ли са за количеството вода която са взели от язовира са нанасяли финансови щети на държавата

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Важното е да не кипи безсмислен труд. Засега считам, че този министър ще разръчка блатото.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  за чий хЕй са съществували тея безполезни образувания?

  жалък смокинов лист за СТОТИЦИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПРИРОДАТА!

  в коя друга малоумна държава по света има институция, създадена да брани природата, дето НА ПРАКТИКА Я УНИЩОЖАВА??

  заменки, внос на боклуци, осиране, застрояване и заграбване на черноморския бряг и Пирин!

  смрад на ДЪРЖАВНА КОРУПЦИЯ!!!

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 873 Неутрално

  А има едни със засилена пигментация, които не плащат вода цял живот, те кога? Или да си платят или да ги режат от мрежата.

 11. 11 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ее,убо ,ама това не е ли работа на мррб

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Весело

  Я виж ти.....след 30 години и 10 отделно победни , започна нещо като имитация на работа , докато стане или не водопровода за Перник , а за кибиците си има и Божков , и.....още ! Но и една крилата , дълбоко впечатляваща фраза на премиера за " етернитовите (70 - ! ) годишни тръби , които " няма да им ги поправя....".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK