За кого са важни влажните зони

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багер

© МОСВ

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багерВтори февруари се празнува всяка година като Ден на влажните зони, които са дом на зависещи от водата и от съжителството си растения, земноводни и птици, както и други животни. Тази година празникът съвпадна с посещенията за установяване на щетите в две от важните зони в страната - Драгоманското и Орловото блато, което е част от защитената зона на Дуранкулашкото езеро.


Малка площ - много видове


Официален плакат на световната кампания за Деня на влажните зони за 2020 г.

© МОСВ

Официален плакат на световната кампания за Деня на влажните зони за 2020 г.

Тази година световната информационна кампания за Деня на влажните зони се съсредоточава върху важността им за опазването на биологичното разнообразие. Обръща се внимание на факта, че спрямо повърхността на Земята те не заемат голяма площ, но осигуряват условия за живот на голям брой различни живи организми.


Кампанията набляга на значението на екосистемите на влажните зони за много видове растения и животни, които са напълно зависими от влажните зони и не могат да оцелеят без тях. Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми. Крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера, мангровите гори и кораловите рифове, са сред обитанията с най-голямо разнообразие на биологични видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.
Според данните на кампанията последните проучвания в глобален мащаб показват, че 35% от влажните зони са изчезнали от 1970-те години насам. С тези темпове те изчезват три пъти по-бързо от горите. Като основни заплахи се посочват пресушаването на влажни зони заради земеделие и строителство, както и замърсяването и изчезването им заради климатичните промени.


Други проблеми са свързани с прекомерното им и увреждащо ползване - например свръхриболов. За България освен за риболов има и множество сигнали за бракониерски лов на водолюбиви птици. Институциите засега не са установили какви са причините за спорадичните пожари край ценни влажни зони в България, но се изказват съмнения за палеж заради търсене на ловна плячка, както и за спорове между собственици на земеделска земя.


В България


Българските власти имат задължение да осигуряват устойчиво управление на влажните зони както защото много от тях съвпадат със зони от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" и с национални защитени територии, така и заради ангажимента на държавата като страна по Рамсарската конвенция.


Кампанията за информиране за влажните зони е ежегодна инициатива на комитета на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони, подкрепена на световно ниво от множество фирми, правителства и граждански организации. България е подписала конвенцията през 1976 г. При все това не само последните пожари, но и периодични скандали с бракониерство и пресушаване (виж тук и тук) показват, че охрана за определените за опазване места по конвенцията няма.


В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение (Рамсарските места) България е представена с 11 влажни зони с обща площ 49 912.43 хектара, което е 0.45% от територията на страната. Това са Атанасовско езеро, комплекс "Беленски острови", Дуранкулашко езеро, остров Ибиша, Шабленско езеро, местността Пода, Поморийско езеро, комплекс "Ропотамо", езеро Сребърна, езеро Вая и карстов комплекс "Драгоманско блато". Именно за тях държавите, подписали конвенцията, се ангажират да осигурят ефективно управление.


Как да се включите


Наблюдателната кула на Дуранкулашкото езеро, където доброволци на "Зелени Балкани" отбелязват Деня на влажните зони

© Яна Андонова, Зелени Балкани

Наблюдателната кула на Дуранкулашкото езеро, където доброволци на "Зелени Балкани" отбелязват Деня на влажните зони


Ако искате да се запознаете с някое от Рамсарските места в България, можете да се свържете с различни организации, които работят на терен за тях (някои от тях можете да видите тук).


За следващия месец посещения и беседи за природолюбители организират от сдружение "Зелени Балкани" в Пловдив и района. Те вече отбелязаха самия Ден на влажните зони заедно с доброволци от Пловдив и Стара Загора, които запознаха на място с едни от най-богатите екосистеми в България - влажните зони около Дуранкулак и Шабла и значимостта им за оцеляването на различни редки видове и местообитания.


Доброволците на "Зелени Балкани" успяха да видят и световно застрашените червеногуши гъски, които почти изцяло зимуват край влажните зони на българското Черноморие.


За съжаление тези редки птици са обект на наблюдение не само за природозащитници и фотолюбители. "Когато се качихме на кулата за наблюдение на птици на Дуранкулашкото езеро, на пода й намерихме патрони", разказва Полина Христова от "Зелени Балкани".


Над 70% от световната популация на застрашените в световен мащаб червеногуши гъски зимуват в България - във влажните зони на Шабла, Дуранкулак и Бургаските езера, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа "Натура 2000"

© Любомир Андреев, Зелени Балкани

Над 70% от световната популация на застрашените в световен мащаб червеногуши гъски зимуват в България - във влажните зони на Шабла, Дуранкулак и Бургаските езера, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа "Натура 2000"


В подкрепа на влажните зони в България тази година можете също да помогнете със средства на Сдружение за дива природа "Балкани", които от десетилетия работят за опазване и популяризиране на Драгоманското блато и имат нужда от помощ за възстановяването на изгоряла инфраструктура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Я това го знам... за улесняване на половия акт са важни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Пак ни сапунисват, явно се задава поредната зелена “дейност”.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1149 Весело

  Втори февруари е Петльов ден, ден на мъжете.
  Влажните зони са важни, разбира се, ама чак пък специален ден? Има и лубриканти.,..

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 745 Любопитно

  За „влажните зони“ не знам, ама откакто се вдигна шум за внесения боклук от Италия, т. нар. „зелени“ позеленяха и се скриха, та никакви ги няма! Ни вик, ни вопъл, ни стон, нищо! Ама антисемита Томето къде е? Да не се е скрил в ивицата Газа, че там няма Мосад, ама няма и „влажни зони“, че да брои жаби, скакалци и ливадните дърдавци? М? Някой знае ли?

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#4] от "Santos":

  За "зелените" не знам... Ама и властите никакви ги няма. Даже и не разбрали, как тоя боклук е стигнал до България, нито колко е внесено, нито какво става с него. ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "С тези темпове те изчезват три пъти по-бързо от горите."

  Всъщност в последните 30 години горите не изчезват, а растат. Наблюденията от сателити го доказват. Друг е въпросът, че има отделни райони, в които обезлесяването е масово и бързо. Но глобално дърветата не намаляват, а се увеличават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK