ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

За кого са важни влажните зони

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багер

© МОСВ

През 2019 г. по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" природозащитници установиха, че водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро е спаднало с метър. Проверка показа, че влажните зони са пресушавани от правителствена резиденция с прекопаване на защитени дюни с багерВтори февруари се празнува всяка година като Ден на влажните зони, които са дом на зависещи от водата и от съжителството си растения, земноводни и птици, както и други животни. Тази година празникът съвпадна с посещенията за установяване на щетите в две от важните зони в страната - Драгоманското и Орловото блато, което е част от защитената зона на Дуранкулашкото езеро.


Малка площ - много видове


Официален плакат на световната кампания за Деня на влажните зони за 2020 г.

© МОСВ

Официален плакат на световната кампания за Деня на влажните зони за 2020 г.

Тази година световната информационна кампания за Деня на влажните зони се съсредоточава върху важността им за опазването на биологичното разнообразие. Обръща се внимание на факта, че спрямо повърхността на Земята те не заемат голяма площ, но осигуряват условия за живот на голям брой различни живи организми.


Кампанията набляга на значението на екосистемите на влажните зони за много видове растения и животни, които са напълно зависими от влажните зони и не могат да оцелеят без тях. Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми. Крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера, мангровите гори и кораловите рифове, са сред обитанията с най-голямо разнообразие на биологични видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.
Според данните на кампанията последните проучвания в глобален мащаб показват, че 35% от влажните зони са изчезнали от 1970-те години насам. С тези темпове те изчезват три пъти по-бързо от горите. Като основни заплахи се посочват пресушаването на влажни зони заради земеделие и строителство, както и замърсяването и изчезването им заради климатичните промени.


Други проблеми са свързани с прекомерното им и увреждащо ползване - например свръхриболов. За България освен за риболов има и множество сигнали за бракониерски лов на водолюбиви птици. Институциите засега не са установили какви са причините за спорадичните пожари край ценни влажни зони в България, но се изказват съмнения за палеж заради търсене на ловна плячка, както и за спорове между собственици на земеделска земя.


В България


Българските власти имат задължение да осигуряват устойчиво управление на влажните зони както защото много от тях съвпадат със зони от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" и с национални защитени територии, така и заради ангажимента на държавата като страна по Рамсарската конвенция.


Кампанията за информиране за влажните зони е ежегодна инициатива на комитета на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони, подкрепена на световно ниво от множество фирми, правителства и граждански организации. България е подписала конвенцията през 1976 г. При все това не само последните пожари, но и периодични скандали с бракониерство и пресушаване (виж тук и тук) показват, че охрана за определените за опазване места по конвенцията няма.


В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение (Рамсарските места) България е представена с 11 влажни зони с обща площ 49 912.43 хектара, което е 0.45% от територията на страната. Това са Атанасовско езеро, комплекс "Беленски острови", Дуранкулашко езеро, остров Ибиша, Шабленско езеро, местността Пода, Поморийско езеро, комплекс "Ропотамо", езеро Сребърна, езеро Вая и карстов комплекс "Драгоманско блато". Именно за тях държавите, подписали конвенцията, се ангажират да осигурят ефективно управление.


Как да се включите


Наблюдателната кула на Дуранкулашкото езеро, където доброволци на "Зелени Балкани" отбелязват Деня на влажните зони

© Яна Андонова, Зелени Балкани

Наблюдателната кула на Дуранкулашкото езеро, където доброволци на "Зелени Балкани" отбелязват Деня на влажните зони


Ако искате да се запознаете с някое от Рамсарските места в България, можете да се свържете с различни организации, които работят на терен за тях (някои от тях можете да видите тук).


За следващия месец посещения и беседи за природолюбители организират от сдружение "Зелени Балкани" в Пловдив и района. Те вече отбелязаха самия Ден на влажните зони заедно с доброволци от Пловдив и Стара Загора, които запознаха на място с едни от най-богатите екосистеми в България - влажните зони около Дуранкулак и Шабла и значимостта им за оцеляването на различни редки видове и местообитания.


Доброволците на "Зелени Балкани" успяха да видят и световно застрашените червеногуши гъски, които почти изцяло зимуват край влажните зони на българското Черноморие.


За съжаление тези редки птици са обект на наблюдение не само за природозащитници и фотолюбители. "Когато се качихме на кулата за наблюдение на птици на Дуранкулашкото езеро, на пода й намерихме патрони", разказва Полина Христова от "Зелени Балкани".


Над 70% от световната популация на застрашените в световен мащаб червеногуши гъски зимуват в България - във влажните зони на Шабла, Дуранкулак и Бургаските езера, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа "Натура 2000"

© Любомир Андреев, Зелени Балкани

Над 70% от световната популация на застрашените в световен мащаб червеногуши гъски зимуват в България - във влажните зони на Шабла, Дуранкулак и Бургаските езера, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа "Натура 2000"


В подкрепа на влажните зони в България тази година можете също да помогнете със средства на Сдружение за дива природа "Балкани", които от десетилетия работят за опазване и популяризиране на Драгоманското блато и имат нужда от помощ за възстановяването на изгоряла инфраструктура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK