Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Нитратите са най-честият замърсител на питейните води, предупреди експерт

Нитратите са най-честият замърсител на питейните води, предупреди експерт

© Юлия ЛазароваНай-чести отклонения от показателите за качеството на водата в България възникват при нитратите, които се използват при наторяването на почвата в земеделието особено в регионите, които се снабдяват с подземни води. В България няма пречиствателна станция, която да отстранява нитрати. Това съобщи пред БНР доц. Галина Димова от катедра "Вода, канализация и пречистване на води" в Университета по архитектура, строителство и геодезия.


Отклонения се наблюдават в почти всички области с малки изключения като София и Смолян, а най-тежко е положението в Стара Загора.


Димова допълни, че наличието на нитрати се обяснява главно с недобри земеделски практики и интензивно наторяване на почвата. Източникът на замърсяване е много труден за определяне, защото нитратите могат да
проникнат до подземните води дори след години.
Всяка пречиствателна станция може да отстранява само определена група замърсители. При появата на нов вид замърсител цялата технология трябва да се модернизира. Това е свързано с нови инвестиции и със сигурност ще доведе до по-високи цени на водата, коментира преподавателят. Такава специализирана станция за отстраняването на нитрати обаче не съществува в България.


Според доц. Димова е добре хората сами да се информират за концентрацията на нитрати, като нормата е 50 милиграма на литър. Данните са достъпни в сайтовете на регионалните екоинспекции. Най-уязвими към по-високите нива на нитрати са кърмачетата, бременните жени и хората със стомашно-чревни проблеми, предупреди ученият.


Има спорове дали има отклонения при микробиологичните показатели и наличие на ешерихия коли, каза още в интервюто специалистът. Този проблем възниква най-често в по-малките водоснабдителни зони, особено при аварии, когато при самия ремонт водата може да се зъмърси.


Като цяло качеството на питейните води в България е добро . Доц. Димова изтъкна, че България е на едно от челните места в ЕС по степен на свързаност на населението с централно водоснабдяване. Това прави риска от замърсяване на водата минимален, тъй като се избягва смесването й с канализационна, както може да се получи при собствените водоизточници, каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK