До края на седмицата Столичният общински съвет ще реши дали да има повече транспорт до Витоша

Първата станция на лифт "Княжево" изглежда така в момента

© Юлия Лазарова

Първата станция на лифт "Княжево" изглежда така в моментаДнес общинските съветници от "Демократична България" са внесли в Столичния общински съвет свое предложение за мерки за улеснение на достъпа на гражданите до Витоша. Опозиционната група в общинския съвет очаква мерките да бъдат разгледани като част от бюджета на общината за 2020 г., преди той да бъде окончателно готов на 6 февруари.


Предложението на политическата сила се отнася до конкретни промени в градския транспорт и управлението на общинската собственост на територията на природния парк.


Повече градски транспорт и възстановени лифтове


Като основни предложения, изискващи политическо решение и отделяне на бюджет от Столичния общински съвет, опозиционната група предлага удължаване на линиите за автобусен достъп до местностите Алеко и Златните мостове с определяне на обща начална точка до НДК и осигуряване на превоз и извън почивните дни.
По отношение на лифтовете от "Демократична България" предлагат кметът на София Йорданка Фандъкова да предприеме действия, за да осигури възстановяване дейността на лифтовете "Княжево-Копитото" и "Драгалевци-Голи връх". Според тях това може да се случи, като се задължат собствениците да поправят неработещите съоръжения, каквито права кметът има според Закона за устройство на територията.


Следваща стъпка на общината, ако собственикът не желае или няма възможност да възстанови лифтовете, би било връщане в собственост на общината на двата туристически лифта.


От "Демократична България" посочват, че фирмата - собственик на лифтовете, "Въжени линии" АД е с отрицателен собствен капитал, както и нейният неговият собственик "Витоша ски" АД. Според писмо на "Витоша ски" АД до Столичната община, цитирано от общинските съветници, проблемът не е финансов, а дружеството претендира, че "не знае как да приложи законите".


Съветниците смятат още, че това незнание не е вероятно, тъй като публичните регистри на екоминистерството и земеделското министерство сочат, че досега няма искания от "Витоша ски" да подмени лифтовите съоръжения, нито отказ от компетентните органи. Като пример за това, че подмяната е възможна според закона, опозиционните общински съветници посочват, че през миналата година "Бороспорт" АД е подменил лифта си "Мартинови бараки" при същите разпоредби.


Като крайна стъпка проектът на "Демократична България" поставя закупуване на двете съоръжения след преговори, осъществени от кмета на Столичната община. За тази цел двата лифта трябва да бъдат включени в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столичната община за 2020 г. Тази програма е част и от бюджета, който мнозинството на ГЕРБ трябва да утвърди до 6 февруари.


Тези предложения идват на фона на дългогодишни спорове дали Столична община може да задължи "Витоша ски" АД да изпълни приватизационния договор от 2007 г. и да изиска възстановяване и поддръжка на съоръженията в зона "Алеко", Драгалевци и Княжево.


Йорданка Фандъкова спечели през последния октомври пореден мандат като кмет на Столичната община заедно с мнозинство от своята партия ГЕРБ. Както и при предишната си кампания като кандидат, настоящият кмет отново обеща лифтовете на Витоша да заработят.


Докато Княжевският лифт е спрян след авария през1991 г., мнозинството от лифтовете в ски зоната в природния парк - "Алеко" - не работят от 2011 година, когато "Витоша ски" ги спря в опит да повлияе за промени в Закона за горите през 2012 г. Първо през 2017 г., а след това окончателно през 2018 г. бе спряна заради липсваща поддръжка и опасност и седалковата линия от Драгалевци.


Най-големият собственик в парка


Докато общината не успява да наложи спазване на приватизационния договор от собственика на лифтовете, самата тя продължава да е най-крупният собственик във Витоша. Това отбелязва още позицията на общинските съветници от "Демократична България" и предлага действия за по-добро стопанисване на общинските имоти и сгради в парка.


Идеите включват уреждане на липсващи документи за собственост и съвместни действия с правителството и Министерството на горите, така че да се синхронизира контролът върху имотите на институциите. Това ще осигури по-ефективно управление на паркингите и на пустеещите сгради в парка и ще подпомогне гражданите да имат достъп до обществения парк, смятат опозиционните общински съветници."


За да се осигури ползването на територията от гражданите, според "Демократична България" е важно да има ясни документи за собственост на имотите и публичен достъп до парка. Като пример за "отцепване" на територии опозиционните съветници дават случаят с оградата в района на център Алеко около имоти, включващи района на вила "Аглика".


Препоръките настояват и за инвестиции в туристическа инфраструктура и обявяване на защитени вековни гори в общинските имоти, както това вече е направено в държавните гори с цел опазване на местообитания от европейската мрежа "Натура 2000".


Пълната позиция, която Столичният общински съвет трябва да разгледа заедно с финализирането на годишния си бюджет, можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Без работещи и достъпни лифтове е страшна мизерия, особено в почивни дни

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  13 godini sслед подписването на концесионният договор между общината и Витоша Ски ??????????

  Да не се окаже същото, както с Божков
  С помощта на държавата / с случая с общината/ няма лифтове и не се изпълнява договора
  Защо има още концесия към момента ????

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Софиянци са бай-смешните хора. Внесъл да печелят милиарди от Витоша само снешни решения:)

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално
 5. 5 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И 5ти път да напишете ‘опозиционните общински съветници’, като гласуват все с ГЕРБ не изглеждат опозиция! :о

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Ще оправят лифтовете и зелените ще ревнат, че планината се съсипва от многото хора.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Корки":

  Ела виж кво става в събота към 12, например

 8. 8 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Некой има интерес от цялата работа

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Престъпление е да имаш Витоша толкова близо и да не използваш възможностите и.

 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 859 Неутрално

  За година и половина нощния транспорт в София е донесъл загуби от три милиона лева. Той беше пуснат по идея на същите тези умнокрасиви опозиционни съветници . А можеха за тези пари да пуснат редовен транспорт до Витоша и да забранят достъпа с автомобили в парка !

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":

  ГЕРБ уби Витоша с неадекватното си поведение и неумни политики.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам кой какво е убил ама да имаш планина до тебе, че даже и с готови писти и да не печелиш е много нелепо.
  И не са виновни партии:)

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Као не си запознат поне недей да се обаждаш. Ако доживееш ще видиш осъдени по тази уйдурма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#10] от "Dankol":

  Транспорт до Витоша има и сега, просто не е достатъчен. Автомобили на Витоша не се допускат и сега. Ама ти си малоумен трол и не ги знаеш тия работи. С ограничения си интелектуален капацитет, можеш само да плюеш.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":Транспорт до Витоша има и сега, просто не е достатъчен. Автомобили на Витоша не се допускат и сега. Ама ти си малоумен трол и не ги знаеш тия работи.
  —цитат от коментар 14 на Хриси


  Транспорт няма достатъчно, това е факт. Но би било безсмислено простода добавят още 1-2 автобуса, през седмицата (ако няма ваканция или времето не е идеално), ще са празни. Просто трябва малко мисъл и гъвкавост. А през уикенда колите да са поне двойно.

  Забраните обаче за автомобили обаче на практика не действат. Докато "хлопне мандалото" и горе (Алеко или Златните/Ветровала) е фраш с коли, паркирали с километри край пътя.
  За което допринасят липсата на автобус, не работещият вече Драгалевски лифт, както и високите цени на комбинацията паркинг+билет за кабината.
  Ако сте семейство с едно или две деца, да се ползва кабината е финансово непосилно :/

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хриси":

  Щом не е достатъчен ЗНАЧИ НЯМА !!!
  То и в Перник има вода !!!
  КОЛКО ГЕРБЕРАСТКО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Проблема е че всички мислят ски спорта за глезотия, убиване на природа и скъпотия, а истината е съвсем друга.

  Зимния и летния туризъм са въпрос на оцеляване на регионите.

  Всичко постуее, всички са в София или чужбина точно защото банда келемета заградиха България с Натура 2000, а министерството нямаше време защото трябваше да влезем в ЕС>.

  Това е друга тема и съм 100% сигурен, че един ден прокуратурата ще се задейства. Защото не може при заложени 11% Натура 2000, хопала 34%! Това трябва да се разбере как и защо е станало! Аз знам защо е станало, знам че дори са искали 55% да я направят, но ще почакаме ще видим. Няколко сигнала сме подготвили.

  На запад, където няма банди от келемета, там където е развита такава инфраструктура Натура 2000 няма! Освен това, там една от политическите цели на това развитие е да се държат младите хора на място, а не да се пръснат както в България.

  Има ли развит туризъм, младите не бягат.

  С 3 стари кабинки и шепа туристи туризъм не се прави.

  Ангелкова оставка, тази жена за нищо не става.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Любопитно

  До коментар [#17] от "patrokalche":

  Какво общо има Натура 2000 с некадърността или нежеланието на фъндъка да принуди Цеко да поправи лифта ?

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Витоша ски много отдавна трябва да се изгонят за системни груби нарушения и умишлено поставяне в опасност живота и здравето на хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тези, които се наричат зелени, те трябва да бъдат изгонени. От години са против развитието на Витоша. Те провалят ВСИЧКО.

 21. 21 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "nessarox":

  Защото за съжаление не е концесия, а приватизация. Ето го приватизационния договор от 2007г. - http://forthenature.org/upload/documents/2012/01/Privatizacionen_dogovor_Vitosha_ski.pdf
  Договорът изисква да се инвестират определна сума годишно (май беше към 500 000лв.) и определн брой работни места (48 работни места за 13 година). Съответно като се покрива санитарният минимум договорът не може просто така да се разтрогне.

 22. 22 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Тези, които се наричат зелени, те трябва да бъдат изгонени. От години са против развитието на Витоша. Те провалят ВСИЧКО.
  —цитат от коментар 20 на ve6ter


  Да, и само като се сетя за зелените и веднага ми излиза образа на Тома Белев наяве. А като знаем той с какви неща е "известен" и какво прави, просто нямам думи.

 23. 23 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Оф като прочета "до края на седмицата ще има решение" и ми става лошо. Колко края на седмицата е имало и нищо никога не се решава и всичко си стои на същото дередже. Само събирания, само обсъждания, празно говорене и това е. Няма ни лифтове, ни дявол. Тоест има, ама ретро. Ама в случая ретрото не е на мода. И даже е опасно.

 24. 24 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ако Тома Белев пак ше оправя Витоша, не мерси. Точно заради него не могат да бъдат подменени лифтовете, има достатъчно материали по темата, който иска да се запознае.

 25. 25 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Ако и този план е като другите им инициативи, ще е пълно фиаско

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK