Влажните зони остават без охрана и след пожарите

Драгомаското блато след пожара

© СДП Балкани

Драгомаското блато след пожараРъководството на Националната служба за защита на природата (НСЗП) към Министерството на околната среда и водите отказва да въведе по-строга защита за Драгоманското блато, въпреки че 80% от него изгоря преди седмици. Това е станало известно на среща по повод Деня на влажните зони в понеделник, съобщи природозащитната коалиция "За да остане природа в България."


В срещата, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) София, са взели участие представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на област София, Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливница, Държавното горско стопанство "Сливница", Лесотехническия университет и организации и Коалиция "За да остане природа в България".


Има статут - няма защита


Предложението на природозащитниците е било Драгоманското блато да получи статут на национална защитена територия с категория "природна забележителност", което би дало права за защитата му от страна на Регионалната инспекция по околна среда и води на Министерството на околната среда и водите. Отговорът на ръководителя на отговорното звено Националната служба за защита на природата (НСЗП) е бил, че екоминистерството няма достатъчно капацитет да осъществява опазването на поредната защитена територия и отказа каквато и да е защита на Драгоманското блато.
По своя статут Драгоманското блато и към момента би трябвало да е защитено - то е зона от мрежата "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" виж тук) и важна за опазване влажна зона от Рамсарската конвенция. И по двете класификации МОСВ е отговорната институция за опазването му.


Вместо по-силна защита - по-слаб закон


Директорът на Националната служба за защита на природата, която е отговорна както за националните защитени територии, така и за българските зони от европейската мрежа "Натура 2000", е допълнил на срещата, че вместо за засилена защита, МОСВ започва отново да работи по промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).


Тези промени в закона бяха проект на разследвания за безстопанственост бивш министър Нено Димов и целта им беше ЗБР да даде право на еднолично решение на министъра за отслабване на защитата на "Натура 2000", изключване на площи от нея, както и за обявяване на заповеди и планове за управление, които не съдържат конкретни мерки за опазване на защитените на хартия зони. Срещу промените в Закона за биоразнообразието през 2019 г. се обявиха всички научни институции, работещи в сферата. Опитът за промени в ЗБР е едно от тежките "изпълнения на ангажименти", останали в наследство от Димов в МОСВ.


В своето заявление от днес Коалиция "За да остане природа в България" заявява, че приоритет в работата на МОСВ е да спазва българските и европейски закони, а не да ги изменя заради липси в капацитета си.


Екокоалицията също напомня, че това е поредният отказ от страна на Министерство на околната среда и водите да завърши процедурата за обявяване на защитена местност "Драгоманско блато". Община Драгоман и Сдружение за дива природа "Балкани" подават съвместно предложение за защитена територия през 2005 г., а през 2008 г. междуведомствена комисия го одобрява.


Дори и със сегашния си статут на зона от "Натура 2000" и Рамсарска влажна зона блатото би трябвало да има защита. Според "За да остане природа" приоритетно след пожара е възстановяването на поне част от мостчетата и пътеките. То е необходимо да се случи в рамките на следващите три месеца, за да се осигури достъп за посетителите на влажната зона. За целта сдружение "Балкани" вече обяви дарителска кампания, за която ще помогне и състезанието "Байк и рън за Чепън."


Няма заповед - няма защита


Природозащитните организации напомниха и за задължението на МОСВ да издаде заповед по Закона за биологичното разнообразие за защитената зона от Натура 2000 по Директивата за местообитанията. "Рамсарско място и зона от "Натура 2000" без конкретни режими, управление и охрана не могат да осигурят дългосрочно опазване на природата," разясняват от "За да остане природа".


Забавянето на 211 заповеди с конкретни мерки за опазване на зони е причина е една от общо 35 активни наказателни процедури в момента наказателни процедури срещу България, като е и ключово нарушение на МОСВ според одит на Сметната палата. За проблема с липсващите заповеди от години сигнализират природозащитници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Оставиш ли влажната си зона без охрана - все някой ще се възползва...

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Язовиро-Сероводородо продължава да следва Ненодимовата антиполитика насочена към околната среда и водите. Браво, танцьорче!!!

 3. 3 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  МОСВ имате ли задача да опазвате природата или само ще угаждате на икономическите интереси?

 4. 4 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Шефът на НСЗП Калугеров беше дясната ръка на Димов и явно сега ще продължава неговата политика по унищожаване на околната среда. Ако прокоратурата наитина искаше да раздава справедливост и той трябваше да търка нара с Димов.

 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Аха, защитена зона без защита. Идете рано протлет, или лятото на Драгоман и се заслушайте да чуете бракониерите как стрелят по птиците. Чиста работа. Инак колкото до пожара, още май месец цялата тръстика и папур ще се възстанови.

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 522 Гневно

  Разбира се, че тръстиката ще се възстанови, не е в това проблема. Проблемът е в липсата на цялостна политика към природната забележителност. Липсата на охрана на блатото е само част от управленският дефицит по отношение на защитата на природата и в случая застрашените местообитания на птиците.
  А мястото е с невероятен потенциал за познавателен туризъм - наблизо са и местата свързани със Сръбско-българската война, и Чепън планина и Драгоманското и Алдомировското блато. Никакъв интерес нито от общината нито от министерство и РИОСВ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1093 Весело

  Алоу! Я извикайте НАТО да ги пази!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Нищо не намерих за тази национална служба за защита на природата.
  Само телефона на началника калугеров.
  Колко са, какви заплати вземат, с какво се занимават, актове правят ли, колко пари са събрали от глоби?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK