"Калимок" е четвъртата влажна зона, опожарена за две седмици

За възстановяването на блатата в защитена зона "Калимок - Бръшлен" като местообитания на редки птици са вложени десетилетни усилия на учени от БАН, граждански организации като "Зелени Балкани" и "WWF-България" и на българското правителство

© Зелени Балкани

За възстановяването на блатата в защитена зона "Калимок - Бръшлен" като местообитания на редки птици са вложени десетилетни усилия на учени от БАН, граждански организации като "Зелени Балкани" и "WWF-България" и на българското правителствоТръстиките на защитеното блато "Калимок" са били подпалени вчера, съобщиха Би Ти Ви и регионални медии. Това е поредна важна за биоразнообразието влажна зона, която гори в рамките на последните две седмици.


Началото беше дадено с пожари в Драгоманското блато и Орловото блато край Дуранкулак. Учени от Българската академия на науките (БАН) сигнализираха и за пожар с напълно унищожен тръстиков масив от 150 ха в бившето Стралджанско блато, което е зона от "Натура 2000" под името "Комплекс Стралджа".


Какво пази "Калимок"


Белобуза рибарка (Chlidonias hybrida), типичен за зоната на "Калимок" вид, разчитащ на блатната растителсност. Видът е защитен от европейската мрежа "Натура 2000" и има статут на уязвим за България

© Борис Николов, ИБЕИ-БАН

Белобуза рибарка (Chlidonias hybrida), типичен за зоната на "Калимок" вид, разчитащ на блатната растителсност. Видът е защитен от европейската мрежа "Натура 2000" и има статут на уязвим за България
"Калимок - Бръшлен" е район, който преди години е бил огромно блато, заобикалящо вече несъществуващото село Калимок. Блатото е възстановявано и поддържано заради важността си за редки птици. То има статут на национална защитена територия. Под името "Комплекс Калимок" то е и европейска защитена зона от "Натура 2000" по Директивата за дивите птици, в чиято заповед има изрични забрани за "отстраняване на растителност по бреговете" и "паленето на тръстикови масиви и крайбрежна растителност". "Калимок - Бръшлен" е обявена и за зона от "Натура 2000" за защита на местообитанията, но е една от 211-те европейски зони, за които екоминистерството не е обявило и досега заповед с конкретни мерки и режими за опазване.


В близост до защитената местност "Калимок - Бръшлен" е разположена Биологичната експериментална база "Калимок" към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, създадена през 1992 г.


Учените от базата на ИБЕИ-БАН коментираха за "Дневник", че палежът застрашава работата на базата, защото предишни години пламъците са достигали дори в близост до ценно оборудване. През последното денонощие пожарът е погълнал растителност край блатото, но не в непосредствена близост до базата. Унищожените от огъня тръстики са гнездовища на ценни видове, сред които пойни, дърдавцови и чаплови птици, за които размножаването в района през следващия сезон ще е затруднено.


В същото време за националното радио кметът на Тутракан Димитър Стефанов е заявил, че пожарът не е достигнал до територията на защитената местност "Калимок - Бръшлен" и щетите са "около 100 декара тръстика в бивши рибарници край село Нова Черна". Землищата на с. Нова Черна обаче са включени в границите и забраните за зоната "Комплекс Калимок" според регистъра за "Натура 2000".


За изследователите пожарът не е изненада, тъй като се повтаря ежегодно и според тях е свързан със стопанисване на селскостопански земи. Въпреки че в заповедта на зона "Комплекс Калимок" има и забрана за "премахване на характеристиките на ландшафта при ползване на земеделски земи", според наблюденията им контрол и наказания за такива действия няма.


Кой работи в Калимок


В района са инвестирани много труд и средства за обитанията на редките водолюбиви птици. Един пример е проектът "Възстановяване на влажни зони и намаляване на замърсяването по река Дунав", който е най-големият проект в българската природозащита - с бюджет 12 млн. долара. Той е подготвен от съвместен екип от "Зелени Балкани" и WWF Дунавско-Карпатска програма, а впоследствие е изпълняван от българското правителство. Чрез него се възстановяват блата в защитена зона "Калимок - Бръшлен" и край Белене с финансиране от Световната банка и с активното участие на "Зелени Балкани".


Научната база на ИБЕИ-БАН работи от 90-те години насам за мониторинг и възстановяване на някога многобройната популация на червения ангъч. В България той е критично застрашен вид. Защитен от 1962 г. насам той е част от 10-годишна програма по реинтродукция на вида в природата. Ежегодно между 20 и 30 малки от вида, излюпени в полевата база "Калимок" на БАН, се възстановяват в българската природа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Весело
 2. 2 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 443 Неутрално

  не толкова важно кой работи в блатото , а кой има интереси то да се пали да се проверят арендаторите те са алчни копелета

 3. 3 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Може този, който е запалил блатото (?!?!), да не е знаел, че е забранено. Може просто да са го дразнели треволяците и жабурняците...

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Мръсно племе сме това човеците. Няма животно, което да си продаде собствената майка за бонус и концесия.

 5. 5 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Гневно
 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Палежите след ареста на Нено ли почнаха?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Ами да разследват, това хората сме бетер кръвожадните животни.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Подозирам, че при пожара въпросната зона не е била толкова влажна. Иначе нямаше да гори.
  Не че е невъзможно някой да е драснал клечката.

  Еретик
 9. 9 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 442 Неутрално

  #Кой си разчиства терени сега?

  bleuetoile.wordpress.com
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Цялата прокуратура е заета с Божков. За боклуците, пожарите и останалите престъпници, няма кой да се погрижи.

 11. 11 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 595 Неутрално

  палят тези, които трябва да пазят

  BG e мини империя на злото.
 12. 12 Профил на Александър Конаков
  Александър Конаков
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK