Екокоалиция иска по-малко загуба на вода в следващата европрограма за околната среда

Попупразният язовир "Бебреш" и безводието в Шумен и Перник са част от настоящите примери за нерешавани с години проблеми на водопреносната мрежа.

© Юлия Лазарова

Попупразният язовир "Бебреш" и безводието в Шумен и Перник са част от настоящите примери за нерешавани с години проблеми на водопреносната мрежа.Отчитане на ефекта от подмяната на водопроводи и залагане на намаляването на загубата на вода като индикатор в следващата Оперативна програма за околна среда (ОПОС). Това поискаха днес природозащитниците от "За да остане природа в България". Препоръките към харченето на парите за вода в следващата европрограма за околна среда са причината за първото официално обръщение на екокоалицията към новия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.


В досегашната програма, чието изпълнение завършва през настоящата 2020 г., изпълнителите са харчели европейски пари за дейности по водопреносната мрежа, като са декларирали целите и планираните дейности на проектите си, но не са отчитали реално свършеното, нито ефекта му, посочват в становището си от "За да остане природа". Според природозащитниците, нито правителствената информационна система за еврофинансираните проекти ИСУН, която действа за ОПОС 2014-2020г., нито интернет страниците на ОПОС за 2007 - 2013 г. дават описание за реално извършените крайни дейности и постигнатите резултати на приключилите проекти.


В рамките на ОПОС обаче приоритет "Води" е с най-голям бюджет в сравнение с приоритетите за биоразнообразието и управлението на отпадъците - за него са отделени по над 2 милиарда лева както за периода 2007 - 2013г., така и в настоящия период 2014 - 2020г. На фона на съществените проблеми с достъпа до вода и управлението на водите, които министерството наследява от разследвания за безстопанственост бивш министър Нено Димов, важно е управлението на тези значителни бюджети да се подобри.
Конкретните мерки за подобряване на управлението на водите, които екокоалицията препоръчва за следващата ОПОС, която ще влезе в сила в края на 2020 г., са две.


От една страна от "За да остане природа в България" настояват, че е важно проектите по европрограмата да отчитат с колко са намалели общите загуби на вода, както и какъв процент от цялата мрежа след извършените дейности по изграждане и реконструиране километри ВиК мрежа. Тези отчети трябва да са най-малкото достъпни в публични отчети за информация на гражданите, дори и да не се изискват като документ от финансиращия донор - Европейската комисия.


Второ ключово изискване на бъдещата ОПОС за периода 2021-2027 г. според природозащитниците трябва да бъде милиардите, отделени за приоритет "Води" да се разпределят не само с цел подобряване на качеството на водите, но и за осигуряване на нужните количества. В ОПОС 2014-2020 няма поставени количествени цели за намаляване на загубите по водопроводната мрежа, допълват те. За следващия програмен период на програмата за околна среда от екокоалицията препоръчват в процедурите за подмяна на ВиК мрежа да се постави минимален праг за намаляване на загуби, от 15% или 20%, който на критични места би трябвало да достигне 50%.


Във връзка с проблемите на управлението на водите в България, които са свързани както с осигуряване на необходимите за гражданите количества (например, в случая с водната криза в Перник), така и със зачестили случаи на замърсявания и разрушаване на водни корита, от "За да остане природа в България" напомнят на министър Димитров и за липсата на обявен участник на гражданските организации в Тематичната работна група за разработване на бъдещата ОПОС 2021-2027г. Не е обявен и резултатът от избор на представител на неправителствения сектор във Висшия консултативен съвет по водите към екоминистерството, въпреки че през есента на 2019 г. беше проведена процедура за номинации. За участник в него екокоалицията е номинирала Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка", който работи активно срещу замърсяванията на реките и незаконно ползване на водните ресурси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK