Чрез закона за ядрената енергия Валери Симеонов предлага строежи в защитени територии

ВЕЦ над Говедарци, разположен в защитена зона "Рила-буфер", причинява пресъхване на река над питейно водохващане.

© За да остане природа в България

ВЕЦ над Говедарци, разположен в защитена зона "Рила-буфер", причинява пресъхване на река над питейно водохващане.Промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия биха могли да отменят ограниченията за строежи на водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитени територии. Това ще стане възможно, ако парламентът приеме предложението на група депутати от "Обединените патриоти" под ръководството на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. Улесненият режим за ВЕЦ според вносителите трябва да влезе в сила със задна дата и да узакони разрешителни от преди 2010 г., които в момента са невалидни.


"Патриотите" предложиха това отслабване на защитата на защитените реки през декември, след като през ноември законопроектът за ядрената енергетика вече беше приет на първо четене. Като уж уточнение преди окончателното гласуване с промени в преходни и заключителни разпоредби на проекта се предлагат съвсем различни от ядрените регулации - и то такива, които се отнасят до производствено ползване на критично недостатъчен през последните месеци природен ресурс - водата (например, водните кризи в Перник, Ботевград и Шумен). В предложението дори се настояваше ограниченията да паднат със задна дата и да узаконят ВЕЦ, построени от 1 януари 2018 г. насам.


Проектът е да се отменят рестрикции в Закона за водите (ЗВ), които от 2010 г. насам забраняват нови ВЕЦ във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за опазване на стопански ценни видове риби и в национални защитени територии и в зони от европейската мрежа "Натура 2000". Отменянето на рестрикциите означава както узаконяване на построени от 2018 г. насам в разрез със ЗВ водовземания, така и даване на зелена светлина за нови строежи на мощности със стари разрешителни от преди август 2010г.


За - "патриотите"
Мотивите на вносителите - Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев и Борис Ячев, са твърде общи - посочено е лаконично, че промените " целят подобряване на съществуващата нормативна уредба."


Според изказване на Валери Симеонов на заседание на Комисията по енергетика на 30 януари 2020 г. "предложението е подготвено по настояване на сдружение "Хидроенергия", което представлява интересите на малки вецове, които реално са реализирани, построени, действат и единственият им грях е това, че се намират в защитени зони и че са въведени в експлоатация след датата 9 август 2010 г."


Въпреки липсата на мотиви, които да защитят този "единствен грях" на нарушаване на Закона за водите чрез строеж на ВЕЦ в забранени за строеж места, предложението е прието от парламентарната комисия. Оттеглено е единствено влизането в сила на режима без ограничения със задна дата. За разрешаване ползването на води от защитени територии от нови ВЕЦ няма нито един глас "против" и предстои проектозаконът да бъде разгледан в пленарна зала - направо на второ четене като допълнение като първоначалния проект за промени в закона за ядрената енергия.


Против - екоминистерството и гражданските организации


В становище от януари 2020 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) категорично се обявява против разрешаване на нови ВЕЦ. Мотивите на екоминистерството са, че вече съществуват голям брой ВЕЦ в защитени зони (164, от които 43 частни вец, построени след забраната от 2010 г.) и те вече оказват вредно влияние на водите, което е отразено в множество жалби на граждански организации и започната наказателна процедура от Европейската комисия.


За "Дневник" Димитър Куманов от сдружението "Риболовен клуб Балканка" уточни, че първата жалба срещу незаконни ВЕЦ е била подадена от клуба на 30 юни 2015г., а седмица по-късно жалба до Европейската комисия са изпратили и от WWF-България. Едва на 15 юни 2017г. обаче еврокомисията отговаря с официално писмо за започване на пилотна процедура с въпроси до МОСВ. Оттогава насам би трябвало в срок от 140 дни ЕК да се произнесе и от "Балканка" изразяват своето разочарование от липсата на по-нататъшни действия на комисията.


За гражданската организация е недопустимо да се премахват ограниченията от 2010г., защото според тях разрешителни за мощности към тази дата са издадени на стотици фирми и водите в България не биха могли да поемат повече строежи, отклоняващи водите от защитените територии. Към момента "Балканка" настоява за санкции към установените незаконни ВЕЦ, които според Закона за устройство на територията трябва да бъдат разрушени. Сдружението е категорично против идеята на Патриотите за либерализиране на режимите и нови водовземания за производство на енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално
 2. 2 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Първо релсата, после наредбата, МЕНТЕ ВАЛЕРКО!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Струва ми се, че ОПГ управлява държавата на всички нива...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Валерката много отдавна много ПРЕКАЛИ!!!!
  Ще го разбере по трудният и болезнен начин

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  По същество няма да коментирам.

  Но пак в друг закон между две четения тихомълком сред Преходните и заключителни разпоредби.

  Мошеници! Абсолютни мошеници и гьонсурати, след като вече беше разкрита и се размириса тази "фатка" най-нагло да си я карат пак безогледната!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Очевидно поредният транш преводни рубли на североизточното ядрено лоби са дошли!!!!!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  А някои си мислят, че Валери е борец против корупция, лотарии, шум и прочие.Симеонов си гледа неговия келепир, а Борисов нали му е заложник - слуша и изпълнява.Е, утре ще се отрече от него, както от много приближени, които изгоряха така, но дотогава ще се свърши много подобна работа!

 8. 8 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Неутрално
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Разстроено

  Това, че Далавери и ко. са продажни л*йна, отдавна не е тайна. Проблемът е, че тези, дето гласуват за тях, баш ги брига за реките и околната среда. На тях им е важно да не дойдат норвежките геюве, да има пърцуца, хора и патреотизъм. Иху!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Това вече става абсурдно!
  Този каква поредна простотия ще успее да пробута като закон!?

 11. 11 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 532 Разстроено

  покрай сухото яе изгори и мокрото

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Валерката излезе голям радетел на ДПС експерите,комунягите,СДС и герберите в енергетиката с което сериозно се компрометира и попари всички надежди ,че има някакъв патриотичен блян в него!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Валерката много отдавна много ПРЕКАЛИ!!!!Ще го разбере по трудният и болезнен начин
  —цитат от коментар 4 на selqnin  Абе ... без думи:
  https://www.youtube.com/watch?v=Be_5SbqRWFo

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  То реки не останаха😈

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  валери симеонов е на повикване
  от пеевски. като лека жена.
  страшният платен от мафията
  патриот.

 16. 16 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Този има ли хотел в защитена зона?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  ВЕЦ-ове, строени след забраната, строени в забранени зони и оказващи вредно влияние на водите, трябва да бъдат абсолютно забранени. Няма всички да страдат, защото една шепа бандити, трябва да печелят.

 18. 18 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Добре тоя еничарин на Домусчиев агата до кога ще го търпим .

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Мотивите на вносителите - Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев и Борис Ячев, са твърде общи - посочено е лаконично, че промените " целят подобряване на съществуващата нормативна уредба."

  Не подобряване на съществуващата нормативна уредба а подобряване на материалното състояние на споменатите вносители.

 20. 20 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Много е гот да събереш една пасмина от простаци, пияници и остапбендеровци, да им лепнеш на челото етикет "патриот" и да ги пуснеш в управлението да търгуват с националния интерес, нали?!
  Евала на "мозъците" от ДС и поредния им проект!

 21. 21 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Почнат ли да правят поправки за ВЕЦ-ове през закона за атомната енергетика е ясно, че работата не е чиста.

 22. 22 Профил на Turanagasama
  Turanagasama
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Гадни , долни мръсни пееераси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK