Чрез закона за ядрената енергия Валери Симеонов предлага строежи в защитени територии

ВЕЦ над Говедарци, разположен в защитена зона "Рила-буфер", причинява пресъхване на река над питейно водохващане.

© За да остане природа в България

ВЕЦ над Говедарци, разположен в защитена зона "Рила-буфер", причинява пресъхване на река над питейно водохващане.Промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия биха могли да отменят ограниченията за строежи на водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитени територии. Това ще стане възможно, ако парламентът приеме предложението на група депутати от "Обединените патриоти" под ръководството на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. Улесненият режим за ВЕЦ според вносителите трябва да влезе в сила със задна дата и да узакони разрешителни от преди 2010 г., които в момента са невалидни.


"Патриотите" предложиха това отслабване на защитата на защитените реки през декември, след като през ноември законопроектът за ядрената енергетика вече беше приет на първо четене. Като уж уточнение преди окончателното гласуване с промени в преходни и заключителни разпоредби на проекта се предлагат съвсем различни от ядрените регулации - и то такива, които се отнасят до производствено ползване на критично недостатъчен през последните месеци природен ресурс - водата (например, водните кризи в Перник, Ботевград и Шумен). В предложението дори се настояваше ограниченията да паднат със задна дата и да узаконят ВЕЦ, построени от 1 януари 2018 г. насам.


Проектът е да се отменят рестрикции в Закона за водите (ЗВ), които от 2010 г. насам забраняват нови ВЕЦ във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за опазване на стопански ценни видове риби и в национални защитени територии и в зони от европейската мрежа "Натура 2000". Отменянето на рестрикциите означава както узаконяване на построени от 2018 г. насам в разрез със ЗВ водовземания, така и даване на зелена светлина за нови строежи на мощности със стари разрешителни от преди август 2010г.


За - "патриотите"
Мотивите на вносителите - Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев и Борис Ячев, са твърде общи - посочено е лаконично, че промените " целят подобряване на съществуващата нормативна уредба."


Според изказване на Валери Симеонов на заседание на Комисията по енергетика на 30 януари 2020 г. "предложението е подготвено по настояване на сдружение "Хидроенергия", което представлява интересите на малки вецове, които реално са реализирани, построени, действат и единственият им грях е това, че се намират в защитени зони и че са въведени в експлоатация след датата 9 август 2010 г."


Въпреки липсата на мотиви, които да защитят този "единствен грях" на нарушаване на Закона за водите чрез строеж на ВЕЦ в забранени за строеж места, предложението е прието от парламентарната комисия. Оттеглено е единствено влизането в сила на режима без ограничения със задна дата. За разрешаване ползването на води от защитени територии от нови ВЕЦ няма нито един глас "против" и предстои проектозаконът да бъде разгледан в пленарна зала - направо на второ четене като допълнение като първоначалния проект за промени в закона за ядрената енергия.


Против - екоминистерството и гражданските организации


В становище от януари 2020 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) категорично се обявява против разрешаване на нови ВЕЦ. Мотивите на екоминистерството са, че вече съществуват голям брой ВЕЦ в защитени зони (164, от които 43 частни вец, построени след забраната от 2010 г.) и те вече оказват вредно влияние на водите, което е отразено в множество жалби на граждански организации и започната наказателна процедура от Европейската комисия.


За "Дневник" Димитър Куманов от сдружението "Риболовен клуб Балканка" уточни, че първата жалба срещу незаконни ВЕЦ е била подадена от клуба на 30 юни 2015г., а седмица по-късно жалба до Европейската комисия са изпратили и от WWF-България. Едва на 15 юни 2017г. обаче еврокомисията отговаря с официално писмо за започване на пилотна процедура с въпроси до МОСВ. Оттогава насам би трябвало в срок от 140 дни ЕК да се произнесе и от "Балканка" изразяват своето разочарование от липсата на по-нататъшни действия на комисията.


За гражданската организация е недопустимо да се премахват ограниченията от 2010г., защото според тях разрешителни за мощности към тази дата са издадени на стотици фирми и водите в България не биха могли да поемат повече строежи, отклоняващи водите от защитените територии. Към момента "Балканка" настоява за санкции към установените незаконни ВЕЦ, които според Закона за устройство на територията трябва да бъдат разрушени. Сдружението е категорично против идеята на Патриотите за либерализиране на режимите и нови водовземания за производство на енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK