Протест с рисове и релси ще има утре срещу проекта за нови ВЕЦ на Валери Симеонов

Друг протест - на майките на деца с увреждания, коства на Валери Симеонов вицепремиерския пост през 2018 г.

© Георги Кожухаров

Друг протест - на майките на деца с увреждания, коства на Валери Симеонов вицепремиерския пост през 2018 г.Утре риболовният клуб "Балканка" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България" организират протест преди гласуването на проекта за нови ВЕЦ в защитени територии, предложен от Валери Симеонов и група депутати от "Обединени патриоти". Призивът е гражданите да донесат плюшени играчки-рисове и релси в протест срещу спорните кампании на Симеонов за либерализиране на строежи в природата.


Протестиращите ще използват играчките-рисове като реплика към изявленията на Симеонов.

© WWF/ Mimex

Протестиращите ще използват играчките-рисове като реплика към изявленията на Симеонов.

Вчера по националната телевизия Симеонов заяви, че данните за защитените зони претендират, че има рисове в блоковете на Бургас. Затова протестиращите ще използват играчките-рисове (част от кампания на WWF-България) като реплика към изказванията му, иронизиращи, че България има "дива и дивна природа" .


Релсите, които също ще бъдат символ в протеста, според организаторите би трябвало да помогнат на Симеонов да изпълни обещанието си от миналото лято, когато обяви, че ще сложи край на живота си, ако съдът отмени правителственото решение за разширяване на зоната за строежи в Пирин без екооценка. "Ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя", гласеше тогава репликата му. Окончателното решение на Върховния административен съд дойде през януари 2019г. и с него промените в плана за Пирин бяха спрени.


Новата инициатива за ВЕЦ
Идеята, която Симеонов, предлага парламентът да одобри утре, е за отпадане на ограничения в Закона за водите (ЗВ) от 2010 г. С тях се забраняват нови мощности на ВЕЦ във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за опазване на стопански ценни видове риби и в национални защитени територии и в зони от европейската мрежа "Натура 2000".


Срещу прекомерното натоварване на зоните от "Натура 2000" чрез ВЕЦ вече тече пилотна наказателна процедура от Европейската комисия, уточнява Министерството на околната среда (МОСВ) в своето становище, което е категорично против проекта на Симеонов. По този повод лидерът на "патритотите' иронизира вчера пред БНТ, че не "МОСВ е най-висшата инстанция, свързана с екологията."


"Патриотите" предлагат както 44 ВЕЦ, построени след 2010 г. в нарушение на ЗВ, да бъдат узаконени, така и да се разреши строителството на нови водохващания, за които има разрешителни, издадени преди 2010 г. Този проект бе внесен с добавки към преходните и заключителни разпоредби на Закона за ядрената енергетика след като той вече бе приет на първо четене. Второто четене в пленарна зала на "същия" закон, но с добавките на Симеонов, е насрочено за 13 февруари. Така евентуалното приемане на разрешителния режим за новите строежи ще се извърши в рамките на седмици, след като беше одобрено без нито един глас "против" от ресорната парламентарна Комисия по енергетика преди две седмици.


Ако пленарното гласуване потвърди одобрението от комисията, новият разрешителен режим за ползване на вода за производствени цели би бил приет скоростно, на фома критично недостатъчен достъп до вода на гражданите през последните месеци - например, водните кризи в Перник, Ботевград и Шумен). За ефекта на малките ВЕЦ за маловодието и вредата им за рибните популации има редица сигнали от природозащитници (виж тук и тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK