До края на февруари "Брикел" може да получи разрешително за горене на отпадъци

ТЕЦ "Брикел"

© Валентин Захариев, За Земята

ТЕЦ "Брикел"ТЕЦ "Брикел" се опитва да добави в разрешителното си за работа горенето на отпадъци без процедури по оценка на въздействието върху околната среда и човешкото здраве, съобщават от "Грийнпийс-България" и Екологично сдружение "За Земята". Това се случва, докато двете природозащитни организации вече са осъдили на първа инстанция централата, свързвана с бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки, за опит да добави отпадъци като гориво в пещите си без екооценка. Природозащитниците също така съдят ТЕЦ "Бобов дол" заради изгаряне на отпадъци.


Въпреки скандалите в последните месеци със сигнали за горене на отпадъци и разпоредената от прокуратурата проверка, според "Грийнпийс" и "За Земята" опитът за разрешаване на изгарянето като вид "оползотворяване" ще бъде успешен, ако гражданите не се включат в процедурата на публичната консултация. Затова природозащитниците призовават до 27 февруари гражданите да изпращат писма до адреса на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), в които да настояват в ТЕЦ "Брикел" да не бъдат изгаряни отпадъци.


Въпреки че ИАОС е обявила, че заявлението на централата до град Гълъбово за издаване на ново комплексно разрешително ще бъде достъпно на интернет страницата на ИАОС до 27.02.2020 г., всъщност документът на сайта посочва, че то "е на разположение на интересуващите се в сградата на Община Гълъбово и в информационния център в Изпълнителната агенция" близо до околовръстния път на София. За подаване на "забележки" или търсене на информация са предоставени телефонни номера, на които при обаждания от "Дневник" в ИАОС не отговаря никой.
Според "Грийнпийс" и "За Земята" докато се чака финално решение на втората инстанция по делото им срещу горенето на отпадъци без екооценка, централата може успешно да "подмине" всички процедури по оценка на въздействието и директно да добави в разрешителното си за работа горенето на отпадъци. Затова е важно ИАОС да получи множество официални възражения срещу заявлението за комплексно разрешително на "Брикел" ЕАД до 27 февруари.


Двете организации също ще се включат със становища по тази публична консултация, но активното участие на гражданите да изкажат позиция чрез изпращане и на своите писма в дадения срок е от изключително важно значение. Според природозащитниците проверките няма да доведат до спиране на вредните практики, защото "документално централите са изрядни".


"За всички е ясно, че докато министърът се опитва да "успокоява" народа, че вносният отпадък ще се връща в страната откъдето е дошъл, въглищни централи като тази на "Брикел" ЕАД предприемат стъпки за узаконяване на горенето на тези отпадъци и връщането им обратно в България, този път - напълно законно.", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.


Тъй като изгарянето на отпадъци е продиктувано от факта, че въглищата са все по-скъпи, е крайно време да се заговори за бъдещето на общините като Гълъбово, зависими от въгледобива, заявяват двете природозащитни организации.


"Въглищните райони са оставени да се борят с наследство като безработицата и замърсяването, докато българското правителство настоява, че електроцентрали няма да бъдат затваряни и не представят план за енергиен преход," добавят от "Грийнпийс" и "За Земята". Но според данните на природозащитниците централите на въглища стават малко по малко икономически нерентабилни, а собствениците им получават силна държавна подкрепа да продължат да работят и да замърсяват.


На фона на тези опасения на гражданските организации преди 2 седмици парламентът задължи правителството да защити въглищните централи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Кой от ГЕРБ ги лансира !?!? И ДОКОГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Гневно

  Така ли стана!!!
  Вместо да е в затвора очилатата мишка ще гори боклуци!
  Ами ЧЕСТИТО на печелившите!

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 653 Любопитно  Кога държавата е заставала срещу олигарси, ако печелят и двете страни ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Че те и без, не са спрели да го изгарят - дишам го, на 5км от Брикел.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " Въпреки скандалите в последните месеци с опити за горене на отпадъци и разпоредената от прокуратурата проверка, според "Грийнпийс" и "За Земята" опитът за разрешаване на изгарянето като вид "оползотворяване" ще бъде успешен, ако гражданите не се включат в процедурата на публичната консултация. Затова природозащитниците призовават до 27 февруари гражданите да изпращат писма до Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), в които да настояват в ТЕЦ "Брикел" да не бъдат изгаряни отпадъци."

  Тия добре платени придатъци във властта до кога смятат, че ще бъдат търпяни да си играят с прага на поносимост на обществото ни към тяхните многомилионни престъпни схеми ? Накрая ще изгорят, но самите те !

 6. 6 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Беше ясно от самото начало , че всичко е димка. Ревизоро разиграва сценки за пред хората. затваря Бобов дол и Брикел. Аде холам. Ако те не горят боклуци са фалирали за месец. В Брикел отпадъците са обградени с купчини от бели слама.За заблуда , че горят нея. а отзад блъскат отпадъци от Италия. Много се размириса работатал Нямали договор с Траш някакви си. то си е тяхна прокси фирма.

 7. 7 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Това правителство е неспособно да реши проблема дори и да го иска.

 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Незаконен внос и изгаряне на отпадъци, вместо да се пресече, държавата го узаконява.
  Явно не са намерили начин и за това да обвинят Черепа.
  Изроди.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Гневно

  А Брикел имат ли инсталирани пречиатвателни филтри.
  А ако имат де дали работят непрекъснато?
  Много се съмнявам.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Добре че има като тези хора, които огласяват тъмните страни на това управление и вредата му за хората.

 12. 12 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 572 Гневно

  А може ли да не получи?

  Вашта ....

  I don't want to believe. I want to know.
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Прокуратурата нали сега ще прави поредните проверки. Да вземе да провери и тази площадка и дали и тя не е свързана с Ковачки! Google Search намира няколко публикации които свързват упрявителя ѝ с Ковачки.

  Складират тонове отпадъци край Стара Загора.
  https://bnr.bg/starazagora/post/101217056/skladirat-tonove-otpadaci-krai-stara-zagora-sofiiska-firma-shte-gi-pprerabotva-v-stroitelni-materiali-snimki?fbclid=IwAR1DcN_eXxKUVP7LCdfn3r-LZYKxhf6uQripDjY3Fk0TcvF-d8U_a6KDja4

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Прокуратурата нали сега ще прави поредните проверки. Да вземе да провери и тази площадка и дали и тя не е свързана с Ковачки! Google Search намира няколко публикации които свързват упрявителя ѝ с Ковачки.Складират тонове отпадъци край Стара Загора.https://bnr.bg/starazagora/post/101217056/skladirat-tonove-otpadaci-krai-stara-zagora-sofiiska-firma-shte-gi-pprerabotva-v-stroitelni-materiali-snimki?fbclid=IwAR1DcN_eXxKUVP7LCdfn3r-LZYKxhf6uQripDjY3Fk0TcvF-d8U_a6KDja4
  —цитат от коментар 13 на Наблюдател


  с разрешение за 24 000 тона боклуци!

 15. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  А тук (на 4-та снимка) се вижда от сателит и боклукът складиран на самата площадка на Брикел. През тези 25 декара трябва да минат 1,6 милиона тона боклук.

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2839851339399963
  Биволъ, на 6 януари 2020:
  - На първата снимка виждате как изглеждат 2 милиона тона италиански боклук на най-голямото сметище в Европа, близо до Неапол, с площ 1300 декара.
  - На втората снимка виждате разрешителното издадено от РИОСВ-Стара Загора за складиране на 1,6 милиона тона боклук на площадка на фирма свързана с Христо Ковачки, която е до ТЕЦ-Брикел.
  - На третата снимка виждате имота, на част от който се складира боклука.
  - На четвъртата снимка виждате самия боклук от сателит. През тези 25 декара трябва да минат 1,6 милиона тона боклук. Сравнете с първата снимка.
  - На петата снимка виждате министъра на околната среда и водите, който днес заяви, че само в ТЕЦ - Сливен се гори боклук и той няма да подава оставка заради скандалите с водите и боклука.
  #Боклукгейт

 16. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмите Грийнпийс България и За земята?

 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Кой пази този бандит Ковачки. Отдавна трябваше да е в затвора, но не, някой го пази.

 18. 19 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 162 Разстроено

  За съжаление, както вече се случва в Неапол, онколозите май ще са по-заети от нормалното

 19. 20 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Дневник, снимката е лоша илюстрация към статията.
  Това, което е в средата на снимката с голямата водоохладителна кула е т. нар. американска централа. От ляво са остатъците от някогашната ТЕЦ 1 /Първа комсомолска още наричана/; от дясно са остатъците от брикетната фабрика. Това от ляво и от дясно днес се подвизава под името Брикел.

 20. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Това правителство е неспособно да реши проблема дори и да го иска.
  —цитат от коментар 7 на aussie

  Де да бе само това. На покорни овци и чалми надяват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK