След протест Валери Симеонов оттегли временно проекта си за ВЕЦ в защитени зони

Рисовете бяха символ на протеста срещу иронията на съпредседателя на "Обединените патриоти" за това дали България има "дива и дивна" природа.

© Велко Ангелов

Рисовете бяха символ на протеста срещу иронията на съпредседателя на "Обединените патриоти" за това дали България има "дива и дивна" природа.Валери Симеонов оттегли предложението си за промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, което целеше да се отменят ограниченията за строежи на водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитени територии. Това обяви самият той в парламента днес, след като по-рано днес, както и през последните дни имаше гражданско недоволство за спорните поправки. Сутрешният протест се проведе на входа на парламента преди пленарното заседание.


Протестът


Днес граждани протестираха срещу ВЕЦ в защитени зони със символични рисове и релси като напомняния за необосновани критики и предишни лобистки акции на Симеонов.


За разговор с гражданите дойдоха само депутатите от парламентарната група на БСП Явор Божанков и Стефан Бурджев. И двамата заявиха, че знаят за опита през Закона за ядрената енергетика преди последното гласуване да се приеме и разрешителен режим за нови водохващания в защитени природни територии. Бурджев уточни, че ще гласува против проекта.
Към момента предложението на Симеонов е без конкретни мотиви, но с мотивирани възражения в становище на ресорното Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и граждански организации, по чиито сигнали за увреждане на питейните води и биоразнообразието Европейската комисия още от 2017 г. разследва водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитените зони на България.


Проектът на Симеонов за ВЕЦ


Хартиени релси на протеста символично напомняха застъпването на Симеонов за промени в плана за Национален парк Пирин, които да отменят ограничения за строителство и обещанието му да скочи в морето с релса на врата, ако съдът ги отмени, което се случи миналата година.

© Емилия Вачева

Хартиени релси на протеста символично напомняха застъпването на Симеонов за промени в плана за Национален парк Пирин, които да отменят ограничения за строителство и обещанието му да скочи в морето с релса на врата, ако съдът ги отмени, което се случи миналата година.

Предложението на групата депутати от "Обединените патриоти" под ръководството на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов беше за премахване на ограничения за ВЕЦ, които са в сила по силата на Закона за водите (ЗВ), като позволи отново да влязат в сила разрешителни за водохващания, които са издавани преди август 2010 г.


Рестрикции в Закона за водите от 2010 г. насам забраняват нови ВЕЦ във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за опазване на стопански ценни видове риби и в национални защитени територии и в зони от европейската мрежа "Натура 2000". Отменянето на този режим, което е поискано от Симеонов, означава както узаконяване на построени от 2018 г. насам в разрез със Закона за водите водовземания (според становището на екоминистерството те са 43 на брой), така и даване на зелена светлина за нови строежи на мощности със стари разрешителни отпреди август 2010 г., които се предполага, че са стотици.


Оттегляне - засега


Оттеглянето на проекта обаче не е окончателно. Симеонов е заявил, че времето преди гледането на поправките било кратко и не било достатъчно обществото да бъде осветлено. От предварителните си разговори с депутати му станало ясно, че предложението няма да бъде подкрепено, въпреки че то мина без нито един глас "против" в ресорната енергийната комисия. Именно затова предпочел да го изтегли, за да има време за едно широко и масово обсъждане, което да се проведе в Народното събрание, а след това текстовете да се обсъдят в зала с присъствието на експерти от МОСВ.


По-рано тази седмица в изказване по националната телевизия, нападащо съпротивата на природозащитните организации срещу проекта, лидерът на "Обединените патриоти" иронизира както "дивата и дивна природа" на България, така и ролята на МОСВ като решаващо управленско звено за екологията в страната.


В парламента днес лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание коментира и съдържанието на проекта. Според него в последните дни се насаждала погрешна представа в обществото за малките ВЕЦ-ове. Той каза, че става дума за 43 обекта, които са получили разрешение за строеж и за ползване на вода, но заради предишни поправки в закона трябва да бъдат затворени. По думите му те са отговаряли напълно на всички законови изисквания, въпреки че проектът му цели именно заличаване на регламента на Закона за водите, който те са нарушили.


Той отново повтори нападките си срещу гражданските организации, които възразяват срещу идеята да се премахнат ограниченията пред строеж на ВЕЦ в защитени територии.


"В случая на мен не ми харесва това ние под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция", каза Симеонов пред колегите си в залата при оттеглянето на поправките.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Става все по-прозрачно откъде идва мотивировката на г-на.
  Атака срещу Кирил Домусчиев и Васил Божков и активен лобизъм в полза на ВЕЦ-овете на един нискоръстов участник в Първа професионална футболна лига.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Валерката малтретира тъпомера!!!!

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Далавери е малка кирлива душица...
  Лобистки поправчици за едни "хубави" хора.
  РЕЛСАТА!!!

 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  ех бедни ми далавери,ще липсваш в следващият парламент с мъдрите си корупционни практики замаскирани в "грижа за народа"

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Законотворчеството на Валери Симеонов
  https://www.dnevnik.bg/comix/264865/

 6. 6 Профил на Зорница Стратиева
  Зорница Стратиева
  Рейтинг: 237 Неутрално
 7. 7 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Покрай правните хазартни промени Валери Симеонов получи крила и като се засвяткаха едни лобистки предложениийца...... Добре, че днес ГЕРБ са му свили сърмите иначе грам не вярвам сам да е инициирал изтегляне.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  релсата, релсата

  мурзилка
 9. 9 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 744 Разстроено

  До коментар [#8] от "Маршалов":


  Донесли са я, ама...прави се че не я вижда.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 425 Весело

  Вицепремиерът Валери Симеонов се оказа политик с доста странна и необичайна биография за бъдещ партньор на демократите от СДС. Вицепремиерът си е сменил фамилията, за да не го свързват със стар комунистически род, докато днес е пръв противник на Русия, а баща му Симеон Балевски с гордост се хвали, че от дома и селото му са излезли 23-ма висшисти, министри и зам.-министри по Татово време.
  Валери Симеонов Симеонов е роден на 14.04.1955 г. в град Долни Чифлик, Варненска област. Не е известно кога е сменил рождената си фамилия Балевски, но със сигурност това е станало преди 1991 г. Живее в град Бургас. Вдовец, с две деца. Баща му – Симеон Петков Балевски е роден през 1929 г. в село Бутан, община Козлодуй, Врачанска област. Брат му (чичо на Валери) – Кръстьо Петков Балевски (р. 1920 г.) през 1970 г. е награждаван с орден „Народна република България II степен“. Преди 1989 г. е бил председател на Окръжен народен съвет – Враца и депутат в Народното събрание. Признат за АБПФК.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  аман от рушители на природата!

  секунда невнимание и поредната политическа отрепка прави невъзможното за да окендза природата!

 12. 12 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Ще чака сгодния момент да го предложи отново. Като с хазарта.

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1119 Гневно

  Този как го търпим още след всичките му изцепки?
  Гони Волен по простотии.

  Не мога да си представя политик в страна като Белгия или Англия да речем да е още в политиката дори и след половината глупости, които този е надробил.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Изключително гнусен и неприятен лобист...хайде релсата време е

 15. 15 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Весело

  Искаме си обещаната релса!

  Милена (Меми)
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ако мине, мине, Ако го забележат и почнат да протестират, оттегляш. Абе откъде ги намериха тези хитреци, бе.

 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  еми от две места.
  хотел москва на любен гоцев
  хотел берлин на делян пеевски
  разбира се да не забравяме и
  хотел сарай (оето си е евфемизъм)

 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  супер новина.
  ама тоя, ей тея дато
  сте гласували за него
  веднагически да се поправите
  на изборите, че инак
  направо камчия ще стане
  полвин България.

 19. 19 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  В леко неподходящ момент го е предложил. Покрай водната криза. Това са му казали и приятелчетата от герб - "Потърпи". В БГ всяко чудо за три дни"... Само че тези момичета и момчета са упорити! Само така.

 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Като гледам последно време повечето хора ходят на протести от скука да се забавляват. Даже чат пат някое хоро врътнат.

 21. 21 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Не знам кой налага по-голяма диктатура и потъпкване на демокрацията. Комунистите в Китай или зелените в Европа...........

 22. 22 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Не виждам по какъв начин малките язовирчета пречат на природата, напротив, около тия водни басейни най-много живот се събира. На времето по реките имаше язове, и градини се поливаха от тях, и за къпане ставаха, и риба много се въдеше. А около тях и дърветата и зеленината беше буйна, прохладно и приятно през горещините,
  То и реките си бяха ОК - върбалаци, тополи, вирчета и много риба. После имаше една глупава кампания за почистване коритата на реките и ги направиха като канали на владайската река през София.Ни риба, ни вода, ни живот. Добре че породата сама се отбранява от човешката глупост.
  Единствено рибен канал и други задължителни съоръжения трябва на тия вецове, що се отнася до екологият не виждам проблем.Друг е въпроса как ще са им с енергото нещата, там не знам.

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Едно място къде е благодатно за малки вецове примерно е Искърското дефиле. Там и Искъра е пълноводен, и денивелация има, що да не ползват тая вода и намалим кюмура.

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Едно място къде е благодатно за малки вецове примерно е Искърското дефиле. Там и Искъра е пълноводен, и денивелация има, що да не ползват тая вода и намалим кюмура.
  —цитат от коментар 23 на .


  Ако е било обосновано икономически, още по соца щеше да е направено.

  мурзилка
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#24] от "Маршалов":

  Ами направиха го...след соца...

 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Валерка излезе по-окомуш от наемника в СКАТ Болен, но постепенно се изпразва като рибарски х*й.
  Съдбата на всички политтарикати.
  Нали му е близо Чесънойл, що не се активизира в тази посока. П-хах-х.

 27. 27 Профил на siunu
  siunu
  Рейтинг: 237 Весело

  Всичките в парламента са лобисти за тази, подчертавам мръсна, изключително мръсна енергия. Енергията от ВЕЦ е пагубна за природата много повече от един ТЕЦ. С унищожаването на една река, а тук говорим за стотици, приключват животновъдство, растениевъдство, туризъм и всичко по течението на тази река, целия поминък и то защо, за да може едно некадърно изродливо говедо да печели на гърба на хората. Това е типично за болшевиките, които не са спирали да ни управляват, некадърни разрушители без грам идеи в празните си глави. Що не предизвикате един много голям дебат за фото - волтаици по покривите на всяка къща, що не подпомогнете това, а? Защото производството на ел.енергия ще стане достъпна за много хора и тогава вашите некадърници - назначени бизнесмени ще гледат тъпо и ще са с пръст в устата, нали ? Жалките сте, но хората стават все по - активни и нищо добро не ви чака! А Валерката е патриот / родолюбец/ ама некой друг път. Що за родолюбец може така неистово да желае да разруши природата в собствената си родина?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK