След протест Валери Симеонов оттегли временно проекта си за ВЕЦ в защитени зони

Рисовете бяха символ на протеста срещу иронията на съпредседателя на "Обединените патриоти" за това дали България има "дива и дивна" природа.

© Велко Ангелов

Рисовете бяха символ на протеста срещу иронията на съпредседателя на "Обединените патриоти" за това дали България има "дива и дивна" природа.Валери Симеонов оттегли предложението си за промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, което целеше да се отменят ограниченията за строежи на водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитени територии. Това обяви самият той в парламента днес, след като по-рано днес, както и през последните дни имаше гражданско недоволство за спорните поправки. Сутрешният протест се проведе на входа на парламента преди пленарното заседание.


Протестът


Днес граждани протестираха срещу ВЕЦ в защитени зони със символични рисове и релси като напомняния за необосновани критики и предишни лобистки акции на Симеонов.


За разговор с гражданите дойдоха само депутатите от парламентарната група на БСП Явор Божанков и Стефан Бурджев. И двамата заявиха, че знаят за опита през Закона за ядрената енергетика преди последното гласуване да се приеме и разрешителен режим за нови водохващания в защитени природни територии. Бурджев уточни, че ще гласува против проекта.
Към момента предложението на Симеонов е без конкретни мотиви, но с мотивирани възражения в становище на ресорното Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и граждански организации, по чиито сигнали за увреждане на питейните води и биоразнообразието Европейската комисия още от 2017 г. разследва водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитените зони на България.


Проектът на Симеонов за ВЕЦ


Хартиени релси на протеста символично напомняха застъпването на Симеонов за промени в плана за Национален парк Пирин, които да отменят ограничения за строителство и обещанието му да скочи в морето с релса на врата, ако съдът ги отмени, което се случи миналата година.

© Емилия Вачева

Хартиени релси на протеста символично напомняха застъпването на Симеонов за промени в плана за Национален парк Пирин, които да отменят ограничения за строителство и обещанието му да скочи в морето с релса на врата, ако съдът ги отмени, което се случи миналата година.

Предложението на групата депутати от "Обединените патриоти" под ръководството на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов беше за премахване на ограничения за ВЕЦ, които са в сила по силата на Закона за водите (ЗВ), като позволи отново да влязат в сила разрешителни за водохващания, които са издавани преди август 2010 г.


Рестрикции в Закона за водите от 2010 г. насам забраняват нови ВЕЦ във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за опазване на стопански ценни видове риби и в национални защитени територии и в зони от европейската мрежа "Натура 2000". Отменянето на този режим, което е поискано от Симеонов, означава както узаконяване на построени от 2018 г. насам в разрез със Закона за водите водовземания (според становището на екоминистерството те са 43 на брой), така и даване на зелена светлина за нови строежи на мощности със стари разрешителни отпреди август 2010 г., които се предполага, че са стотици.


Оттегляне - засега


Оттеглянето на проекта обаче не е окончателно. Симеонов е заявил, че времето преди гледането на поправките било кратко и не било достатъчно обществото да бъде осветлено. От предварителните си разговори с депутати му станало ясно, че предложението няма да бъде подкрепено, въпреки че то мина без нито един глас "против" в ресорната енергийната комисия. Именно затова предпочел да го изтегли, за да има време за едно широко и масово обсъждане, което да се проведе в Народното събрание, а след това текстовете да се обсъдят в зала с присъствието на експерти от МОСВ.


По-рано тази седмица в изказване по националната телевизия, нападащо съпротивата на природозащитните организации срещу проекта, лидерът на "Обединените патриоти" иронизира както "дивата и дивна природа" на България, така и ролята на МОСВ като решаващо управленско звено за екологията в страната.


В парламента днес лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание коментира и съдържанието на проекта. Според него в последните дни се насаждала погрешна представа в обществото за малките ВЕЦ-ове. Той каза, че става дума за 43 обекта, които са получили разрешение за строеж и за ползване на вода, но заради предишни поправки в закона трябва да бъдат затворени. По думите му те са отговаряли напълно на всички законови изисквания, въпреки че проектът му цели именно заличаване на регламента на Закона за водите, който те са нарушили.


Той отново повтори нападките си срещу гражданските организации, които възразяват срещу идеята да се премахнат ограниченията пред строеж на ВЕЦ в защитени територии.


"В случая на мен не ми харесва това ние под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция", каза Симеонов пред колегите си в залата при оттеглянето на поправките.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK