Координационен център ще следи качеството на въздуха и вноса на отпадъци

Координационен център ще следи качеството на въздуха и вноса на отпадъци

© МОСВМесец след като встъпи в длъжност, новият министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, обяви началото на функционирането на Национален координационен център, който ще ръководи работата на институциите, контролиращи управлението на водните ресурси, отпадъците и качеството на въздуха.


В центъра има две оперативни зали - за управление на водите и проследяване на качеството на въздуха, и за обработка на информацията за отпадъците, съобщи пресцентърът на ведомството.


Ревизоро пое поста от задържания в ареста заради безводието в Перник Нено Димов.
В прессъобщението от днешното представяне се подчертава, че в центъра се следят нивата на язовирите, правят се анализи на притока и оттока на водите и се координира работата с други институции. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков информира, че в момента с най-голямо внимание се следят комплексните и значими язовири, чийто обем е запълнен под половината. Събира се ежедневна информация от всички оператори, които ползват вода от комплексните и значими язовири, и ще се изготвя всекидневен бюлетин. Вече са достъпни и видими в реално време данните от системата за състоянието на язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД, "Софийска вода" АД и "Язовири и каскади" ЕАД, уверява министерството.


В залата за наблюдение на отпадъците се следив реално време всеки превоз на отпадъци през границите. Информацията се препраща на РИОСВ за последващ контрол на площадките за съхранението им. Има и видеонаблюдение от съоръженията, които изгарят отпадъци, информира експерт във ведомството. Темата е актуална покрай разкритията за нерегламентиран внос на отпадъци от Италия.


В центъра е създадена и ще се поддържа база данни от всички съоръжения за изгаряне на отпадъци, както и регистър на всяка нотификация и съгласие за превоз на отпадъци. Тук постъпва информация от "Гранична полиция" и Агенция "Митници" за контрол по границите. Оперативният център следи чрез видеонаблюдение какво влиза на входа на предприятията за изгаряне и какво се подава към пещите, продългава съобщението.


В момента към системата са включени три циментови завода и "ТЕЦ - Сливен". Има и дежурни екипи от РИОСВ, които са на разположение на контролните органи, и при съмнение за нарушения ще отиват на митническите пунктове, уверява екоминистерството.


Председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че депутати от ГЕРБ подготвят законови промени, които ще въведат задължителна ОВОС при всяко инвестиционно намерение за изгаряне на отпадъци.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 121 Неутрално

  И този констативен център като установи нередност какво ще следва?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  По-добре да следят качеството на отпадъците и да назначат министър на възхуха - който е така ценен при герб!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3563 Весело

  Не е достатъчно!
  Трябва да създадат и поне 41 членна комисия към Народното Събрание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Малко е. Трябва поне още една агенцийка за въздуха, една за вноса, една за отпадъците. И трябва някой по-крупен и мащабен (с повече хора) орган, който да следи за работата им.

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Весело

  Координационен център ще следи качеството на въздуха и вноса на отпадъци
  =================

  Генералният прокурор Цацаров разпореди създаването на специално звено за наблюдение на дейностите - "Координационен център по качеството на въздуха и вноса на отпадъци"

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Весело

  "ще ръководи работата на институциите, контролиращи управлението на водните ресурси, отпадъците и качеството на въздуха" - технологията е ясна, отстоявана твърдо и много упорито - ремонт след ремонта, контрол след контрола и т.н.. Само, че нищо свястно не се случва - вече толкова време, но поне стабилно го правят, ГРЕБ ят със широки пръсти.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1104 Гневно
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добра инициатива "ще".
  Бъдещето има да наваксва за да достигне и евентуално
  надмине миналото.

  В миналото (например) имало Централня баня
  с чиста минерална вода от хилядолетия.
  Хората - да се очстят от нечистотии,
  и с вода от чисти извори - да се напият.
  Даже, с дамаджанка или бидон, в домашни условия.

  1. Що за мръсен внос?
  2. Що за "качество на въздуха"?
  3. #Кой e работил ще против Координационния център?

  Грета в ООН е права.
  Тя май е права.

  Безучастно ще следи този център за следи?

  "Координационен център ще следи
  качеството на въздуха и
  вноса на отпадъци"

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  И това не е...
  Нищо по-малко е:
  Члена Пръв руководен от БКП на бивша КП
  на бивш СССР

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Не е достатъчно!
  Трябва да създадат и поне 41 членна комисия
  към Народното Събрание.

 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Четох, обаче не открих да се следят данните от следните ТЕЦ-ове на Ковачки: ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Перник". Другото, което ми направи впечатление, никъде не се споменава, че нормалните хора ще имат достъп до данните на тоя център т.е. дори и да се констатира поредното замърсяване на въздуха с ФНЧ /или нещо друго/ хората няма да са наясно, докато тази информация се "координира" между институциите.
  Явно пак са похарчили и ще харчат едни безотчетни пари. Безотчетни пред данъкоплатците.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Когато искаш да покриеш от отговорност нечии престъпни схеми, създаваш нови органи, комисии към НС, вдигаш пишилка от общ характер ! Междувременно тези, които са направили милиони от боклука с Ндрангета, остават непокътнати ! Смрад и отврат !

 12. 12 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Щеше да е по-ефикасно, ако бяха попритиснали "един бизнесмен с интереси в енергетиката'.
  Ама ой е недосегаем. Докога?

  Common sense !
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Правителството не е решение на нашите проблеми; правителството е проблемът. Роналд Рейгън

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на Karamfil Minzuharow
  Karamfil Minzuharow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма страшно! Щом Ивелинка Василева, преводачката, е там - всичко ще е наред. Та нали тя е най-великият еколог на галактиката!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Следенето е редно да го оставим на автоматите - такива слава Богу има и сега.
  Трябва първо да се набележат реалистични, а не пожелателни мерки и второ, още по важно, реда, правилата и изпълнението да се спазват и контролират.
  Не е лошо и малко образователно и реално задължаващо да се действа, защото както всички като народ сме борци за чист въздух, когато сме сами в колата си, дали зимата ще я подгряваме или лятото ще работи, макар и да стои на едно място, за да се охлаждаме, хич не ни пука, че пълним жилищата на хората живеещи на партера с финни и не чак толкова фини частици и миризми, а после чакаме някой (все едно кой) кмет, дали Фандъкова или нашия кмет тук от форума, да ни почисти въздуха.
  Такова ни е отношението и това се наблюдава и сред тези от нас, които са едва ли не нотабили, имат сериозни претенции към качеството на живот, но понеже си падат по уюта на камините, във малките палатчета скромно наречени вилички, си горят всякакви, включително крадени дърва - минете зимата през кое да е от селата/кварталите около Витоша и ще се убедите.
  Но иначе, всички до един сме видни еколози и не само обичаме, а задължаваме ( чудя се кого?) да ни бъде осигурен възможно най-чист въздух.

 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  И този констативен център като установи нередност какво ще следва?
  —цитат от коментар 1 на liz31552545


  Ще подава сигнал до бъдеща нарочна агенция, която ще проверява сигналите в законоустановените срокове и по целесъобразност ще ги оформя и входира в бъдеща агенция, която ще създава комисия по всеки един сигнал и компетентно ще решава съдбата му - да прекрати процеса (поради изтекла давност, например) или да предложи създаването на работна група по сигнала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK