Радан Кънев пита в европарламента за липсващи заповеди за "Натура 2000" в България

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.След като измина повече от година от официалното уведомително писмо за започване на наказателна процедура за липсващи заповеди за 211 зони от "Натура 2000" в България и това все още не е променено, са нужни нови стъпки от страна на Европейската комисия. Това е съдържанието на публикувания вчера на интернет страницата на Европейския парламент писмен въпрос на българския евродепутат Радан Кънев ("Демократична България").


Според правилата на Член 138 от Правилника за дейността на Европейския парламент комисията трябва да отговори в рамките на шест седмици - а именно до 16 март, след като въпросът на Кънев е зададен на 3 февруари. В екипа на президента Фон дер Лайен отговорният комисар по темата е литовецът Виргиниюс Синкявичюс. Неговата досегашна биография е с акцент върху икономиката (национален министър на икономиката и иновациите) и земеделието (заместник-политически лидер на Литовския съюз на фермерите и зелените).


Ако Европейската комисия не отговори в срока по правилника на европарламента, компетентната парламентарна комисия може да реши да включи този въпрос в дневния ред на следващото си заседание.


Предисторията
Официалното писмо от 24 януари 2019 г., с което еврокомисията съобщи за започване на процедура срещу България заради липсващи заповеди за зони от "Натура 2000" даде първоначален срок от два месеца за отговор от страна на националното правителство.


Независимо от съдържанието на отговора, който екоминистерството под ръководството на Нено Димов е изпратило през март 2019 г., то не е обявило нито една нова заповед след стартирането на наказателната процедура. След писмото на еврокомисията са добавени само две заповеди - за зони "Девненски хълмове" и "Крайморска Добруджа", за които процедурите са завършени през 2018 г., но са публикувани в Държавен вестник малко след писмото на комисията. Заповедите за тези зони са част от опитите на екоминистерството да отговори на осъдителната присъда на Европейския съд по наказателната процедура за степите на Калиакра.


Във въпроса си Радан Кънев уточнява, че закъснението е от 5 години и досега България е определила едва 11 от 234 зони от значение за Общността като специални защитени зони (СЗЗ). Това означава, че липсват подробни конкретни за всяка зона цели и мерки за защита, добавя писменият въпрос на българския евродепутат.


Подобни са констатациите и на националния одитен доклад на Сметната палата, която установи неизпълнения на задълженията на екоминистерството за "Натура 2000" през декември 2019 г. Институцията отчете, че към 31 юли 2019 г. за 211 защитени зони няма издадени заповеди от министъра на околната среда и водите за определяне на специални защитени или консервационни зони по директивите. "Сроковете, определени в Директивата за местообитанията и в Закона за биологичното разнообразие, за обявяване на защитени зони до шест години от получаване на одобрение от Европейската комисия, както и срокът за издаване на заповедите за обявяване на защитени зони не са спазени, което води до липса определени режими за опазване на защитените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури", констатира докладът.


Според статистиката на Кънев 223 заповеди липсват. Сметната палата уточнява, че от тези липсващи 223 документа с мерки за опазване за 211 вече е изтекъл срокът, в който екоминистерството е трябвало да ги изработи.


Липса на реални мерки за защита


Сметната палата също изрично посочи в доклада си, че фактът, че за защитените зони от "Натура 2000" "липсват определени конкретни цели на опазване и мерки за предотвратяване на влошаване на природозащитното състояние" на местообитанията и видовете, "възпрепятства осъществяването на активно опазване и устойчиво развитие".


В писмото на еврокомисията от 24 януари 2019 г. също се посочва, че България не само не е обявила заповеди за част от зоните, но и "регулярно и непрекъснато е пропускала да определи специфични за зоната подробни цели и мерки за опазване на която и да било от тях".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Това е просто вбесяващо.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Тия натури са измислица на по-тата, о еколози с цел рекет .

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Момчета - ако сте момчета!
  НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА!!!

 4. 4 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Значи от както е в ЕП, 90% от изказванията на депутата на ДСБ са по "зелени" теми. А вие продължавайте да твърдите, че ДСБ била дясна партия. ДСБ беше дясна партия по времето на Костов. Днес е узурпирана от зелените, които по презумпция са леви и това няма как да личи по-ясно от поведението на Радан. Чудно как най-незначителната и невзрачна партия от ДБ, с нищожен електорален потенциал има най-голямо влияние в определянето на облика на коалицията. Ето затова никога няма да управляват в този си формат.

 5. 5 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 503 Разстроено

  После що нямало пазачи на българския казан в ада...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Тая Натура 2000 защо ли се казва така? Сигурно през 2020-а се оправят документите...

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Весело

  Българите само пречат на идеалните планове на зелените. Трябва да им забранят да обработват замята, да не пречат на природата. Пробваха се около Божурище, че били видели божури в стърнище.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Когато го изрбаха за евродепутат Кънев каза в предаването Лице в Лице, че ще работи за
  " важни политики, като например общата европейска енергийна стратегия. Ще се водят тежки битки, но аз съм готов да ги водя. За мен в пакет "Мобилност" имаше неща, срещу които не трябваше да протестират българските евродепутати, като например това, че шофьорите трябва да се осигуряват според европейските стандарти, а не на 700 лв. Това срещу българския национален интерес ли е? "
  Към момента по енергийната стратегия нищо не е направил а само за зелените бачка, а не каза че това му е приоритет. За пакета Мобилност също нищо, кога ще работи по обещанията си?

 9. 9 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Хахаха, тъкмо една соц. агенция даде 4 % на ДБ и бай Х.. веднага ги върна на 2%. Само така Радане ще станете 28 политическа сила.

 10. 10 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#8] от "zidar":

  Според вас зелените трябва да се грижат за околната среда, а патрЕотЕте за националните интереси! Доста странна теза!
  Околната среда и патриотизма би трябвало да са приоритет на всички партии без значение леви или дясни, защото от тях зависи и оцеляването, и просперитета ни!
  Аз съм твърдо десен, но смятам, че опазването на природата и чистата околна среда ми дават качество на живот и още няколко години към живота!
  И какво лошо е питал Радан? Питал е как се спазват правилата. А върховенството на закона е ключова дясна теза!
  Така, че мога само да благодаря на Радан, че задава въпроси за върховенството на закона и чистата околна среда!
  Радвам се, че в ЕП има българи, които да задават такива въпроси и да бранят нашите права!

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#4] от "dzenlandia":

  ти нещо не ти е ясно
  смисъла на това действие.
  за да ти помогна, ще ти
  напомня, че всички мерки
  на ЕС, които вклюват защита
  на апетитни за мафията терени
  по черноморието или в планините
  се бойкотират на 100% от винету,
  защото още доган започна с тези заменки
  на земедески (госрски фонд) земи с апетитни
  парцелчета по морето.
  ма ти си теоритизирай колкото си искаш,
  ама като ти затворят пътя до морето, или
  ти дигнат безброй хотели на първа линия
  не се възмущавай.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Значи от както е в ЕП, 90% от изказванията на депутата на ДСБ са по "зелени" теми. А вие продължавайте да твърдите, че ДСБ била дясна партия. ДСБ беше дясна партия по времето на Костов. Днес е узурпирана от зелените, които по презумпция са леви и това няма как да личи по-ясно от поведението на Радан. Чудно как най-незначителната и невзрачна партия от ДБ, с нищожен електорален потенциал има най-голямо влияние в определянето на облика на коалицията. Ето затова никога няма да управляват в този си формат.
  —цитат от коментар 4 на dzenlandia


  Аз бих се радвал, ако опазването на околната страна стане всеобща грижа, отърси се от левия идеологически диктат и антидемократичния политически натиск, и добие по-консервативен облик.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#8] от "zidar":Според вас зелените трябва да се грижат за околната среда, а патрЕотЕте за националните интереси! Доста странна теза!Околната среда и патриотизма би трябвало да са приоритет на всички партии без значение леви или дясни, защото от тях зависи и оцеляването, и просперитета ни!Аз съм твърдо десен, но смятам, че опазването на природата и чистата околна среда ми дават качество на живот и още няколко години към живота! И какво лошо е питал Радан? Питал е как се спазват правилата. А върховенството на закона е ключова дясна теза!Така, че мога само да благодаря на Радан, че задава въпроси за върховенството на закона и чистата околна среда!Радвам се, че в ЕП има българи, които да задават такива въпроси и да бранят нашите права!
  —цитат от коментар 10 на гражданин


  Не казвам това само цитирах предизборните обещания на Кънев кои са му приоритетите и казах че по приоритетите които е заявил и обещал, досега не е направил нищо. Това ми се струва не почтено към избирателите му.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Ами, като тука трябва да се минава през съда , за да получи информация, много по-лесно е да я иска от Брюксел.

 15. 15 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прав е Радан да пита, защото става дума за това ЕК да си спазва задълженията и да изисква от страните-членки да изпълняват законовите си задължения. Харесвате или не, опазването на Натура е законово задължение.

  Относно "десните" коментатори по-горе: откога неспазването на законите стана дясна политика? Откога опазването на родната природа е непатриотично?

 16. 16 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако твърдиш че си мъж а не си,си е твоя работа.Но ако твърдиш че си десен политик а реализираш крайно леви политически мероприятия то това си е вече опасно обществено поведение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK