Радан Кънев пита в европарламента за липсващи заповеди за "Натура 2000" в България

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.

© Вера Стаевска, Личен архив

Защитените зони край Калиакра опазват уникална за Европа степна растителност и важен миграционен път на птиците.След като измина повече от година от официалното уведомително писмо за започване на наказателна процедура за липсващи заповеди за 211 зони от "Натура 2000" в България и това все още не е променено, са нужни нови стъпки от страна на Европейската комисия. Това е съдържанието на публикувания вчера на интернет страницата на Европейския парламент писмен въпрос на българския евродепутат Радан Кънев ("Демократична България").


Според правилата на Член 138 от Правилника за дейността на Европейския парламент комисията трябва да отговори в рамките на шест седмици - а именно до 16 март, след като въпросът на Кънев е зададен на 3 февруари. В екипа на президента Фон дер Лайен отговорният комисар по темата е литовецът Виргиниюс Синкявичюс. Неговата досегашна биография е с акцент върху икономиката (национален министър на икономиката и иновациите) и земеделието (заместник-политически лидер на Литовския съюз на фермерите и зелените).


Ако Европейската комисия не отговори в срока по правилника на европарламента, компетентната парламентарна комисия може да реши да включи този въпрос в дневния ред на следващото си заседание.


Предисторията
Официалното писмо от 24 януари 2019 г., с което еврокомисията съобщи за започване на процедура срещу България заради липсващи заповеди за зони от "Натура 2000" даде първоначален срок от два месеца за отговор от страна на националното правителство.


Независимо от съдържанието на отговора, който екоминистерството под ръководството на Нено Димов е изпратило през март 2019 г., то не е обявило нито една нова заповед след стартирането на наказателната процедура. След писмото на еврокомисията са добавени само две заповеди - за зони "Девненски хълмове" и "Крайморска Добруджа", за които процедурите са завършени през 2018 г., но са публикувани в Държавен вестник малко след писмото на комисията. Заповедите за тези зони са част от опитите на екоминистерството да отговори на осъдителната присъда на Европейския съд по наказателната процедура за степите на Калиакра.


Във въпроса си Радан Кънев уточнява, че закъснението е от 5 години и досега България е определила едва 11 от 234 зони от значение за Общността като специални защитени зони (СЗЗ). Това означава, че липсват подробни конкретни за всяка зона цели и мерки за защита, добавя писменият въпрос на българския евродепутат.


Подобни са констатациите и на националния одитен доклад на Сметната палата, която установи неизпълнения на задълженията на екоминистерството за "Натура 2000" през декември 2019 г. Институцията отчете, че към 31 юли 2019 г. за 211 защитени зони няма издадени заповеди от министъра на околната среда и водите за определяне на специални защитени или консервационни зони по директивите. "Сроковете, определени в Директивата за местообитанията и в Закона за биологичното разнообразие, за обявяване на защитени зони до шест години от получаване на одобрение от Европейската комисия, както и срокът за издаване на заповедите за обявяване на защитени зони не са спазени, което води до липса определени режими за опазване на защитените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури", констатира докладът.


Според статистиката на Кънев 223 заповеди липсват. Сметната палата уточнява, че от тези липсващи 223 документа с мерки за опазване за 211 вече е изтекъл срокът, в който екоминистерството е трябвало да ги изработи.


Липса на реални мерки за защита


Сметната палата също изрично посочи в доклада си, че фактът, че за защитените зони от "Натура 2000" "липсват определени конкретни цели на опазване и мерки за предотвратяване на влошаване на природозащитното състояние" на местообитанията и видовете, "възпрепятства осъществяването на активно опазване и устойчиво развитие".


В писмото на еврокомисията от 24 януари 2019 г. също се посочва, че България не само не е обявила заповеди за част от зоните, но и "регулярно и непрекъснато е пропускала да определи специфични за зоната подробни цели и мерки за опазване на която и да било от тях".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK